6947869647 [email protected]

Η δήθεν κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα

Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι τομείς του ερευνητικού του ενδιαφέροντος είναι η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, η γεωπολιτική και η διαχείριση κινδύνων. Μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι άλλο κλιματική αλλαγή και μάλιστα με κύριο μοχλό τις ηλιακές μεταβολές και όχι το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αιτιατό αυτών και όχι αίτιο και άλλο η κλιματική υστερία που από πίσω της κρύβεται μια βιομηχανία συμφερόντων που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, συζητάει για πράσινους φόρους σε βάρος των πολιτών και προς όφελος κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και επιστημόνων, μέχρι και «αγιοποίησης»  της πυρηνικής ενέργειας. Κατά τον Σωτήρη Καμενόπουλο, η επικοινωνιακή μονοφωνία , απομακρύνει τον απλό πολίτη από την ευχέρεια πρόσβασης σε επιστημονικά στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει  με την κλιματική αλλαγή επί χιλιάδες χρόνια και τις πραγματικές διαστάσεις  της επέμβασης στη φύση του ανθρώπινου παράγοντα.

Σαχίνης: Θα ξεκινήσω με μια επιθετική ερώτηση. Υποστηρίζεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα;

Καμενόπουλος: Συμβαίνει, πώς δεν συμβαίνει. Συμβαίνει, όπως συνέβαινε εδώ και εκατομμύρια χρόνια όμως. Αυτό όμως δεν συνδέεται, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επιστήμονες, με το θέμα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Κλιματικές αλλαγές συνέβαιναν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αυτό που δεν μας λένε όμως, και ειδικά τώρα για την έξαρση των υψηλών θερμοκρασιών που βιώνει, όχι όλη η Ευρώπη, ένα ορισμένο κομμάτι της Ευρώπης, γιατί μέχρι στιγμής στην Κρήτη δεν νομίζω να έχουμε παράπονο, μια χαρά τα πηγαίνει ο καιρός… Είναι ότι αυτά ξεχνούν ορισμένοι επιστήμονες να τα συνδέσουν με τη μεγαλύτερη σφαίρα που βρίσκετε πάνω μας και τη βλέπουμε καθημερινά και που λάμπει, αυτή την ολόχρυση πανέμορφη σφαίρα που λέγεται Ήλιος. Και να σας το εξηγήσω, άμα θέλετε. Λοιπόν, οι επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν, αυτοί που λένε 99%, υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση λόγω του διοξειδίου του άνθρακα ξεχνούν να αναφέρουν ότι αυτά συνδέονται, όπως και να το κάνουμε, με τις λεγόμενες ηλιακές εξάρσεις. Υπάρχουν οι λεγόμενοι ηλιακοί κύκλοι, οι οποίοι συμβαίνουν σε περιόδους ανά 11 περίπου χρόνια. Αυτοί οι κύκλοι έχουν παρατηρηθεί απ’ τους αστρονόμους, παρακολουθούνται από δορυφόρους, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος ενός τέτοιου ηλιακού κύκλου, που αναμένεται να κορυφωθεί τέλος του 2019, αρχές του 2020, επηρεάζοντας το κλίμα της Γης. Αυτοί οι ηλιακοί κύκλοι είναι πολύ γνωστοί στους επιστήμονες. Απλώς τώρα οι έχοντες την αντίληψη ότι θέλουν να εισπράξουν προφανώς πράσινους φόρους, το έχουν μετατρέψει σε ένα παγκόσμιο γεγονός και με τη βοήθεια ορισμένων άλλων επιστημόνων, οι οποίοι ίσως και να ωφελούνται οικονομικά από αυτές τις καταστάσεις, μας το παρουσιάζουν ως κλιματική αλλαγή. Δεν είναι έτσι λοιπόν.

Σαχίνης: Άρα λέτε ότι προφανώς έχουμε αλλαγές, δεν έχουμε κρίση και δεν έχουμε κλιματική υστερία. Όμως θα σας πει κάποιος, ο αντίλογος, κύριε Καμενόπουλε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, ξένων και Ελλήνων, οφείλω να πω, και κορυφαίων προσωπικοτήτων, διατείνονται ότι η αλόγιστη σπατάλη του πλούτου της Γης σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουν φτάσει την κατάσταση στο μη αναστρέψιμο. Πώς εσείς, όχι μόνο εσείς, πρέπει να το πω αυτό, και άλλοι επιστήμονες, ακόμα και μετεωρολόγοι από την Κρήτη, έχουν άλλη άποψη επ’ αυτού. Λένε δηλαδή ότι έχουμε πράγματι θερμοκρασίες διαφορετικές από το παρελθόν, έχουμε φαινόμενο κλιματικής αλλαγής, δεν έχουμε όμως φαινόμενο κλιματικής κρίσης.

Καμενόπουλος: Δεν έχουμε φαινόμενο κλιματικής κρίσης, γιατί άμα δει κάποιος τις καμπύλες, οι οποίες παρατηρούνται από επιστήμονες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, βλέποντας, παρατηρώντας τη συμπεριφορά του Ήλιου, θα καταλάβει ότι τέτοιου είδους εξάρσεις στις θερμοκρασίες υπήρχαν περιοδικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια, χιλιάδες, εκατομμύρια χρόνια. Ο άνθρωπος τώρα καταφέρνει μέσω των δορυφόρων να παρατηρεί αυτές τις εξάρσεις του Ήλιου. Άμα δει φυσικά και συγκεκριμένες εργασίες επιστημόνων απ’ το 1991, θα δει πάρα πολύ όμορφα πώς συσχετίζονται οι ηλιακές εξάρσεις με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και ταυτόχρονα με τη συμπεριφορά του διοξειδίου του άνθρακα στη Γη. Αυτό που έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι βάσει τέτοιων εργασιών εδώ και πολλά χρόνια διαπιστώνεται ότι η έξαρση του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι το αίτιο, αλλά είναι το αιτιατό, δηλαδή το αποτέλεσμα αυτών των ηλιακών εξάρσεων. Τέτοιες ηλιακές εξάρσεις, αν θυμόμαστε καλά από το παρελθόν, υπήρχαν φόβοι ότι θα επηρέαζε και επηρεάζει όντως ακόμα και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κινητά τηλέφωνα και στους σταθμούς εκπομπής ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Όλα αυτά φυσικά και τα βλέπουμε να συμβαίνουν. Βρισκόμενοι λοιπόν σε μια τέτοια καμπύλη αυτή τη στιγμή στην οποία πλησιάζει το τέλος ενός κύκλου στον Ήλιο και η απαρχή του επόμενου, η οποία δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα κρατήσει, ορισμένους επιστήμονες μας κάνει πραγματικά να προβληματιζόμαστε για το γεγονός ότι χωρίς καμία προσπάθεια να δοθεί η άλλη πλευρά, η άλλη άποψη, ορισμένοι επιστήμονες παρέα με πολιτικούς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο, έτσι ώστε να περάσουν διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες.

Σαχίνης: Θα έρθω σ’ αυτό. Πείτε μου, και όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους, για την ερημοποίηση, το ότι η Κρήτη θα γίνει έρημος και η Βρετανία θα γίνει Μαρόκο, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θεωρείτε ότι δεν έχει ως αιτία, όχι ως αιτιατό, την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και λένε κάποιοι, μήπως όλα αυτά τα λέτε γιατί είστε, όχι εσείς, αλλά ένας κύκλος, με έναν τρόπο απολογητές του λόμπι του πετρελαίου;

Καμενόπουλος: Κοιτάξτε, το θέμα της ερημοποίησης το ακούμε για την Κρήτη εδώ και 20 χρόνια, από το 2001 υπάρχουν, άμα βρει κάποιος στο ίντερνετ, μπορεί να βρει τέτοιες ειδήσεις, και ακόμα η ερημοποίηση της Κρήτης δεν έχει γίνει. Φέτος είχαμε πάρα πολύ βροχόπτωση. Αν ήταν έτσι, θα είχε καταρρεύσει η μεσιτική αγορά της Κρήτης. Δεν είναι χαζοί οι επιχειρηματίες να ρίχνουν τα λεφτά τους στη μεσιτική αγορά σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και ειδικά της Κρήτης, εάν βλέπαν ότι οι επενδύσεις που είχαν σκοπό να κάνουν θα καταρρέουν σε 20 χρόνια. Φυσικά και υπάρχει παρέμβαση του ανθρώπου, και το είδαμε φέτος να συμβαίνει με τις πλημμύρες που έγιναν στον Κερίτη στον ποταμό, όταν καθέτως τα ρέματα τα οποία περνάνε τον νομό Χανίων και απορρέουν προς τη βόρεια πλευρά του νομού των Χανίων είναι περίπου 12 ρέματα και πάρα πολλά απ’ αυτά έχουν καταπατηθεί. Ε, μην τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή και στο γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα επηρεάσει το κλίμα της Κρήτης και θα ερημοποιηθεί η Κρήτη, όταν, ναι, όντως υπήρξε ανθρωπογενής παρέμβαση με την καταπάτηση και το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων. Άλλο είναι αυτό το θέμα και άλλο το γεγονός ότι όντως συμβαίνουν φυσικά φαινόμενα τα οποία παρακολουθούνται και τα οποία σε αρκετούς επιστήμονες είναι γνωστά εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Σαχίνης: Προφανώς κ. Καμενόπουλε, και συγγνώμη που σας διακόπτω, δεν δίνετε κανένα συγχωροχάρτι στις μεγάλες πατάτες και εγκλήματα που έχουν κάνει οι πετρελαϊκοί κολοσσοί. Δεν λέτε αυτό;

Καμενόπουλος: Καμία σχέση. Εννοείται. Επ’ ουδενί, σαν Έλληνας φορολογούμενος και σαν πατέρας ο ίδιος δεν θα ήθελα δηλαδή επ’ ουδενί να έρθουν εδώ οι εταιρείες υδρογονανθράκων και να κάνουν ό, τι τους κατέβει το κεφάλι παραβιάζοντας κανόνες και περιβαλλοντικούς νόμους. Εννοείται. Ποιος θα το δεχόταν αυτό; Τρελός είμαι; Δεν υπάρχει περίπτωση. Απ’ την άλλη πλευρά όμως θέλω να σκεφτούν κάποιοι, ο απλός Έλληνας πολίτης, αν μπείτε στο επίσημο σάιτ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας… Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν δίνει μοντέλο πρόβλεψης πάνω από 7 ημέρες. Είναι δυνατόν λοιπόν κάποιοι επιστήμονες να έρχονται και να μας λένε από το 2001 ότι, ξέρετε, σας δίνουμε ένα μοντέλο πρόβλεψης του καιρού και του κλίματος για τα επόμενα 20 χρόνια; Μα αυτό είναι αδύνατον! Έτσι; Είναι σαν να μου λένε ότι θα προβλέψει ένας οικονομολόγος τη συμπεριφορά μίας μετοχής συγκεκριμένης ΧΨ ποια θα είναι η τιμή της μετά από 20 χρόνια. Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.

Σαχίνης: Άρα κατά τη γνώμη σας, κ. Καμενόπουλε, πάνω σε μία υφιστάμενη κλιματική αλλαγή, όπου καθοριστικό ρόλο για σας παίζει ο Ήλιος, τι είναι αυτό που χτίζεται αυτό το διάστημα; Γιατί προφανώς, καλά, οι όσοι κάνουν το παιχνίδι, ο κόσμος αντιλαμβάνεται, τις έχετε δει και εσείς τις εικόνες, τι γίνεται στο Σηκουάνα, τι γίνεται στον Τάμεση, τι γίνεται σε βόρειες χώρες γενικά αυτή την περίοδο. Επί της ουσίας λοιπόν ποιο είναι το παιχνίδι κατά τη γνώμη σας;

Καμενόπουλος: Το παιχνίδι είναι αυτό που ψέλλισε πριν λίγο καιρό στην πρώτη της ομιλία η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η κυρία Φονλέιεν, η οποία βγήκε κατευθείαν και είπε ότι θα εφαρμόσει κλιματικό φόρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή υπάρχει χρήμα από πίσω. Αυτό προφανώς θα χτυπήσει την πόρτα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και απομένει να δούμε κατά πόσο θα το αποδεχθούν οι διάφορες κυβερνήσεις. Για μένα αυτό είναι πάρα πολύ έντονο το στοιχείο, διότι η κυρία Φονλέιεν για να εκλεγεί ζήτησε την ψήφο κάποιων ακραίων αριστερών ευρωβουλευτών και των πράσινων ευρωβουλευτών. Έτσι τώρα στην πρώτη της ομιλία αυτό το πράγμα που έκανε ήταν να τους δώσει το δώρο για την εκλογή της. Και το δώρο για την εκλογή της είναι να ικανοποιήσει διάφορα λόμπι στις Βρυξέλλες. Όποιος επισκεφτεί τις Βρυξέλλες, υπάρχουν συγκεκριμένα κτήρια, στα οποία υπάρχει λόμπι. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια έξαρση υποβοηθούμενων βέβαια των καιρικών συνθηκών που υπάρχουν και που συμβαίνουν περιοδικά στη Βόρεια Ευρώπη, ώστε να υπάρχει ένα είδος ψυχολογικών επιχειρήσεων σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποδεχθούν μετά χωρίς καμία αντίδραση σχεδόν το γεγονός, α, φταίμε, άρα θα πληρώσουμε περισσότερο φόρο. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι σχεδιασμένες δραστηριότητες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ειρήνης ή πολέμου κατευθυνόμενες, έτσι ώστε να επηρεαστούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να δημιουργηθούν τέτοιες τάσεις και στη συμπεριφορά των κοινωνιών, ώστε να ευνοηθούν διάφοροι πολιτικοί στόχοι. Είναι γκρίζες επιχειρήσεις, δηλαδή χρησιμοποιούν μισή αλήθεια. Αυτό το πράγμα συμβαίνει αυτή τη στιγμή, κύριε Σαχίνη.

Σαχίνης: Και πείτε μου, οι ανακοινώσεις που κάνουν, κύριε Καμενόπουλε, μεγάλες υπηρεσίες όπως είναι οι επιστήμονες απ’ τη NASA, θα σας πω εγώ, και αυτές τις βγάζετε off;

Καμενόπουλος: Κοιτάξτε, όποιος γνωρίζει τι εστί δημόσιο, μπορεί να καταλάβει ότι και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό το λένε οι Αμερικάνοι job security. Έτσι δημιουργούν κάποιες τεχνητές συνθήκες και πολλαπλασιάζουν τα δημοσιεύματα, έτσι ώστε να επηρεαστεί ψυχολογικά ο κόσμος, γιατί (;)… γιατί με αυτόν τον τρόπο, άμα δείτε τι μισθούς παίρνουνε στη NASA, του οποίου είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι, μην το ξεχνάμε, προφανώς τους ευνοεί το γεγονός ότι… και θα χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτής της παρατήρησης της περιοδικής έξαρσης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, ώστε να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους και τους υψηλούς μισθούς. Όλα αυτά φυσικά ξεκίνησαν την περίοδο των κυρίων Κλίντον και Αλ Γκορ.

Σαχίνης: Μάλιστα. Και το άλλο το σύστημα που αγοράζουμε το απόθεμα διοξειδίου του άνθρακα που καταναλώνει κάθε χώρα, τα ξέρετε αυτά.

Καμενόπουλος: Φυσικά και τα ξέρω αυτά. Σε αυτά είναι μπλεγμένος ο κύριος Αλ Γκορ, ο οποίος είναι μέλος σε δύο μεγάλες εταιρείες, οι οποίες κάνουν και τέτοια διαχείριση, οι οποίες εταιρείες εμπλέκονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης κλπ. κλπ. Όλα αυτά είναι φυσικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το πράγμα. Έτσι, γιατί τα συμφέροντα, μην ξεχνάμε, τα οικονομικά είναι πάρα πολύ υψηλά. Να συμβάλουμε και το γεγονός ότι ξαφνικά ξεκίνησε και η συζήτηση απ’ το πουθενά εκεί πέρα που είχε τελειώσει της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Τώρα ότι θα βοηθήσει και η πυρηνική ενέργεια στη λύση της κλιματικής κρίσης, όπως αναφέρεται. Ε, ξαφνικά βρεθήκαμε να θεωρούμε και την πυρηνική ενέργεια ότι είναι κάτι το όμορφο και περιβαλλοντικά, πώς να το πούμε, περιβαλλοντικά χρήσιμο.

Σαχίνης: Ωραία, θα σας πει κάποιος, και οι οικολογικές οργανώσεις τρελάθηκαν;

Καμενόπουλος: Όχι, να κάνω την ερώτηση κι εγώ από πού πληρώνονται οι οικολογικές οργανώσεις. Δηλαδή, μην το ξεχνάμε και αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή το χρήμα ρέει προς τα δεξιά, αριστερά, πάνω κάτω, οριζόντια. Μη φαίνεται λοιπόν παράξενο στον κόσμο ότι εάν θεωρηθεί ότι μια οικολογική οργάνωση μπορεί να συνδέεται οικονομικά με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί, ακούγεται παράξενο αυτό το πράγμα;

Σαχίνης: Άρα, κατά τη γνώμη σας, υπάρχει μια υπερβολή σε μια ούτωσι άλλως διαπιστωμένη αλλαγή θερμοκρασιών που δίνετε μια άλλη ερμηνεία εσείς, θα σας πει κάποιος, καλά η ανθρώπινη δταστηριότητα δεν ευθύνεται για τίποτα;

Καμενόπουλος: Φυσικά και ευθύνεται, δηλαδή το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής της θάλασσας, όταν ρέουν, ας πούμε, διάφορα χημικά μέσα σε ποτάμια ή σε νερά, εννοείται, αυτό δεν είναι καθόλου σωστό και πρέπει να χτυπηθεί όχι απλά ανελέητα, να κλείσουν και οι εταιρείες γι’ αυτόν τον λόγο. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των πλαστικών μέσα στη θάλασσα. Εννοείται ότι αυτά ισχύουν και πρέπει να χτυπηθούν αλύπητα. Ή το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες υδρογονανθράκων να μην εφαρμόζουν σωστούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και εκεί να χτυπηθεί ανελέητα η κάθε είδους εταιρεία. Απ’ την άλλη μεριά να μας λένε όμως και την πραγματικότητα, μη δίνουν τη μισή αλήθεια, έτσι ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι καθόλου αθώες. Γιατί, παραδείγματος χάρη, για να κατασκευαστεί μια ανεμογεννήτρια των 2 μεγαβάτ θέλει περίπου ένα τόνο από σπάνιες γαίες. Οι σπάνιες γαίες βγαίνουν, πού, στην Κίνα, και είναι μια περιοχή, να φανταστείτε, 48 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπερδιπλάσια από τα Χανιά, η οποία είναι γεμάτη με τοξικά εξαιτίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να τα λένε αυτά στον κόσμο, να μην λένε λοιπόν μισή την αλήθεια σαν είδος ψυχολογικών γκρίζων επιχειρήσεων. Έτσι; Η αλήθεια πρέπει να λέγεται ολόκληρη.

Σαχίνης: Θέλω να κλείσουμε ως εξής, κύριε Καμενόπουλε. Μέσα σ’ όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσετε, και την ξέρετε εσείς, μια κουβέντα που έχει ανοίξει για τους ορυκτούς πόρους της πατρίδας μας. Και σε μια ιδιαίτερα γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή, και γεωστρατηγικά, έχει ανοίξει και μία τέτοια συζήτηση. Αν μιλάμε δε για την Κρήτη νοτίως, ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις φυσικού αερίου. Εδώ αυτό πώς κουμπώνει κατά τη γνώμη σας;

Καμενόπουλος: Κοιτάξτε, τα συμφέροντα είναι τέτοια έτσι ώστε δεν θα ήθελαν να δουν την αξιοποίηση και του φυσικού αερίου της πατρίδας μας και ως εκ τούτου εμπλέκεται και η γεωπολιτική, καθώς θα χαθούν δισεκατομμύρια, γιατί αν κερδίσει η Ελλάδα απ’ αυτά τα χρήματα, προφανώς από κάπου αλλού θα χαθούν αυτά χρήματα, από κάποιες άλλες εταιρείες, οι οποίες ανοίγουν σε συγκεκριμένες χώρες. Ε, κάπου εκεί πέρα κουμπώνει όλο αυτό το θέμα και βλέπουμε μία έξαρση στην οποία εμπλέκονται και οι οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες λένε να μην αξιοποιηθεί ο ελληνικός ορυκτός πλούτος και να χρησιμοποιηθούν μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή να εισάγουμε ενέργεια από αλλού. Έτσι εμπλέκεται γεωπολιτικά όλο το παζλ και κάπως εκεί πέρα ολοκληρώνεται, ας πούμε, για να δούμε καλύτερα τη μεγάλη εικόνα.

Σαχίνης: Λέει εδώ ένας ακροατής, άρα κατά τον κ. Καμενόπουλο, αυτές οι αλλαγές θερμοκρασίας είναι μέσα στα φυσιολογικά του κύκλου που κάνει ο πλανήτης μας;

Καμενόπουλος: Είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Αν δει κανείς λοιπόν τα διαγράμματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες, είναι αναμενόμενα και περιμένουμε τώρα τον κύκλο του τέλους του 24ου κύκλου από τις ηλιακές εξάρσεις και την αναμονή του νέου κύκλου απ’ τα μέσα περίπου του 2020, στον οποίο μπορεί να αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Είναι απόλυτα αναμενόμενα αυτά.

Σαχίνης: Άλλος ακροατής, λέει, για ρωτήστε τον κύριο Καμενόπουλο, υποστηρίζει δηλαδή ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος ενέργειας;

Καμενόπουλος: Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της. Μπορεί να είναι απόλυτα θετική, όταν εφαρμοστεί, ας πούμε στην περιοχή της Δανίας, όπου εκεί πέρα δεν υπάρχουν πάρα πολλά δένδρα και βουνά, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ αρνητικά τα βουνά της Κρήτης, όταν θα ξεπατωθούν ένα σωρό κορφοβούνια ή όταν η Κρήτη θα έχει συμβάλλει μέσω των τοξικών και ραδιενεργών υλικών τα οποία εκπέμπουν η εξόρυξη των σπάνιων γαιών στην Κίνα, θα έχει συμβάλει η Κρήτη και με το ποσοστό της σε αυτά τα τοξικά. Προσέξτε, δεν λέω να μην αναπτυχθεί η τεχνολογία των ΑΠΕ, εννοείται ότι πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά χωρίς να μας επιβάλλουν φόρους απ’ την τσέπη μας, έτσι ώστε να μην επιδοτούμε εμείς την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Προσέξτε, γιατί, παραδείγματος χάρη, αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να μας είχαν υποβάλει σκληρούς πράσινους φόρους, που θέλει να μας επιβάλλει τώρα η Κομισιόν, θα μας είχαν επιβάλει παραδείγματος χάρη σκληρούς πράσινους φόρους, οποιουσδήποτε φόρους, για να αναπτυχθεί η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων και για τη μετάβαση από τη σταθερή τηλεφωνία στα κινητά ή για τη μετάβαση του αναλογικού ραδιοφώνου στο ψηφιακό ραδιόφωνο, όπως εκπέμπετε εσείς αυτή τη στιγμή. Γιατί να μπαίνουν πράσινοι φόροι για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας; Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Ας το αφήσουν στην ελεύθερη αγορά να το αποφασίσει, στον καταναλωτή, γιατί ειδάλλως στρεβλώνεται η αγορά. Αυτό δεν λέγεται ανταγωνιστική αγορά. Δημιουργούνται λοιπόν επιχειρηματίες του γλυκού νερού, οι οποίοι ζουν απ’ τον φόρο μου, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν δέχομαι. Το να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ, ας αναπτυχθούν, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε όλοι, και να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας απ’ τις οποίες να χρηματοδοτηθούν μάλιστα και η έρευνα των ΑΠΕ απ’ τους υδρογονάνθρακες και να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα μας δεκάδες, εκατοντάδες ικανότατοι επιστήμονες που ασχολούνται με την πράσινη ενέργεια και να έρθουν στην πατρίδα να κάνουμε ΑΠΕ made in Greece και όχι made in China or made in Germany. Έτσι το δέχομαι.

Σαχίνης: Και ένα τελευταίο ερώτημα ακροατή. Δηλαδή ο κύριος Καμενόπουλος δεν έχει δει τις εικόνες του πώς λιώνουν οι πάγοι και τα παγόβουνα στο βόρειο αρκτικό κύκλο ή στην Ανταρκτική; Δεν τον ανησυχούν αυτά;

Καμενόπουλος: Πάντα σε ανησυχούν αυτά τα θέματα, αλλά τέτοιες εικόνες υπήρχαν και από το παρελθόν που ξαναλιώναν και ξαναδημιουργούνταν οι πάγοι. Ο άνθρωπος, ξέρετε, έχει κοντή μνήμη και δεν είναι αδύνατον να θυμηθεί τι συνέβαινε όχι πριν 5 χρόνια, πριν 10, πριν 20, πριν 50 χρόνια και πόσο μάλλον οι επιστήμονες που κοιτάνε τέτοιες εικόνες εδώ και 200 χρόνια. Το θέμα είναι λοιπόν να καταλάβουμε ότι αυτά εν μέρει είναι φυσικά φαινόμενα τα οποία έγιναν, γίνονται και θα ξανασυνεχίσουν να γίνονται χωρίς καμία σχέση να έχει το διοξείδιο του άνθρακα. Απλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πέρα των ηλιακών εξάρσεων, υπάρχει και η έξαρση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, οι οποίοι βλέπουν τους φόρους μας και οι οποίοι θέλουν να έχουν εγγυημένο το κέρδος απ’ τους φόρους μας. Ε, αυτό πρέπει να σταματήσει.

 

Την άποψη ότι  οι αλλαγές στο κλίμα και η άνοδος της θερμοκρασίας, σκοπίμως αποδίδονται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και την αλλαγή του καιρού μέσα από κλιματικά μοντέλα θεωρητικά και όχι από αξιόπιστες μετρήσεις, διατύπωσε ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας Σταύρος Αλεξανδρής, μιλώντας στον 98.4 και παραθέτοντας στοιχεία 140 χρόνων  για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες  υπήρχαν και στο παρελθόν και δεν οφείλονταν σε καμία κλιματική κρίση. Κατά τον ίδιο πίσω από την αφήγηση για τις συνέπειες και τις αιτίες που προκαλούν ακόμη και τον επιστημονικό πλεονασμό, με την χρήση του όρου κλιματική αλλαγή, κρύβεται ένα παγκόσμιο δομημένο σύστημα τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που επιβάλει πλέον πολιτικές μονοκρατορίας .

 

Αλεξανδρής; Ο καιρός διαφοροποιείται από το κλίμα. Άλλο καιρός και άλλο κλίμα. Το κλίμα ασφαλώς είναι ένας όρος ο οποίος απευθύνεται σε στατιστικά μεγέθη, δηλαδή σε μια αλλαγή μακροπρόθεσμη, περίπου στα 30 με 50 χρόνια. Είναι ένας στατιστικός μέσος όρος που αποδίδει τις αλλαγές και τις παραμέτρους του κλίματος, της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και όλα αυτά. Οι αλλαγές στον καιρό είναι απρόβλεπτες. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι η καλύτερη πρόβλεψη σήμερα είναι μέχρι 3 μέρες, όχι παραπάνω.

Σαχίνης: Σωστά το λέτε εσείς. Με βάση αυτό που λέτε, ξέρετε και έχετε μετάσχει στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να πω, όχι τώρα, 10, 12 χρόνια πίσω, να μην πω και πιο πάνω,

Αλεξανδρής: Περισσότερο. Ασχολούμαι γενικώς με τις μετρήσεις πεδίου απ’ το 1992.

Σαχίνης: Πείτε μου λοιπόν, όλη αυτή η συζήτηση που ιδίως τους τελευταίους μήνες έχει έρθει στο προσκήνιο μ’ έναν εμφατικό, ηχηρό τρόπο, φαντάζομαι ότι δεν είστε κατά του να ανοίγει μια συζήτηση, με ένα μονόπλευρο είδος και στυλ, γιατί κατά τη γνώμη σας;

Αλεξανδρής: Κατά τη γνώμη μου εδώ και παραπάνω από μια 20ετία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατακλύζονται μόνο από μία και μοναδική άποψη. Ξέρετε κύριε Σαχίνη πόσες φορές έχω επιχειρήσει την τελευταία δεκαετία να εκθέσω τις απόψεις μου και μαζί με συναδέλφους, πανεπιστημιακούς άλλους, σε διάφορες εφημερίδες, στον τύπο και αρνούνται να δεχθούν ορισμένες διαφορετικές απόψεις. Άλλωστε αυτά είναι καταγεγραμμένα με όλη μου την επικοινωνία με τις εφημερίδες και όλα τα μέσα.

Σαχίνης: Άρα κατά τη γνώμη σας δε έχουμε κλιματική αλλαγή;

Αλεξανδρής: Κλιματική αλλαγή υπήρχε και θα υπάρχει. Η μεταβολή του κλίματος αποτελεί μια αέναη φυσική διαδικασία εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο όρος κλιματικής αλλαγής σήμερα μπορεί να αποκλειστεί κατά τη γνώμη μου από το λεξιλόγιο της επιστήμης ως πλεονασμός, περιττολογία. Είναι ένας ασαφής όρος. Να φανταστείτε ότι στην επιστήμη υπάρχει μόνο το κλίμα. Και η επιστήμη σε όλα τα πανεπιστήμια, σε όλα τα τμήματα, είναι ο όρος κλιματολογία. Η λέξη αλλαγή είναι σύμφυτη με την έννοια του κλίματος, και όχι η κλιματική αλλαγή είναι μια επιστήμη, καταλαβαίνετε τι λέω.

Σαχίνης: Παρ’ όλα αυτά στο λεξιλόγιο των περισσότερων ανθρώπων έχει παρεισφρήσει με έναν τρόπο αρνητικό και βασικός υπαίτιος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι μετρήσεις που λένε ότι κάνουν οι επιστήμονες, οι ανακοινώσεις στο 99%, τόσο το υπολογίζουν, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, ότι η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον έχει δημιουργήσει… τα ξέρετε, τα έχετε ακούσει… Θα σας πει κάποιος, καλά, εσείς κύριε Αλεξανδρή, και όσοι υποστηρίζεται ότι έχουμε κλιματική αλλαγή, αλλά όχι έτσι όπως περιγράφεται, δεν βλέπετε την ανθρώπινη παρέμβαση πάνω στο περιβάλλον, στη Γη, στην ατμόσφαιρα και τις συνέπειες τις καταστροφικές; Ζείτε αλλού, θα σας πει κάποιος;

Αλεξανδρής: Κοιτάξτε, η κλιματική αλλαγή, έτσι όπως αναφέρεται, είναι μία αόριστη έννοια, είναι ένας υποθετικός διαλογισμός που έρχεται μέσα από μοντέλα. Να γνωρίζετε κάτι, ότι όλες οι μετρήσεις δεν είναι μετρήσεις, αυτές που αναφέρονται στις μεταβολές του κλίματος. Να μιλήσω συγκεκριμένα για τα τελευταία 100 χρόνια για τη θερμοκρασία. Προέρχονται από μοντέλα, ακόμα και οι μετρήσεις του παρελθόντος. Γίνονται γεννήτριες δεδομένων που κάνουν ένα υπερβολικό interpolation, μια παρεμβολή σε σταθμούς, οι οποίοι μπορεί να απέχει ο ένας από τον άλλον πολλά χιλιόμετρα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να αποδοθεί ο μέσος όρος του κλίματος και ούτε να συγκριθούν μετρήσεις οι σημερινές που έχουμε και τους δορυφόρους τα τελευταία 70 χρόνια με μετρήσεις πριν 100 χρόνια. Θα μπορούσα να σας αναφέρω κι ένα συγκριτικό παράδειγμα, το οποίο συμβαίνει μέσα στη χώρα μας, στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Υπάρχουν μετρήσεις, εγώ θα μιλήσω με μετρήσεις, ούτε με μοντέλα, ούτε με υποθετικούς διαλογισμούς, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1880, μιλάω για 134 χρόνια πριν, ο δεύτερος διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θέλω να βάλω μια παρένθεση, ότι ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι ο μοναδικός στη χώρα που έχει συνεχόμενες μετρήσεις από τη δεκαετία του 1870.

Σαχίνης: Έχει σημασία αυτό που λέτε.

Αλεξανδρής: Έχει απόλυτη σημασία, αλλά είναι και η μοναδική περίπτωση, ίσως στον πλανήτη, που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε παλιές μετρήσεις με τις σημερινές. Αυτό που θα σας πω μπορείτε να το διαπιστώσετε κάλλιστα, διότι είναι δημοσιευμένο, ψάχνοντας να βρούμε δεδομένα από το παρελθόν. Ότι ο δεύτερος διευθυντής, ο Ιούλιος Σμιθ, απ’ το Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γερμανός ουσιαστικά, είχε απαντήσει το 1880, στις 28 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, στο αριθμό φύλλου 196 του δελτίου της Εστίας τότε, το οποίο είναι στο αρχείο της Βουλής και οποιοσδήποτε μπορεί να το βρει, έλεγε: «Για να σχηματίσει κανείς γνώμη για τον χαρακτήρα του καιρού για μια περίοδο του έτους είναι αναγκαίοι να συμβουλευτεί στοιχεία συνεχών παρατηρήσεων», που φυσικά βρίσκονται μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επισημαίνω, τα οποία είναι τα μόνα ικανά που μπορούν να δώσουν μια οριστική εξήγηση αυτού του ζητήματος, γιατί και την εποχή εκείνη (1880) είχαν διαμαρτυρηθεί για ζέστες, για καύσωνες. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται πάντα. Απλούστατα είναι πιο έντονο τώρα που έχουμε όλα τα μέσα, δορυφορικές εικόνες, δορυφορικές μετρήσεις και γίνεται καθημερινό. «Οι αποφάσεις λοιπόν είναι γνώμες και συμπεράσματα που στηρίζονται ως επί το πλείστον στην ελλιπή μνήμη», είχε απαντήσει ο Ιούλιος Σμιθ τότε. Και αναφέρω για δεδομένα που είχαν συμβεί για μια δεκαετία από το 1870 μέχρι το 1880, που σε αυτό το φύλλο αποτυπώνονται οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες για τους καλοκαιρινούς μήνες στο λεκανοπέδιο της Αττικής από το Αστεροσκοπείο. Την εποχή εκείνη ο πληθυσμός, να σας πω, ήταν 65.500 με την απογραφή του 1879. Γύρω από την Ακρόπολη και σε όλο το λεκανοπέδιο υπήρχαν… μάλιστα υπάρχει εικόνα, που βόσκουν πρόβατα στη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Σας το λέω αυτό σημαντικά, γιατί από αυτά είναι από γεγονότα που είναι αποτυπωμένα. Σήμερα πήρα τέτοια δεδομένα, αφού αναφέρονται αναλυτικά αυτές οι μετρήσεις, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να ελεγχθούν, τι στέλνουν και στη Γερμανία για να ελεγχθούν από τα όργανα τα τότε, τα μεγιστοβάθμια και ελαχιστοβάθμια θερμόμετρα, που πραγματικά είχαν μεγάλη ακρίβεια τότε, από τότε δηλαδή, θέλω να σας πω σύγκριση εγώ πήρα από τη δεκαετία μαζί με τους συνεργάτες μου από το 2006 μέχρι το 2015 που αποτυπώνονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες, απόλυτες και μέγιστες και οι ελάχιστες που παρατηρούνται στο λεκανοπέδιο με τα σύγχρονα όργανα και τα συγκρίνω με τη δεκαετία του 1870-1880. Και μιλάω για την εποχή 2006 μέχρι 2015. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μπορεί να τα ελέγξει οποιοσδήποτε και τα στοιχεία υπάρχουν στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ότι η διαφορά θερμοκρασίας στις απόλυτες ελάχιστες στη δεκαετία την τωρινή, από το 2006 έως το 2015, η θερμοκρασία είναι -1 κατά μέσο όρο από τις απόλυτες τιμές συγκριτικά αντίστοιχα με κάθε μήνα. Τον Ιούνιο είναι -1,3. 0 διαφορά τον Ιούλιο, 0,4 η διαφορά τον Αύγουστο. Διαφορές των μέσων απόλυτων θερμοκρασιών. Συγκρίνω τη δεκαετία 134 χρόνια πριν με τη σημερινή. Και να σας πω και κάτι άλλο, να δείτε πώς διαφοροποιείται. Στις μέγιστες θερμοκρασίες είναι τον Ιούλιο 1,6 που είναι ο θερμότερος μήνας και στην Ελλάδα, 1,6 υψηλότερη αυτή τη δεκαετία, την πρόσφατη, και 1,2 τον Αύγουστο. Παρατηρήστε ότι τον Ιούνιο, επισημαίνω, ότι ήταν 3,1 βαθμούς κελσίου μεγαλύτερη. Και ξέρετε για ποιο λόγο; Αυτό το διαπιστώνουμε από την εισαγωγή φορτίου ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά. Ξέρετε ότι ο Ιούνιος είναι η εποχή των εξετάσεων που κανένας δεν πάει διακοπές, οπότε η διαφοροποίηση από το θερμικό φορτίο το οποίο βγάζει στη ατμόσφαιρα, ένας θερμικός ρύπος ουσιαστικά, 5,5 εκατομμύρια κλιματιστικά μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Συγκρίνετε λοιπόν, ανεξάρτητα που δεν βάζουμε θερμικές νησίδες κι όλα αυτά. Εκείνο που έχω να επισημάνω… η σύγκριση αυτών των δεδομένων της δεκαετίας (1880) με τα αντίστοιχα πρόσφατα δείχνουν ότι παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο λεκανοπέδιο της Αττικής ότι η φυσική δυναμική του κλιματικού συστήματος τείνει να ισορροπήσει κάθε αποκλίνουσα μεταβολή. Δηλαδή το κλίμα από μόνο του, οι φυσικές διεργασίες, μπορούν να ισοσταθμίσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο περιβάλλον.

Σαχίνης: Και φανταστείτε ότι μιλάμε για ένα λεκανοπέδιο που έχει τσιμεντοποιηθεί, άλλο θερμικό φορτίο αυτό, παρ’ όλα αυτά το εύκρατο του απίστευτου κλίματος του Αττικού είναι αυτό που τη διασώζει. Όμως θέλω να έρθουμε στο σήμερα, να επιμείνω λίγο εγώ, με συγχωρείτε, και αυτό που λένε οι επιστήμονες ότι 30-40 χρόνια τώρα διάγουμε την πιο θερμή (εποχή) και θα έρθουν και χειρότερα. Θα ‘ρθει η περίοδος της ερημοποίησης, λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό και Ανταρκτικό κύκλο, υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αλόγιστη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακος, αυτά;

Αλεξανδρής: Όλα αυτά είναι μέσα σε μία περιγραφή η οποία έχει ξεκινήσει από το 1972 περίπου. Ήδη έχει οργανωθεί όλη αυτή η ιστορία από το 1972, όπου και το 1992, όπου έγιναν το Ρίο, όπως ξέρετε, που υπογράφτηκαν από 136 χώρες, υπογράψαμε κι εμείς, αν θυμάμαι, αυτή τη σύμβαση για την αλλαγή του κλίματος και γι’ αυτό που πρόκειται να έρθει. Δηλαδή ήταν μια προδιαγεγραμμένη ουσιαστικά ιστορία. Να σας πω κάτι. Όλα ξεκίνησαν, όπως σας είπα, το 72 στη διάσκεψη του ΟΗΕ που έγινε για το περιβάλλον στη Στοκχόλμη που διατυπώθηκε αυτό το μανιφέστο, το ότι οι πόροι της Γης αποτελούν κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας και ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει την καταστροφή αύξησης της θερμοκρασίας. Αυτό είχε προβλεφθεί από το 1972, όπως είχαν αναφερθεί. Τώρα, όσον αφορά το διοξείδιο, το διοξείδιο, αν θέλετε να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα, αποτελεί το 0,04% της ποσοστιαίας σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Μιλάμε ότι τα τελευταία 60 χρόνια από μετρήσεις το μοναδικό ιστορικό σημείο που είναι στο Μαούνα Λόα, πάνω στο ηφαίστειο εννοώ, στη Χαβάη, έχουμε τις μοναδικές συνεχόμενες μετρήσεις διοξειδίου του άνθρακα. Να φανταστείτε ότι στα τελευταία 60 χρόνια η μέση αύξηση ανά έτος σε ποσοστό της εκατοστιαίας σύνθεσης της ατμόσφαιρας είναι 0,00015%.  Που σημαίνει ότι 2,5 μόρια διοξειδίου του άνθρακα προστίθενται στο 1 εκατομμύριο μόρια της ατμόσφαιρας. Έχω ζητήσει πάρα πολλές φορές από ανθρώπους που έχουν την αντίθετη άποψη, ότι το διοξείδιο φέρνει τις καταστροφικές συνέπειες, την υπερθέρμανση στον πλανήτη και όλα τα σχετικά να μου εξηγήσουν πώς αυτή η ποσότητα μπορεί να αλλάξει όλο το παγκόσμιο κλίμα. Να σας πω κάτι. Εκείνο που δεν αναφέρουν ποτέ είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν αποτελεί το κύριο αέριο του θερμοκηπίου. Να φανταστείτε ότι ο υδρατμός που είναι στην ατμόσφαιρα και μπορεί να έχει και προέλευση ασφαλώς ανθρωπογενή. Να φανταστείτε ότι η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στην Αμερική το 2009 επιδίωξε να κατατάξει τους υδρατμούς ως ρύπο. Γιατί αυτό που καταλογίζεται ως ρύπος το διοξείδιο είναι αυτό που θα μπορούσε να καταλογιστεί και ο υδρατμός. Αυτό δεν έχει μόνο θεωρητική, έχει και πρακτική βάση. Αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ρύπο δύο φυσικά αέρια. Να φανταστείτε ότι ο υδρατμός βρίσκεται στην ατμόσφαιρα 60 φορές από 40, διότι κυμαίνεται η συγκέντρωση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Η πιο μεγάλη βέβαια συγκέντρωση και η πιο ουσιαστική που επιδρά στο κλίμα του πλανήτη είναι στους τροπικούς, στον Ισημερινό εκατέρωθεν, από κάτω και από πάνω. Άρα λοιπόν οι υδρατμοί είναι ένα κυρίαρχο αέριο του θερμοκηπίου, που το αποδέχονται όλοι, όλα τα πανεπιστήμια, σε όλα τα πανεπιστημιακά βιβλία θα το δείτε, στις σημειώσεις και σε όλες τις δημοσιεύσεις, ότι συνεισφέρουν τουλάχιστον στο 90% στο φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη και οι εκπομπές τους κατά τη διάρκεια πολλών ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι η καύση των καυσίμων, η καύση βγάζει διοξείδιο και νερό, αυτό είναι γνωστό σε όλους. Άρα δηλαδή, θα ήταν τρελό να θεωρήσουμε, και αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να περάσει, να μπει στο χρηματιστήριο ρύπων ο υδρατμός.

Σαχίνης: Μπήκε όμως το διοξείδιο του άνθρακα.

Αλεξανδρής: Το διοξείδιο του άνθρακα το βάζουν.

Σαχίνης: Μισό λεπτό, κύριε Αλεξανδρή, θέλω να είμαι και με σας καχύποπτος. Θα σας πει κάποιος. Εδώ ολόκληρη κυβέρνηση στη Βραζιλία τώρα έχει δώσει εντολή, μπέστε μέσα στα δάση τα τροπικά, καύτε τα, διώξτε και τους ιθαγενείς, εξοντώστε τους και εκμεταλλευτείτε τα. Θέλετε να μου πείτε ότι αυτό δεν είναι σε βάρος του περιβάλλοντος;

Αλεξανδρής: Ασφαλώς και είναι.

Σαχίνης: Οι ρύποι στις θάλασσες από τα μεγάλα τάνκερ και τα ατυχήματα δεν είναι σε βάρος;

Αλεξανδρής: Ασφαλώς και είναι. Όλη η δραστηριότητα για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά τα σημεία.

Σαχίνης: Άρα ποια είναι η στόχευση εδώ και 30, 40 χρόνια κατά τη γνώμη σας; Τι κρύβεται; Εγώ θέλω να καταλάβει ο κόσμος τελικά που είναι το πρόβλημα, γιατί μην μου πείτε ότι δεν βλέπετε τις εικόνες που λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό και Ανταρκτικό κύκλο.

Αλεξανδρής: Ναι, αυτές τις εικόνες που βλέπουμε θα έπρεπε και πριν από 200 και 100 χρόνια, εάν θα υπήρχαν οι δορυφορικές τηλεοράσεις και τα εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που φωτογραφίζουν κάθε στιγμή γύρω μας σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη θα έβλεπαν το ίδιο πράγμα.

Σαχίνης: Άρα δεν διαφωνείτε. Ούτε διαφωνείτε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει τον ρόλο του στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αλεξανδρής: Για μένα ουσιαστικά ο ρόλος του, παίζει ασφαλώς, όχι στην αλλαγή του κλίματος, απλούστατα στην κακή χρήση του φυσικού περιβάλλοντος. Το να δημιουργείς καταστροφικά θέματα, παραδείγματος χάρη, οι υπεραντλήσεις είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν προέχεται από την κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση παραδείγματος χάρη μπορεί να πεις ότι αν κάνεις μια ανεξάντλητη άντληση σε μία περιοχή, όπου μπορείς να τραβήξεις μέχρι θαλασσινό νερό, δηλαδή ουσιαστικά ο … εισχωρεί μέσα και να ποτίζεις με αυτό, υποβαθμίζεις τα εδάφη σου.

Σαχίνης: Δεν φταίει όμως η κλιματική αλλαγή.

Αλεξανδρής: Αυτό το φαινόμενο, ειδικά και στην Ιεράπετρα, σε πολλά σημεία, είναι γνωστό, δεν είναι κάτι…

Σαχίνης: Είναι και ειδικότητά σας, αλλά λέτε, μην τα ρίχνουμε όλα στην αλλαγή του κλίματος. Τι παίζετε λοιπόν πίσω από αυτό, κατά τη γνώμη σας;

Αλεξανδρής: Κοιτάξτε, όλη αυτή η διαδικασία, όλα έχουν ξεκινήσει. Λίγοι γνωρίζουν τον Στρονγκ, ο οποίος είχε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή από τον οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Ο Στρονγκ, αν και πέθανε τώρα μετά τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που είχε γίνει ήταν ο κύριος υποστηρικτής της υπερθέρμανσης του πλανήτη και διετέλεσε επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ένας προγραμματισμός. Ουσιαστικά, το green banking, όπως το λέμε, είναι το αίτιο, καθώς βάζουμε τον ρύπο του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο χρηματιστήριο.

Σαχίνης: Άρα δεν βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση, σε υπερθέρμανση του πλανήτη, συνέπεια αυτής κλιματικής κρίσης;

Αλεξανδρής: Κοιτάξτε, πολλοί όροι για το κλίμα θα βρεθούν και θα αλλάζουν, καταλαβαίνετε, ας πούμε, η υπερθέρμανση του πλανήτη, έγινε κλιματική αλλαγή, τώρα γίνεται κλιματική κρίση, το οποίο προϋποθέτει και την κλιματική προσαρμογή. Καταλαβαίνετε τι λέω. Και όλο αυτό είναι ένα τεράστιο οικονομικό μέγεθος. Να σας πω κάτι. Έχω ασχοληθεί από το 1992 με ερευνητικά προγράμματα που ήταν εντελώς σε διαφορετική βάση. Εννοώ ευρωπαϊκά προγράμματα που ήταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πανεπιστήμιο. Έχω δουλέψει πάνω από 20, 25 προγράμματα σε όλο αυτό το διάστημα. Εκείνο που έχουμε διαπιστώσει τώρα είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει πρόγραμμα και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που να μην αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι ένας υποθετικός διαλογισμός με μοντέλα τα οποία γίνονται πλέον μες τους υπολογιστές και όχι έξω με πραγματικές μετρήσεις.

Σαχίνης: Και όλοι οι συνάδελφοί σας, επιστήμονες, ινστιτούτα, NASA…

Αλεξανδρής: Κοιτάξτε, έχουμε συνεργαστεί, εντάξει (;)… αυτά τα προγράμματα έχουν καταντήσει επιστημονικός ορισμός και καταξοδεύονται εκατομμύρια, δισεκατομμύρια για αυτά τα προγράμματα, για να έχουν αυτό το ντεσιμινέσιον, αυτή τη διάδοση αυτής της ιδέας. Ουσιαστικά δεν έχουν βάση. Γιατί οι συνάδελφοί μου, και στο δικό μου πανεπιστήμιο, μπορεί να βάζουν σαν τον μαϊντανό την κλιματική αλλαγή, για να μπορέσουν να πάρουν ένα προγραμματάκι, αλλιώς αν δεν δηλώσεις ανθρωπογενείς αλλαγές και τέτοια, πρόγραμμα δεν παίρνεις. Αυτό είναι γνωστό. Το έχουμε δει μέσα από τις καταθέσεις που έχουμε κάνει σε προγράμματα.

Σαχίνης: Άρα εδώ μου λέτε για μια πολιτική θεοκρατία ουσιαστικά.

Αλεξανδρής: Όχι μόνο θεοκρατία, μιλάμε έχει υπερβεί την Ιερά Εξέταση του μεσαίωνα. Στην Ελλάδα διαχειρίζονται το κλίμα δυο-τρεις άνθρωποι που είναι γνωστοί, τους βλέπετε κάθε μέρα στα κανάλια, και όλοι τριγύρω από αυτούς. Εγώ θα σας αναφερθώ για την περιβόητη μελέτη της τράπεζας της Ελλάδος, να μιλήσω για την Ελλάδα το 2011. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο ατεκμηρίωτη μελέτη που έχει κατατεθεί ποτέ στα επιστημονικά χρονικά της χώρας. Αποτελεί, για να καταλάβετε, γιατί η ιστορία είναι παλιότερη, ένα κακέκτυπο αντίγραφο της περίφημης έκθεσης του Νίκολας Στεντ, τον ξέρετε, το 2006, η οποία αποτέλεσε και τον μπούσουλα για τη συγγραφή αντιστοίχων μελετών στις ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή για να διαδώσουμε την ιδέα. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις της αγοράς στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος μέσω δημοσιονομικών πολιτικών δημιουργούν μια αναποτελεσματικότητα με σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Σαχίνης: Ξέρετε, κύριε Αλεξανδρή τι λέτε; Έχετε καταλάβει τι λέτε; Διότι θέλω να σας πληροφορήσω, αν δεν το γνωρίζετε, που το γνωρίζετε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στηριζόμενοι σε αυτή την έκθεση έχει ξεχωριστά πολιτικά, προγραμματικά ζητήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και μας λέει ότι θα εφαρμόσω τον ιξ φόρο στην ενέργεια για να λύσουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εδώ τώρα για τη ΔΕΗ και συζητήθηκε που πτωχεύει η κλιματική αλλαγή.

Αλεξανδρής: Εντάξει, κοιτάξτε, μιλάνε άνθρωποι που είναι εντελώς ανίδεοι γι’ αυτά τα θέματα και έχουν πάρα πολύ κακούς συμβούλους. Και οι σύμβουλοι είναι παντός καιρού. Σε όλες τις κυβερνήσεις είναι οι ίδιοι. Και θα σας πω κάτι. Το 2013, νομίζω, σε μία ημερίδα για την ημέρα της μετεωρολογίας, είμαι μέλος της Μετεωρολογικής Εταιρείας, ήρθα και κατέθεσα τις αντιθέσεις μου στον πρόεδρο αυτής της επιτροπής, τον κύριο Τζερεφό. Τις έχω καταθέσει επισήμως στη Μετεωρολογική Εταιρεία την ελληνική, της οποίας είμαι μέλος. Να φανταστείτε, ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει τις απόψεις μου πάνω στη συγκεκριμένη έκθεση, και την οποία μπορώ να σας τις δώσω τις απόψεις μου και έχω δημοσιοποιήσει σε όλους . Αρνήθηκε και το ΒΗΜΑ και πολλές εφημερίδες να τις δημοσιεύσουν. Εγώ μπορώ να σας τις στείλω κιόλας ή σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Και μάλιστα, δεν είπαν ότι έχω λάθος, ούτε μου απαντήσαν πάνω σ’ αυτό. Προσπάθησαν να αλλοιώσουν ακριβώς αυτό, αστεία πράγματα που γράφουν μέσα. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Υπάρχουν δεδομένα στην Ελλάδα, και στα 7,8 10, πόσα είναι διαμερίσματα της χώρας από προβλέψεις μοντέλων. Είναι μοντέλα που αναφέρονται στην έκθεση και μάλιστα είχε έρθει και κάποτε και ο Στερν και είχε πει ότι η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, ήταν καλεσμένος νομίζω στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα μας στοιχίσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Καταλαβαίνετε; Μιλάμε ότι δεν υπάρχει… Και όσο για το 99% των επιστημόνων, αυτό είναι μια δημοσίευση που έγινε ουσιαστικά σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως από τον Τζον Κουκ, έναν που είναι ένθερμος υποστηρικτής, έβγαλε ένα άρθρο το 2008, το οποίο ήταν αστείο το άρθρο, έτσι, αν το αναλογιστείτε, γιατί στην πραγματικότητα οι επιστήμονες για διαφόρους λόγους είναι μοιρασμένοι, είναι περίπου 50-50, και οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι από αυτούς είναι παθητικά, γιατί δεν δουλεύουν σε ερευνητικά προγράμματα.

Σαχίνης: Άρα, κύριε Αλεξανδρή, αυτό που νομίζω ότι θα ήταν επείγουσας σημασίας και εδώ σήμερα, θα τα ξαναπούμε, θέλω να βάλουμε μια τελεία, είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στις δύο αντιτιθέμενες σχολές σκέψης επί του θέματος.

Αλεξανδρής: Κοιτάξτε, οι απόψεις οι δικές μου, επειδή δημοσίως σε πολλά… όπως και αυτή τη στιγμή μιλάμε και τις λέω τελείως καθαρά, τις απόψεις μου, που είναι δικές μου, αυτά μπορούσαν να κριθούν και θα μπορούσαν να συζητηθούν σε οποιοδήποτε ντιμπέιτ ασφαλώς. Αυτό δεν το επιδιώκει κανένας. Ήδη έχω αποκλειστεί από πολλές φορές επισήμως, αφού έχω προσκληθεί, τελικώς αναβλήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε να τα συζητήσω. Θα σας πω και το τελευταίο, για να καταλάβετε, ότι αυτή τη στιγμή ο νέος κλώνος του ΟΗΕ ξέρετε ποια είναι (;), αυτό το κοριτσάκι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ  , διαβάσατε χθες τι έγραψε στο twitter; Εγκαταλείπει το σχολείο για 1 χρόνο, για να αγωνιστεί για το κλίμα, ποιος (;), η 16χρονη που θα ταξιδέψει πέρα από τον Ατλαντικό μ’ ένα ειδικό σκάφος υψηλής τεχνολογίας από τη Βρετανία, τώρα σε 15 μέρες, στα μέσα του Αυγούστου, για να παρακολουθήσει τις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Είναι προσκεκλημένη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο και στο Σαν Ντιάγκο της Χιλής τον Δεκέμβριο. Εγώ θα έλεγα ότι αν είχα αυτό το κοριτσάκι και ήμουνα γονιός, θα έπρεπε να πάω και να ισχυριστώ αυτό το πράγμα, ότι θα πρέπει να πάω σε ψυχίατρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή που έχουμε φτάσει. Να εκμεταλλεύονται αυτά τα πράγματα. Και να σας πω ένα στατιστικό που βρήκα χθες; Μπορεί να το βρει οποιοσδήποτε. Βάλτε το όνομα Γκρέτα Τούνμπεργκ  , αυτό το 16χρονο, που απλώς έκανε μία αποχή από το σχολείο για το κλίμα, έτσι διαμαρτυρόμενη, που έχει γίνει παγκοσμίως, άμα δείτε τις αναζητήσεις στο google είναι 37 εκατομμύρια αυτό το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει 69 εκατομμύρια 800 αναζητήσεις σε όλο το δημοσιευμένο έργο του ή οπουδήποτε αναφέρεται το όνομά του. Και να σας πληροφορήσω ότι η νομπελίστρια του 1911 σε όλο το διάστημα αυτό έχει 20 εκατομμύρια 500 χιλιάδες αναζητήσεις. Κάντε ένα search στο google και θα το διαπιστώσετε άμεσα. Καταλαβαίνετε πού πάμε;

 

Κλιματική αλλαγή, μια καλοστημένη ΑΠΑΤΗ

Του Νίκου Ιγγλέση

https://greekattack.wordpress.com

 

Οι δράσεις κατά της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής είναι μια μεγάλη απάτη προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο σύστημα της παγκοσμιοποίησης, που οικονομικά βρίσκεται σε φάση αέναης στασιμότητας ενώ πολιτικά αμφισβητείται έντονα.

Η ικανότητα παραγωγής αγαθών παγκοσμίως είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταναλωτική δυνατότητα απορρόφησής τους και αυτό παρά τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού. Απαιτείται λοιπόν μια αποεπένδυση (καταστροφή μονάδων παραγωγής) και παράλληλα νέες επενδύσεις που θα αλλάξουν το ενεργειακό πρότυπο, στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη. Γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι αυτό είναι αναγκαίο και κατά συνέπεια, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, να πληρώσουν – μέσω αυξημένων τιμών και φόρων – την απόσβεση των νέων «πράσινων» επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν μια διαφορετική οικονομία. Τα λεφτά είναι πολλά, αρκεί να επικρατήσει μια «κλιματική υστερία».

Να διευκρινίσουμε, εδώ, ότι είναι άλλο πράγμα η μόλυνση του πλανήτη που εξαρτάται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και άλλο πράγμα η αλλαγή του κλίματος, που είναι διαρκής από τότε που υπήρξε η Γη και οφείλεται στην αυξομειούμενη ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται ο πλανήτης μας. Στη Γη εδώ και 2.500 εκατομμύρια χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον 5 μεγάλες εποχές παγετώνων. Η τελευταία εποχή τελείωσε πριν περίπου 11.000 χρόνια. Τα χρονικά διαλείμματα – περίπου 90.000 χρόνια – που μεσολαβούν ανάμεσα στις εποχές των παγετώνων ονομάζονται μεσοπαγετωνικές ή θερμές περίοδοι. Σε μια τέτοια εποχή ζούμε σήμερα και σ’ αυτή τη θερμή περίοδο αναπτύχθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Όταν τελειώνει μια εποχή παγετώνων ακολουθούν πλημμύρες όπως πχ ο «κατακλυσμός του Νώε».

Υπήρξε, σχετικά πρόσφατα, και μια αποκαλούμενη «μικρή εποχή παγετώνων» μεταξύ 1550 -1850 μ.Χ. που η πτώση της μέσης θερμοκρασίας υπολογίζεται σε – 2,5ο C. Μετά πάλι η θερμοκρασία ανέβηκε. Ο πλανήτης εδώ και εκατομμύρια χρόνια άλλοτε ψύχεται και άλλοτε θερμαίνεται. Οι κλιματικές αλλαγές στη Γη ελάμβαναν χώρα όταν δεν υπήρχαν άνθρωποι ή υπήρχαν ελάχιστοι πρωτόγονοι άνθρωποι. Οι επιχειρούμενες δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι μια φενάκη που κρύβει άλλες σκοπιμότητες. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, λίγοι, που ονειρεύονται παγετώνες και επανεμφάνιση των μαμούθ!

Το κλίμα συνδυάζεται εντέχνως με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την οικιστική ανάπτυξη και την επέκταση των υποδομών ώστε κάθε καταστροφή, σ’ όλα αυτά, από συνήθη φυσικά φαινόμενα, να αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή που δήθεν προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Αρκετοί θα αναρωτηθούν. Τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα το διοξείδιο του άνθρακα δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη όπως υποστηρίζουν σε μελέτες τους πολλοί επιστήμονες; Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι όποιος πληρώνει μπορεί να έχει και μια «επιστημονική» μελέτη που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Έχουμε άπειρα παραδείγματα με μελέτες για τη διατροφή, τα φάρμακα, τη φυσική ζωή και πολλά άλλα. Δεύτερον το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2) είναι ελάχιστο στη γήινη ατμόσφαιρα μόλις το 0,04% (408 μέρη ανά εκατομμύριο – ppm).

Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για αυτούς που σχεδιάζουν το μέλλον σύμφωνα με τα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντά τους. Σημασία έχει να αχρηστευτούν προοδευτικά οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να πειστούν οι πολίτες, σε πρώτη φάση, ότι πρέπει να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με ηλεκτρικά. Χαράς ευαγγέλια για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η προμήθεια του εξοπλισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ποιος παράγει τέτοιο εξοπλισμό; Κυρίως οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες (Γερμανία, Κίνα κλπ).

Η Ελλάδα, κατεστραμμένη οικονομικά από τα Μνημόνια και υποδουλωμένη από το συναλλαγματικό χρέος στους δανειστές, έσπευσε εξ’ αρχής να υποστηρίξει, ως μη όφειλε, τις προτεινόμενες δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Ο Α. Τσίπρας υπέγραψε το 2015 τη Συμφωνία των Παρισίων για τη μείωση της εκπομπής αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε, την περασμένη Δευτέρα, στην Ειδική Σύνοδο για το Κλίμα που διοργάνωσε ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τραγωδία, πέρυσι το καλοκαίρι, στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, ως απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μόνο που οι ισχυροί άνεμοι είναι κάτι σύνηθες τα καλοκαίρια και αν η φωτιά φτάσει σ’ έναν οικισμό που είναι κτισμένος χωρίς πολεοδομικό σχέδιο μέσα σε πευκοδάσος οι δραματικές συνέπειες είναι αναπόφευκτες. Η τραγωδία στο Μάτι δεν οφείλεται σε καμιά κλιματική αλλαγή αλλά σε μια άναρχη οικιστική επέκταση μέσα στο δάσος.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησής του να κλείσει μέχρι το 2028 όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού (ανήκουν στη ΔΕΗ και παράγουν το φτηνότερο ρεύμα). Το 2018 από τους λιγνίτες προήλθε το 28% του ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα (η ηπειρωτική χώρα – πλην των νησιών). Γιατί όμως η Ελλάδα πρέπει να στερηθεί από τον μοναδικό ενεργειακό πόρο που διαθέτει σήμερα; Για να εισάγουμε το σύνολο των αναγκών μας από το εξωτερικό; Για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξάρτησή μας; Με ποια λογική από τη μια κλείνουμε τις λιγνιτικές μονάδες και από την άλλη δίνουμε άδειες στον ελλαδικό χώρο για την εύρεση υδρογονανθράκων; Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν είναι ορυκτά καύσιμα που όταν καίγονται παράγουν διοξείδιο του άνθρακα;

Με τι θα αντικατασταθούν οι λιγνίτες; Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ, από το σημερινό 20% στο 35%. Αυτό το ρεύμα είναι πολύ ακριβό και σήμερα επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών (χρέωση ΕΤΜΕΑΡ). Εκείνο που δεν είπε, είναι αν θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ή δύο ελληνικών εργοστασίων για να κατασκευάζουν ηλιακά πάνελς και ανεμογεννήτριες. Μάλλον δε σκέφτεται κάτι τέτοιο γιατί η Γερμανία και άλλες χώρες της Β. Ευρώπης έχουν υπερπαραγωγή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην Ακρόπολη και στα πλαστικά μιας χρήσης που θα τα καταργήσει από το 2021. Μόνο που, όπως προαναφέραμε, είναι άλλο η μόλυνση του περιβάλλοντος (πχ πλαστικά στη θάλασσα) και άλλο η κλιματική αλλαγή. Η σύγχυση αποπροσανατολίζει τους πολίτες και ευνοεί τους οικονομικούς σχεδιασμούς επικυρίαρχων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει σχέδιο απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ. και αντικατάστασής τους με αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, δηλαδή, ηλεκτρικά. Για το σκοπό αυτό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Μόνο που η Ελλάδα δεν παράγει αυτοκίνητα. Οι γερμανικές εταιρείες έχουν έτοιμα τα ηλεκτρικά μοντέλα τους και αναζητούν αγορές. Έτσι ο ελληνικός προϋπολογισμός θα επιδοτήσει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ όλη την Ευρώπη) και θα αυξήσει τη δαπάνη για εισαγωγές, προκειμένου να σταματήσει η «υπερθέρμανση του πλανήτη»!

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνος του, συμπορεύονται μαζί του όλοι οι γκλομπαλιστές (οπαδοί της παγκοσμιοποίησης) του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας, από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ανησυχία του για το κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος αν ανακαλυφθούν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να αφήσουμε τους υδρογονάνθρακες θαμμένους στη γη και να μην τους εκμεταλλευτούμε, για να μην ερεθίζουμε την Τουρκία και μολύνουμε το περιβάλλον. Στο μεταξύ θα καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας με εισαγωγές από χώρες που έχουν περισσότερο «μυαλό» και λιγότερη εξάρτηση από εμάς.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το ιδεολόγημα ανάπτυξης πράσινων κομμάτων σε διάφορες χώρες. Ήδη έχουν αποκτήσει ένα σύμβολο, τη δεκαεξάχρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ που μίλησε σε ηγέτες κρατών στην Ειδική Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Ορθής Διαβίωσης» ή «Εναλλακτικό Νόμπελ». Τα πράσινα κόμματα δεν είναι, κατά κανόνα, ούτε πατριωτικά, ούτε δεξιά ούτε αριστερά ούτε επαναστατικά, είναι κόμματα που υπηρετούν τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης. Χρησιμοποιούνται ήδη για να εγκλωβίζουν εκλογικά δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ώστε αυτοί να μη μετακινηθούν προς αντισυστημικές επιλογές.

 

Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

 

https://www.sfagi.gr/klimatiki-allagi-mia-kalostimeni-apati/?feed_id=113&_unique_id=5d9cc15c59d07&fbclid=IwAR1JBEhtEzI5D1oyhRL8BoLLZ3EzbivjSZ1x756OUA8zv-1r3PzppOcEBxM

 

 

Τι συμβαίνει με την περίφημη υπερθέρμανση;

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

 

Θα αναγκαστώ και πάλι να μην ακολουθήσω το ρεύμα των ημερών. Που επιμένει πως οι πάγοι λιώνουν, ο πλανήτης παραπαίει και πως όλοι εμείς κινδυνεύουμε από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας. Στο Παρίσι συναντώνται οι ηγέτες της οικουμένης για να βρουν τρόπους “σωτηρίας” του πλανήτη. Τιμωρώντας την χρήση πετρελαϊκής ενέργειας και ιδιαίτερα άνθρακα. Καταδικάζοντας έτσι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες (όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας) στην φτώχεια και την ανέχεια. Και πως βέβαια για όλα αυτά, τα ζημιογόνα στο περιβάλλον, υπεύθυνη είναι η ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα με επικεφαλής τον καταραμένο τον καπιταλισμό. Κανένας δεν νοιάστηκε ποτέ να μας εξηγήσει πως γίνεται και οι μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές έγιναν από τα λεγόμενα σοσιαλιστικά καθεστώτα με προεξάρχουσα την αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση; Πως γίνεται ακριβώς και οι οικολογικές συνειδήσεις των πάντων ξύπνησαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και μάλιστα σε εγκεφάλους που συχνά – πυκνά δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με την οικονομία της αγοράς;

Όταν καταστρεφόταν η Θάλασσα της Αράλης από τα χημικά με τα οποία γέμιζε το σοβιετικό καθεστώς τους ποταμούς της Κεντρικής Ασίας, όταν  το Καζακστάν πλημμύριζε από ραδιενεργούς κρατήρες λόγω σοβιετικών πυρηνικών δοκιμών ενώ περιοχές της Σιβηρίας, όπως το Νορίλσκ και η Σαχαλίνη έμεναν σχεδόν δίχως ανθρώπινη ζωή, δεν ενθυμούμαι τους τότε υποστηρικτές του υπαρκτού σοσιαλισμού και σημερινούς κήρυκες –μέσω του ΣΥΡΙΖΑ– της οικολογίας να διαμαρτύρονται για τις απίστευτες καταστροφές.

Αλλά πως γίνεται σήμερα να υπάρχουν ισχυρισμοί πως λιώνουν οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο και την ίδια ώρα να παγώνει το σημαντικά νοτιότερα ευρισκόμενο Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πόλεις και περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής; Mήπως ξαφνικά μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο κόσμος στράφηκε σε περισσότερο πράσινες πολιτικές;

Αλλά είναι ποτέ δυνατόν οι δεκάδες κινδυνολόγοι επιστήμονες και οι συνεργαζόμενοι αναλυτές και μάντεις κακών να παραδεχθούν πως η επικείμενη καταστροφή, υποτίθεται, της γης δεν είναι παρά αποτέλεσμα φαντασιώσεων και σκόπιμης ψευδολογίας; Σε μια τέτοια περίπτωση τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων που διοχετεύονται στα διάφoρα κέντρα ερευνών (που ξεκίνησαν μάλιστα επί Πρωθυπουγίας Μάργκαρετ Θάτσερ που είχε στόχο τότε την υπονόμευση της απεργίας των ανθρακωρύχων και το οριστικό κλείσιμο των ανθρακωρυχείων) για τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα θα στέρευαν. Και τι θα απογίνονταν τότε “ειδικοί” και επιστήμονες που έχουν στηρίξει καριέρες και εισοδήματα πάνω σε τέτοιες ανησυχητικές προβλέψεις;

Ρώτησα κάποτε αλλά απάντηση ακόμη δεν έχω πάρει. Αφού η καπιταλιστική βιομηχανική δραστηριότητα και το διοξείδιο του άνθρακα προκαλούν την αύξηση της θερμότητας τότε γιατί η Γροιλανδία τον Μεσαίωνα ήταν καταπράσινη  και ήταν γεμάτη καλλιέργειες δίχως καθόλου πάγους; Yπήρχε και τότε μήπως βιομηχανική δραστηριότητα; Πως γινόταν και ο Τάμεσης τότε στο Λονδίνο να είχε σχεδόν στερέψει και αμπέλια  φύτρωναν στις ξερές του όχθες; Πως έλιωσαν τότε οι πάγοι, δίχως βέβαια βιομηχανία και εκροές CO2, και σχηματίσθηκε η Θάλασσα της Μάγχης ενώ σήμερα επιστήμονες διαπιστώνουν πως προηγείται η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας κι έπονται (!) μετά από χρόνια οι αυξήσεις σε εκροές σε διοξείδιο του άνθρακα; Γιατί η θερμότητα της γης μειώθηκε στα χρόνια της μεταπολεμικής έξαρσης της βιομηχανικής παραγωγής (και φυσικά μεγάλων εκροών διοξειδίου του άνθρακα) και μειώθηκαν αντίθετα οι θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να γίνονταν συζητήσεις τότε για καινούργια εποχή παγετώνων;

 

https://www.capital.gr/arthra/3085291/ti-sumbainei-me-tin-perifimi-uperthermansi

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο