Το 2024 πραγματοποιήθηκε Σύνοδος για τη Μεταβολική Υγεία στις ΗΠΑ, μέρος της οποίας μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο YouTube (1). Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα εξαιρετικό πάνελ ειδικών, μεταξύ των οποίων:
- Dr. Dominic D’Agostino, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
- Dr. Richard Johnson, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
- Dr. Andrew Kutnik, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Διαβήτη Samson.
- Dr. Jeff Volek, καθηγητής στο τμήμα Ανθρωπίνων Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
- Dr. Ben Bikman, με διδακτορικό στη Βιοενεργητική και μεταδιδακτορική έρευνα στο Duke-National University of Singapore στις μεταβολικές διαταραχές, την Κυτταρική Βιολογία και τη Φυσιολογία, και αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής βιολογίας στο Brigham Young University.
Στη σύνοδο αυτή αναλύθηκε πώς η αλλουλόζη επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη διαχείριση βάρους και τη διέγερση του GLP-1 για κορεσμό και έλεγχο της γλυκόζης.
Πλην τούτου, ο διακεκριμένος επιστήμονας Nick Norwitz, ο οποίος έχει σπουδάσει κυτταρική βιολογία και βιοχημεία και έχει κάνει διδακτορικό στον μεταβολισμό στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και τώρα σπουδάζει ιατρική στο Harvard και ασχολείται με διατροφικά ζητήματα, έχοντας δημοσιεύσει σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά αρκετές επιστημονικές μελέτες, σε πολλά βίντεό του στο YouTube έχει αναλύσει τις ευεργετικές ιδιότητες της αλλουλόζης, συγκρίνοντας την με το Ozempic (σεμαγλουτίδη) (2-4), το αντιδιαβητικό φάρμακο που έγινε γνωστό τον τελευταίο καιρό λόγω του ότι πολλοί το παίρνουν για απώλεια βάρους. Η μόνη διαφορά είναι ότι η αλλολόζη δεν έχει παρενέργειες, ενώ το Ozempic έχει σοβαρότατες παρενέργειες.
Αλλά ας δούμε τι είναι η αλλουλόζη.
Τι είναι η αλλουλόζη;
Η αλλουλόζη είναι ένα σχετικά νέο γλυκαντικό στην αγορά. Γνωστή επίσης ως D-ψικόζη, η αλλουλόζη είναι ένα σπάνιο σάκχαρο που απαντάται φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα φρούτα, όπως τα σύκα και οι σταφίδες. Δομικά, ταξινομείται ως μονοσακχαρίτης, παρόμοια με τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Αντίθετα, η επιτραπέζια ζάχαρη, γνωστή επίσης ως σακχαρόζη, είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η μοναδική χημική της διάταξη αποτρέπει τον μεταβολισμό της με τον ίδιο τρόπο όπως άλλες ζάχαρες. Αυτή η διαφορά αποτελεί τη βάση για το χαμηλό θερμιδικό της προφίλ και τα μεταβολικά οφέλη της. Παρόλο που περίπου το 70% της αλλουλόζης που καταναλώνετε απορροφάται στο αίμα μέσω του πεπτικού σας συστήματος, αποβάλλεται μέσω των ούρων χωρίς να χρησιμοποιείται ως καύσιμο.
Η γλυκύτητα της αλλουλόζης προσομοιάζει έντονα αυτή της σακχαρόζης (κοινής ζάχαρης), με περίπου το 70% της έντασης γλυκύτητας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη σακχαρόζη, η αλλουλόζη αποδίδει μόλις 0,2 έως 0,4 θερμίδες ανά γραμμάριο, συγκριτικά με τις 4 θερμίδες ανά γραμμάριο της ζάχαρης. Αυτή η σημαντική μείωση θερμίδων, σε συνδυασμό με τη γεύση που μοιάζει με αυτήν της ζάχαρης, καθιστά την αλλουλόζη μια ελκυστική επιλογή για όσους επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση.
Ακολουθεί χρήσιμη πληροφορία για άτομα με διαβήτη ή για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους για άλλους λόγους: Η αλλουλόζη δεν φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή της ινσουλίνης. Επιπλέον, πρώιμες έρευνες υποδεικνύουν ότι η αλλουλόζη διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.
Οφέλη υγείας της αλλουλόζης
- Γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων
Το πιο προφανές όφελος της αλλουλόζης είναι η χαμηλή της θερμιδική περιεκτικότητα, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για άτομα που επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Η αντικατάσταση γλυκαντικών με υψηλές θερμίδες με αλλουλόζη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες πρόληψης της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση της αλλουλόζης στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, μειώνοντας τον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων.
- Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα
Η αλλουλόζη έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που την καθιστά κατάλληλο γλυκαντικό για άτομα με διαβήτη ή για όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ζάχαρες που μπορούν να προκαλέσουν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος, η αλλουλόζη αποβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από το σώμα χωρίς να μεταβολίζεται. Έρευνες δείχνουν ότι η αλλουλόζη μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 (5).
Πολλές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αλλουλόζη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος, να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 προστατεύοντας τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη (6-7). Σε μια μελέτη που συνέκρινε τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλλουλόζης, κυτταρίνης και μιας εμπορικής δίαιτας σε αρουραίους με αντίσταση στην ινσουλίνη, η ομάδα που κατανάλωσε αλλουλόζη παρουσίασε βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη μετά από 7 εβδομάδες (8).
Πρώιμες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι η αλλουλόζη μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα στους ανθρώπους. Σε μία μελέτη, 30 συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη έλαβαν δόση 50 γραμμαρίων σακχαρόζης, ακολουθούμενη είτε από ένα εικονικό φάρμακο είτε από αλλουλόζη. Η ομάδα που κατανάλωσε αλλουλόζη παρουσίασε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από 30 λεπτά σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο (placebo) (9).
- Υποστήριξη στη διαχείριση βάρους
Πέρα από το χαμηλό θερμιδικό της προφίλ, η αλλουλόζη μπορεί να διαδραματίσει άμεσο ρόλο στην υποστήριξη της διαχείρισης βάρους. Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η αλλουλόζη μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό μεταβολισμό μειώνοντας τη συσσώρευση λίπους και προάγοντας την οξείδωση του λίπους.
Σε μια μελέτη με 121 Κορεάτες ενήλικες, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 4 ή 7 γραμμάρια αλλουλόζης ή ένα εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Η ομάδα που κατανάλωσε τη μεγαλύτερη ποσότητα αλλουλόζης παρουσίασε σημαντική μείωση στο ποσοστό και τη μάζα του σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού λίπους (10).
Μια άλλη μικρή μελέτη με 13 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 5 γραμμαρίων αλλουλόζης πριν από ένα γεύμα φάνηκε να βελτιώνει τον ενεργειακό μεταβολισμό μετά την κατανάλωση τροφής, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους (11).
Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση αλλουλόζης μπορεί να μειώσει την όρεξη και να βελτιώσει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας τα άτομα να ακολουθούν δίαιτες ελεγχόμενων θερμίδων.
Στην Ιαπωνία, μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλουλόζη μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους. Ο Dr. Ben Bikman παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το εργαστήριό του, που εξέτασε τις επιδράσεις της στέβιας και της αλλουλόζης σε αρουραίους που τρέφονταν είτε με μια τυπική δίαιτα είτε με μια Δυτική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Σε διάστημα 12 εβδομάδων, οι αρουραίοι με τη Δυτική δίαιτα που κατανάλωναν στέβια παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν αλλουλόζη παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη, αυξημένο γλυκογόνο στο ήπαρ, μειωμένους δείκτες φλεγμονής και άλλα οφέλη για την υγεία (12).
- Προστασία από τη λιπώδη νόσο του ήπατος
Μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια έχουν δείξει ότι, εκτός από την πρόληψη της αύξησης βάρους, η αλλουλόζη φαίνεται να μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ (13). Σε μία μελέτη, ποντίκια με ανεπάρκεια λεπτίνης και παχυσαρκία που έλαβαν αλλουλόζη παρουσίασαν μειωμένη συνολική λιπώδη μάζα και λίπος στο ήπαρ μετά από 15 εβδομάδες. Αυτές οι αλλαγές σημειώθηκαν χωρίς άσκηση ή περιοριστικές δίαιτες (14).
Επιπλέον, μια μικρή μελέτη με 90 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλλουλόζης για 48 εβδομάδες βελτίωσε τους δείκτες λιπώδους νόσου του ήπατος (15).
- Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Προκαταρκτική έρευνα υποδεικνύει ότι η αλλουλόζη μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε γενικά οφέλη για την υγεία. Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συνδέονται με διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι μεταβολικές διαταραχές. Μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικής βλάβης, η αλλουλόζη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των κινδύνων.
- Οφέλη για την υγεία του εντέρου και του μικροβιώματος
Η υγεία του εντέρου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική ευεξία, επηρεάζοντας την πέψη, την ανοσία και ακόμη και την ψυχική υγεία. Η αλλουλόζη δεν προκαλεί εντερική δυσβίωση (16) θεωρείται ότι έχει πρεβιοτικές ιδιότητες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και με αυτό τον τρόπο εμποδίζει την πρόκληση βάρους σε πειραματόζωα που τρέφονταν με μια πολύ υψηλή σε λίπη διατροφή (17). Η πρεβιοτική δράση της αλλουλόζης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και στη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία, η αλλουλόζη γενικά γίνεται καλά ανεκτή όταν καταναλώνεται με μέτρο (18).
- Υγεία των δοντιών
Σε αντίθεση με τη σακχαρόζη και άλλες ζυμώσιμες ζάχαρες, η αλλουλόζη δεν συμβάλλει στη φθορά των δοντιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοματικά βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή οξέος που προκαλεί τερηδόνα δεν μπορούν να μεταβολίσουν την αλλουλόζη. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα φιλικό προς τα δόντια γλυκαντικό, προσφέροντας μια πιο υγιεινή εναλλακτική για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την στοματική τους υγεία.
- Βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η αλλουλόζη βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση (19-20).
Είναι η αλλουλόζη κατάλληλη για κετογονική διατροφή;
Επειδή η αλλουλόζη περνά από το σώμα σας σε μεγάλο βαθμό χωρίς να μεταβολίζεται, δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή της ινσουλίνης. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η αλλουλόζη βελτιώνει μέτρια τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης τόσο σε άτομα με διαβήτη όσο και χωρίς διαβήτη. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα κατάλληλη για την κετογονική διατροφή, καθώς και για όσους επιδιώκουν να διαχειριστούν τον διαβήτη ή να χάσουν βάρος.
Η αλλουλόζη είναι ένας αγωνιστής GLP-1. Θα αποτελέσει το νέο φυσικό Ozempic χωρίς παρενέργειες;
Το GLP-1 (γλυκανόμορφο πεπτίδιο 1), μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γλυκόζης και στον έλεγχο της όρεξης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται με την κατανάλωση αλλουλόζης, βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη και μειώνοντας την αύξηση του βάρους.
Η αλλουλόζη μοιάζει με τη φρουκτόζη, αλλά δεν είναι τόσο γλυκιά και δεν ενεργοποιεί την οδό που οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, δεν διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης, αλλά διεγείρει το GLP-1. Το GLP-1 μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και, όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες, όταν χορηγούν αλλουλόζη σε άτομα ή στους ίδιους, τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα μειώνονται, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης είτε παραμένουν σταθερά είτε τείνουν να μειώνονται. Ο Dr. Ben Bikman έχει πραγματοποιήσει μελέτες σε ζώα και έχει διαπιστώσει ότι η αλλουλόζη μειώνει την ινσουλίνη.
Το GLP-1 μειώνει τη γλυκόζη. Έτσι, εάν καταναλώσετε ένα τυπικό γεύμα, θα υπάρξει άνοδος στη γλυκόζη μετά το γεύμα, αλλά εάν καταναλώσετε αλλουλόζη, αυτή η άνοδος μπλοκάρεται. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη (που αναφέρθηκε στη Σύνοδο για τη Μεταβολική Υγεία στις ΗΠΑ) όπου δόθηκαν 30 γραμμάρια σακχαρόζης (μια σημαντική ποσότητα ζάχαρης) με ή χωρίς 15 γραμμάρια αλλουλόζης, η αλλουλόζη μπλόκαρε την άνοδο της γλυκόζης μετά την κατανάλωση κατά περίπου 50% – ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη μεταφέρεται στο ήπαρ και αποτρέπεται η άνοδος, ενώ η αλλουλόζη, επειδή μοιάζει με τη φρουκτόζη, ανταγωνίζεται τη φρουκτόζη για απορρόφηση. Αν καταναλώσετε αλλουλόζη μαζί με φρουκτόζη, μπορεί να μειώσετε την ποσότητα φρουκτόζης που απορροφάται, καθώς η αλλουλόζη εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης μέσω διαφορετικού μεταφορέα, μειώνοντας την ποσότητα υδατανθράκων που πραγματικά απορροφώνται και αποτρέποντας την άνοδο της γλυκόζης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλλουλόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό συμπλήρωμα για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και όχι μόνο ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Η αλλουλόζη, δρώντας ως αγωνιστής του GLP-1, σας κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα, επειδή καθυστερεί την κένωση του στομάχου. Η αλλουλόζη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης χωρίς να προκαλεί υπογλυκαιμία σε υγιή άτομα.
Το εξαιρετικό χαρακτηριστικό του GLP-1 είναι ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση φαρμάκων όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic), όπου τα επίπεδα του GLP-1 παραμένουν υψηλά συνεχώς και οι παρενέργειες είναι σημαντικές, με την αλλουλόζη η αύξηση είναι παροδική και υποχωρεί.
Σε ορισμένες κλινικές για τη μεταβολική υγεία στις ΗΠΑ, οι γιατροί χορηγούν καθημερινά 20 έως 30 γραμμάρια αλλουλόζης, μερικές φορές και 40 γραμμάρια. Αυτό μειώνει σημαντικά την επιθυμία για φαγητό, αυξάνει τον κορεσμό και βοηθά στην επιτυχημένη μετάβαση των ασθενών από το Ozempic, διατηρώντας την απώλεια βάρους τους.
Είναι η αλλουλόζη ασφαλής;
Η ασφάλεια της αλλουλόζης έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αναγνωριστεί ως «Γενικά Αναγνωρισμένη ως Ασφαλής» (GRAS) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Σύγκριση με άλλα γλυκαντικά
Αν και η αλλουλόζη μοιράζεται ορισμένα οφέλη με άλλα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, όπως η στέβια και η ερυθριτόλη, ξεχωρίζει λόγω των μοναδικών της χαρακτηριστικών:
- Προφίλ γεύσης: Η αλλουλόζη παρέχει ένα προφίλ γεύσης πιο κοντά στη ζάχαρη, χωρίς σημαντική επίγευση, σε αντίθεση με τη στέβια ή τα τεχνητά γλυκαντικά.
- Λειτουργικές ιδιότητες: Η ικανότητά της να καραμελοποιείται και να συμπεριφέρεται όπως η ζάχαρη στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εναλλακτικές.
- Μεταβολική επίδραση: Η αμελητέα επίδραση της αλλουλόζης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οι πιθανές ιδιότητές της στην ευαισθητοποίηση στην ινσουλίνη την καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα με μεταβολικά προβλήματα.
Γιατί δεν επιτρέπεται η αλλουλόζη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ενώ η αλλουλόζη είναι εγκεκριμένη σε πολλές χώρες, δεν είναι εγκεκριμένη για χρήση στην Ευρώπη. Γεννάται το ερώτημα γιατί, ενώ η αλλουλόζη έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, δεν επιτρέπεται (ακόμα τουλάχιστον) στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη θεωρείται «νέο τρόφιμο» (novel food), που σημαίνει ότι δεν είναι διαθέσιμη αρκετό καιρό ώστε να έχει υποβληθεί σε επαρκή δοκιμή, σύμφωνα με τα πρότυπα των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρώπης. Εδώ όμως θα πρέπει να καυτηριάσουμε το γεγονός, ότι στην Ευρώπη επιτρέπεται η χρήση της ασπαρτάμης, η οποία έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα πιθανό καρκινογόνο, και κατηγορείται για πολλές άλλες παρενέργειες, αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση της αλλουλόζης η οποία έχει φανεί ότι είναι ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο μου αυτό σε μικρότερη έκταση πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Holistic Life.
ΠΗΓΕΣ
- The Science of Allulose | MHS Panel Discussion | The Metabolic Link Ep.56 https://www.youtube.com/watch?v=sqNlZDivjAg
- Allulose: Healthiest Sugar on the Planet | Nick Norwitz https://www.youtube.com/watch?v=-oh9fbdW1tA
- Allulose: Healthiest Sugar in the World https://www.youtube.com/watch?v=pr93EsEV2bM
- Allulose: Nature’s Sweet Ozempic? https://www.youtube.com/watch?v=ZY2vU9I5uic
- Braunstein CR, Noronha JC, Khan TA, Mejia SB, Wolever TM, Josse RG, Kendall CW, Sievenpiper JL. Effect of fructose and its epimers on postprandial carbohydrate metabolism: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2020 Nov;39(11):3308-3318.
- Shintani T, Yamada T, Hayashi N, Iida T, Nagata Y, Ozaki N, Toyoda Y. Rare Sugar Syrup Containing d-Allulose but Not High-Fructose Corn Syrup Maintains Glucose Tolerance and Insulin Sensitivity Partly via Hepatic Glucokinase Translocation in Wistar Rats. J Agric Food Chem. 2017 Apr 5;65(13):2888-2894.
- Hossain A, Yamaguchi F, Hirose K, Matsunaga T, Sui L, Hirata Y, Noguchi C, Katagi A, Kamitori K, Dong Y, Tsukamoto I, Tokuda M. Rare sugar D-psicose prevents progression and development of diabetes in T2DM model Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty rats. Drug Des Devel Ther. 2015 Jan 17;9:525-35.
- Natsume Y, Yamada T, Iida T, Ozaki N, Gou Y, Oshida Y, Koike T. Investigation of d-allulose effects on high-sucrose diet-induced insulin resistance via hyperinsulinemic-euglycemic clamps in rats. Heliyon. 2021 Sep 17;7(9):e08013.
- Franchi F, Yaranov DM, Rollini F, Rivas A, Rivas Rios J, Been L, Tani Y, Tokuda M, Iida T, Hayashi N, Angiolillo DJ, Mooradian AD. Effects of D-allulose on glucose tolerance and insulin response to a standard oral sucrose load: results of a prospective, randomized, crossover study. BMJ Open Diabetes Res Care. 2021 Feb;9(1):e001939.
- Han Y, Kwon EY, Yu MK, Lee SJ, Kim HJ, Kim SB, Kim YH, Choi MS. A Preliminary Study for Evaluating the Dose-Dependent Effect of d-Allulose for Fat Mass Reduction in Adult Humans: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2018 Jan 31;10(2):160.
- Kimura T, Kanasaki A, Hayashi N, Yamada T, Iida T, Nagata Y, Okuma K. d-Allulose enhances postprandial fat oxidation in healthy humans. Nutrition. 2017 Nov-Dec;43-44:16-20.
- Cayabyab KB, Shin MJ, Heimuli MS, Kim IJ, D’Agostino DP, Johnson RJ, Koutnik AP, Bellissimo N, Diamond DM, Norwitz NG, Arroyo JA, Reynolds PR, Bikman BT. The Metabolic and Endocrine Effects of a 12-Week Allulose-Rich Diet. Nutrients. 2024 Jun 10;16(12):1821.
- Chen J, Huang W, Zhang T, Lu M, Jiang B, Anti-obesity potential of rare sugar d-psicose by regulating lipid metabolism in rats. Food Funct., 2019,10, 2417-2425.
- Itoh K, Mizuno S, Hama S, Oshima W, Kawamata M, Hossain A, Ishihara Y, Tokuda M. Beneficial Effects of Supplementation of the Rare Sugar “D-allulose” Against Hepatic Steatosis and Severe Obesity in Lep(ob)/Lep(ob) Mice. J Food Sci. 2015 Jul;80(7):H1619-26.
- Tanaka M, Kanasaki A, Hayashi N, Lida T, Murao K. Safety and efficacy of a 48-week long-term ingestion of D-allulose in subjects with high LDL cholesterol levels. Fundamental Toxicological Sciences. 2020 Jan; 7(1):15-31.
- Park H, Baek J, Park S.Y., et al. Impact of D-allulose consumption on Enteric pathogens in human gut Microbiota: A randomized controlled trial study. Journal of Functional Foods. 2024 Nov. 122, 106555.
- Han Y, Park H, Choi BR, Ji Y, Kwon EY, Choi MS. Alteration of Microbiome Profile by D-Allulose in Amelioration of High-Fat-Diet-Induced Obesity in Mice. Nutrients. 2020 Jan 29;12(2):352.
- Ndjite G.M., Jiang A, Ravel C, Grant M, Jiang X, Hall B. Gut Microbial Utilization of the Alternative Sweetener, D-Allulose, via AlsE. bioRxiv. 2024. doi: https://doi.org/10.1101/2024.11.07.622513
- Liu B, Gou Y, Tsuzuki T, Yamada T, Iida T, Wang S, Banno R, Toyoda Y, Koike T. d-Allulose Improves Endurance and Recovery from Exhaustion in Male C57BL/6J Mice. Nutrients. 2022 Jan 18;14(3):404.
- Tsuzuki T, Suzuki R, Kajun R, Yamada T, Iida T, Liu B, Koike T, Toyoda Y, Negishi T, Yukawa K. Combined effects of exercise training and D-allulose intake on endurance capacity in mice. Physiol Rep. 2022 May;10(9):e15297.
Μάριος Δημόπουλος
Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners
Μέλος της American Association of Nutritional Consultants
Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)