6947869647 [email protected]

Η κατάργηση του όρκου του Ιπποκράτη θα κάνει την ιατρική να χάσει τον δρόμο της;

Παραθέτω δημοσίευμα του καθηγητή μου και ιδρυτή και διευθυντή του πανεπιστημίου ολιστικής και εναλλακτικής ιατρικής Quantum University Dr. Paul Drouin (ιατρού κλασσικής και εναλλακτικής ιατρικής) με τίτλο «Η κατάργηση του Όρκου του Ιπποκράτη θα κάνει την ιατρική να χάσει τον δρόμο της;». Πρόσφατα, βρήκα ένα άρθρο της Melissa Bailey με τίτλο «Καλή αντάμωση, Ιπποκράτη! Οι φοιτητές ιατρικής επιλέγουν τους δικούς τους όρκους» περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι φοιτητές της ιατρικής επιλέγουν να γράψουν τους δικούς τους όρκους και να παρακάμψουν το πρωτότυπο του Ιπποκράτη μέχρι να μην απομείνει σχεδόν καμία ομοιότητα. Το να γράφει κάθε φοιτητής ιατρικής τον όρκο του ή τα πανεπιστήμια ιατρικής να προσφέρουν νέες εκδόσεις μπορεί να φανεί προοδευτική σκέψη, αλλά αντικατοπτρίζει ένα πολύ πιο βαθύ θέμα. Φαίνεται ότι η σύγχρονη ιατρική έχει χάσει την εσωτερική της πυξίδα στην επιδίωξή της για θεραπεία, καθοδηγούμενη από ένα υλιστικό γραμμικό μοντέλο επιστήμης που δεν έρχεται πια σε επαφή με τη ζωή. Μοιάζει με μια ιατρική εκδοχή του «Πύργου της Βαβέλ» όπου η εσωτερική επικοινωνία είναι τώρα σε πλήρη σύγχυση. Η συνειδησιακή ιατρική (Pro-Consciousness medicine), όπως συζητείται σε αυτό το άρθρο, θα μπορούσε να είναι νέο έδαφος για να καθιερωθεί μια βαθύτερη κατανόηση της πρόθεσης της θεραπείας και να επανασυνδεθεί μέσω μιας πιο βαθιάς ολιστικής αντίληψης του μοντέλου αποκατάστασης της υγείας. Σήμερα βλέπουμε μια βαθιά διάσταση ανάμεσα στη σύγχρονη ιατρική και την πρόθεση του ιδρυτή της, του Ιπποκράτη, που όρισε την ιατρική ως ανθρωπιστική τέχνη. Αντιμετωπίζουμε ένα καταδικασμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχει χάσει την αίσθηση του ολισμού και της αξίας της ζωής, ενώ συνεχώς δημιουργεί υψηλότερο κόστος σε μια διχοτομική, μοιρολατρική θέαση του ανθρώπου που βασίζεται σε συμπτωματικές και προσανατολισμένες στην ασθένεια προσεγγίσεις. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε το μοιρολατρικό μοντέλο της ανθρώπινης βιολογίας, όπου υποτίθεται ότι ελέγχεται από τα γονίδιά μας, και αντ’ αυτού να ενισχυθεί από την επιστήμη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε κύριοι της δικής μας υγείας! Καταργείται ο όρκος του Ιπποκράτη και ο εσφαλμένος δρόμος της σύγχρονης ιατρικής. Διαβάστε όλο το άρθρο.

Τον Αύγουστο του 2015, έγραψα μια δημοσίευση στο blog μου σχετικά με τον όρκο του Ιπποκράτη λέγοντας ότι:

«Τα ιατρικά πανεπιστήμια πρέπει είτε να εγκαταλείψουν πλήρως την παράδοση της επανάληψης του ιπποκρατικού όρκου κατά την αποφοίτησή τους, χωρίς να έχει νόημα το πλαίσιο του τι αντιπροσωπεύει η συμβατική ιατρική σήμερα, η οποία καθορίστηκε τον προηγούμενο αιώνα από επιλογές ευθυγραμμισμένες με ένα υλιστικό μοντέλο επιστήμης και μια ελλιπή κατανόηση της ανθρώπινης πραγματικότητας , ή να τιμήσει το πνεύμα αυτής της θρυλικής παράδοσης … “

Πρόσφατα, βρήκα ένα άρθρο της Μελίσσα Μπέιλι (Melissa Bailey) με τίτλο «Καλή αντάμωση, Ιπποκράτη! Οι φοιτητές ιατρικής επιλέγουν τους δικούς τους όρκους» περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι φοιτητές της ιατρικής επιλέγουν να γράψουν τους δικούς τους όρκους και να παρακάμψουν το πρωτότυπο του Ιπποκράτη μέχρι να μην απομείνει σχεδόν καμία ομοιότητα.

Το να γράφει κάθε φοιτητής ιατρικής τον όρκο του ή τα πανεπιστήμια ιατρικής να προσφέρουν νέες εκδόσεις μπορεί να φανεί προοδευτική σκέψη, αλλά αντικατοπτρίζει ένα πολύ πιο βαθύ θέμα.

Φαίνεται ότι η σύγχρονη ιατρική έχει χάσει την εσωτερική της πυξίδα στην επιδίωξή της για θεραπεία, καθοδηγούμενη από ένα υλιστικό γραμμικό μοντέλο επιστήμης που δεν έρχεται πια σε επαφή με τη ζωή.

Μοιάζει με μια ιατρική εκδοχή του «Πύργου της Βαβέλ» όπου η εσωτερική επικοινωνία είναι τώρα σε πλήρη σύγχυση.

Η συνειδησιακή ιατρική (Pro-Consciousness medicine), όπως συζητείται σε αυτό το άρθρο, θα μπορούσε να είναι νέο έδαφος για να καθιερωθεί μια βαθύτερη κατανόηση της πρόθεσης της θεραπείας και να επανασυνδεθεί μέσω μιας πιο βαθιάς ολιστικής αντίληψης του μοντέλου αποκατάστασης της υγείας.

Πρέπει να ταξιδέψουμε στον χρόνο στην προέλευση της ιατρικής για να μάθουμε για την αρχική πρόθεση της θεραπείας και τον «Όρκο του Ιπποκράτη». Ο πρωτότυπος όρκος είναι ο εξής:

Primum non nocere, που σημαίνει ότι πρώτα μην κάνεις κακό, μεταφραζόμενο ως «Δεν θα χορηγήσω δηλητήριο σε κανέναν όταν του ζητηθεί, ούτε θα συμβουλεύσω οποιονδήποτε να το κάνει».

Απόλυτος σεβασμός για τη ζωή: «Επιπλέον, δεν θα δώσω κανένα είδος φαρμάκου σε οποιαδήποτε έγκυο γυναίκα με σκοπό να καταστρέψει το παιδί».

Σημασία της σωστής τροφής: «Θα επινοήσω και θα τους παραγγείλω την καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με την κρίση και τα μέσα μου», δημοφιλή από το διάσημο απόσπασμα «Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο η τροφή σας».

Εξετάζοντας την ιστορία της ιατρικής, αυτή η βασική πρόθεση για θεραπεία έφερε την ιατρική από μια εποχή άγνοιας σε μια εποχή όπου η επιστήμη έχει αρχίσει να κατανοεί τη μηχανική και τη βιολογία του ανθρώπου.

Χωρίς το θάρρος μερικών επιστημόνων και γιατρών όπως ο Γαληνός, ο Mondino de Luzzi, ο Leonardo da Vinci και ο Vesalius που αψήφησαν τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες της εποχής τους, δεν θα είχαμε σήμερα την επιστήμη της ανθρώπινης ανατομίας.

Μέσα από αιώνες εργασίας, η μαρτυρία πολλών γιατρών και νοσοκόμων έχει δείξει μια αυθεντική έκφραση της φροντίδας που ονομάζεται: «Ιατρική περίθαλψη».

Πολλοί πρωτοπόροι στον τομέα της θεραπείας αφιέρωσαν τη ζωή τους και έκαναν μια διαφορά, όπως:

Florence Nightingale (1820-1910) – ιδρυτής της σύγχρονης περίθαλψης με πρόληψη των ασθενειών μέσω υγιεινής

Robert Koch (1843-1910) – θεραπεία της φυματίωσης και της χολέρας

Joseph Lister (1827-1912) – αρχή της καθαριότητας στη χειρουργική επέμβαση

Louis Pasteur (1822-1895) – ένας γάλλος χημικός και ένας από τους ιδρυτές της μικροβιολογίας

Elizabeth Blackwell 182-1910) – η πρώτη γυναίκα γιατρός στις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδρυσε ιατρικές σχολές και υποστήριξε τις γυναίκες στην ιατρική

Frederick Banting (1891-1941) – γιατρός και επιστήμονας που ανακάλυψε την ινσουλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη

Αλέξανδρος Φλέμινγκ (1881-1955) – σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, γνωστός για την ανακάλυψη του αντιβιοτικού πενικιλίνη

Μια εγκυκλοπαίδεια θα μπορούσε να γραφτεί για τις γνήσιες θεραπευτικές προθέσεις αυτών των ανδρών και γυναικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να μάθουν πώς να αποκαταστήσουν την υγεία και να ανακουφίσουν τα βάσανα των άλλων.

Καθώς γράφω αυτά τα λόγια, είμαι σεμνός και νιώθω δέος από τέτοια μεγάλα επιτεύγματα. Έχουμε χρέος  σε αυτούς για την πρόοδο της σημερινής σύγχρονης ιατρικής και την τελειοποίηση της τεχνολογίας μας για τη θεραπεία ασθενειών.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το σημερινό σύστημα υγείας, το οποίο είναι το αποτέλεσμα ενός υλιστικού γραμμικού μοντέλου θεραπείας, βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται παρέμβαση. Η ιατρική κοινότητα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το σημερινό χάος που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να επιλέξουν να εναρμονιστούν με την αρχική αποστολή του Ιπποκράτη και να αναζητήσουν ένα βιώσιμο μοντέλο ιατρικής βασιζόμενο στην ευεξία που να χρησιμοποιεί προληπτική φροντίδα για τη θεραπεία των άλλων.

Το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο ένας καλύτερος τρόπος για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε όλους με βάση μια βαθύτερη κατανόηση του πλήρους ανθρώπου – σώμα  σώμα, μυαλό και συνείδηση – αλλά και ένας τρόπος επίλυσης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και της ίδιας της συμβατικής ιατρικής.

Σήμερα βλέπουμε μια βαθιά διάσταση ανάμεσα στη σύγχρονη ιατρική και την πρόθεση του ιδρυτή της, του Ιπποκράτη, που όρισε την ιατρική ως ανθρωπιστική τέχνη.

Ο Ιπποκράτης αντιμετώπισε την ολότητα του ατόμου:

«Θα θυμάμαι ότι δεν αντιμετωπίζω ένα διάγραμμα πυρετού, έναν καρκινικό όγκο, αλλά ένα άρρωστο ανθρώπινο πλάσμα, του οποίου η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την οικογένεια του ατόμου και την οικονομική σταθερότητα».

και τη σημασία της πρόληψης:

«Θα προλάβω τη νόσο όποτε μπορώ, γιατί η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία». (Πηγή)

Γιατί δεν μπορούν οι σημερινοί επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και οι επιστήμονες να δουν πόσο η σύγχρονη ιατρική έχει απομακρυνθεί από το να  βελτιώσει της ζωή και της συνολική υγεία και ευεξία των ασθενών της;

Αντιμετωπίζουμε ένα καταδικασμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που έχει χάσει την αίσθηση του ολισμού και της αξίας της ζωής, ενώ συνεχώς δημιουργεί υψηλότερο κόστος σε μια διχοτομική, μοιρολατρική θέαση του ανθρώπου που βασίζεται σε συμπτωματικές και προσανατολισμένες στην ασθένεια προσεγγίσεις.

Ας πάρουμε μια στιγμή για να αναλογιστούμε τι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι διαιωνίζονται στα σύγχρονα μοντέλα της ιατρικής. Πρέπει να κατανοήσουμε τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης διαφορετικά θα βρεθούμε εντός των ίδιων προτύπων που μας έφεραν σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Αυτός ο προβληματισμός δεν μπορεί να αποφύγει την αμφισβήτηση των θεμελίων των «διδασκαλιών» στα ιατρικά πανεπιστήμια, καθώς οι απαντήσεις βρίσκονται στο πώς ασκούμε σήμερα την ιατρική. Με τον ίδιο τρόπο που οι πρωτοπόροι της ιατρικής μάς έφεραν από μια εποχή άγνοιας σε μια επιστημονική εποχή, σήμερα πρέπει να υπερβούμε το σημερινό επιστημονικό μοντέλο για να επιτύχουμε μια βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης πραγματικότητας με βάση νέες ανακαλύψεις στην κβαντική φυσική, τη νευροεπιστήμη, τη νευροκαρδιολογία και την κβαντική βιολογία.

Σήμερα, η επιστήμη ανοίγει νέες οδούς κατανόησης. Είναι κρίσιμο να συμπεριλάβουμε τη γνώση της λεπτής ενεργειακής ιατρικής (subtle energy medicine) για την αντιμετώπιση της βέλτιστης υγείας και ευημερίας στην ιατρικό μας διδακτέα ύλη. Αυτό απαιτεί μια συλλογικότητα μεταξύ των ερευνητών και των επιστημόνων που έχουν το όραμα και την τόλμη να κουνήσουν τα θεμέλια του δυτικού ιατρικού δόγματος και να οδηγήσουν το δρόμο σε ένα νέο σύστημα υγείας.

Τώρα είναι η στιγμή για μια νέα γενιά ιατρικών επαγγελματιών να φέρουν αυτή τη γνώση στους ασθενείς τους.

Το  πανεπιστήμιο Quantum είναι ένας χώρος όπου οι ιατρικοί επαγγελματίες μπορούν να ενισχύσουν την παραδοσιακή ιατρική τους εκπαίδευση με αυτές τις νέες ανακαλύψεις. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει όλες τις έννοιες της Ιατρικής Συνειδητότητας (Pro-Consciousness Medicine), μια επανάσταση της Ολοκληρωμένης Ιατρικής (Integrative Medicine) που έχει μεγαλύτερη επίγνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των άπειρων δυνατοτήτων θεραπείας με βάση τη συνείδηση.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε το μοιρολατρικό μοντέλο της ανθρώπινης βιολογίας, όπου υποτίθεται ότι ελέγχεται από τα γονίδιά μας, και αντ’ αυτού να ενισχυθεί από την επιστήμη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε κύριοι της δικής μας υγείας! Η γνώση του λεπτού ενεργειακού σώματος και η επίδρασή του στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να προστεθούν στο τρέχον μοντέλο και στις διδαχές της ανθρώπινης ανατομίας.

Πρέπει να επανεφεύρουμε τη σχέση μεταξύ πελάτη και επαγγελματία υγείας και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε ασθενής μπορεί να συμμετάσχει στη θεραπεία του. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε το μοντέλο αξιολόγησης των ασθενών και να διευρύνουμε τους τρόπους θεραπείας με βάση αυτές τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που κατανοούν την κβαντική εμπλοκή και το πεδίο συνείδησης. Αυτό θα αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς, βοηθώντας τον ασθενή να μάθει και να κατανοήσει το ρόλο που παίζει στη θεραπεία του, αντί να θεραπεύει μόνο τα συμπτώματα που βιώνουν.

Χωρίς να επαναπροσδιορίσουμε τα θεμέλια της ιατρικής σε ένα πολυδιάστατο μοντέλο θεραπείας, συμπεριλαμβάνοντας το οικοδόμημα της κβαντικής φυσικής, όπως κάναμε στο Quantum University, δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε ένα κοινό έδαφος για να ξαναγράψουμε τον όρκο του Ιπποκράτη σε συνάρτηση με τη ζωή και την αρχική πρόθεση του ιδρυτή της.

Η Ιατρική Συνείδησης θα πραγματοποιήσει ένα ολοκληρωτικό όραμα που θα μετατρέψει την ιατρική σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο μέσα από μια βαθύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζει η ανθρώπινη συνείδηση στο ανθρώπινο σώμα και τη γενική υγεία και ευεξία.

Στη φωτογραφία: Dr. Paul Drouin, ιδρυτής του πανεπιστημίου εναλλακτικής και ολιστικής ιατρικής Quantum University

ΠΗΓΕΣ

Drouin Paul, Saying goodbye to the Hippocratic Oath… has the medical field lost its way?, Quantum University, 2017

https://quantumuniversity.com/integrative-medicine/goodbye-hippocratic-oath/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=blog&utm_content=hippocratic-oath

Bailey Melissa, So long, Hippocrates. Medical students choose their own oaths, STATNEWS, September 21, 2016

https://www.statnews.com/2016/09/21/hippocratic-oath-medical-students-doctors/

Βιογραφικό του Dr. Paul Drouin

https://quantumuniversity.com/faculty/dr-paul-drouin/

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο