6947869647 [email protected]

Βότανα από Ινδία και Κίνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της COVID-19

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε συνοπτικά επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα παραδοσιακών Αγιουρβεδικών, Κινεζικών και άλλων φαρμακευτικών βοτάνων για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19, μελέτες άγνωστες εν πολλοίς στο ευρύ κοινό των δυτικών χωρών. Πολλές από αυτές τις μελέτες είναι in vitro (σε εργαστήριο), και άλλες in vivo σε πειραματόζωα, ενώ άλλες είναι μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους, Αξιοσημείωτο είναι ότι για να αυξήσει τη χρήση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στον αγώνα κατά της Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση της πόλης διένειμε κιτ που περιείχαν μεταξύ άλλων την κινεζική βοτανική φόρμουλα TCM Lianhua Qingwen στα νοικοκυριά, δηλαδή η Κίνα αξιοποιεί τον βοτανικό της πλούτο.

 

Μελέτες για την γαλλική επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού και της δράσης της κατά της COVID-19

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Journal of Pure and Applied Microbiology οι ερευνητές γράφουν: «Στη σύγχρονη ανακάλυψη φαρμάκων, η ανάλυση μοριακής σύνδεσης χρησιμοποιείται συνήθως για την κατανόηση και την πρόβλεψη της αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός μορίου φαρμάκου και μιας πρωτεΐνης στόχου από ένα μικρόβιο. Φάρμακα που ταυτοποιούνται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αναστείλουν την είσοδο και την αναπαραγωγή παθογόνων στα κύτταρα ξενιστές. Η ασθένεια του κορονοϊού που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2, COVID-19, έχει γίνει η πιο μεταδοτική και θανατηφόρα πανδημική ασθένεια στον κόσμο σήμερα. Σε εκκρεμότητα οποιουδήποτε συγκεκριμένου εμβολίου ή θεραπευτικού μέσου κατά του SARS-CoV-2, η ραγδαία εξέλιξη απαιτεί την ανάγκη για αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα βοτανικά φάρμακα χρησιμοποιούνται ως φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία διαφόρων μολυσματικών ασθενειών από την αρχαιότητα. Η πρωτεΐνη ακίδας (S) του SARS-CoV-2 είναι σημαντική για την προσκόλληση και την παθογένεση του ιού. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στην αναζήτηση χρήσιμων συνδετών για την πρωτεΐνη S μεταξύ των ενεργών συστατικών που υπάρχουν σε κοινά βότανα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικά φάρμακα για την COVID-19. Αναλύσαμε την αποτελεσματικότητα δέσμευσης δώδεκα ενώσεων που υπάρχουν σε κοινά βότανα με την πρωτεΐνη S του SARS-CoV-2 μέσω ανάλυσης μοριακής σύνδεσης και επίσης τα αποτελέσματα επικυρώνονται με δύο διαφορετικά εργαλεία σύνδεσης… Στην ανάλυση σύνδεσης, η ένωση «Ι» (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG)) βρέθηκε να έχει την υψηλότερη τάση δέσμευσης με την ιική πρωτεΐνη S, ακολουθούμενη από τις ενώσεις «F» (κουρκουμίνη), «D» (απιγενίνη) και «Ε» (χρυσοφανόλη). Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η ένωση «Ι» (EGCG) που υπάρχει ως επί το πλείστον στα συστατικά του πράσινου τσαγιού, δείχνει την υψηλότερη δυνατότητα να δρα ως αναστολέας του SARS-CoV-2» (1).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Drug Development Research οι ερευνητές  αναφέρουν: «Στην τρέχουσα μελέτη δείξαμε με πειράματα βιοπληροφορικής και μοριακής σύνδεσης ότι τα φλαβονοειδή προϊόντα κατεχίνης του τσαγιού, κυρίως η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη ή άλλα όπως γαλλική θεαφλαβίνη, έδειξαν υψηλότερη τιμή ατομικής ενέργειας επαφής (ACE), ενέργεια δέσμευσης, τιμή Ki, αποτελεσματικότητα προσδέματος, επιφάνεια και αλληλεπιδράσεις με περισσότερα αμινοξέα από ό, τι η υδροξυχλωροκίνη (HCQ) κατά τη σύνδεση στο κεντρικό κανάλι της πρωτεΐνης ακίδας» (2).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο International Journal of Molecular Sciences οι ερευνητές αναφέρουν: «Ορισμένοι ασθενείς με νόσο του κορονοϊού 2019 (COVID-19) αναπτύσσουν οξεία πνευμονία που μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καταιγίδας κυτοκινών ως απόκριση στη λοίμωξη από Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο του κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2). Τα πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής στη σοβαρή COVID-19 ανήκουν στους κατευθυνόμενους από κυτοκίνες βιολογικούς παράγοντες, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη διαχείριση πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. Σε αυτή την εργασία αναλύουμε την αποτελεσματικότητα της 3-γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), του πιο άφθονο συστατικού στα φύλλα του πράσινου τσαγιού και ενός πολύ γνωστού αντιοξειδωτικού, στην καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, στα οποία κυριαρχεί η μαζική παραγωγή κυτοκινών… Είναι σημαντικό ότι η ασφάλεια του συμπληρώματος EGCG/εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού είναι καλά τεκμηριωμένη σε πολλές κλινικές δοκιμές, όπως συζητείται σε αυτήν την ανασκόπηση. Δεδομένου ότι η EGCG μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσική ανοσολογική ομοιόσταση σε πολλές διαφορετικές αυτοάνοσες ασθένειες, προτείνουμε εδώ μια συμπληρωματική θεραπεία με EGCG σε ασθενείς με COVID-19. Εκτός από ορισμένες αντιιικές και αντισηψικές δράσεις, τα κύρια οφέλη της EGCG έγκεινται στην αντι-ινωτική της δράση και στην ικανότητα ταυτόχρονης μείωσης της έκφρασης και της σηματοδότησης πολλών φλεγμονωδών μεσολαβητών. Συμπερασματικά, η EGCG μπορεί να θεωρηθεί ένα πιθανό ασφαλές φυσικό συμπλήρωμα για την εξουδετέρωση της υπερ-φλεγμονής που αναπτύσσεται στην COVID-19» (3).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Journal of General Virology οι ερευνητές αναφέρουν: «Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), το κύριο συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιικών δράσεων. Ως εκ τούτου, εξετάσαμε εάν η EGCG έχει αντιική δράση κατά του SARS-CoV-2. Η EGCG εμπόδισε όχι μόνο την είσοδο του SARS-CoV-2, αλλά και των λεντοϊικών φορέων MERS και ψευδοτύπου SARS-CoV και αναχαίτισε τις λοιμώξεις από ιούς in vitro. Μηχανιστικά, παρατηρήθηκε αναχαίτιση της αλληλεπίδρασης SARS-CoV-2 ακίδας-υποδοχέα» (4).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Cell & Bioscience οι ερευνητές αναφέρουν: «Καθώς η πανδημία της COVID-19 μαίνεται, οι νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 έχουν εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτές οι παραλλαγές που εμφανίστηκαν πρόσφατα έχουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας (S) τους που μπορεί να προσδώσουν αντίσταση στην ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο και στα υπάρχοντα θεραπευτικά αντισώματα εξουδετέρωσης. Επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών παραγόντων για την πρόληψη/θεραπεία της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και της παραλλαγής του. Αποδείξαμε ότι το ρόφημα πράσινου τσαγιού (GTB) ή το κύριο συστατικό του, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αναστολή της μόλυνσης από ζωντανό SARS-CoV-2 και ανθρώπινο κορονοϊό (HCoV OC43). Επιπλέον, η μόλυνση των ψευδοϊών με ακίδες των νέων παραλλαγών (UK-B.1.1.7, SA-B.1.351 και CA-B.1.429) αποκλείστηκε αποτελεσματικά από το ρόφημα πράσινου τσαγιού ή τη EGCG… Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την περαιτέρω κλινική αξιολόγηση και την ανάπτυξη της EGCG ως ενός νέου, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικού φυσικού προϊόντος για την πρόληψη/θεραπεία της μετάδοσης και της λοίμωξης SARS-CoV-2» (5).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Viruses οι ερευνητές αναφέρουν: «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα η EGCG, αναστέλλουν τα ένζυμα του κορονοϊού καθώς και την αναπαραγωγή του κορονοϊού in vitro. Εδώ, εξετάσαμε την ανασταλτική επίδραση των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού στην αντιγραφή του κορονοϊού σε ένα μοντέλο ποντικών. Χρησιμοποιήσαμε γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) και πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού που περιέχουν περισσότερο από 60% κατεχίνη (GTP60) και ανθρώπινο κορονοϊό OC43 (HCoV-OC43) ως υποκατάστατο του SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης έδειξαν ότι η μόλυνση από HCoV-OC43 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή σωματιδίων ιού σε μολυσμένα κύτταρα. Η θεραπεία με EGCG και GTP60 μείωσε την παραγωγή πρωτεΐνης κορονοϊού και ιού στα κύτταρα. Τέλος, τα ποντίκια που τρέφονταν με EGCG και GTP60 εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα RNA του κορονοϊού στους πνεύμονες. Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η θεραπεία με πολυφαινόλη πράσινου τσαγιού είναι αποτελεσματική στη μείωση του επιπέδου του κορονοϊού in vivo» (6).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Frontiers in Nutrition οι ερευνητές αναφέρουν: «Η νόσος του κορονοϊού 2019 (COVID-19) διαταράσσει την εντερική μικροοικολογική ισορροπία και οι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν εντερική νόσο. Το έντερο είναι το μεγαλύτερο ανοσοποιητικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Τα εντερικά μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν την ανοσολογική λειτουργία των πνευμόνων μέσω του άξονα εντέρου-πνεύμονα. Έχει αναφερθεί ότι οι πολυφαινόλες του τσαγιού (TPs) έχουν αντιική και πρεβιοτική δράση. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συζητήσαμε τις πολυφαινόλες του τσαγιού που μειώνουν τις ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες μέσω του άξονα εντέρου-πνεύμονα αναστέλλοντας τη δυσβίωση. Επιπλέον, τονίσαμε επίσης τις προληπτικές και θεραπευτικές επιδράσεις των πολυφαινολών του τσαγιού στις επιπλοκές της COVID-19, καταδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της έρευνας για τις πολυφαινόλες του τσαγιού για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19 στους ανθρώπους. Με βάση αυτήν την κατανόηση, συνιστούμε τη χρήση πολυφαινολών τσαγιού για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου με σκοπό την πρόληψη ή την ανακούφιση της COVID-19 μέσω του άξονα εντέρου-πνεύμονα» (7).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Phytomedicine Plus οι ερευνητές αναφέρουν: «Δεδομένης της πολύπλευρης παθολογίας της COVID-19, μια συνδυαστική σύνθεση μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπεία. Το BEN815, ένα φυσικό διατροφο-φαρμακευτικό προϊόν (nutraceutical) που αποτελείται από εκχυλίσματα από φύλλα γκουάβας (Psidium guajava), φύλλα πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) και ροδοπέταλα (Rosa hybrida), είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτική επίδραση στην αλλεργική ρινίτιδα. Ερευνήσαμε εάν το BEN815 διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιοξειδωτικές δράσεις, καθώς ο συνδυασμός αυτών των επιδράσεων θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της COVID-19». Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν: «Το BEN815 είναι ένας αντιφλεγμονώδης, αντιιικός και αντιοξειδωτικός φυσικός παράγοντας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη βελτίωση ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, την COVID-19». Το BEN815 είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν τριών βοτάνων που έχει εγκριθεί ως προϊόν υγείας από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Δημοκρατίας της Κορέας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα φύλλα γκουάβας, τροπικού δέντρου της Κεντρικής Αμερικής, περιέχουν κουερσετίνη, η οποία έχει αντιική δράση. Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν, ως γνωστόν, γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), και οι ερευνητές αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η EGCG αναχαιτίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στα κύτταρα (8).

 

Μελέτες για αγιουρβεδικά βότανα που είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της COVID-19

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο International Journal of Innovation Scientific Research and Review οι ερευνητές αναφέρουν: «Αυτή η μελέτη ανασκόπησης που αναπτύχθηκε με βάση τη βιβλιογραφική έρευνα υπογραμμίζει τη χρήση της παραδοσιακής βοτανικής λαϊκής ιατρικής για τον έλεγχο της θανατηφόρας έξαρσης μεταλλάξεων του κορονοϊού (SARS-CoV-2), της παραλλαγής Delta (B.1.617.2) και Delta Plus (AY. 1) προκαλώντας μείζον πρόβλημα υγείας με τις υψηλότερες ιογενείς λοιμώξεις και θανάτους…Τα βοτανικά φάρμακα γίνονται συνεχώς μια αξιόλογη θεραπευτική εναλλακτική λύση ενάντια στις ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού (SARS-CoV-2). Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τους παράγοντες που μπορούν να δράσουν κατά του SARS-CoV-2 ως προληπτικά μέτρα που ενισχύουν την ανοσία μας κατά τη διάρκεια της COVID-19. Σε αυτή τη μελέτη ανασκόπησης, υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά φυτά που αναφέρονται στα οποία έχει βρεθεί ότι αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2 και δρουν ως ενισχυτικό ανοσίας. Η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο κατά των ιογενών λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με βότανα και διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο πολλών μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού (SARS-CoV-2) που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη φυτική ιατρική ως θεραπεία για τον κορονοϊό και δικαιολογούν περαιτέρω επιστημονικά στοιχεία. Θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω λεπτομερή πειράματα κλινικών δοκιμών για την επιστημονική επικύρωση».

Αναφέρουν επίσης οι ερευνητές: «Η Ινδία ονομάζεται το φαρμακείο του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 με την τεράστια εμπειρία και τη βαθιά γνώση στη βοτανική ιατρική… Το ινδικό παραδοσιακό βοτανικό σύστημα ιατρικής γνωστό ως Ayurverda έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού (SARS-CoV-2). Παραδοσιακά φάρμακα που αφορούν φυτικά σκευάσματα έχουν αποδειχθεί επιτυχή στο να τονώνουν την ανοσία και να παρέχουν ανοχή στις λοιμώξεις από τον ιό. Τα βοτανικά φάρμακα με αντιιική δράση παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν διερευνηθεί ευρέως. Τα φάρμακα που προέρχονται από φυτά έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη. Πολλά από αυτά τα φυτικά προϊόντα έχουν φαρμακολογική ή βιολογική δραστηριότητα που μπορεί να αξιοποιούνται στην ανακάλυψη φαρμάκων και στο σχεδιασμό φαρμάκων… Οι φυτικές αντιιικές ενώσεις μπορούν να εμποδίσουν ή να αναστείλουν τον κύκλο αντιγραφής του ιού παρεμβαίνοντας στην προσκόλληση του ιού στα κύτταρα, παρεμβαίνοντας στα ιικά ένζυμα ή αναστέλλοντας την αντιγραφή του ιικού γονιδιώματος… Τα φυτικά φάρμακα έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο ως αντιιικές ενώσεις και ανέστειλαν τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2… Υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά φυτά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της έξαρσης του κορονοϊού (SARS-CoV-2) και έχουν τεκμηριωθεί… Αυτά τα φυτά χρησιμοποιήθηκαν βασικά ως ενισχυτικά ανοσίας, μερικά από αυτά έχουν βρεθεί ότι αναχαιτίζουν την αντιγραφή του SARS-CoV-2 κάτω από μελέτες in vitro και ζωικών μοντέλων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας για την ανάπτυξη βοτανικών αντιιικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού (SARS-CoV-2)» (9).

Οι ερευνητές παρουσιάζουν λίστα 45 βοτάνων που έχουν αντιιική δράση και χρησιμοποιούνται κατά της COVID-19 και συγκεκριμένα τα εξής: κουρκουμάς (Curcuma longa, Arishina Kannada), τζίντζερ (Zingiber officinale, Aadrak ή Shunt), γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra, Mulethi ή Liquorice), αρτεμισία (Artemisia annua), Azidarachta (Neem), Ocimum sanctum (Tulsi), Tinospora cordifolia (Guduchi ή Giloy), Picrorhiza kurroa (Kutki), μείγμα τριών βοτάνων που περιλαμβάνει Emblica officinalis, Terminalia bellerica, Terminalia chebula Phyllanthus emblica (Indian gooseberry), αλόη vera, Syzygium aromaticum (Clove, Lavang), Toona sinensis (Chinese toon), κανέλα (Cinnamomum verum, Cinnamon; Dalchini), Adhatoda vasica, Andrographis paniculata (Green chiretta), Swertia chirata, Torreya nucifera, Hibiscus sabdariffa (Rosella), κιχώριο (Cichorium intybus, chicory), Chrysanthemum coronarium, σπόροι μαύρου κύμινου (Nigella sativa), Anastatica hierochuntica, Psidium guajava (Guava), Houttuynia cordata (chameleon plant), Myrica rubra/Scutettaria baicalensis/Asplenium belangeri, Galanthus nivalis (Snowdrop), Lycoris radiata, Cinchona officinalis (Quinine plant), Euphorbia neriifolia (Indian Spurge Tree), Cymbopogon citratus (Lemon grass), Rauvolfia serpentina (Indian snake root), ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum, Horse chestnut), Withania somnifera (Ashwagandha), Alpinia officinarum ((Lesser galangal), Boesenbergia rotunda (Finger root), Thapsia garganica (Deadly carrots), Saposhnikoviae divaricate (Fang Feng or Bangpung), Polygonum multiflorum (Buckwheat), Agastache rugosa (Korean Mint), Pyrrosia lingua (Tongue fern), Brassica juncea (Indian mustard), Cissampelos pariera (Velvetleaf; Padavali), πράσινο τσάι (Camellia sinensis), Andrographis paniculata (Green chiretta) και πικρό πεπόνι (Momordica charantia, Hagalaka). Από αυτά τα βότανα αυτά που φάνηκαν ότι αναχαιτίζουν τη δράση του SARS-CoV-2 in vitro και σε ζωικές μελέτες είναι τα παρακάτω: γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra, Mulethi ή Liquorice), αρτεμισία (Artemisia annua), Tinospora cordifolia (Guduchi ή Giloy), μείγμα τριών βοτάνων που περιλαμβάνει Emblica officinalis, Terminalia bellerica, Terminalia chebula Phyllanthus emblica (Indian gooseberry), αλόη vera και Thapsia garganica (Deadly carrots).

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Clinical Complementary Medicine and Pharmacology οι ερευνητές αναφέρουν: «Όσον αφορά στη μόλυνση από την COVID-19, τα βοτανικά φάρμακα με ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρουν στους ασθενείς μια πολλά υποσχόμενη επιλογή προληπτικής θεραπείας. Αρκετά Αγιουρβεδικά και Παραδοσιακά Κινεζικά Φάρμακα (TCM) είναι αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της ανησυχητικής πανδημίας του κορονοϊού, π.χ. Tinospora cordifolia (Willd.) Miers, Withania somnifera (L.) Dunal, Scutellaria baicalensis Georgi, Curcuma longa L. κ.λπ. Τα Παραδοσιακά Κινεζικά Φάρμακα αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα όταν ξέσπασε η πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020… Μαζί με διάφορους θεραπευτικούς παράγοντες που έχουν καθιερωθεί για τη θεραπεία της COVID-19, διάφορα φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης αποδεδειγμένα ωφέλιμα για τη θεραπεία. Τα βοτανικά φυτά διαφόρων επιλογών και τα φυτοχημικά τους χρησιμοποιούνται για θεραπεία καθώς και για υποστηρικτική αντιμετώπιση αυτής της ιογενούς λοίμωξης. Διάφορα βοτανικά φάρμακα (όπως το Boozari) έχουν προταθεί ως επικουρική θεραπεία για τη θεραπεία της COVID-19. Με βάση τον μηχανισμό δράσης, διάφορα φυσικά εκχυλίσματα και TCM έχουν αναγνωριστεί ότι είναι χρήσιμα, αλλά οι κλινικές τους μελέτες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ή αποδειχθεί… Τα φυσικά αντιιικά συστατικά όπως η βαϊκαλίνη, η χολερυθρίνη, το κοροσολικό οξύ, η γλυκυρριζίνη, η εσπεριδίνη, η μουλμπεροσίδη Α, η ρουτίνη, η σαϊκοσοπονίνη Α και η βερμπασκοσίδη βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της λοίμωξης από Covid που αξιολογήθηκε με μοριακή σύνδεση. Πολλά πατενταρισμένα και μη πατενταρισμένα βοτανικά φάρμακα έχουν βρεθεί ότι ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της λοίμωξης από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2), όπως ο βήχας, ο πυρετός και η κόπωση… Τα παραδοσιακά ινδικά φυτικά φάρμακα είναι ένα από τα παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται από την ύπαρξη του ανθρώπου και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο υπουργός AYUSH (Ayurvedic, Yoga και Naturopathy, Unani, Siddha και Homeopathy) στην Ινδία πρότεινε να πίνετε “Kadha”. Το Kadha δεν είναι παρά ένα εκχύλισμα που παρασκευάζεται από διάφορα βοτανικά φάρμακα και τα οφέλη του είναι αποδεδειγμένα ότι προκαλεί ανοσία σε άτομα» (10).

Για να φτιάξετε την Kadha χρειάζεστε:

– 2 φλιτζάνια νερό

– 1 ίντσα (2,54 cm) αποφλοιωμένο τζίντζερ

– 4-5 γαρύφαλλα

– πιπέρι μαύρο

– 5-6 φρέσκα φύλλα βασιλικού Tulsi

– ½ κουταλάκι του γλυκού μέλι

– ξυλάκι κανέλας 2 ιντσών (5,08 cm)

– Προσθέστε γλυκόριζα (αν υπάρχει)

Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα και αρχίστε να βράζετε. Στο μεταξύ, θρυμματίστε το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μαύρο πιπέρι και την κανέλα σε ένα γουδί και τρίψτε με γουδοχέρι. Μόλις βράσει το νερό, προσθέστε όλα τα θρυμματισμένα υλικά μαζί με τα φύλλα βασιλικού στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί στο μισό το αφέψημα. Στραγγίστε το σε ποτήρι, προσθέστε το μέλι.

 

Μελέτες για κινεζικά βότανα που είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της COVID-19

Σε άρθρο της South China Morning Post στις 31 Μαρτίου του 2022 με τίτλο “Traditional Chinese medicine (TCM) and Covid-19 – what you need to know about its uses, including the one in Hong Kong’s anti-pandemic kit” (Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM) και Covid-19 – τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χρήσεις της, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο κιτ κατά της πανδημίας στο Χονγκ Κονγκ) (11) διαβάζουμε:

«Για να αυξήσει τη χρήση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) στον αγώνα κατά της Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση της πόλης σχεδιάζει να διανείμει κιτ που περιέχουν rapid τεστ, μάσκες KN95 και φόρμουλα TCM Lianhua Qingwen στα νοικοκυριά τον Απρίλιο… Η Sophia Chan Siu-chee, γραμματέας Τροφίμων και Υγείας του Χονγκ Κονγκ, λέει ότι η λήψη TCM μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της Covid-19. Στο ιστολόγιό της στα τέλη Μαρτίου, η Chan περιέγραψε ένα σχέδιο για την επιδότηση των ιατρών της TCM για την παροχή δωρεάν διαδικτυακών συμβουλών και τη διανομή φαρμάκων σε ασθενείς που απομονώνονται στο σπίτι. Τον Ιανουάριο, η Εθνική Διοίκηση Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής της Κίνας παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με τη χρήση της TCM κατά του κορονοϊού στον Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η διοίκηση είπε ότι ο Ghebreyesus έλαβε τη μελέτη “με χαρά”…

Το Lianhua Qingwen, το Jinhua Qinggan και το Xuebijing είναι τρία από τα κινεζικά φάρμακα που έχουν προταθεί για χρήση ως μέρος της τυπικής θεραπείας της ηπειρωτικής Κίνας για την Covid-19.

Το Lianhua Qingwen αναπτύχθηκε το 2003 για τη θεραπεία του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (Sars). Η επιτροπή υγείας της Κίνας το κατέταξε ως θεραπεία για τη γρίπη και τις αναπνευστικές ασθένειες το 2004. Είναι σε μορφή κάψουλας και έχει 13 συστατικά, μεταξύ των οποίων το κουκούτσι βερίκοκου, το ραβέντι, το αγιόκλημα (honeysuckle) και η σκόνη forsythia. Η φόρμουλα βασίζεται σε συνταγές που χρονολογούνται από ιατρικά κείμενα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν (202 π.Χ.-220 μ.Χ.). Οι κάψουλες, λέει ο Lin Zhixiu, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής της σχολής κινεζικής ιατρικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (CUHK), μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του ιού και στην απομάκρυνση των τοξινών, στην επέκταση των πνευμόνων και στη μείωση του πυρετού.

Το Jinhua Qinggan, που προσφέρεται ως κόκκοι, έχει 12 συστατικά, μεταξύ των οποίων αγιόκλημα (honeysuckle), ρίζα Baikal skullcap και βότανο γλυκιάς αψιθιάς (sweet wormwood). Οι κόκκοι διατίθενται σε φακελάκια των 5 g (0,2 ουγκιές) και πρέπει να διαλυθούν σε βραστό νερό. Ο Zhang Jianguo, αναπληρωτής καθηγητής πρακτικής στην κινεζική ιατρική στη Σχολή Κινεζικής Ιατρικής του CUHK, λέει ότι το Jinhua Qinggan μπορεί να διώξει τον αέρα και να αερίσει τους πνεύμονες, να μειώσει τον πυρετό και να αποτοξινώσει. Ο Lin σημείωσε ότι, σε μια μικρή δοκιμή, οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν Jinhua Qinggan εκτός από την τυπική φροντίδα είχαν μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετός και βήχας σε σχέση με αυτούς που δεν το έλαβαν.

Το Xuebijing, που χορηγείται ως ένεση, έχει πέντε συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του safflower, της ρίζας της κινεζικής αγγελικής και της ρίζας της κόκκινης παιώνιας, και χορηγείται στο νοσοκομείο. Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος (ο Zhang σημείωσε ότι, από την άποψη της TCM, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν συχνά κακή ροή αίματος) και να βοηθήσει στη μείωση του πυρετού. Σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, το Xuebijing είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία της σήψης που μπορεί να συμβεί όταν μια λοίμωξη πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλο το σώμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, ανεπάρκεια οργάνων ή θάνατο…

Ένας αριθμός εργασιών που βασίζονται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν προτείνει ότι τα Παραδοσιακά Κινεζικά Φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία, την πρόληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τους ιούς Sars και τη γρίπη. Μια μελέτη, με επικεφαλής τον κορυφαίο ειδικό σε θέματα παθήσεων της Κίνας, Zhong Nanshan, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2020 στο ιατρικό περιοδικό Phytomedicine, εξέτασε τον αντίκτυπο της λήψης Lianhua Qingwen σε 284 ασθενείς. Διαπιστώθηκε ότι η κάψουλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών με Covid-19 – ιδιαίτερα πυρετό, κόπωση και βήχα – οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό ανάρρωσης και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα Παραδοσιακά Κινεζικά Φάρμακα είναι πιο κατάλληλα για τη θεραπεία της Covid-19 στα αρχικά της στάδια ή για ασθενείς με ήπια συμπτώματα… “Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της TCM είναι ότι δεν επηρεάζεται πολύ από τη μετάλλαξη του ιού, καθώς τα φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια και δεν χρειάζεται ποτέ να αλλάξουν”, λέει ο Albert Leung Wing-nang, καθηγητής παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στο Χονγκ Κονγκ στο Tung Wah College και εγγεγραμμένος ιατρός TCM».

Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες και μετα-αναλύσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του παραδοσιακού κινεζικού φαρμάκου Lianhua Qingwen για την αντιμετώπιση της COVID-19 (12-17).

Μια άλλη παραδοσιακή κινεζική φαρμακευτική φόρμουλα που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά της COVID-19 είναι η NRICM101. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Biomedicine & Pharmacotherapy οι ερευνητές αναφέρουν: «Μια νέα συνταγή παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η Taiwan Chingguan Yihau (NRICM101), χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 στην Ταϊβάν από τον Απρίλιο του 2020. Τα κλινικά της αποτελέσματα και η φαρμακολογία έχουν αξιολογηθεί. Μεταξύ 33 ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 που εισήχθησαν σε δύο ιατρικά κέντρα, σε αυτούς (n = 12) που ήταν μεγαλύτεροι, πιο άρρωστοι, με περισσότερες συνυπάρχουσες παθήσεις και δεν παρουσίασαν βελτίωση μετά από 21 ημέρες νοσηλείας, χορηγήθηκε NRICM101. Πέτυχαν 3 διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μέσα σε διάμεσο 9 ημέρες και δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες. Φαρμακολογικές δοκιμασίες κατέδειξαν τα αποτελέσματα της φόρμουλας στην αναχαίτιση της αλληλεπίδρασης πρωτεΐνης ακίδας/ACE2, της δραστηριότητας πρωτεάσης, της 3CL, του σχηματισμού ιικής πλάκας και της παραγωγής των κυτοκινών ιντερλευκίνης (IL)-6 και παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF)-α. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το NRICM101 μπορεί να διαταράξει την εξέλιξη της νόσου μέσω των αντιιικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, προσφέροντας υπόσχεση ως παράγοντα πολλαπλών στόχων για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19» (18).

Τα συστατικά της φόρμουλας NRICM101 είναι τα εξής: Scutellaria Root (Scutellaria baicalensis, HA, 18.75 g), Heartleaf Houttuynia (Houttuynia cordata, HC, 18.75 g), Mulberry Leaf (Morus alba, NB, 11.25 g), Saposhnikovia Root (Saposhnikovia divaricata, NC, 7.50 g), Mongolian Snakegourd Fruit (Trichosanthes kirilowii, ND, 18.75 g), Indigowoad Root (Isatis indigotica, NE, 18.75 g), baked Liquorice Root (Glycyrrhiza glabra, NG, 7.50 g), Magnolia Bark (Magnolia officinalis, NK, 11.25 g), Peppermint Herb (Mentha haplocalyx, NL, 11.25 g), και Fineleaf Nepeta (Nepeta tenuifolia, NR, 11.25 g) (19).

 

ΠΗΓΕΣ

 1. Anbazhagan, Subbaiyan, Karthikeyan, Ravichandran, Singh, S. V.; Muthu, Sankar, Prasad, Thomas, Kuldeep, Dhama, Malik, Y. S.; Singh, R. K.; Pallab, Chaudhuri. In silico Molecular Docking Analysis Targeting SARS-CoV-2 Spike Protein and Selected Herbal Constituents. Journal of Pure and Applied Microbiology ; 14(Suppl. 1):989-998, 2020.
 2. Maiti S, Banerjee A. Epigallocatechin gallate and theaflavin gallate interaction in SARS-CoV-2 spike-protein central channel with reference to the hydroxychloroquine interaction: Bioinformatics and molecular docking study. Drug Dev Res. 2021 Feb;82(1):86-96.
 3. Menegazzi M, Campagnari R, Bertoldi M, et al. Protective Effect of Epigallocatechin-3-Gallate (EGCG) in Diseases with Uncontrolled Immune Activation: Could Such a Scenario Be Helpful to Counteract COVID-19? Int J Mol Sci. 2020 Jul 21;21(14):5171.
 4. Henss L, Auste A, Schurmann C, et al. The green tea catechin epigallocatechin gallate inhibits SARS-CoV-2 infection. J Gen Virol. 2021 Apr;102(4):001574.
 5. Liu J, Bodnar BH, Meng F, et al. Epigallocatechin gallate from green tea effectively blocks infection of SARS-CoV-2 and new variants by inhibiting spike binding to ACE2 receptor. Cell Biosci. 2021 Aug 30;11(1):168.
 6. Park R, Jang M, Park YI, et al. Epigallocatechin Gallate (EGCG), a Green Tea Polyphenol, Reduces Coronavirus Replication in a Mouse Model. Viruses. 2021 Dec 17;13(12):2533.
 7. Xu L, Ho CT, Liu Y, Wu Z, Zhang X. Potential Application of Tea Polyphenols to the Prevention of COVID-19 Infection: Based on the Gut-Lung Axis. Front Nutr. 2022 Apr 14;9:899842.
 8. Shin JA, Oh S, Jeong JM. The potential of BEN815 as an anti-inflammatory, antiviral and antioxidant agent for the treatment of COVID-19. Phytomed Plus. 2021 Nov;1(4):100058.
 9. Malabadi RB, Kolkar KP, Meti NT, Chalannavar RK, TRADITIONAL HERBAL FOLK MEDICINE USED FOR CONTROLLING CORONA VIRUS (SARS-COV-2) DISEASE (COVID-19). International Journal of Innovation Scientific Research and Review. July 2021, Volume 03, Issue 07.
 10. Chavda VP, Patel AB, Vihol D, et al. Herbal Remedies, Nutraceuticals, and Dietary Supplements for COVID-19 Management: An Update. Clin Complement Med Pharmacol. 2022 Mar;2(1):100021.
 11. Liang X. Traditional Chinese medicine (TCM) and Covid-19 – what you need to know about its uses, including the one in Hong Kong’s anti-pandemic kit. South China Morning Post. 31 Mar. 2022. https://www.scmp.com/lifestyle/health-wellness/article/3172362/traditional-chinese-medicine-tcm-and-covid-19-what-you
 12. Zhang L, Wu L, Xu X, et al. Effectiveness of Lianhua Qingwen Capsule in Treatment of Asymptomatic COVID-19 Patients: A Randomized, Controlled Multicenter Trial. J Integr Complement Med. 2022 Nov;28(11):887-894.
 13. Zhuang J, Dai X, Wu Q, Cai H, Fu X, Zhang W, Chen B. A meta-analysis for Lianhua Qingwen on the treatment of Coronavirus disease 2019 (COVID-19). Complement Ther Med. 2021 Aug;60:102754.
 14. Sun XH, Zhang S, Yang Z, et al. Efficacy and Safety of Lianhua Qingwen for Patients with COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Chin J Integr Med. 2022 Jul;28(7):650-660.
 15. Li Y, Xiao P, Liu N, Zhang Z. Efficacy and Safety of Chinese Medicine Lianhua Qingwen for Treating COVID-19: An Updated meta-Analysis. Front Pharmacol. 2022 Jun 3;13:888820.
 16. Wang DC, Yu M, Xie WX, Huang LY, Wei J, Lei YH. Meta-analysis on the effect of combining Lianhua Qingwen with Western medicine to treat coronavirus disease 2019. J Integr Med. 2022 Jan;20(1):26-33.
 17. Liu M, Gao Y, Yuan Y, et al. Efficacy and safety of herbal medicine (Lianhuaqingwen) for treating COVID-19: A systematic review and meta-analysis. Integr Med Res. 2021 Mar;10(1):100644.
 18. Tsai KC, Huang YC, Liaw CC, et al. A traditional Chinese medicine formula NRICM101 to target COVID-19 through multiple pathways: A bedside-to-bench study. Biomed Pharmacother. 2021 Jan;133:111037.
 19. https://covid19-help.org/substance/nricm101

 

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Holistic Life και στην ιστοσελίδα της.

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο