Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο ανθρώπινο όργανο που υπάρχει στο πεπτικό σύστημα. Μια ισχυρή μεμβράνη που στριφογυρίζει μέσα από το έντερο ξεκινά το νέο έτος με μια νέα κατάταξη: η δομή, που ονομάζεται το μεσεντέριο, έχει αναβαθμιστεί σε ένα όργανο.
Οι επιστήμονες γνώριζαν σχετικά με αυτή τη δομή, η οποία συνδέει το λεπτό και παχύ έντερο ενός ατόμου με το κοιλιακό τοίχωμα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Το μεσεντέριο είναι μια διπλή πτυχή του περιτοναίου, η οποία είναι η επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας. Συνδέει το έντερο στην κοιλιά. Ωστόσο, μέχρι τώρα, είχε θεωρηθεί ως μια σειρά από ξεχωριστές μεμβράνες από τους περισσότερους επιστήμονες.
Κατά την επιθεώρηση, o επικεφαλής συγγραφέας Δρ Calvin Coffey, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Limerick στην Ιρλανδία, και οι συνεργάτες του εξέτασαν παλαιότερες μελέτες και τη βιβλιογραφία σχετικά με το μεσεντέριο. Ο Coffey σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, τα βιβλία ανατομίας έχουν περιγράψει το μεσεντέριο ως μια σειρά από αποσπασματικές μεμβράνες. Με άλλα λόγια, διαφορετικά μεσεντέρια συνδέθηκαν με διάφορα μέρη των εντέρων.
Πιο πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν το μεσεντέριο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση παχέος εντέρου και σε πτώματα οδήγησε την ομάδα του Coffey να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεμβράνη είναι αφ’ εαυτής ένα συνεχές όργανο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο περιοδικό Lancet Gastroenterology and Hepatology.
Τι σημασία έχει ένα όνομα;
Η αναταξινόμηση του μεσεντερίου ως οργάνου «είναι κάτι παγκόσμιο, καθώς μας επηρεάζει όλους», δήλωσε ο Coffey σε μια δήλωση.
Αναγνωρίζοντας την ανατομία και τη δομή του μεσεντερίου, οι επιστήμονες μπορούν τώρα να επικεντρωθούν στην εκμάθηση περισσότερων πραγμάτων για το πώς λειτουργεί το όργανο, δήλωσε ο Coffey. Επιπλέον, μπορούν επίσης να μάθουν για τις ασθένειες που σχετίζονται με το μεσεντέριο, πρόσθεσε.
«Αν μπορείτε να καταλάβετε τη λειτουργία, μπορείτε να αναγνωρίσετε την ανώμαλη λειτουργία, και στη συνέχεια έχετε τη νόσο», δήλωσε ο Coffey.
Η συνεχής φύση του μεσεντερίου, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο για να εξαπλωθεί η νόσος από το ένα μέρος της κοιλιάς στο άλλο, σύμφωνα με την αξιολόγηση.
Εκτός από τη μελέτη των ασθενειών, οι ερευνητές μπορούν επίσης να ερευνήσουν το μεσεντέριο για νέες προσεγγίσεις για χειρουργική επέμβαση, είπαν οι συγγραφείς στην επιθεώρηση.
Υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν
Οι συγγραφείς σημείωσαν στην επιθεώρηση ότι πολλά ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά του μεσεντερίου πρέπει ακόμα να περιγραφούν.
Για παράδειγμα, σε ποιο σύστημα του οργανισμού θα πρέπει το μεσεντέριο να ταξινομηθεί; «Αν το μεσεντέριο πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος του εντερικού, αγγειακού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού ή ανοσολογικού συστήματος είναι τόσο πολύ ασαφές, λόγω του ότι έχει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά», έγραψαν οι συγγραφείς.
Ενώ πολλά όργανα έχουν διακριτές λειτουργίες στο σώμα, η διακριτή λειτουργία του μεσεντερίου εξακολουθεί να είναι άγνωστη, σύμφωνα με την αξιολόγηση.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Coffey J. C., O’Leary D.P., The mesentery: structure, function, and role in disease, Lancet, 2016 http://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(16)30026-7/abstract
- Scientists Discover a New Organ in the Human Body, Time.com http://time.com/4621074/mesentery-organ-human-body/
- Scientists Discover a New Organ in the Human Body, Health.com http://www.health.com/digestive-health/mesentery-organ-human-body?xid=socialflow_facebook_health
- Scientists identify new organ in humans, Foxnews http://www.foxnews.com/health/2017/01/04/scientists-identify-new-organ-in-humans.html
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners