Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ένα έγγραφο με τίτλο Strategy to better Protect Public Health (Στρατηγική για την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας) (1). Από τον τίτλο του άρθρου θα νόμιζε κάποιος ότι θα προασπιζόταν η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το έγγραφο προάσπιζε το συμφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διαγραφεί η ρήτρα που απαγόρευε την έγκριση διάθεσης ενός φαρμάκου στην αγορά αν η θεραπευτική του αποτελεσματικότητα δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από τη φαρμακευτική εταιρεία που έκανε την αίτηση! Αυτό σημαίνει ότι με τη διαγραφή της ρήτρας αυτής, συμβάλλει να επιτρέπονται αναποτελεσματικά φάρμακα στην αγορά, κάτι που με κανένα τρόπο δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία. Αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία της Health Action International στην Ευρώπη, μιας μεγάλης οργάνωσης καταναλωτών. Δηλαδή φωνάζει για το προφανές μια ομάδα καταναλωτών!
Αυτή η οργάνωση όμως διαμαρτυρήθηκε και για άλλες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η ταχύτερη έκδοση άδειας κυκλοφορίας νέων φαρμάκων για ταχύτερη απόδοση των επενδύσεων, η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί κάνοντας κανόνα τη χορήγηση αδειών υπό αίρεση αντί για την απονομή τους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για μια επείγουσα θεραπευτική ανάγκη (2).
Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε επίσης την απαράδεκτη πρόταση να ανατεθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες το έργο της συγκέντρωσης και ανάλυσης των δεδομένων, έκδοσης προειδοποιήσεων και ενημέρωσης για τις παρενέργειες των προϊόντων τους μετά την έγκριση εμπορίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης να έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες την ευθύνη για τις μετεγκριτικές μελέτες: να εξετάζουν αν τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν αντίκτυπο στην ετικέτα του προϊόντος ή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση κινδύνου-οφέλους του φαρμακευτικού προϊόντος. Ο βιολόγος και γιατρός Peter Gotzsche χαρακτηρίζει αυτό το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «φρικιαστικό» που «υπονομεύει την ασφάλεια των ασθενών» (3).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Strategy to Better Protect Public Health by Strengthening and Rationalising EU Pharmacovigilance, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 5 Δεκεμβρίου 2007. https://ec.europa.eu/health/ph_systems/docs/ev_20080313_co05_en.pdf
- Pharmacovigilance in Europe and Patient Safety: no to deregulation. Δελτίο Τύπου HAI Europe, 1 Φεβρουαρίου 2008 https://haiweb.org/wp-content/uploads/2016/12/Pharmacovigilance-in-Europe-and-Patient-Safety-No-to-Deregulation-2008.pdf
- Gotzsche P. Deadly Medicines and Organized Crime. How Big Pharma Has Corrupted Healthcare, 2013.
Μάριος Δημόπουλος
Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)