Τα σύγχρονα αντιβιοτικά είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν βακτήρια. Μερικά κύτταρα βακτηρίων όμως επιβιώνουν και μεταβιβάζουν την αντίστασή τους στους απογόνους τους, κάνοντας πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να καταπολεμήσουν επίμονες μολύνσεις που απειλούν τις ζωές των ασθενών τους. Το εκχύλισμα του βραζιλιάνικου δένδρου πιπεριού αναπτύσσει μια μη συμβατική τακτική κατά των μολύνσεων. Αποτρέπει τα βακτηριακά κύτταρα να επικοινωνούν, κάτι που τα κρατά από το να δρουν ομαδικά, για να δημιουργούν καταστρεπτικές για τους ιστούς τοξίνες. Αυτό με τη σειρά του δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ευκαιρία να αυξάνει τις άμυνές του κατά των βακτηρίων. «Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση ζιγκ ζαγκ για την καταπολέμηση αυτών των κακών μικροβίων», λέει η Cassandra Quave, μια εθνοβοτανολόγος στο πανεπιστήμιο Emory. «Είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης για το πώς να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις».
Σκοπός της Quave είναι να περάσει τέτοιες ανακαλύψεις στη συμβατική ιατρική. Σχεδιάζει τώρα να ενσωματώσει το εκχύλισμα σε μια τροπική κρέμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί – μετά από κλινικές μελέτες – για την καταπολέμηση χρόνιων πληγών, εξανθημάτων από έκζεμα που περιλαμβάνουν βακτήρια σταφυλόκοκκου και άλλες δερματικές παθήσεις. Η Quave και η επιστημονική της ομάδα εξετάζουν άλλα μέρη του δένδρου πιπεριού που οι λαϊκοί θεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, όπως ρευματικούς πόνους, πυρετοί, εγκαύματα, μολύνσεις νυχιών και διάρροια.
Η Dr. Cassandra L. Quave είναι ιατρικός εθνοβοτανολόγος, της οποίας η εργασία εστιάζεται στην τεκμηρίωση και ανάλυση των βοτανικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων. Η εμπειρία και τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές πρακτικές της Μεσογείου και τις βοτανικές πηγές αντιμυκητιασικών και φυσικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος. Είναι επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και στο Κέντρο Μελέτης της Ανθρώπινης Υγείας του Emory, όπου διεξάγει ερευνητικές πρωτοβουλίες για την ανακάλυψη φαρμάκων και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τα φαρμακευτικά φυτά, τα τρόφιμα και την υγεία.
Πηγές
Williams A.R., A weed that busts bacteria, National Geographic, September 2017
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/
Quave Research Group http://etnobotanica.us/
Μάριος Δημόπουλος
Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)