6947869647 [email protected]

Panax ginseng: Το σημαντικότερο προσαρμογόνο βότανο και τα οφέλη του για την υγεία

Βοτανικό όνομα: Panax ginseng

Κοινό όνομα: Asian ginseng, Korean ginseng

 

Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

Χρησιμοποιούμενο στην Κίνα για 2000 χρόνια, το Panax ginseng (ασιατικό ή κορεατικό ginseng) είναι το πιο δημοφιλές ασιατικό φαρμακευτικό φυτό. Η πιο πρώιμη γραπτή αναφορά της χρήσης και των ιδιοτήτων του ginseng είναι από το Divine Husbandman’s Classic of the Materia Medica (Shen Nong Ben Cao Jing), το παλιότερο γνωστό ιατρικό κείμενο που χρονολογείται τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Οι Κινέζοι – και πολλοί άλλοι άνθρωποι παγκοσμίως – έχουν θεωρήσει το ginseng ως το ανώτερο βότανο, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. Αυτή η άποψη αντανακλάται και από το όνομα Panax που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν και άκος (θεραπεία), που κατά λέξη σημαίνει “θεραπεία των πάντων”.  Στη βοτανική ιατρική το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο, ένα βότανο δηλαδή το οποίο ενισχύει και ομαλοποιεί τις λειτουργίες του σώματος, ενισχύει τις φυσικές άμυνες του σώματος κατά των ασθενειών και του στρες. Έτσι το βότανο αυτό θεωρείται όχι τόσο ως φάρμακο αλλά ως ένα συστατικό που αναζωογονεί όλο το σώμα. Πολλές από τις εκατοντάδες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για το ginseng τα τελευταία 50 χρόνια επιβεβαιώνουν πολλούς από τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς για τα οφέλη αυτού του βοτάνου.

Για χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική το ginseng έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα τονωτικό για την αναζωογόνηση και την ξαναγέμισμα της ζωτικής ενέργειας. Το ginseng θεωρείται ότι δημιουργεί αντίσταση στις μολύνσεις και στις ασθένειες, ότι μειώνει την ευπάθεια στις ασθένειες, συντομεύει τον χρόνο για την ανάρρωση από μια ασθένεια ή εγχείρηση και προάγει την υγεία και τη μακροζωία. Η μεγαλύτερη αξία του ginseng θεωρείται ότι ομαλοποιεί και τονώνει όλο το σώμα παρά το ότι επιδρά σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα ή ότι δρα κατά μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Δεν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο στη Δυτική συμβατική ιατρική.

Σήμερα το ginseng βρίσκεται επίσημα στους καταλόγους των διεθνών φαρμακοποιείων της Αυστρίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Ρωσίας. Στη σύγχρονη βοτανική ιατρική το ginseng συνιστάται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων. Μερικές από τις επιδράσεις του ginseng που λέγεται ότι έχει είναι: βελτίωση των νοητικών επιδόσεων, ενίσχυση της αντοχής, βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, καταπολέμηση της κόπωσης, μείωση του σακχάρου του αίματος, διέγερση της δράσης των ανοσοποιητικών κυττάρων του σώματος, πρόληψη του καρκίνου, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, βελτίωση της νοητικής υγείας και ποιότητας της ζωής (ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους), καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και της γήρανσης.

Σύγχρονη έρευνα

Σύγχρονες, καλά σχεδιασμένες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες του ginseng φαίνεται ότι ενισχύουν μερικές από τις θεραπευτικές εφαρμογές για τις οποίες συνιστάται.

Βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις

Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι το ginseng μπορεί να βελτιώσει τις νοητικές επιδόσεις και την εγκεφαλική λειτουργία. Μια μελέτη παρακολούθησε 30 υγιείς ανθρώπους που κατανάλωναν 200 mg Panax ginseng καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, έδειξαν βελτίωση στην ψυχική υγεία, την κοινωνική λειτουργία και τη διάθεση (1). Μια άλλη μελέτη εξέτασε πώς οι εφάπαξ δόσεις είτε 200 είτε 400 mg Panax ginseng επηρέασαν τη νοητική απόδοση, τη νοητική κόπωση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε 30 υγιείς ενήλικες πριν και μετά από 10λεπτα νοητικά τεστ. Η δόση των 200 mg, σε αντίθεση με τη δόση των 400 mg, ήταν πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της ψυχικής απόδοσης και της κόπωσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής (2). Είναι πιθανό ότι το ginseng βοήθησε στην πρόσληψη σακχάρου στο αίμα από κύτταρα, κάτι που θα μπορούσε να έχει βελτιωμένη απόδοση και μείωση της νοητικής κόπωσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί η χαμηλότερη δόση ήταν πιο αποτελεσματική από την υψηλότερη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 400 mg Panax ginseng καθημερινά για οκτώ ημέρες βελτίωσε την ηρεμία και τις μαθηματικές δεξιότητες (3). Επιπλέον, άλλες μελέτες διαπίστωσαν θετικές επιδράσεις στη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ (4-6).

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Ανθρώπινη μελέτη έδειξε ότι το ginseng μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (7). 36 διαβητικοί έλαβαν θεραπεία για 8 εβδομάδες με panax ginseng (100 ή 200 mg) ή εικονικό φάρμακο (placebo). Η θεραπεία με ginseng ανέβασε τη διάθεση, βελτίωσε την ψυχοφυσιολογική απόδοση και μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας και το σωματικό βάρος. Η δόση των 200 mg ginseng βελτίωσε τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Μια μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα 6 γραμμαρίων κορεατικού ginseng, μαζί με το συνηθισμένο αντιδιαβητικό φάρμακο ή δίαιτα, σε 19 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Είναι ενδιαφέρον ότι κατάφεραν να διατηρήσουν τον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης των 12 εβδομάδων. Είχαν επίσης μείωση 11% στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μείωση 38% στην ινσουλίνη νηστείας και 33% αύξηση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη (8). Μια συστηματική επισκόπηση και μεταανάλυση του 2014 έδειξε ότι το ginseng μειώνει σημαντικά τη γλυκόζη αίματος νηστείας σε άτομα με και χωρίς διαβήτη (9).

Βελτιώνει την αντοχή των αθλητών και μειώνει την κόπωση

Αθλητές συχνά χρησιμοποιούν ginseng για να βελτιώσουν την αντοχή τους, αλλά τα αποτελέσματα πολλών μελετών είναι ανάμεικτα. Μια αρχική μελέτη αναφέρει ότι πιθανόν βοηθά εκείνους που είναι σε κακή φυσική κατάσταση να ανταποκρίνονται καλύτερα στην άσκηση. Σε συνδυασμό με κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, 80 mg ginseng την ημέρα βρέθηκαν να μειώνουν αποτελεσματικά την κόπωση σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή (10).

Άλλες ευεργετικές δράσεις του Panax ginseng

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng μειώνει την πίεση του αίματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως ήπια κατάθλιψη. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ginseng ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα λευκά αιμοσφαίρια. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το ginseng μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για μερικούς τύπους καρκίνου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες, για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα (11). Μια ανασκόπηση αρκετών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που παίρνουν ginseng μπορεί να έχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (12). Επιπλέον, μια μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι τα άτομα που παίρνουν ginseng ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως στα χείλη, το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το κόλον, καρκίνο του ήπατος και του πνεύμονα, από εκείνους που δεν το παίρνουν (13).

Ένα προσαρμογόνο βότανο

Το ginseng ταξινομείται ως προσαρμογόνο, διότι μερικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες και να διορθώνει τις δυσλειτουργίες των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς. Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται σε μια σαπωνίνη, που ονομάζεται panaxoside saponin glycosides και βρίσκεται στη ρίζα του βοτάνου. Προσαρμογόνο είναι ένα συστατικό που αυξάνει τη αντίσταση του σώματος σε αντίξοους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.

Το ginseng έχει μικρή επίδραση σε απουσία στρες, αλλά όταν υπάρχει στρες, οδηγεί σε γρηγορότερη ανταπόκριση στην ορμόνη του στρες και ταχύτερη επιστροφή στο φυσιολογικό. Η δράση του ginseng είναι διαφορετική από αυτήν των συνθετικών διεγερτικών σαν τις αμφεταμίνες, διότι το ginseng ούτε προκαλεί διέγερση ούτε διαταράσσει τον ύπνο. Η χορήγησή του μπορεί να παρατείνεται και να επαναλαμβάνεται χωρίς παρενέργειες. Μια γενική τονωτική επίδραση γίνεται έκδηλη συνήθως μετά από δυο βδομάδες και φτάνει στην κορύφωση μετά από έναν μήνα θεραπείας.

Τα προσαρμογόνα βότανα όπως το ginseng είναι πιθανόν χρήσιμα για ανθρώπους με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Μια μελέτη έδειξε η προσθήκη Panax ginseng σε μια πολυβιταμίνη βελτίωσε περισσότερο την ποιότητα της ζωής σε άτομα με στρες λόγω υψηλής φυσικής και νοητικής δραστηριότητας από ό, τι η απλή πολυβιταμίνη (14). Μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων διερεύνησε τα αποτελέσματα της χορήγησης 1 ή 2 γραμμαρίων Panax ginseng ή εικονικού φαρμάκου (placebo) σε 90 άτομα με χρόνια κόπωση. Όσοι έλαβαν Panax ginseng εμφάνισαν λιγότερη σωματική και πνευματική κόπωση, καθώς και μειώσεις στο οξειδωτικό στρες, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (15).

Η ρίζα αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο τα ηπατικά κύτταρα αναγεννώνται. Μέρος αυτών των αντιγηραντικών ιδιοτήτων του είναι ότι το ginseng κάνει την απορρόφηση και χρήση του οξυγόνου πιο αποτελεσματική.

Βοηθά στην ανδρική στειρότητα

Το panax ginseng μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανδρική στειρότητα. Μια διπλή-τυφλή δοκιμή σε μια μεγάλη ομάδα αντρών με στειρότητα ανακάλυψε ότι 4 γραμμάρια του βοτάνου την ημέρα για τρεις μήνες οδήγησε σε βελτίωση της ποσότητας και της κινητικότητας του σπέρματος (16).

Βοηθά στη στυτική δυσλειτουργία

Το panax ginseng μπορεί επίσης να βοηθήσει τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Μια διπλή-τυφλή δοκιμή στην Κορέα ανακάλυψε ότι 1800 mg την ημέρα εκχυλίσματος για τρεις μήνες βοήθησε στη βελτίωση της λίμπιντο και της ικανότητας διατήρησης της στύσης σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία (17) Το ίδιο αποτέλεσμα σημειώθηκε σε μια άλλη διπλή-τυφλή μελέτη, στην οποία δόθηκαν 900 mg τρεις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες (18).

Το panax ginseng περιέχει ένα σύνθετο μείγμα τριτερπενοειδών σαπωνίνων. Αυτές οι γλυκοσίδες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις σειρές: τις panaxosides, τις ginsenosides και τις chikusetsusaponins. Οι ιδιότητές τους περιλαμβάνουν: 1. panaxin, ένα διεγερτικό του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αγγείων, 2. panax acid, ένα διεγερτικό της καρδιάς και του γενικού μεταβολισμού, 3. panaquilin, ένα διεγερτικό των εσωτερικών εκκρίσεων, 4. panacin, ένα πτητικό έλαιο που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και 5. ginsenin, η οποία μειώνει το σάκχαρο του αίματος.

Δοσολογία

Το εκχύλισμα της ρίζας του ginseng προτείνεται συνήθως στα 200-500 mg την ημέρα. Τα μη τυχαιοποιημένα εκχυλίσματα απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη, γενικά 1-4 γραμμάρια την ημέρα για ταμπλέτες. Δεν συνιστάται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

 

Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις

Το ασιατικό ginseng είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές στις συνιστώμενες δοσολογίες. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Ellis JM, Reddy P. Effects of Panax ginseng on quality of life. Ann Pharmacother. 2002 Mar;36(3):375-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11895046
 2. Reay JL, Kennedy DO, Scholey AB. Single doses of Panax ginseng (G115) reduce blood glucose levels and improve cognitive performance during sustained mental activity. J Psychopharmacol. 2005 Jul;19(4):357-65. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15982990
 3. Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. Panax ginseng (G115) improves aspects of working memory performance and subjective ratings of calmness in healthy young adults. Hum Psychopharmacol. 2010 Aug;25(6):462-71. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20737519
 4. Heo JH, Lee ST, Oh MJ, et al. Improvement of cognitive deficit in Alzheimer’s disease patients by long term treatment with korean red ginseng. J Ginseng Res. 2011 Nov;35(4):457-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23717092
 5. Heo JH, Lee ST, Chu K, et al. Heat-processed ginseng enhances the cognitive function in patients with moderately severe Alzheimer’s disease. Nutr Neurosci. 2012 Nov;15(6):278-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22780999
 6. Heo JH, Lee ST, Chu K, et al. An open-label trial of Korean red ginseng as an adjuvant treatment for cognitive impairment in patients with Alzheimer’s disease. Eur J Neurol. 2008 Aug;15(8):865-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18684311
 7. Sotaniemi E.A., Haapakoski E., Rautio A., Ginseng therapy in non-insulin-dependent diabetic patients, Diabetes Care, 18:1373-5, 1995. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8721940
 8. Vuksan V, Sung MK, Sievenpiper JL, et al. Korean red ginseng (Panax ginseng) improves glucose and insulin regulation in well-controlled, type 2 diabetes: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled study of efficacy and safety. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Jan;18(1):46-56. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16860976
 9. Shishtar E, Sievenpiper JL, Djedovic V, et al. The effect of ginseng (the genus panax) on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. PLoS One. 2014 Sep 29;9(9):e107391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25265315
 10. Le Gal M., Cathebras P., Struby K., Pharmaton capsules in the treatment of functional fatigue: A double-blind study versus placebo evaluated by a new methodology, Phytother Res, 10:49-53, 1996. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1573(199602)10:1%3C49::AID-PTR772%3E3.0.CO;2-M
 11. Wang CZ, Anderson S, DU W, et al. Red ginseng and cancer treatment. Chin J Nat Med. 2016 Jan;14(1):7-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850342
 12. Jin X, Che DB, Zhang ZH, et al. Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis. J Ginseng Res. 2016 Jul;40(3):269-77. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27616903/
 13. Yun TK, Choi SY. Preventive effect of ginseng intake against various human cancers: a case-control study on 1987 pairs. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1995 Jun;4(4):401-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7655337
 14. Caso Mardsco A., et al., Double-blind study of a multivitamin complex supplemented with ginseng extract, Drugs Exp Clin Res, 22:323-9, 1996. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9034759
 15. Kim HG, Cho JH, Yoo SR, et al. Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. PLoS One. 2013 Apr 17;8(4):e61271. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825/
 16. Salvati G., et al., Effects of Panax ginseng C.A. Meyer saponins on male fertility, Panmineva Med, 38:249-54, 1996. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9063034
 17. Choi H.K., Seong D.H., Rha K.H., Clinical efficacy of Korean red ginseng for erectile dysfunction, Int J Impotence Res, 7:181-6, 1995. https://europepmc.org/article/med/8750052
 18. Hong B., et al., A double-blind crossover study evaluating the efficacy of Korean ginseng in patients with erectile dysfunction: a preliminary report, J Urol, 168:2070-3, 2002. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12394711

 

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο