6947869647 [email protected]

Το κόκκινο κρέας δεν βλάπτει την υγεία σας, αλλά σας ωφελεί

Τα αυγά για χρόνια είχαν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη, και έτσι οι άνθρωποι τα απέφευγαν. Όμως οι νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι αυτό δεν ισχύει και ότι τα αυγά είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Ήρθε και η σειρά του κόκκινου κρέατος να αποενοχοποιηθεί. Εδώ και χρόνια διαβάζουμε συνεχώς σε δημοσιογραφικά έντυπα ότι μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας είναι ανθυγιεινό, ότι αυξάνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο. Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι όλα αυτά δεν ισχύουν; Νέα έρευνα για το κόκκινο κρέας βασισμένη σε δείγμα 4 εκατομμύριων ανθρώπων που δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019 στο Annals of Internal Medicine επανεξέτασε τα δεδομένα από άλλες έρευνες που έγιναν για το κρέας και για το επεξεργασμένο κρέας σε σχέση με τον καρκίνο και τα αποενεχοποιεί. Στο δημοσίευμά μας αυτό παρουσιάζουμε επίσης δύο δημοσιεύματα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο USA Today με τίτλο «Αφήστε τους να τρώνε μπριζόλα: Κρατήστε τη ντροπή, το κόκκινο κρέας δεν είναι κακό για εσάς ή την κλιματική αλλαγή» και ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New Scientist με τίτλο «Η αποφυγή του κόκκινου ή του επεξεργασμένου κρέατος δεν φαίνεται να προσφέρει οφέλη για την υγεία». Παρουσιάζουμε επίσης τις απόψεις του Robert Pickard, επίκουρου καθηγητή νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, κορυφαίου ειδικού σε θέματα διατροφής, σύμφωνα με τον οποίο «το κόκκινο κρέας είναι η τελειότερη τροφή για τον άνθρωπο» και παρουσιάζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος για την ανθρώπινη υγεία.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2019 δημοσιεύθηκε στο USA Today άρθρο με τίτλο: «Αφήστε τους να τρώνε μπριζόλα: Κρατήστε τη ντροπή, το κόκκινο κρέας δεν είναι κακό για εσάς ή την κλιματική αλλαγή» (1).

Ας δούμε τι γράφει το εν λόγω δημοσίευμα.

Φανταστείτε ότι παραγγέλνετε δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Ξέρετε τι θέλετε χωρίς δισταγμό: μια διακοσμημένη μισοψημένη μπριζόλα 225 γραμμαρίων. Λίγο πριν την παραγγελία σας, η φίλη σας σάς λέει ότι έχει διαβάσει ότι οι αγελάδες προκαλούν αλλαγή του κλίματος και ότι το κρέας μπορεί να είναι ανθυγιεινό. Ξαφνικά, η σαλάτα του Caesar φαίνεται σαν μια καλύτερη επιλογή.

Μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή επειδή τρώμε μπριζόλα . Από τότε που η έκθεσή του για τους Διαιτητικούς Στόχους του 1977 του Γερουσιαστή George McGovern δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί κακό για την υγεία, οι Αμερικανοί επιπλήττονται που τρώνε κόκκινο κρέας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει πέσει περισσότερο από 24% από το 1976. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μια μελέτη μετά την άλλη μελέτη προσπάθησε να συνδέσει το κόκκινο κρέας με μια μεγάλη λίστα προβλημάτων υγείας.

 

Μέχρι τώρα.

Τόσες μελέτες, τόσα πολλά λάθη

Τρεις μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Annals of Internal Medicine έκαναν κάτι που κάνουν πολύ λίγα άρθρα: Ρωτήστε αν οι προηγούμενες μελέτες έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Οι ερευνητές που έγραψαν την έκθεση ανέλυσαν 61 παλιότερες μελέτες αποτελούμενες από πάνω από 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες για να δουν αν το κόκκινο κρέας επηρέασε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Και οι τρεις έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα: Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος είχε ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς μπορούν να είναι λάθος τόσες πολλές μελέτες;

Η διατροφική έρευνα συχνά βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης με βάση την έρευνα. Αυτές παρακολουθούν ομάδες ανθρώπων και τα τρόφιμα που τρώνε ή προσπαθούν να συνδέσουν τις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου με την τρέχουσα κατάσταση υγείας ενός ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με λίστα εγκλημάτων από ταινία μαφίας που συνδέονται τυχαία ως ύποπτοι και προσπαθούν να καταλάβουν ποιος το διέπραξε.

Οι μελέτες παρατήρησης βασίζονται στους συμμετέχοντες για να ανακαλέσουν παλιότερα γεύματα, μερικές φορές μέχρι και ένα μήνα. Ακόμη και όταν οι διατροφικές συνήθειες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ημερολογίων τροφίμων, προκύπτουν ζητήματα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι συμμετέχοντες δεν δίνουν ειλικρινείς απαντήσεις και συχνά γεμίζουν τα ημερολόγια τροφίμων με συνήθως «καλά» τρόφιμα όπως τα λαχανικά, ενώ αφήνουν πράγματα όπως το κρέας, τα γλυκά και το αλκοόλ. Υπάρχει επίσης το θέμα της υποχρέωσης να αναφέρουν με ακρίβεια τα μεγέθη των μερίδων και να γνωρίζουν τα συστατικά των τροφίμων που καταναλώνονται στα εστιατόρια.

Το βοδινό κρέας μπορεί να είναι υγιέστερο από το fake (ψεύτικο) κρέας

Ο χώρος για λάθος είναι τεράστιος. Μια πολύ καλύτερη μορφή μελέτης θα ήταν να κλειδώνετε τους ανθρώπους σε κελιά για μια χρονική περίοδο, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε με ακρίβεια αυτό που έτρωγαν και έκαναν και έπειτα να μετράτε τα αποτελέσματα. Προφανώς, υπάρχουν ηθικά ζητήματα με μια τέτοια δομή, και γι’ αυτό οι μελέτες παρατήρησης είναι πιο συχνές, αν και λανθασμένες.

Ορισμένες εταιρείες όπως οι Impossible Foods και Beyond Meat προσπάθησαν να επωφεληθούν από την εσφαλμένη αντίληψη για την υγιεινή του κρέατος. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας της αγοράς Mintel, το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι το φυτικό κρέας είναι καλύτερο για εσάς από το πραγματικό κρέας. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα μηνύματα κατά του κρέατος θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Η επιστήμη στο πλευρό σας: Μην αφήνετε τους χορτοφάγους οικολόγους να σας κάνουν να νιώθετε ντροπή για το κρέας

Το φυτικό κρέας μπορεί να απολαμβάνει την αντίληψη ότι είναι πιο υγιεινό, αλλά αυτή η αντίληψη απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ένα άπαχο μοσχαρίσιο μπιφτέκι έχει κατά μέσο όρο σχεδόν 20% λιγότερες θερμίδες και 80% λιγότερο νάτριο από τα δύο πιο δημοφιλή μπιφτέκια ψεύτικου κρέατος, το Impossible Burger και το Beyond Burger.

Το ψεύτικο κρέας είναι επίσης ένα «εξαιρετικά επεξεργασμένο» τρόφιμο, γεμάτο με συστατικά που είναι δύσκολο να αναφερθούν. Τo Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health) εξέδωσε μια μελέτη τον Μάιο, διαπιστώνοντας ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση βάρους. Σε αντίθεση με τις μελέτες παρατήρησης, αυτή η έρευνα ήταν μια ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη μελέτη.

Η γη θα επιβιώσει από την κατανάλωση κρέατος

Δεν είναι μόνο οι λανθασμένοι ισχυρισμοί για την υγεία σχετικά με το κόκκινο κρέας που αξίζουν μια δεύτερη ματιά. Τα τελευταία χρόνια, μας έχουν πει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη για τη σωτηρία του πλανήτη. Ωστόσο, παρά ό, τι λένε οι επικριτές, ακόμη και αν όλοι στην Αμερική γίνονταν βίγκαν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στις ΗΠΑ θα μειώνονταν μόνο κατά 2,6%.

Τρώτε καλύτερο κρέας: Μην γίνετε βίγκαν για να σώσετε τον πλανήτη. Μπορείτε να βοηθήσετε με το να είστε καλύτερος κρεατοφάγος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Αμερική έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τα ζώα κατά 11,3%, ενώ έχει διπλασιάσει την παραγωγή της κτηνοτροφίας. Η παραγωγή κρέατος έχει σχετικά μικρή συνεισφορά στα συνολικά επίπεδα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μας. Σε άλλες χώρες μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η λύση δεν είναι να διδάσκουμε σε όλους τους άλλους να ζουν χωρίς κρέας. Το να μοιραστούμε τις γνώσεις μας θα αποδειχθεί ένας πιο πιθανός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές παρά να κόψουμε το κρέας ή να το αντικαταστήσουμε με ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο ανάλογο.

Εκείνοι που απολαμβάνουν μια καλή μπριζόλα έχουν τώρα μια καλή απάντηση την επόμενη φορά που θα τους επικρίνουν για την επιλογή τους: Τα παίρνω στο κρανίο.

Ο Will Coggin είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για την Ελευθερία των Καταναλωτών (Center for Consumer Freedom).

 

Ας δούμε και ένα πρόσφατο δημοσίευμα του New Scientist με τίτλο: «Η αποφυγή του κόκκινου ή του επεξεργασμένου κρέατος δεν φαίνεται να προσφέρει οφέλη για την υγεία» (2).

 

Δεν υπάρχουν λόγοι υγείας για να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με νέα επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων. Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι αντιβαίνουν τις περισσότερες υπάρχουσες διατροφικές συμβουλές, προέρχονται από την αναθεώρηση των υπαρχόντων μελετών από τα ισπανικά και πολωνικά κέντρα Cochrane, μέρος μιας παγκόσμιας συνεργασίας για την αξιολόγηση της ιατρικής έρευνας.

Πολλοί οργανισμοί υγείας έχουν πει εδώ και δεκαετίες ότι πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος επειδή είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και προκαλεί καρδιακές προσβολές. Πιο πρόσφατα, το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας έχουν συνδεθεί με καρκίνο.

Στην τελευταία ανασκόπηση όμως οι συγγραφείς κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα, διότι εξέτασαν χωριστά τα δύο κύρια είδη έρευνας. Τα καλύτερα στοιχεία προέρχονται από τυχαιοποιημένες δοκιμές. Σε αυτές, μερικοί συμμετέχοντες βοηθιούνται να αλλάξουν τη διατροφή τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως τρώγοντας λιγότερα κρέατα και οι υπόλοιποι δεν βοηθιούνται να αλλάξουν τη διατροφή τους. Στο τέλος συγκρίνεται η υγεία των ανθρώπων των δύο ομάδων.

Τέτοιες όμως δοκιμές είναι δαπανηρές και δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, μόνο το 5% των διατροφικών μελετών είναι μεγάλες, καλής ποιότητας τυχαιοποιημένες δοκιμές. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο να γίνεται έρευνα που παρατηρεί μόνο ό, τι οι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε χωρίς καθοδήγηση. Γνωστές ως μελέτες παρατήρησης, αυτές είναι εμφανώς ανοικτές σε μεροληψία και μπορούν να δώσουν παραπλανητικά αποτελέσματα.

Ο Bradley Johnston του Πανεπιστημίου Dalhousie στο Halifax του Καναδά και οι συνάδελφοί του επανεξέτασαν πρώτα όλες τις προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που εξέταζαν τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος. Αυτά έδειξαν μια «πολύ μικρή» δυσμενή επίδραση σε θανάτους, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Στη συνέχεια, επανεξέτασαν χωριστά δώδεκα τυχαιοποιημένες δοκιμές που έγιναν σε αυτόν τον τομέα και διαπίστωσαν ότι υπήρχε ελάχιστο ή καθόλου όφελος για την υγεία για όσους έκοψαν την κατανάλωση αυτών των κρεάτων. Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να «συνεχίσουν να τρώνε τα τωρινά επίπεδα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, εκτός κι αν νιώθουν την τάση να τα αλλάξουν». Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να αλλάξουν τη διατροφή τους για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων ή για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Μπορεί να είναι καιρός να σταματήσουμε να παράγουμε έρευνα παρατήρησης σε αυτόν τον τομέα», έγραψε σε συνοδευτικό άρθρο η Tiffany Doherty από την ερευνητική ομάδα Παιδιατρικής και Εφηβικής Συγκριτικής Αποτελεσματικότητας του Πανεπιστημίου της Indiana.

Ο Duane Mellor, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης, λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν τις συμβουλές ως πράσινο φως για να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας. «Αυτό που δεν λέει είναι ότι μπορούμε να απορρίψουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και να αρχίσουμε να τρώμε δύο φορές περισσότερο κρέας. Το κόκκινο κρέας όμως τρεις φορές την εβδομάδα δεν είναι πρόβλημα».

 

Το δημοσίευμα αυτό του New Scientist βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Annals of Internal Medicine (3).

 

 

Νέα έρευνα για το κόκκινο κρέας βασισμένη σε δείγμα 4 εκατομμύριων ανθρώπων αποενοχοποιεί το κόκκινο κρέας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019  (4) επανεξέτασε τα δεδομένα από άλλες έρευνες που έγιναν για το κρέας και για το επεξεργασμένο κρέας.  Όλες μαζί αθροίζουν ένα δείγμα άνω των 4 εκατομμυρίων.  To συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής:

Οι πιθανές επιδράσεις του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στις πιθανότητες να πεθάνει ή να νοσήσει κάποιος από καρκίνο είναι πολύ μικρές, και η εγκυρότητα των στοιχείων (για αυτή τη κατεύθυνση) είναι από μικρή ως πολύ μικρή.

 

Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κόκκινο κρέας δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, διαβήτη ή καρκίνο, σε αντίθεση με το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) (5-6).

 

«Το κόκκινο κρέας είναι η τελειότερη τροφή για τους ανθρώπους», υποστηρίζει ο καθηγητής Robert Pickard, επίκουρος καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, κορυφαίος ειδικός σε θέματα διατροφής (7).

Ο καθηγητής Pickard δήλωσε ότι ο κλάδος της γεωργίας ήταν «η άκρη μιας τεράστιας δημοσιογραφικής προσπάθειας να πουλήσει αντίγραφο με την παραγωγή εντελώς αόριστων τίτλων» για το κόκκινο κρέας που προκαλεί καρκίνο.

Ο καθηγητής Pickard έπληξε επίσης την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), η οποία ισχυρίστηκε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα «προκαλούν σίγουρα» καρκίνο και το άπαχο κόκκινο κρέας «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της NFU Cymru στο Llandrindod Wells στις 7 Νοεμβρίου 2019, είπε: «Δεν υπάρχει ούτε μία αποδεδειγμένη περίπτωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος που προκαλεί πραγματικά καρκίνο».

«Το κόκκινο κρέας είναι το πιο θρεπτικό φαγητό που διαθέτετε στο πιάτο σας. Περιέχει όλα τα μέταλλα, όλες τις βιταμίνες, όλα τα πρωτεϊνικά αμινοξέα που απαιτούνται στη σωστή αναλογία και όλα τα λίπη που απαιτούνται στη σωστή αναλογία», δήλωσε ο καθηγητής Pickard.

 

 

Ας εξετάσουμε ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

 

 1. Σταθερό σάκχαρο αίματος

Το κρέας συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά και πρωτεΐνες Το σταθερό σάκχαρο του αίματος είναι κρίσιμο για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση σταθερών ενεργειακών επιπέδων και δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού μεταξύ των γευμάτων, μειώνοντας την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα (8). Με σταθερό σάκχαρο στο αίμα, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε επιθυμία για σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την επιθυμία για ζάχαρη καταναλώνοντας περισσότερο κρέας.

 

 1. Μυϊκή Ανάπτυξη

Πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να επιτύχετε επαρκή επισκευή και αποκατάσταση των μυών για να κάνετε κέρδη. Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών όπως ο ψευδάργυρος, ο οποίος βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, και ο σίδηρος, που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και καταπολεμά την κόπωση. Το κρέας περιέχει επίσης κρεατίνη, μια ένωση που περιέχει άζωτο που βελτιώνει τη σύνθεση πρωτεϊνών και παρέχει στους μύες ενέργεια, ενθαρρύνοντας το κέρδος μυών.

 

 1. Καύση λίπους

Το κρέας βοηθάει στην καύση του λίπους. Το κρέας έχει υψηλό θερμογόνο αποτέλεσμα λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, έτσι ώστε περίπου 30 % των θερμίδων του να καίγονται κατά τη διάρκεια της πέψης. Η πέψη υδατανθράκων παράγει μόνο 6 έως 8 % αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, ενώ η πέψη της πρωτεΐνης στο κρέας προκαλεί τυπικά αύξηση 25 έως 40 % (9).

 

 1. Υγεία νευροδιαβιβαστών

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ανισορροπίες των νευροδιαβιβαστών εξαιτίας της απουσίας πρωτεΐνης κρέατος, η οποία παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται τα ανθρώπινα σώματα. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που ρυθμίζουν πολλές από τις λειτουργίες μας, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, γνωστικών και ψυχικών επιδόσεων, καθώς και τον κύκλο του ύπνου, το βάρος και τις συναισθηματικές καταστάσεις. Η πρωτεΐνη του κρέατος παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται τα ανθρώπινα σώματα. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ανισορροπίες των νευροδιαβιβαστών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η υπερκινητικότητα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, οι χορτοφάγοι είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος (10).

 

 1. Μακροχρόνια ενέργεια

Όλοι έχουν βιώσει ότι τη μεταγευματική πτώση και υπνηλία. Οι απλοί υδατάνθρακες διασπώνται σε ζάχαρη που το σώμα μας καίει γρήγορα, προκαλώντας την πτώση. Αντίστροφα, τα σώματά μας χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη των κρεάτων για διατηρήσιμη, μακρόχρονη ενέργεια.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της αίσθησης που ενεργοποιείται είναι η διέγερση των κυττάρων ορεξίνης στον εγκέφαλο. Η διέγερση των κυττάρων ορεξίνης συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας και την εγρήγορση. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα αμινοξέα διεγείρουν τα κύτταρα ορεξίνης περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, η κατανάλωση πρωτεΐνης κρέατος οδηγεί σε καύση περισσότερων θερμίδων και περισσότερης ενέργειας. Η μειωμένη δραστηριότητα των κυττάρων της ορεξίνης έχει συνδεθεί τόσο με την αύξηση βάρους όσο και με την ναρκοληψία (9).

Επιπλέον, το κρέας είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Τα ελλείμματα σιδήρου σάς θέτουν σε κίνδυνο για αναιμία και χαμηλή ενέργεια, γι’ αυτό η αναιμία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για τους χορτοφάγους. Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θα νιώθετε ενεργητικότητα όλη την ημέρα.

 

 1. Βασικά θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά στο κρέας που είναι σημαντικά για τη γενική υγεία. Ενώ υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεΐνης, το κρέας είναι μια σημαντική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, που περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει.

Όλες οι βιταμίνες Β βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα κρέατα απ’ ότι σε φυτικές πηγές και η βιταμίνη Β-12 μπορεί να βρεθεί μόνο σε ζωικές πηγές. Οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές για την υγεία, ειδικά για την ψυχική υγεία. Οι ελλείψεις σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, εξασθενημένες αισθήσεις, επιθετικότητα, αϋπνία, αδυναμία, άνοια και περιφερική νευροπάθεια.

Επιπλέον, στο κρέας υπάρχουν συστατικά που δεν υπάρχουν στις φυτικές τροφές, όπως η καρνιτίνη και η καρνοσίνη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Coggin W. Let them eat steak: Hold the shame, red meat is not bad for you or climate change. USA Today https://eu.usatoday.com/story/opinion/2019/11/02/red-meat-flawed-health-climate-claims-new-research-column/4112887002/
 2. Wilson C. Avoiding red or processed meat doesn’t seem to give health benefits. New Scientist. https://www.newscientist.com/article/2217915-avoiding-red-or-processed-meat-doesnt-seem-to-give-health-benefits/
 3. Johnston BC, Zeraatkar D, Han MA, et al. Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. Ann Intern Med. 2019;171(10):756-764. https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from
 4. Han MA, Zeraatkar D, Guyatt GH, et al. Reduction of red and processed meat intake and cancer mortality and incidence: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Intern Med. 2019;171(10):711-720. https://annals.org/aim/fullarticle/2752321/reduction-red-processed-meat-intake-cancer-mortality-incidence-systematic-review
 5. Micha R, Wallace SK, Mozaffarian D. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis. Circulation. 2010 Jun 1; 121(21): 2271–2283. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885952/
 6. Rohrmann S, Overvad K, Bueno-de-Mesquita HB, et al. Meat consumption and mortality–results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Med. 2013 Mar 7;11:63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497300
 7. Kay A. Red meat ‘most perfect food’ for humans, closely followed by milk. 11 Nov 2019 https://www.fginsight.com/news/news/red-meat-most-perfect-food-for-humans-closely-followed-by-milk-97570
 8. Paddon-Jones D, Westman E, Mattes RD, et al. Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469287
 9. Halton TL, Hu FB. The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. J Am Coll Nutr. 2004 Oct;23(5):373-85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466943
 10. Burkert N.T, Muckenhuber J, Großschädl F, Rásky E, Freidl W., Nutrition and Health – The Association between eating behavior and various health parameters: A matched sample study, PLoS One. 2014; 9(2): e88278. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917888/ https://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0088278&type=printable

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο