6947869647 [email protected]

Ξηροφθαλμία: Η φυσική αντιμετώπιση

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετά δάκρυα για να κρατήσει τα μάτια σας υγρά. Το αποτέλεσμα είναι τσούξιμο φαγούρα και ευαισθησία στα μάτια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ματιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής σας.

Ο συνδυασμός των ωμέγα-3 ιχθυελαίου με το εκχύλισμα μούρων maqui θα βελτιώσει τη συνολική σύνθεση του δακρυϊκού στρώματος ενισχύοντας την υδαρή παραγωγή δακρύων (εκχύλισμα maqui) και βελτιώνοντας την ποιότητα του λιπιδικού στρώματος (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Αναλύονται επίσης και όλα τα γιατροσόφια και οι φυσικές σπιτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να σας ανακουφίσουν από την ξηροφθαλμία.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά με την προχωρημένη ηλικία και ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες γυναίκες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο ξηροφθαλμίας αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ιδίως καθώς όλο και περισσότεροι ενήλικες χρησιμοποιούν υπολογιστές , φορούν φακούς επαφής και υποβάλλονται σε LASIK διόρθωσης όρασης ή χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Η  ξηροφθαλμία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν και άλλα αίτια. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ξηρό περιβάλλον ή χώρο εργασίας (όπως κλιματισμός), η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα ή η έκθεση στο κάπνισμα από άλλους που καπνίζουν ή αλλεργικά φάρμακα.

Η μη αντιμετωπίσιμη ή ανεπαρκώς αντιμετωπίσιμη ξηροφθαλμία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του κερατοειδούς (η λεπτή εξώτατη περιοχή πάνω από τον φακό) και του επιπεφυκότα (το στρώμα των κυττάρων λίπανσης που καλύπτει τον βολβό και τις εσωτερικές επιφάνειες των βλεφάρων).

Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο στον οποίο η κακή παραγωγή δακρύων οδηγεί σε φλεγμονή που καταστρέφει την επιφάνεια του ματιού και τους δακρυγόνους αδένες, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλεια της παραγωγής δακρύων και περαιτέρω βλάβες.

Ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή καμία μεμονωμένη βιολογική αιτία του συνδρόμου ξηροφθαλμίας, γνωρίζουμε ότι οι χημικές καταπονήσεις και εκείνες που προκαλούνται από την υψηλή έκθεση του οφθαλμού στο υπεριώδες φως είναι εν μέρει υπεύθυνες.

Αλλά ανεξάρτητα από τον πυροδοτητή, η ξηροφθαλμία τελικά οφείλεται σε μια απλή ανισορροπία: πολύ μικρή παραγωγή δακρύων ή πολύ γρήγορη εξάτμιση των δακρύων στην επιφάνεια του ματιού.

Το φιλμ δακρύων και η ξηροφθαλμία

Το εξαιρετικά λεπτό στρώμα υγρασίας που καλύπτει τα μάτια μας είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λίπανση και λειτουργία των ματιών. Το φιλμ δακρύων, όπως ονομάζεται, αποτελείται από τρία στρώματα που είναι αλληλεπιδραστικά: βλεννογόνος, νερό και λάδι.

Πιο κοντά στο μάτι, ακριβώς πάνω από τον κερατοειδή, βρίσκεται η στιβάδα βλεννίνης, η οποία παρέχει λίπανση και προστασία στον κερατοειδή χιτώνα. Ο ανεπαρκής βλεννογόνος μπορεί να οδηγήσει σε ξηρές κηλίδες στην επιφάνεια του οφθαλμού.

Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς τα έξω, είναι το υδαρές στρώμα, το οποίο αποτελείται από νερό και αλάτι και παράγεται από τους δακρυϊκούς αδένες.

Στην εξώτατη επιφάνεια βρίσκεται το λιπαρό στρώμα λιπιδίων, το οποίο εκκρίνεται από τους αδένες στην άκρη των βλεφάρων σας που ονομάζονται αδένες Meibomian.

Δύο κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι είτε η ανεπαρκής παραγωγή υδαρών δακρύων από τον δακρυϊκό αδένα είτε η ανεπαρκής παραγωγή ελαίου από τους αδένες Meibomian (οι οποίοι παράγουν έλαιο). Το ελαιώδες στρώμα καλύπτει το υδαρές στρώμα για να αποτρέψει την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του ματιού. Η ανεπαρκής παραγωγή ελαίου συνεπώς επιτρέπει υπερβολικά γρήγορη απώλεια υδάτινων δακρύων από την κάτω στιβάδα.

 

 

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ

 

1.Μούρα maqui

Οι επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα από το μούρο της Νότιας Αμερικής maqui μπορεί να μετριάσει έναν υποκείμενο παράγοντα στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής. Αυτό αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις εμπορικές οφθαλμικές σταγόνες, οι οποίες περιέχουν συστατικά στα οποία ορισμένα άτομα είναι αλλεργικά και παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση. Αυτή η μοναδική από στόματος προσέγγιση είναι ικανή να ανακουφίσει τα ξηρά μάτια υποστηρίζοντας τη φυσική παραγωγή δακρύων. Καμία άλλη γνωστή φυσική στοματική αγωγή δεν είναι ικανή να ενισχύσει την έκκριση υδατικού δακρυϊκού υγρού και να ενισχύσει τη λειτουργία του φιλμ δακρύων όπως αυτή. Αυτό το εκχύλισμα ενισχύει άμεσα την ικανότητα του σώματός σας να κάνει δάκρυα. Αυτή η θεραπεία έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζει την αιτία των ξηρών ματιών.

Τα μούρα Maqui φύονται σε εύκρατες περιοχές τροπικών δασών της Χιλής και στις παρακείμενες περιοχές της νότιας Αργεντινής. Αυτά τα μικρά μούρα έχουν μακρά ιστορία χρήσης στα παραδοσιακά ιατρικά συστήματα της περιοχής, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας, της φλεγμονής και του πυρετού.

Ιάπωνες επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που απομόνωσαν τα ενεργά συστατικά και παρουσίασαν τη δύναμή τους στην καταπολέμηση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Οι έρευνες δείχνουν τώρα ότι ένα τυποποιημένο εκχύλισμα μούρων maqui (Aristotelia chilensis) περιέχει φυτικές χημικές ενώσεις (ανθοκυανίνες) γνωστές ως δελφινιδίνες που έχουν δύο ισχυρές προστατευτικές για τα μάτια δράσεις:

Αναστέλλουν τη βλάβη σε λεπτούς ιστούς όπως τα κύτταρα φωτοϋποδοχέων, που προκαλούνται από διέγερση φωτός και

Προστατεύουν τις δομές των ματιών από τη συνεχή έκθεση σε αντιδρώντα είδη οξυγόνου.

Μαζί, αυτά τα αποτελέσματα μειώνουν τον χρόνιο χαμηλού βαθμού τραυματισμό στους δακρυϊκούς αδένες, βελτιώνοντας την ικανότητά του να κάνει δάκρυα. Πρόσθετοι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι δελφινιδίνες αποκαθιστούν την παραγωγή δακρύων από τους δακρυϊκούς αδένες (1).

Ιάπωνες ερευνητές ήθελαν να καθορίσουν εάν το εκχύλισμα maqui θα μπορούσε να επηρεάσει σε ανθρώπους θετικά την ποιότητα ζωής και την ανακούφιση των ματιών, εκτός από την αύξηση της παραγωγής δακρύων. Βρήκαν ότι μπορεί να κάνει και τα δύο (2).

 

2. Ο συνδυασμός μούρων maqui με τα ωμέγα-3 ιχθυελαίου τέλειος συνδυασμός για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κυρίως γνωστά για τα καρδιαγγειακά και νευροπροστατευτικά οφέλη τους. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο σύνδρομο ξηροφθαλμίας, βελτιώνοντας το χρόνο διάσπασης του φιλμ δακρύων και ενισχύοντας τις λιπαρές εκκρίσεις δακρύων.

Ο χρόνος διάσπασης του φιλμ των δακρύων είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δείξουν πόσο γρήγορα διασκορπίζεται η κανονικά λεία στρώση δακρύων, αφήνοντας το μάτι εκτεθειμένο σε ξηρότητα και πιθανό τραυματισμό. Όταν ο χρόνος διάλυσης του φιλμ δακρύου είναι μικρότερος από τον ρυθμό ανοιγοκλείματος των βλεφάρων, το μάτι παρουσιάζει διακοπτόμενες περιόδους έκθεσης, οδηγώντας στα συμπτώματα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι:  «ενώ τα τεχνητά δάκρυα ή οι αλοιφές είναι μια κοινή θεραπεία για την ξηροφθαλμία, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση. Τα ωμέγα-3 φαίνεται ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των meibomian αδένων του ματιού, τα οποία παράγουν το λιπαρό τμήμα των δακρύων. Η βελτιωμένη λειτουργία αυτών των αδένων μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Το National Eye Institute σημειώνει ότι σε μερικούς ασθενείς με ξηροφθαλμία, συμπληρώματα ή διαιτητικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων (όπως τα λιπαρά ψάρια) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του ερεθισμού.

Η γιατρός Stephanie Marioneaux, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσε στους New York Times ότι τα ωμέγα-3 στο ιχθυέλαιο πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Εάν η φλεγμονή των βλεφάρων ή των επιφανειών του ματιού επιδεινώνει την ξηροφθαλμία, είναι λογικό ότι ένα συμπλήρωμα θα μπορούσε να βοηθήσει το πρόβλημα. «Η ξηροφθαλμία είναι αρκετά περίπλοκη και δεν υπάρχει θεραπεία», είπε. « Η αντιμετώπιση της φλεγμονής, ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει κάποια από τα συμπτώματα».

Μια μελέτη σε πάνω από 32.000 γυναίκες από τη Women’s Health Study που δημοσιεύτηκε το 2005 έδειξε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 λίπη από τα ψάρια είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο ξηροφθαλμίας σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λίγα ή καθόλου θαλασσινά (3). Πιο πρόσφατα, μια μελέτη στο Διεθνές Περιοδικό Οφθαλμολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «έχουν καθοριστικό ρόλο για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας». Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπέρανε ότι «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν καθοριστικό ρόλο για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Το όφελος φαίνεται να είναι πιο έντονο σε καταστάσεις όπως η βλεφαρίτιδα και η νόσος του meibomian» (4).   Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά στο περιοδικό Ophthalmology συμπέρανε ότι «η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από το στόμα (180 mg EPA και 120 mg DHA δύο φορές ημερησίως για 30 ημέρες) σχετίζεται με μείωση του ρυθμού εξάτμισης των δακρύων, βελτίωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας και αύξηση της έκκρισης δακρύων» (5).

Μια μετααναλυση που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Medical Science Monitor συμπέρανε ότι «ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν μια αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας» (6).

Σε μια μελέτη, ασθενείς με σύνδρομο ξηροφθαλμίας λάμβαναν δόση 500 mg (325 mg ΕΡΑ και 175 mg DHA) ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ιχθυελαίου δύο φορές την ημέρα. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς εμφάνισαν σχεδόν 20 φορές αύξηση στον χρόνο διάσπασης του φιλμ δακρύων και περισσότερο από 4 φορές βελτίωση στις βαθμολογίες των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (7).

Αυτά τα ευρήματα έχουν τελείως νόημα υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της λιπιδικής στιβάδας που εκκρίνεται από τους αδένες Meibomian και προτείνει ότι ο συνδυασμός των ωμέγα-3 ιχθυελαίου με το εκχύλισμα μούρων maqui θα βελτιώσει τη συνολική σύνθεση του δακρυϊκού στρώματος ενισχύοντας την υδαρή παραγωγή δακρύων (εκχύλισμα maqui) και βελτιώνοντας την ποιότητα του λιπιδικού στρώματος (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Τα ωμέγα 3 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Τα ωμέγα 3  μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνουν στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και σε άλλες αγγειακές νόσους του αμφιβληστροειδή.

 

3. Βιταμίνη C

Οι ανεκδοτικές και κλινικές ενδείξεις δείχνουν ότι η βιταμίνη C έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Ένας χειρουργός οφθαλμολογίας που εδρεύει στο Σύδνεϋ, ο Colin Chan, διαπίστωσε ότι 1000 mg βιταμίνης C άπαξ ημερησίως, ακόμη και σε άτομα με κανονική δίαιτα,  είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιικό, η βιταμίνη C χρησιμεύει ως ένα ισχυρό, φυσικό αντιφλεγμονώδες. Το κάνει αυτό, εν μέρει, ενεργώντας ως αντιισταμινικό, το οποίο έχει σημασία για τους ανθρώπους με ξηροφθαλμία και ειδικά για τους φέροντες φακούς επαφής.

Ένας οφθαλμίατρος στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι, δίνοντας στους ασθενείς του υψηλής ποιότητας συμπληρώματα βιταμίνης C, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τα περιστατικά ξηροφθαλμίας στους χρήστες φακών επαφής που είδε στην πρακτική του.

Η θεωρία είναι ότι η διόγκωση των κυττάρων του επιπεφυκώτα ή τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον σκληρό χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού σας) ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων ισταμίνης προκαλεί τριβή μεταξύ των δύο στρωμάτων των κυττάρων: το bulbar and palpebral. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη τριβή όταν ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα και μπορεί να προκύψει ξηροφθαλμία.

Με αυξημένα επίπεδα ασκορβικού οξέος, η ισταμίνη προφανώς μετατρέπεται αβλαβώς σε υδαντοϊνο-5-οξικό οξύ για έκκριση ως νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Τα υψηλά επίπεδα ασκορβικού οξέος στο αίμα έχουν τεκμηριωθεί καλά σε μελέτες ότι μειώνουν τα επιπέδα ισταμίνης και ως εκ τούτου μειώνουν τον πυροδοτητή φλεγμονής που συσχετίζεται τόσο συχνά με περιπτώσεις χρόνιας ή σοβαρής ξηροφθαλμίας. Το αντίστροφο ισχύει επίσης: καθώς τα επίπεδα ασκορβικού οξέος στο πλάσμα μειώνονται, υπάρχει σημαντική αύξηση στα επίπεδα ισταμίνης.

Τα ίδια τα δάκρυα είναι πλούσια σε προστατευτικά συστατικά, όπως το ασκορβικό οξύ. Επομένως, τα επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C θα αυξήσει το περιεχόμενο των δακρύων σε βιταμίνη C.

 

4. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει φανεί σε μελέτες ότι μειώνουν την επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στους ανθρώπους που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα αυτής της νόσου των ματιών. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καταρράκτη.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό ουσιώδες για την υγεία του ματιού και βοηθά στην προαγωγή της υγιούς λειτουργίας του φιλμ δακρύων, και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ VIOGENESIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ

 

5. Καστορέλαιο

Θα χρειαστείτε:

1-2 σταγόνες ψυχρής πίεσης, βιολογικό καστορέλαιο

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Βάλτε μια ή δύο σταγόνες από ένα 100% βιολογικό καστορέλαιο στα μάτια σας.

Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας καθαρού καστορέλαιο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές σταγόνες ματιών φτιαγμένες από καστορέλαιο.

Κάνετε αυτό 2-3 φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Η χρήση του καστορέλαιου για ξηρούς οφθαλμούς είναι ευεργετική καθώς προέρχεται από την πίεση των σπόρων του φυτού Ricinus communis και περιέχει υψηλά επίπεδα ρικινελαϊκού οξέος. Αυτό το συστατικό προσδίδει στο φυτό φυσικές λιπαντικές ιδιότητες και δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας που ανακουφίζει από την καύση και τη φαγούρα που σχετίζονται με τη ξηροφθαλμία (8).

 

6. Λάδι καρύδας

Θα χρειαστείτε:

Μερικές σταγόνες 100% βιολογικού λαδιού καρύδας

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Βάλτε μερικές σταγόνες λαδιού καρύδας και στα δύο μάτια σας.

Ανοιγοκλείστε μερικές φορές και αφήστε τα μάτια σας να απορροφήσουν το λάδι

Κάνετε αυτό κάθε πρωί και βράδυ για γρήγορη ανάρρωση.

 

Πώς δρα:

Το λάδι καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα όπως το καπρικό οξύ και το λαυρικό οξύ, τα οποία είναι εξαιρετικά ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη και μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν για την άμεση λίπανση στα ξηρά μάτια σας που έχουν φαγούρα (9).

 

7. Αγγούρι

Θα χρειαστείτε:

1 αγγούρι

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Κόψτε ένα παγωμένο αγγούρι σε στρογγυλές φέτες.

Τοποθετήστε τα σε κλειστά μάτια για άμεση ανακούφιση.

Μπορείτε να το κάνετε 2-3 φορές την ημέρα για να χαλαρώσετε και να μαλακώσετε τα μάτια σας.

 

Πώς δρα:

Τα αγγούρια είναι μια από τις πιο απλές και καλύτερες θεραπείες για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Είναι πλούσια σε νερό που βοηθά να μαλακώσουν τα μάτια σας. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, η τοπική εφαρμογή της οποίας αποτελεί αποδεδειγμένο φάρμακο για την ξηροφθαλμία.

 

8. Τσάι χαμομηλιού

Θα χρειαστείτε:

1 κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

Βαμβακερά μαξιλαράκια

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Στραγγίξτε το και κρυώστε το σε ψυγείο.

Πάρτε μερικά βαμβακερά μαξιλάρια και τα βυθίστε στο κρύο τσάι.

Τοποθετήστε τα στα κλειστά μάτια και αφήστε τα για 10 έως 15 λεπτά.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό 3-4 φορές την ημέρα μέχρι να έχετε ανακούφιση.

 

Πώς δρα:

Το χαμομήλι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ανακούφιση των ξηρών και φλεγμονωδών οφθαλμών λόγω των χαλαρωτικών και ηρεμιστικών του επιδράσεων. Οι φυσικές του αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες αναπληρώνουν την χαμένη υγρασία στα μάτια και μειώνουν τον ερεθισμό που προκαλείται από αυτή την πάθηση.

 

9. Τσάι μαραθόσπορου

Θα χρειαστείτε:

1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου

1 φλιτζάνι βραστό νερό

Βαμβακερά μαξιλαράκια

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Μουσκέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 10 έως 15 λεπτά.

Αφήστε το να κρυώσει λίγο.

Βάλτε δύο βαμβακερά μαξιλαράκια στο ζεστό τσάι μάραθου και τα τοποθετήστε στα μάτια σας.

Αφήστε τα για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Κάνετε αυτό 2-3 φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Οι μαραθόσποροι περιέχουν ανηθόλη, μια οργανική ένωση. Η παρουσία αυτού του συστατικού και των φλαβονοειδών και φαινολικών προσδίδει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες στους μαραθόσπορους. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μαραθόσπορων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της ευερεθιστότητας και οι καταπραϋντικές ιδιότητές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν την υγρασία στα μάτια σας.

 

10. Αλόη βέρα

Θα χρειαστείτε:

Τζελ από αλόη βέρα

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Πάρτε λίγο τζελ αλόης και εφαρμόστε τα στα βλέφαρά σας.

Κάντε αυτό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Η αλόη βέρα περιέχει βιοδραστικά συστατικά όπως αιθανόλη και οξικός αιθυλεστέρα που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας και των συμπτωμάτων της.

 

Προσοχή:

Βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνει μέσα στα μάτια σας, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

 

11. Ελαιόλαδο

Θα χρειαστείτε:

Μερικές σταγόνες παρθένου ελαιόλαδου

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Πάρτε μερικές σταγόνες παρθένο ελαιόλαδο στα χέρια σας.

Κάντε μασάζ απαλά στα κλειστά βλέφαρά σας και καλύψτε τα με τα χέρια σας για μερικά λεπτά.

Μην ξεπλένετε το λάδι. Αφήστε το να απορροφηθεί από το δέρμα σας.

Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό οξύ και το λινολεϊκό οξύ, τα οποία το καθιστούν εξαιρετικά λιπαντικό και χρήσιμο για την αναπλήρωση της χαμένης υγρασίας στα μάτια σας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής στα μάτια σας.

 

12. Χυμός λεμονιού

Θα χρειαστείτε:

1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

1/2 φλιτζάνι νερό

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε μισό φλιτζάνι καθαρό νερό.

Αναμείξτε καλά και χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα για να πλύνετε τα μάτια σας για 20 έως 30 δευτερόλεπτα.

Πρέπει να το κάνετε αυτό κάθε πρωί.

 

Πώς δρα:

Τα ξηρά μάτια έχουν pH κοντά στο 8 και το κιτρικό οξύ στα λεμόνια βοηθά στην αποκατάσταση του pH σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα λεμόνια είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον ερεθισμό.

 

Προσοχή: Αποφύγετε τη χρήση αδιάλυτου χυμού λεμονιού για το σκοπό αυτό.

 

13. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Θα χρειαστείτε:

1-2 φακελάκια πράσινου τσαγιού

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

Βαμβακερά μαξιλαράκια

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Τοποθετήστε τα φακελάκια πράσινου τσαγιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 έως 15 λεπτά.

Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.

Βυθίστε δύο βαμβακερά μαξιλαράκια στο πράσινο τσάι και τοποθετήστε τα στα κλειστά βλέφαρά σας.

Αφήστε το για 5 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια επαναλάβετε τη διαδικασία.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό πολλές φορές ημερησίως.

 

Πώς δρα:

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, όταν εφαρμόζεται τοπικά, αποτελεί αποδεδειγμένο φάρμακο για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας. Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) είναι ένα από τα κύρια συστατικά που εξάγονται από το πράσινο τσάι και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της φλεγμονής που συχνά συνοδεύει τη ξηροφθαλμία. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι επίσης ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και μπορεί να αποτρέψει τον περαιτέρω ερεθισμό των ματιών σας.

 

 

14. Μέλι

Θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας 100% βιολογικό μέλι

1/2 φλιτζάνι προθερμασμένου και κρύου νερού

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας 100% βιολογικό νερό σε μισό φλιτζάνι προθερμασμένου νερού που έχει αφεθεί να κρυώσει.

Ανακατέψτε καλά και βάλτε 1-2 σταγόνες αυτού του διαλύματος στα μάτια σας.

Μπορείτε να το κάνετε 2-3 φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Τα τζελ και οι σταγόνες ματιών με μέλι χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών οφθαλμικών παθήσεων (10). Όντας εξαιρετικά αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες, το μέλι μπορεί εύκολα να βοηθήσει στη θεραπεία της ξηροφθαλμίας και επίσης να αποτρέψει την περαιτέρω μόλυνση (11). Διαθέτει επίσης ενυδατικές ιδιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ξηρά σας μάτια λιπαρά (12).

 

15. Ζεστές κομπρέσες

Θα χρειαστείτε:

Ένα καθαρό πανί

Ένα μπολ με ζεστό νερό

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Πάρτε ένα καθαρό πανί και μουσκέψτε το σε ένα μπολ με ζεστό νερό.

Στραγγίξτε το πλεόνασμα νερού και τοποθετήστε το μουσκεμένο ρούχο στα μάτια σας για 5 έως 10 λεπτά.

Κάντε αυτό πολλές φορές την ημέρα.

 

Πώς δρα:

Η υγρασία και η ζεστασιά των θερμών κομπρεσών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πυκνότητα του φιλμ δακρύων σας, ανακουφίζοντας έτσι τα ξηρά μάτια (13).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Nakamura S, Tanaka J, Imada T, Shimoda H, Tsubota K. Delphinidin 3,5-O-diglucoside, a constituent of the maqui berry (Aristotelia chilensis) anthocyanin, restores tear secretion in a rat dry eye model. J Funct Foods. 2014 Sep;10:346-54. https://keio.pure.elsevier.com/en/publications/delphinidin-35-o-diglucoside-a-constituent-of-the-maqui-berry-ari

 1. Hitoe S, Tanaka J, Shimoda H. MaquiBright standardized maqui berry extract significantly increases tear fluid production and ameliorates dry eye-related symptoms in a clinical pilot trial. Panminerva Med. 2014 Sep;56(3 Suppl 1):1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25208615
 2. Biljana Miljanović Komal A Trivedi M Reza Dana Jeffery P Gilbard Julie E Buring Debra A Schaumberg, Relation between dietary n−3 and n−6 fatty acids and clinically diagnosed dry eye syndrome in women, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 82, Issue 4, 1 October 2005, Pages 887–893 https://academic.oup.com/ajcn/article/82/4/887/4607578
 3. Bhargava R, Kumar P, Kumar M, Mehra N, Mishra A., A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome, Int J Ophthalmol. 2013 Dec 18;6(6):811-6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24392330
 4. Kangari H, Eftekhari MH, Sardari S, Hashemi H, Salamzadeh J, Ghassemi-Broumand M, Khabazkhoob M., Short-term consumption of oral omega-3 and dry eye syndrome, Ophthalmology. 2013 Nov;120(11):2191-6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23642375
 5. Liu A, Ji J., Omega-3 essential fatty acids therapy for dry eye syndrome: a meta-analysis of randomized controlled studies, Med Sci Monit. 2014 Sep 6;20:1583-9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25193932
 6. Bhargava R, Kumar P, Kumar M, Mehra N, Mishra A. A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome. Int J Ophthalmol. 2013;6(6):811-6
 7. Goto E, Shimazaki J, Monden Y, Takano Y, Yagi Y, Shimmura S, Tsubota K., Low-concentration homogenized castor oil eye drops for noninflamed obstructive meibomian gland dysfunction, Ophthalmology. 2002 Nov;109(11):2030-5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12414410
 8. Haliza Abdul Mutalib, Sharanjeet Kaur, Ahmad Rohi Ghazali, Ng Chinn Hooi, and Nor Hasanah Safie, A Pilot Study: The Efficacy of Virgin Coconut Oil as Ocular Rewetting Agent on Rabbit Eyes, Evid Based Complement Alternat Med. 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352907/
 9. Majtanova N, Cernak M, Majtan J., Honey: A Natural Remedy for Eye Diseases, Forsch Komplementmed. 2016;23(6):364-369 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27924791
 10. Majtanova N, Cernak M, Nekorancova J, Cernak A, Majtan J., The potential use of honey in ophthalmology, Cesk Slov Oftalmol. 2013 Aug;69(3):128-32 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24437960
 11. Ediriweera E. R. H. S. S., Premarathna N. Y. S., Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review, Ayu. 2012 Apr-Jun; 33(2): 178–182 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/
 12. Olson MC, Korb DR, Greiner JV., Increase in tear film lipid layer thickness following treatment with warm compresses in patients with meibomian gland dysfunction, Eye Contact Lens. 2003 Apr;29(2):96-9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12695712

 

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο