6947869647 [email protected]

MSG: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Το MSG (γλουταμινικό μονονάτριο) είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που μπορεί να δημιουργήσει πολλά συμπτώματα σε ορισμένους καταναλωτές του. Οι ασθένειες που επηρεάζονται από το MSG είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), το άσθμα, η κολπική μαρμαρυγή, ο καρκίνος, η επιληψία, η υπέρταση, η υπογλυκαιμία, οι ημικρανίες, η μυωπία και η παχυσαρκία. Το MSG είναι νευροτοξικό (δηλαδή καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου) και βλάπτει το ενδοκρινικό σύστημα.

MSG και σύνδρομο ADHD

Μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης έχουν πρόσφατα συνδεθεί με το ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας). Η σύνδεση ανάμεσα στο γλουταμινικό μονονάτριο και στο ADHD γίνεται τώρα ακόμα πιο ξεκάθαρη, επειδή το γλουταμινικό σε μελέτες σε ζώα μείωσε τη ντοπαμίνη. Στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2003 του Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences αναφέρθηκε ότι ερευνητές βρήκαν αυξημένα επίπεδα γλουταμινικού στους εγκεφάλους των παιδιών που υποφέρουν από ADHD. Στα ίδια αυτά παιδιά τα επίπεδα του GABA (γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ) ήταν μειωμένα. Το σώμα μετατρέπει το γλουταμινικό σε GABA χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται GAD (Glutamic Acid Decarboxylase). Αυτή η ανισορροπία των δυο νευροδιαβιβαστών δείχνει ότι το σώμα δεν μετατρέπει το γλουταμινικό σωστά. Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι το γλουταμινικό μονονάτριο είναι η αιτία του ADHD και του αυτισμού – και τα δύο άγνωστα πριν το 1950.

MSG και άσθμα

Όπως είδαμε προηγουμένως, ο FDA παραδέχθηκε το 1995 ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο MSG και στο άσθμα. Μια πρόσφατη έρευνα του John Hopkins συνδέει τη διέγερση του νευρικού συστήματος με την ανοσοποιητική απάντηση και το άσθμα ειδικότερα. Είναι αποδεκτό ότι το γλουταμινικό μονονάτριο διεγείρει τα νευρικά κύτταρα στο στόμα και παντού στο σώμα. Βασισμένοι στην έρευνα του John Hopkins μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί το γλουταμινικό μονονάτριο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άσθμα σε ορισμένα άτομα.

Αν αυξανόταν μόνο το άσθμα από το 1900, αλλά όχι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου II, θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει τη σύνδεση του MSG με το άσθμα. Αν μόνο η παχυσαρκία αυξανόταν και όχι το άσθμα και ο διαβήτης τύπου II, τότε θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει τη σύνδεση. Αλλά το γεγονός ότι όλες αυτές οι τρεις ασθένειες που επηρεάζονται από το γλουταμινικό αυξήθηκαν σε επιδημικά επίπεδα μόνο μετά που το MSG προστέθηκε ως ένα ξεχωριστό συστατικό στην τροφική παροχή εγείρει υποψίες για τον ρόλο του MSG στην αύξηση αυτών των τριών ασθενειών.

MSG και κολπική μαρμαρυγή

Η ταυρίνη είναι ο ρυθμιστής του χτύπου της καρδιάς του σώματος. Έλλειψη μπορεί να προκληθεί από το MSG, επειδή το γλουταμινικό ανταγωνίζεται στο σώμα ένα άλλο θειούχο αμινοξύ, την κυστεΐνη. Το σώμα χρησιμοποιεί κυστεΐνη, για να παρασκευάσει ταυρίνη – ένα άλλο θειούχο αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως νευροδιαβιβαστής. Μια σημαντική πάθηση αυτών που υποφέρουν από το σύνθετο σύμπτωμα MSG είναι μη τακτικοί, γρήγοροι χτύποι της καρδιάς – κολπική μαρμαρυγή. Το ίδιο σύμπτωμα συμβαίνει επίσης από έλλειψη ταυρίνης.

MSG και καρκίνος

Σε μια μελέτη από το National Academy of Sciences (1) οι ανταγωνιστές του γλουταμινικού καθυστερούν την ανάπτυξη των όγκων. Ένα άλλο δημοσίευμα (2) συζητά τη χρήση των ανταγωνιστών ή αναστολέων γλουταμινικού στη θεραπεία του καρκίνου. Αυτοί οι ανταγωνιστές εμποδίζουν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Αν το μπλοκάρισμα του γλουταμινικού μπορεί να κάνει τα καρκινικά κύτταρα να πεθαίνουν και να σταματά τη μετάσταση, οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν MSG. Δυστυχώς στους καρκινοπαθείς ποτέ δεν αναφέρεται αυτή η πληροφορία.

MSG και επιληψία

Αν και στους επιληπτικούς ασθενείς δίνεται η συμβουλή να μην τρώνε τροφές που περιέχουν MSG λόγω του ότι αποτελούν αντίδοτα για τα αντι-επιληπτικά φάρμακα, όπως το lamotrogine και το topiramate (και τα δύο αναστολείς του γλουταμινικού), το MSG αποτελεί προσθετικό των εμβολίων. Δεν καταλαβαίνουμε πώς οι «ειδικοί» λένε ότι τα εμβόλια δεν έχουν καμμιά σχέση με τις κρίσεις επιληψίας που παθαίνουν πολλά παιδιά μετά τη λήψη εμβολίων που περιέχουν MSG. Σημειωτέον, ότι 30% των παιδιών με αυτισμό υποφέρουν επίσης από επιληψία. Πολλοί γονείς με παιδιά που υποτροπίασαν μετά τον εμβολιασμό αναφέρουν επιληπτικές κρίσεις αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Σε άτομα με επιληψία η ταυρίνη είναι χαμηλή μετά από μια επιληπτική κρίση. Η έλλειψη ταυρίνης μπορεί να προκληθεί από κατανάλωση MSG.

Ας εξετάσουμε και τις επιληπτικές κρίσεις των πιλότων. Η aspartate που βρίσκεται στην ασπαρτάμη μπορεί να μετατραπεί σε γλουταμινικό στο ανθρώπινο σώμα. Πολλοί υποδοχείς στο σώμα επηρεάζονται από την ασπαρτάμη και το MSG. Το 1992 το περιοδικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Flying Safety προειδοποίησε τους πιλότους να μην πίνουν ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη λόγω του ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις. Στην πραγματικότητα πολλοί πιλότοι χάνουν την άδειά τους να πετάνε μετά από επιληπτικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την κατανάλωση σόδας διαίτης που περιείχε ασπαρτάμη. Η aspartate μετατράπηκε σε γλουταμινικό, το οποίο προκάλεσε την κρίση επιληψίας.

MSG και υπέρταση

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το γλουταμινικό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Δρα σαν ουσία που ανοίγει τα κανάλια ασβεστίου. Αυτοί που παίρνουν αναστολείς καναλιών ασβεστίου μπορεί να ενδιαφέρονται να μάθουν ότι το γλουταμινικό μονονάτριο εξουδετερώνει τη δράση των πιο συχνά συνταγογραφόμενων φαρμάκων για την υπέρταση, των αναστολέων των καναλιών ασβεστίου. Το γλουταμινικό στο MSG έχει αγγειοσυσταλτική δράση λόγω του ότι ανοίγει τα κανάλια ασβεστίου. Δυστυχώς πολλοί γιατροί δεν είναι ενήμεροι ότι το MSG δρα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι ασθενείς που παίρνουν αναστολείς καναλιών ασβεστίου πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν MSG, διότι αντιδοτεί τα φάρμακά τους. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το MSG συνδέεται με αύξηση της πίεσης του αίματος (3-4).

MSG και υπογλυκαιμία

Πολλοί καταναλωτές του MSG παραπονιούνται για μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό και για υπογλυκαιμία. Υπάρχουν υποδοχείς γλουταμινικού στο πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι το όργανο του σώματος που απελευθερώνει ινσουλίνη, όταν το σάκχαρο του αίματος είναι πολύ υψηλό. Το γλουταμινικό μονονάτριο , επειδή διεγείρει το πάγκρεας, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό σάκχαρο του αίματος και αίσθημα πείνας. Επιστήμονες έκαναν ένεση MSG σε πειραματόζωα, για να τα κάνουν παχύσαρκα. Όταν καταναλώνετε MSG, τρώτε υπερβολικά, αποθηκεύετε θερμίδες και αποκτάτε βάρος, είστε ακόμα πεινασμένοι και παθαίνετε υπογλυκαιμικά συμπτώματα (ευερεθιστότητα, πονοκέφαλο).

MSG και ημικρανίες

Σύμφωνα με ερευνητές στη Βόρεια Κορέα το γλουταμινικό ενεργοποιεί το γονίδιο που προκαλεί ημικρανίες. Αυτό εξηγεί πώς το γλουταμινικό μονονάτριο προκαλεί ημικρανίες σε τόσους πολλούς. Το γονίδιο που προκαλεί ημικρανία έχει ανακαλυφθεί. Το γονίδιο TRESK ενεργοποιείται από το γλουταμινικό, κάτι που εξηγεί πώς το MSG προκαλεί ημικρανίες σε άτομα με αυτό το γονίδιο. Αυτό εξηγεί γιατί το φάρμακο ibuprofen χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πονοκεφάλων. Μπλοκάρει το γλουταμινικό, το οποίο ενεργοποιεί αυτό το γονίδιο. Το MSG είναι γνωστό ότι πυροδοτεί την ημικρανία. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, όταν αναλογιστούμε ότι το γλουταμινικό ανοίγει τα κανάλια ασβεστίου. Τα περισσότερα φάρμακα μείωσης της πίεσης είναι αναστολείς καναλιών ασβεστίου. Ο νευρολόγος David Buchholz θεραπεύει τους ασθενείς του με ημικρανία με μια δίαιτα ελεύθερη από MSG (5).

Η σχέση ανάμεσα στο επεξεργασμένο ελεύθερο γλουταμινικό οξύ (MSG) και τις ημικρανίες εξετάστηκε από τον Alfred Scopp, ο οποίος το 1991 δημοσίευσε στο περιοδικό Headache μια μελέτη με τίτλο “Το MSG και η υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη προκάλεσε πονοκέφαλο: επιθεώρηση και μελέτες περιπτώσεων” (6). Το 1993 ο Martinez  και οι συνεργάτες του μέτρησαν τα επίπεδα του γλουταμινικού και ασπαρτικού οξέος στο πλάσμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με ημικρανία κατά τη διάρκεια κρίσεων, κάνοντας συγκρίσεις με άτομα ελέγχου που υπέφεραν από στρες. Τα επίπεδα των αμινοξέων στο πλάσμα στους ασθενείς με ημικρανία ήταν χαμηλότερα από ό, τι στα άτομα ελέγχου, ενώ οι συγκεντρώσεις του γλουταμινικού οξέος στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ήταν υψηλότερες στους ασθενείς με ημικρανία από ό, τι στα άτομα ελέγχου. Ο Martinez και οι συνεργάτες του έχουν βρει μια σχέση ανάμεσα στα επίπεδα του γλουταμινικού στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του κεντρικού νευρικού συστήματος και στην ημικρανία (7).

Σήμερα κάθε κλινική πονοκεφάλου στις ΗΠΑ παραδέχεται ότι το επεξεργασμένο ελεύθερο γλουταμινικό οξύ (MSG) είναι ένα από τους παράγοντες που πυροδοτούν ημικρανίες. Σύμφωνα με τον Scopp (που κάποτε ήταν στην Κλινική Πονοκεφάλου της Βόρειας Καλιφόρνιας) τουλάχιστον το 33% των ασθενών με ημικρανίες έχουν ημικρανίες που προκαλούνται από το MSG.

MSG και μυωπία

Ένα συχνό παράπονο του Σύνθετου Συμπτώματος του MSG είναι η θολή όραση. Πειραματόζωα που τράφηκαν με γλουταμινικό μονονάτριο  ανέπτυξαν βλάβη στον αμφιβληστροειδή του ματιού, όπου υπάρχουν υποδοχείς γλουταμινικού. Το MSG προκαλεί εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς σε πειραματόζωα. Το 1957 οι Lucas και Newhouse (8) πρώτοι παρατήρησαν ότι προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες του αμφιβληστροειδούς σε ποντίκια που θήλαζαν (και μέχρι ενός σημείου σε ενήλικα ποντίκια) με μια ένεση γλουταμινικού. Μελέτες επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους χρησιμοποιώντας νεογέννητα τρωκτικά (9-10) και ενήλικα κουνέλια (11).

Σε ασιατικές χώρες, οι οποίες είναι γνωστές για τη μεγάλη χρήση του MSG, δεν υπάρχει μόνο υψηλή συχνότητα εγκεφαλικού, αλλά η φτωχή όραση αυξάνεται δραματικά. 50% των εφήβων στην Κίνα σήμερα έχουν μυωπία σε σύγκριση με το 15% τη δεκαετία του 70. Το 2002 ανακαλύφθηκε ότι το γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Hirosaki στην Ιαπωνία βρήκαν ότι ποντίκια τα οποία τράφηκαν με δίαιτες υψηλές σε MSG έχασαν την όρασή τους. Ο επικεφαλής της έρευνας Hiroshi Ohguro είπε ότι τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί στην ανατολική Ασία υπάρχει υψηλό ποσοστό γλαυκώματος που οδηγεί σε τύφλωση (12).

Το MSG βλάπτει τον εγκέφαλο και το ενδοκρινικό σύστημα

Το MSG είναι νευροτοξικό (δηλαδή καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου) και βλάπτει το ενδοκρινικό σύστημα (13). Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ο Olney υποψιάστηκε ότι η παχυσαρκία σε ποντίκια, που παρατηρήθηκε, όταν νεογέννητα ποντίκια θεραπεύτηκαν με γλουταμινικό μονονάτριο, μπορεί να συνδέεται με βλάβες του υποθαλάμου που προκλήθηκαν από τη θεραπεία με MSG. Το 1969 πρώτος ανέφερε ότι το η θεραπεία με MSG προκάλεσε εγκεφαλικές βλάβες σε πειραματόζωα.

Olney δεν βρήκε μόνο βλάβες στον υποθάλαμο, αλλά περιέγραψε καχεκτική ανάπτυξη του σκελετού, θηλυκή στειρότητα και άλλες ενδοκρινικές ασθένειες. Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του Olney. Ζώα στα οποία δόιθηκε γλουταμινικό μονονάτριο ως νεογέννητα ή στις πρώτες 12 ημέρες της ζωής υπέφεραν από νευροενδοκρινικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της καχεξίας, της ανωμαλίας του αναπαραγωγικού συστήματος και της υπανάπτυξης ορισμένων ενδοκρινικών αδένων. Επίσης αναφέρθηκαν συμπεριφοριστικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της νωθρότητας και των επιληπτικών κρίσεων. Το MSG δεν προκάλεσε εγκεφαλικές βλάβες μόνο σε ποντίκια αλλά και σε πιθήκους (14).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Rzeski W., Turski L., Ikonomidou C., Glutamate antagonists limit tumor growth, PNAS, 98, 11, 6372-6377, May 22, 2001 http://www.pnas.org/content/98/11/6372.full
 2.  Cavalheiro E.A., Olney J.W., Glutamate antagonists: Deadly liaisons with cancer, PNAS, 98, 11, 5947-5948, May 22, 2001 http://www.pnas.org/content/98/11/5947.full
 3.  Shi Z., Yuan B., Taylor A.W., Dai Y., Pan X., Gill T.K., Wittert G.A., Monosodium glutamate is related to a higher increase in blood pressure over 5 years: findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese adults, J. Hypertens., 29, 5, 846-853, May 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372742
 4.  Baad-Hansen L., Cairns B., Ernberg M., Svensson P., Effect of systemic monosodium glutamate (MSG) on headache and pericranial muscle sensitivity, Cephalalgia, 30, 1, 68-76, 2010
 5. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=5364970
 6.  Scopp, A.L. MSG and hydrolyzed vegetable protein induced headache: review and case studies. Headache. 31:107-110, 1991
 7.  Martinez F. et al., Neuroexcitatory amino acid levels in plasma and cerebrospinal fluid during migraine attacks,.Cephalalgia,13, 89-93, 1993
 8.  Lucas D.R., Newhouse J.P., The toxic effect of sodium-L-glutamate on the inner layers of the retina, AMA Arch. Ophthalmol., 58, 2, 193-201, 1957
 9.  Potts AM, Modrell RW,  Kingsbury C. Permanent fractionation of the electroretinogram by sodium glutamate. Am J Ophthalmol., 50, 900-907, 1960
 10.  Freedman JK,  Potts AM. Repression of glutaminase I in the rat retina by administration of sodium-L-glutamate. Invest Ophthalmol Vis Sci.,1, 118-121, 1962
 11.  Hamatsu T. Experimental studies on the effect of sodium iodate and sodium L-glutamate on ERG and histological structure of retina in adult rabbits. Acta Soc Ophthalmol Jpn. 68, 11, 1621-1636, 1964
 12.  Ohguro H, Katsushima H, Maruyama I, et al. A high dietary intake of sodium glutamate as flavoring (Ajinomoto) causes gross changes in retinal morphology and function, Experimental Eye Research, 75, 3, 307-315, Sep. 2002
 13.  Olney J.W., Ho O.L., Rhee V., Brain-damaging potential of protein hydrolysates, N. Engl. J. Med., 289, 391-393, 1973
 14.  Olney J.W, Sharpe L.G., Brain lesions in an infant rhesus monkey treated with monosodium glutamate,. Science, 166, 903, 386-388, 1969

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο