6947869647 [email protected]

HDL: Η λεγόμενη καλή χοληστερίνη δεν είναι ευεργετική για την καρδιά μας

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal έρχεται να δείξει ότι η HDL, η καταχρηστικά λεγόμενη «καλή χοληστερίνη» (η HDL δεν είναι χοληστερίνη, είναι λιποπρωτεΐνη) αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Από το 2011 στο βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος» είχα υποστηρίξει ότι η θεωρία της καλής χοληστερίνης είναι εσφαλμένη και είχα συγκεντρώσει τις έως τότε μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και οι οποίες κλόνιζαν το δόγμα ότι η HDL μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Φυσικά δεν είχα υποστηρίξει ότι η HDL είναι βλαβερή. Σε αυτό το άρθρο μου παρουσιάζω όλες αυτές τις μελέτες που είχα συγκεντρώσει έως το 2011, αναφέρομαι στην καινούργια μελέτη που θεωρεί ότι τα υψηλά επίπεδα HDL μπορεί να είναι βλαβερά. Παρουσιάζω και άλλες δύο μελέτες, μία του 2010 και μία του 2016 που κλονίζουν το δόγμα ότι η HDL είναι ευεργετική και ότι μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Η HDL (η δήθεν καλή χοληστερίνη) δεν είναι προστατευτική αλλά ούτε και επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία. Η LDL (η δήθεν κακή χοληστερίνη) δεν είναι βλαβερή για την καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα η υγεία των αρτηριών μας δεν έχει να κάνει ούτε με τη χοληστερίνη, ούτε με την LDL ούτε και με την HDL. Έχει να κάνει με τη φλεγμονή και την οξείδωση. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Έλληνας καρδιολόγος, γνωστός αμφισβητίας της θεωρίας της χοληστερίνης, του οποίου τις θεωρίες ανέτρεψα σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα: Ανατροπή θεωριών γνωστού καρδιολόγου» (1) προσπαθεί να κατακρίνει αυτή τη νέα μελέτη, γράφοντας πως είναι fake news (πλαστή είδηση) και ότι όλες όμως οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν πως οι υψηλές τιμές HDL χοληστερόλης είναι ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα guidelines. Ο εν λόγω καρδιολόγος δολοφονεί την ανθρώπινη λογική και την ίδια την επιστήμη. Αν αμφισβητεί τη θεωρία ότι η χοληστερίνη και η LDL προκαλούν αθηροσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις, πώς δεν αμφισβητεί τη θεωρία της HDL ως δήθεν προστατευτικής; Προστατευτικής από τι, κύριε καρδιολόγε; Από τη δήθεν κακή χοληστερίνη. Αν η HDL είναι τάχα ευεργετική, διότι τα HDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να παίρνουν τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων και να τη μεταφέρουν στο ήπαρ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό, τότε η χοληστερίνη και η LDL είναι κακή και πρέπει να τη μειώνουμε με κάθε τρόπο! Απλή αριστοτελική λογική, που ο εν λόγω καρδιολόγος δεν διαθέτει! Διαβάστε όλο μου το άρθρο για να μάθετε όλη την αλήθεια σχετικά με τη δήθεν ευεργετική HDL.

Όλοι μας πιστεύουμε ότι η HDL είναι προστατευτική, για αυτό και την αποκαλούμε καλή χοληστερίνη. Φυσικά η HDL δεν είναι χοληστερίνη, αλλά λιποπρωτεΐνη. Η χοληστερίνη είναι μία, δεν υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη. Αλλά κάποιοι τον ονομάζουν καταχρηστικά καλή χοληστερίνη, διότι, υποτίθεται, μας προστατεύει από την αθηροσκλήρωση. Τα HDL σωματίδια έχουν την ικανότητα να παίρνουν τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αγγείων και να τη μεταφέρουν στο ήπαρ, έτσι ώστε να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Οι HDL αποτελούν δηλαδή το μηχανισμό άμυνας του οργανισμού για τον περιορισμό της διαδικασίας φθοράς των αγγείων. Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής ισχυρίζονται ότι όσο αυξημένη είναι η «κακή» και όσο μειωμένη είναι η «καλή» χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Και όμως η θεωρία αυτή είναι εσφαλμένη. Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για την υψηλή ή χαμηλή HDL. Στο Journal of the American College of Cardiology, Ιανουάριος 2005, αναφέρονται τα εξής: «Επιδημιολογικές αποδείξεις έχουν δείξει ότι η HDLC σχετίζεται αντίστροφα με κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια. Ωστόσο οι αποδείξεις για μείωση της καρδιαγγειακής ασθένειας με αύξηση της HDLC είναι ελάχιστες κυρίως  λόγω της έλλειψης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων για την αύξηση της HDL». Οι αποδείξεις λοιπόν είναι ελάχιστες, ανύπαρκτες θα λέγαμε εμείς.

Η κλινική μελέτη HERS (Heart and Estrogen/Progestin Study) ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη placebo μελέτη που απέδειξε ότι η θεωρία ότι οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες είναι προστατευτικές κατά της καρδιοπάθειας για τις γυναίκες είναι εσφαλμένη. Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι οι ορμόνες αυτές αύξησαν το ποσοστό καρδιοπαθειών. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η μελέτη με την HDL; Ένας από τους κύριους λόγους που οι σεξουαλικές ορμόνες θεωρούνταν προστατευτικές ήταν ότι αύξαναν τα επίπεδα της HDL. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα της HDL αυξήθηκαν στη δοκιμή HERS. Καθώς τα επίπεδα της HDL ανέβαιναν, αυξανόταν ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές της μελέτης HERS βρήκαν ότι υπήρξε μια σχετικά μικρή αύξηση 3% στην καρδιοπάθεια για κάθε αύξηση 5,4 mg/dl της HDL. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η HDL είναι βλαβερή.

Μια κύρια λειτουργία της HDL είναι ότι μεταφέρει χοληστερίνη έξω από τους ιστούς και πίσω στο συκώτι μέσω της VLDL και της LDL. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά από το να απορροφά τη χοληστερίνη που κινείται μέσα στα κύτταρα ή στα κενά μεταξύ των κυττάρων και να ρουφά τη χοληστερίνη έξω από την αθηρωματική πλάκα.

Πρώτον, οι αθηρωματικές πλάκες καλύπτονται από μια βλεννογόνο που διαχωρίζει την πλάκα από την κυκλοφορία του αίματος  και αυτή η βλεννογόνος δεν είναι διαπερατή από την HDL.

Δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος της χοληστερίνης στην αθηρωματική πλάκα είναι σε σχισμές, ακόμα και σε κρυστάλλους και δεν μπορεί να τη μεταφέρει η HDL.

Τρίτον, κανένας δεν έχει εξηγήσει ή διακρίνει ένα μηχανισμό με τον οποίο η HDL παίρνει τη χοληστερίνη έξω από την αθηρωματική πλάκα.

Η εικόνα αυτή δείχνει το αντιεπιστημονικό δόγμα της καρδιολογίας ότι δήθεν η LDL είναι κακή και μπλοκάρει τις αρτηρίες, ενώ η HDL είναι καλή και αποτρέπει την αθηροσκλήρωση

Ας δούμε μια μελέτη που έγινε στην Πολωνία και στις ΗΠΑ πριν 20 χρόνια. Εκείνο τον καιρό το ποσοστό των καρδιοπαθειών ανέβηκε ραγδαία στην Πολωνία και κατέβηκε στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν, αν τα επίπεδα της HDL ήταν η αιτία αυτής της διαφοράς. Η αντίληψη πίσω από αυτή τη μελέτη ήταν ότι τα επίπεδα της HDL θα ήταν υψηλά στις ΗΠΑ και χαμηλά στην Πολωνία. Οι ερευνητές μέτρησαν τρεις διαφορετικούς υποτύπους της HDL. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα εξής: «Στην Πολωνία τα επίπεδα των υποκειμένων της HDL-C, HDL2 και HDL3, προσαρμοσμένα ή μη για παράγοντες ηλικίας και τρόπου ζωής, ήταν υψηλότερα από αυτά των υποκειμένων των ΗΠΑ. Αυτές οι διαφορές έρχονται σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακής ασθένειας στην Πολωνία και προτείνουν είτε ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου εξηγούν αυτή την τάση είτε ότι η σχέση μεταξύ HDL-C και κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια διαφέρουν ανάμεσα στις δυο χώρες». Με λίγα λόγια οι Πολωνοί άνδρες έχουν υψηλά επίπεδα HDL και υψηλό ποσοστό καρδιοπάθειας.

Στη Ρωσία βρέθηκε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ HDL και θνησιμότητας των γυναικών. Στο American Journal of Epidemiology (15 February 1994; 139(4): 369-79) διαβάζουμε: «Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ήταν αντίστροφα σχετιζόμενη με τη θνησιμότητα των γυναικών στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρξε σχέση της HDL χοληστερίνης με τη θνησιμότητα των Ρωσίδων. Η απουσία σχέσης μεταξύ της HDL χοληστερίνης και της θνησιμότητας στο δείγμα των Ρωσίδων πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω».

Το 1986 ο Dr. Stuart Pocock και η ομάδα του από το Λονδίνο και το Birmingham, Αγγλία, δημοσίευσαν μια αναφορά που αφορούσε σε περισσότερους από 7000 μεσήλικες άνδρες σε 24 Βρετανικές πόλεις. Οι άνδρες είχαν παρακολουθηθεί για περίπου τέσσερα χρόνια μετά από ανάλυση του αίματός τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 193 από τους άνδρες είχαν μια καρδιακή προσβολή. Ο Dr. Pocock και οι συνεργάτες του συμπέραναν ότι η χαμηλή HDL χοληστερίνη δεν είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια (2). Τη μελέτη αυτή μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη στο διαδίκτυο σε μορφή pdf.

Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες που δεν έχουν βρει ότι η HDL είναι ένας καλός προάγγελος. Θα αναφέρω μόνο την 24χρονη παρακολούθηση της Φινλανδικής ομάδας στη μελέτη των Επτά Χωρών, διότι είναι μια από τις μεγαλύτερες μελέτες της HDL (3). Οι ερευνητές παρακολούθησαν ένα σύνολο 518 υγιών ανδρών από τρεις περιοχές της Φινλανδίας. Ο πίνακας δίνει τον αριθμό των θανατηφόρων καρδιακών προσβολών και την αρχική κατά μέσο όρο χοληστερίνη σε κάθε περιοχή.

Πίνακας. Η κατά μέσο όρο HDL χοληστερίνη σε τρεις Φινλανδικές περιοχές και καρδιακή θνησιμότητα 24 χρόνια αργότερα.

Αρχική HDL χοληστερίνη mg/dl Θάνατοι από καρδιαγγειακή ασθένεια ανά 1000 άνδρες

Ελσίνκι                       44,8           81

Δυτική Φινλανδία      43,2          105

Βόρεια Καρελία         47,6          183

Αν η HDL χοληστερίνη ήταν καλή για την καρδιά, ο μικρότερος αριθμός ανδρών θα έπρεπε να είχε πεθάνει από καρδιακές προσβολές στη Βόρεια Καρελία, ενώ η HDL χοληστερίνη ήταν η υψηλότερη. Αντίθετα ο αριθμός ήταν περισσότερο από διπλάσιος από ό, τι στο Ελσίνκι, όπου η HDL χοληστερίνη ήταν η χαμηλότερη.

Ο Smith αναφέρει πολλές μελέτες, όπου δεν υπήρξε σημαντική σχέση μεταξύ επιπέδων HDL και LDL και καρδιοπάθειας (4). Ο Smith παραθέτει τους υποστηρικτές της υπόθεσης λιπιδίων Grundy, Rifkin και Cleeman που λένε: «Συχνά πληθυσμοί με υψηλή συχνότητα καρδιαγγειακής ασθένειας έχουν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις HDL. Επιπλέον υπάρχουν πληθυσμοί στους οποίους χαμηλές συγκεντρώσεις HDL χοληστερίνης φαινομενικά δεν συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια. Τελικά ορισμένες γενετικές αιτίες σοβαρά μειωμένης HDL προφανώς δεν συνοδεύονται από αισθητά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Ο Smith αναφέρει μελέτη του Knuiman που δείχνει ότι ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς από διαφορετικές χώρες δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των επιπέδων HDL και καρδιοπάθειας. Ο Smith επίσης αναφέρει μελέτη του Lewis, ο οποίος ανέφερε ότι τα επίπεδα της HDL ήταν σχεδόν πανομοιότυπα σε μεγάλα δείγματα ανδρών και γυναικών από την Ιταλία, την Ελβετία, την Αγγλία και τη Σουηδία, αλλά ότι οι θάνατοι από καρδιοπάθεια διέφεραν σε αυτές τις χώρες. Αν η θεωρία HDL-LDL ήταν σωστή, τότε έπρεπε να έχει υπάρξει ένα σταθερό ποσοστό θανάτου από καρδιοπάθεια, αφού όλα τα άτομα είχαν παρόμοια επίπεδα HDL, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Το 2011 στο βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος» είχα υποστηρίξει ότι η θεωρία της καλής χοληστερίνης είναι εσφαλμένη και είχα συγκεντρώσει τις έως τότε μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και οι οποίες κλόνιζαν το δόγμα ότι η HDL μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στις 24 Αυγούστου του 2017 δημοσιεύθηκε άρθρο στο Medical News Today με τίτλο «’Good’ cholesterol might actually be bad» (Η «καλή» χοληστερίνη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κακή) (5). Ας δούμε τι γράφει αυτό το δημοσίευμα:

«Παραδοσιακά, μας έχουν πει οι γιατροί να μην ανησυχούμε για την “καλή” χοληστερόλη, η οποία είναι επιστημονικά γνωστή ως λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. Η νέα έρευνα, ωστόσο, βρίσκει μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ υψηλών επιπέδων αυτού του τύπου χοληστερόλης και υπερβολικής θνησιμότητας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal διαπιστώνει ότι η “καλή” χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε γενικές γραμμές, η ιατρική κοινότητα προτείνει ότι υψηλότερα επίπεδα του καλού τύπου χοληστερόλης είναι επιθυμητά, καθώς μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αντιθέτως, η “κακή” χοληστερόλη ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι αυτή η οποία φράζει τις αρτηρίες.

Η νέα έρευνα κλονίζει αυτή την πεποίθηση – τουλάχιστον εν μέρει. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έχει συνδέσει τα υψηλά επίπεδα HDL με υπερβολική θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία. Ο καθηγητής Børge Nordestgaard, από το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου, είναι συγγραφέας της μελέτης και ο Christian M. Madsen από το Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου είναι ο πρώτος συγγραφέας της διατριβής.

Η «καλή» χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Ο Madsen και οι συνάδελφοί του συγκέντρωσαν στοιχεία από την Καρδιολογική Μελέτη της Κοπεγχάγης, τη Μελέτη Γενικού Πληθυσμού της Κοπεγχάγης και το Δανικό Σύστημα Καταχώρισης Πολιτών.

Συνολικά, εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 116.000 ανθρώπους και τους παρακολούθησαν κλινικά για μια μέση περίοδο 6 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας πέθαναν περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι.

Οι εξετάσεις αίματος και για τους δύο τύπους των επιπέδων χοληστερόλης λήφθηκαν χωρίς νηστεία και στατιστικά οι ερευνητές προσάρμοσαν για όλες τις γνωστές μεταβλητές που συνήθως συνδέονται με τη θνησιμότητα όλων των αιτιών. Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), το κάπνισμα – τόσο το τρέχον όσο και το συσσωρευτικό – την κατανάλωση οινοπνεύματος, τη σωματική δραστηριότητα και τον διαβήτη.

Συνολικά, το 0,4% των ανδρών και το 0,3% των γυναικών είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα τους. Τα ακραία επίπεδα ορίστηκαν ότι είναι ίσα ή μεγαλύτερα από 3,0 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο για άνδρες και ίσα ή υψηλότερα από 3,5 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο για γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με πολύ υψηλά επίπεδα HDL στο αίμα τους είχαν 106% υψηλότερες πιθανότητες να πεθαίνουν πρόωρα από ό, τι οι άνδρες με τα φυσιολογικά επίπεδα αυτού του τύπου χοληστερόλης. Οι γυναίκες με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα HDL είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από ό, τι οι γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, το ποσοστό θνησιμότητας σε άνδρες με τα πολύ υψηλά επίπεδα της υποτιθέμενης καλής χοληστερόλης είχε επίσης 36% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άνδρες με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας βρέθηκε σε άτομα με μεσαία επίπεδα HDL. Αυτό ορίστηκε ως 1,9 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο για άνδρες και 2,4 χιλιοστόλιτρα ανά λίτρο για γυναίκες.

Ο καθηγητής Nordestgaard μίλησε στο Medical News Today για τη σημασία των ευρημάτων, λέγοντας: “Μέχρι τώρα όλοι έχουν πιστέψει ότι όσο υψηλότερη είναι η HDL χοληστερόλη τόσο το καλύτερο. Όμως, τώρα δείχνουμε ότι τα άτομα με εξαιρετικά υψηλή HDL έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό, τι αυτοί με τα επίπεδα του μέσου όρου. Οι άνθρωποι και οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν ότι η HDL χοληστερόλη είναι καλή χοληστερόλη και ότι μπορεί να είναι επωφελής η αύξηση της HDL χοληστερόλης. Αντίθετα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση της LDL και της υπόλοιπης χοληστερόλης (= χοληστερόλη στις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες) με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα”.

Προειδοποιεί ότι καθώς η μελέτη ήταν παρατηρητική, δεν μπορεί να εξηγήσει την αιτιότητα. Αλλά προτείνει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν “να καταλάβουν γιατί τα άτομα με την υψηλότερη HDL χοληστερόλη έχουν αυξημένη θνησιμότητα”.».

Ολόκληρη τη μελέτη με τίτλο Extreme high high-density lipoprotein cholesterol is paradoxically associated with high mortality in men and women: two prospective cohort studies μπορείτε να τη διαβάσετε στο European Heart Journal (6).

Φυσικά, αυτή η μελέτη έχει τις σκοπιμότητές της. Πρέπει να επικεντρωθούμε, μας παροτρύνει στη μείωση της LDL και της υπόλοιπης χοληστερόλης (= χοληστερόλη στις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες) με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα.

Ας δούμε όμως πώς ο γνωστός και μη εξαιρετέος Έλληνας καρδιολόγος, γνωστός αμφισβητίας της θεωρίας της χοληστερίνης, προσπαθεί να κατακρίνει αυτή τη μελέτη, γράφοντας πως είναι fake news (πλαστή είδηση), από την οποία παρασύρθηκαν τάχα και γιατροί σε όλο τον κόσμο!

Ο καρδιολόγος αναφέρει ότι η εν λόγω μελέτη στην πραγματικότητα λέει, πως ο κίνδυνος στο γενικό πληθυσμό μειωνόταν όσο αύξανε η HDL. Τα άτομα μάλιστα με υψηλές τιμές HDL (53-77 mg/dL για τους άντρες και 69-97 mg/dL για τις γυναίκες) είχαν το μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Μόνο σε ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού (0.3% στην παρούσα μελέτη, πολύ λιγότερο σε άλλες), με μια ήδη γνωστή γενετική διαταραχή, που συνοδεύεται με εξαιρετικά υψηλές τιμές (extreme high) της HDL, (κυρίως πάνω από 116 mg/dl για τους άντρες και πάνω από 135 mg/dL για τις γυναίκες), βρέθηκε αυξημένος αν και όχι στατιστικά σημαντικός κίνδυνος! Το αποτέλεσμα πιθανώς να οφείλεται στη γενικότερη σπάνια γενετική διαταραχή αυτών των ατόμων, που συνοδεύεται με δυσλειτουργία αυτής της τόσο αυξημένης HDL χοληστερόλης, ή σε άλλους παράγοντες κινδύνου που δεν υπολογίστηκαν! Και καταλήγει ο καρδιολόγος ότι ο σκοπός αυτών των δημοσιεύσεων είναι να ενισχύσει την αστήρικτη άποψη πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην καλή HDL, να την αγνοούμε και να δίνουμε στατίνες ή άλλα φάρμακα βασιζόμενοι μόνο στην LDL! Όλες όμως οι μελέτες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της μελέτης, δείχνουν πως οι υψηλές τιμές HDL χοληστερόλης είναι ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, όπως αναφέρεται και στα πρόσφατα guidelines!

Μπορεί να μας δείξει ο καρδιολόγος όλες αυτές τις μελέτες που τάχα δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές HDL χοληστερόλης είναι ισχυρός προστατευτικός παράγοντας; Αν τα επίσημα guidelines μας λένε ότι η HDL είναι ευεργετική και πρέπει να είναι αυξημένη, γιατί τα ίδια επίσημα guidelines μας λένε ότι η LDL και η χοληστερίνη είναι κακή και πρέπει να τη μειώνουμε; Ποιες από τα δύο guidelines είναι τα σωστά; Ή μήπως και τα δύο είναι λάθος; Και γιατί ο καρδιολόγος δέχεται το ένα guidelines για την HDL και απορρίπτει τα guidelines να μειώνουμε τη χοληστερίνη με δίαιτα και φάρμακα;

Δεν πρόσεξε σκοπίμως ασφαλώς ότι η εν λόγω μελέτη γράφει: «Through observational studies it has been established that high-density lipoprotein (HDL) cholesterol is inversely associated with both cardiovascular disease and mortality across a wide range of concentrations.1–3 This association does however not appear to be causal, as raising HDL cholesterol pharmacologically has not proven beneficial in randomized clinical trials, and has even paradoxically been associated with increased mortality in one study», δηλαδή Μέσω παρατηρητικών μελετών διαπιστώθηκε ότι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) συνδέεται αντιστρόφως τόσο με καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και με θνησιμότητα σε ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων. Αυτή η συσχέτιση όμως δεν φαίνεται να είναι αιτιώδης, καθώς η αύξηση της HDL χοληστερόλης φαρμακολογικά δεν έχει αποδειχθεί επωφελής σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, και έχει ακόμη παραδόξως συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα σε μία μελέτη.

Η μελέτη στην οποία παραπέμπει αυτό το paper που δείχνει ότι η αύξηση της HDL φαρμακολογικά δεν έχει αποδειχθεί σε τυχαιοποιημένες μελέτες είναι η εξής: Keene D, Price C, Shun-Shin MJ, Francis DP. Effect on cardiovascular risk of high density lipoprotein targeted drug treatments niacin, fibrates, and CETP inhibitors: meta-analysis of randomised controlled trials including 117,411 patients. Bmj  2014;349:g4379 (7). Ενώ ο Έλληνας καρδιολόγος τη διάβασε, την αποσιώπησε!

Η μελέτη στην οποία παραπέμπει αυτό το paper που δείχνει ότι η αύξηση της HDL έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα είναι η εξής: Barter PJ, Caulfield M, Eriksson M, Grundy SM, Kastelein JJ, Komajda M, Lopez-Sendon J, Mosca L, Tardif JC, Waters DD, Shear CL, Revkin JH, Buhr KA, Fisher MR, Tall AR, Brewer B, Investigators I. Effects of torcetrapib in patients at high risk for coronary events. N Engl J Med  2007;357:2109–2122 (8). Ενώ ο Έλληνας καρδιολόγος τη διάβασε, την αποσιώπησε!

Ο εν λόγω καρδιολόγος μας απόκρυψε και άλλα δύο παλιότερα δημοσιεύματα του Medical News Today που δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η HDL είναι ευεργετική και μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια.

Η μία μελέτη που ο καρδιολόγος απέκρυψε δημοσιεύθηκε το 2010 με τίτλο MoreGoodCholesterol Is Not Always Good For Your Health (Περισσότερο «καλή» χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή για την υγεία) (9). Η μελέτη μας πληροφορεί ότι «το υψηλό επίπεδο της δήθεν καλής χοληστερόλης θέτει μια υποομάδα ασθενών σε υψηλό κίνδυνο επαναλαμβανόμενων στεφανιαίων επεισοδίων, όπως πόνο στο στήθος, καρδιακή προσβολή και θάνατο». Αν διαβάσετε προσεκτικότερα το άρθρο, θα δείτε ότι αναφέρει πως «Οι ασθενείς στην υποομάδα υψηλού κινδύνου χαρακτηρίστηκαν ως έχοντες υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης C-reactive (CRP), ενός γνωστού δείκτη φλεγμονής, επιπλέον της υψηλής HDL χοληστερόλης. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η γενετική και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η φλεγμονή, επηρεάζουν το εάν τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης προστατεύουν ή αν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε μεμονωμένους ασθενείς». Αυτό κατ’ ουσίαν επιβεβαιώνει αυτά που είχα υποστηρίξει στο βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος», ότι τα καρδιαγγειακά δεν σχετίζονται με τη χοληστερίνη, την κακή δήθεν LDL και την καλή δήθεν HDL, αλλά με τη φλεγμονή.

Η δεύτερη μελέτη που ο καρδιολόγος απέκρυψε δημοσιεύθηκε το 2016 με τίτλο «’Goodcholesterol may not always protect against heart disease» (Η «καλή χοληστερίνη μπορεί να μην προστατεύει πάντα από καρδιακές παθήσεις) (10). Το δημοσίευμα γράφει: «Τα υψηλά επίπεδα “καλής χοληστερόλης” ή λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας είναι απίθανο να προστατεύσουν τα άτομα από καρδιακές παθήσεις εάν η κυκλοφορία του αίματος τους περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα ενός πρόσφατα προσδιορισμένου βιοδείκτη φλεγμονής στις αρτηρίες». Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο American College of Cardiology. Άρα και αυτή μελέτη μας δείχνει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι θέμα φλεγμονής και όχι χοληστερίνης.

Συμπέρασμα

Η HDL (η δήθεν καλή χοληστερίνη) δεν είναι προστατευτική αλλά ούτε και επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία. Η LDL (η δήθεν κακή χοληστερίνη) δεν είναι βλαβερή για την καρδιαγγειακή υγεία. Στην πραγματικότητα η υγεία των αρτηριών μας δεν έχει να κάνει ούτε με τη χοληστερίνη, ούτε με την LDL ούτε και με την HDL. Έχει να κάνει με τη φλεγμονή και την οξείδωση. Αντί να ασχολείστε με το αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, χαμηλή ή υψηλή LDL και HDL, ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε σάκχαρα και υψηλή σε αντιοξειδωτικά, ακολουθήστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, μέτρια σε κορεσμένα λίπη από ζωικές πηγές (βούτυρο, γαλακτοκομικά και κρέας) και χαμηλή σε πολυακόρεστα ωμέγα 6 και υδρογονωμένα φυτικά έλαια, να λαμβάνετε αντιφλεγμονώδη διατροφικά συμπληρώματα (όπως ιχθυέλαιο, κουρκουμίνη και μποζουέλια) και αντιοξειδωτικά διατροφικά συμπληρώματα (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, τοκοτριενόλες και άλφα-λιποϊκό οξύ), να χάσετε βάρος αν έχετε παραπανίσια κιλά, να γυμνάζεστε, να αποφεύγετε το στρες και να έχετε θετική διάθεση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Δημόπουλος Μ., Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα: Ανατροπή θεωριών γνωστού καρδιολόγου, http://mariosdimopoulos.com/kardiaggeiaki-ygeia/%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%af%cf%80%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84/
  2. Pocock SJ., et al., High-density lipoprotein cholesterol is not a major risk factor for ischaemic heart disease in British men, British Medical Journal 292, 515-519, 1986
  3. Keys A., et al., HDL serum cholesterol and 24-year mortality of men in Finland, International Journal of Epidemiology 13, 428-435, 1984 https://www.researchgate.net/publication/16676187_HDL_serum_cholesterol_and_24-year_mortality_of_men_in_Finland
  4. Smith, Russel, Pinckney, Diet, blood cholesterol and coronary heart disease: A critical review of the literature, 1991, Smith, Russel, Pinckney, The cholesterol conspiracy, 1991
  5. Sandoiu A., ‘Good’ cholesterol might actually be bad, Medical News Today, 24 August 2017 http://www.medicalnewstoday.com/articles/319131.php
  6. Christian M. Madsen, C.M., Varbo A., Nordestgaard B.G., Extreme high high-density lipoprotein cholesterol is paradoxically associated with high mortality in men and women: two prospective cohort studies, European Heart Journal, Volume 38, Issue 32, 21 August 2017, Pages 2478–2486 https://academic.oup.com/eurheartj/article-lookup/doi/10.1093/eurheartj/ehx163
  7. Keene D, Price C, Shun-Shin MJ, Francis DP. Effect on cardiovascular risk of high density lipoprotein targeted drug treatments niacin, fibrates, and CETP inhibitors: meta-analysis of randomised controlled trials including 117,411 patients. Bmj 2014;349:g4379. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25038074
  8. Barter PJ, Caulfield M, Eriksson M, Grundy SM, Kastelein JJ, Komajda M, Lopez-Sendon J, Mosca L, Tardif JC, Waters DD, Shear CL, Revkin JH, Buhr KA, Fisher MR, Tall AR, Brewer B, Investigators I. Effects of torcetrapib in patients at high risk for coronary events. N Engl J Med 2007;357:2109–2122. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17984165
  9. George Robert, More “Good” Cholesterol Is Not Always Good For Your Health, Medical News Today, 26 May 2010 http://www.medicalnewstoday.com/articles/189936.php?sr
  10. Brazier Y., ‘Good’ cholesterol may not always protect against heart disease, Medical News Today, 4 April 2016 http://www.medicalnewstoday.com/articles/308591.php?sr

 

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο