Τι είναι σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Πρόκειται για μια μορφή δυσαυτονομίας, δηλαδή μια διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Αυτός ο κλάδος του νευρικού συστήματος ρυθμίζει λειτουργίες που δεν ελέγχουμε συνειδητά, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η εφίδρωση και η θερμοκρασία του σώματος. Το βασικό χαρακτηριστικό στο σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (Postural orthostatic tachycardia syndrome, ή POTS) είναι η υπερβολική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, όταν στέκεστε.
Στους περισσότερους ασθενείς με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η δομή της ίδιας της καρδιάς είναι φυσιολογική. Τα συμπτώματα προκύπτουν από συνδυασμό των παρακάτω:
Χαμηλότερη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία
Υπερβολική συγκέντρωση αίματος κάτω από το επίπεδο της καρδιάς, όταν στέκεστε όρθιοι
Αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η επινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη αφού απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια) και η νορεπινεφρίνη (κυρίως απελευθερώνεται από τα νεύρα)
Όταν στεκόμαστε, η βαρύτητα τραβά περισσότερο αίμα στο κάτω μισό του σώματος. Σε ένα υγιές άτομο, για να διασφαλιστεί ότι επαρκής ποσότητα αίματος φτάνει στον εγκέφαλο, το σώμα ενεργοποιεί αρκετές λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Μια τέτοια είναι η απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στη σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων και προκαλούν μέτρια αύξηση του καρδιακού παλμού. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μόλις ο εγκέφαλος λάβει αρκετό αίμα και οξυγόνο, αυτές οι λειτουργίες του νευρικού συστήματος επανέρχονται στο φυσιολογικό.
Σε άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, για ασαφείς λόγους που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα αιμοφόρα αγγεία δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο σήμα για σύσφιξη. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο είστε όρθιοι, τόσο περισσότερο αίμα συγκεντρώνεται στο κάτω μισό του σώματός σας. Αυτό οδηγεί στο να μην επιστρέφει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο, το οποίο μπορεί να γίνει αισθητό ως:
ζαλάδα (λιποθυμία)
εγκεφαλική ομίχλη
κόπωση
Καθώς το νευρικό σύστημα συνεχίζει να απελευθερώνει επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη για να σφίξει τα αιμοφόρα αγγεία, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται περαιτέρω. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:
τρέμουλο
δυνατοί, ή παράλειψη καρδιακών παλμών
πόνο στο στήθος
Μερικά άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας μπορεί να αναπτύξουν υπόταση (πτώση της αρτηριακής πίεσης) με παρατεταμένη ορθοστασία (πάνω από τρία λεπτά σε όρθια θέση). Άλλοι μπορεί να εκδηλώσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) όταν στέκονται.
Τα συμπτώματα δεν περιορίζονται σε ζαλάδα και λιποθυμία και σε πολλές περιπτώσεις αρχικά συγχέονται με το άγχος:
Εγκεφαλική ομίχλη ή πρόβλημα εστίασης
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Αγωνιστικός καρδιακός ρυθμός
Σοβαρή ή μακροχρόνια εξάντληση ή κόπωση
Νευρικότητα ή άγχος
Ναυτία και έμετος
Τρέμουλο
Υπερβολική εφίδρωση
Δύσπνοια
Πονοκέφαλοι
Αίσθημα αδιαθεσίας
Δυσανεξία στην άσκηση
Χλωμό πρόσωπο και μωβ αποχρωματισμός στα άκρα χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς Πόνος στο στήθος
Φούσκωμα
Διαταραγμένος ύπνος
Μεγάλη αύξηση του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας μετά τη μόλυνση με COVID-19
Ένα από τα συμπτώματα της long COVID είναι το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Η Washington Post εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας έχει διπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020. Όπως γράφει: «Μια κατάσταση που αλλάζει τη ζωή που ονομάζεται POTS, η οποία μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και ζάλη, ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες, φαίνεται να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η πάθηση όμως δεν είναι καλά κατανοητή και οι γιατροί απορρίπτουν πολλούς ασθενείς ότι έχουν άγχος, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μετά τη διάγνωση, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν λίστες αναμονής έως και δύο ετών για να λάβουν θεραπεία από ειδικούς» (1). Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι ασθενείς με COVID αναπτύσσουν σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 2% έως 14% των ατόμων με COVID αναπτύσσουν σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (2). Μια μελέτη με ασθενείς με long COVID διαπίστωσε ότι συνολικά το 30% πληρούσε τα κριτήρια για σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, αν και ήταν πολύ πιο συχνό στις γυναίκες. Σε αυτή τη μελέτη, το 36% των γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας σε σύγκριση με το 7% των ανδρών (3).
Πριν από την πανδημία, ο Tae Chung, διευθυντής του προγράμματος Johns Hopkins Stural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS), είπε ότι είχε μια λίστα αναμονής για ραντεβού που ήταν περίπου ένα χρόνο, η οποία ήταν εφάμιλλη με πολλές άλλες κλινικές POTS. Τώρα είναι λίγο πάνω από δύο χρόνια, είπε (1).
Ο Fries, ο καρδιολόγος και ειδικός POTS στο Rochester Regional Health, είπε ότι τα περισσότερα καρδιολογικά ραντεβού διαρκούν περίπου 40 λεπτά, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το POTS, τα περισσότερα από τα ραντεβού του με ασθενείς με POTS διαρκούν 60 έως 80 λεπτά. Επειδή ο όγκος των ασθενών του με POTS έχει διπλασιαστεί περίπου από την πανδημία, οδηγώντας σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής, ο Fries άρχισε να εργάζεται τα Σάββατα (1).
Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί POTS, τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μετά από διάσειση ή ιογενή ασθένεια, δήλωσε ο Satish Raj, καθηγητής καρδιακών επιστημών και ειδικός στο POTS στο Libin Cardiovascular Institute στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. Οι περισσότεροι ασθενείς με POTS είναι γυναίκες (1).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Covid φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα για τους υπάρχοντες ασθενείς με POTS. Η Hanna Rutter Gully, 32 ετών, από το Μπρούκλιν ανέπτυξε POTS σε ηλικία 17 ετών μετά από διάσειση ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο. Δεν διαγνώστηκε παρά μόνο εξήμισι χρόνια μετά τον τραυματισμό. Τα συμπτώματά της, τα οποία περιελάμβαναν ζάλη, ημικρανίες, γνωστικά προβλήματα και κόπωση, την έκαναν δύσκολο να φοιτήσει στο κολέγιο. Πήρε τρία επιπλέον εξάμηνα για να αποφοιτήσει, τελείωσε πολλά εξάμηνα εξ αποστάσεως και έβαλε την αδελφή της να μετακομίσει μαζί της στο τελευταίο έτος του κολεγίου για να τη βοηθήσει. Μόλις διαγνώστηκε και πήρε θεραπεία, μπόρεσε να ζήσει ανεξάρτητα στη Νέα Υόρκη και να εργάζεται με πλήρες ωράριο ως υπεύθυνη εταιρικών συνεργασιών για το Girls Who Code. Στη συνέχεια, αρρώστησε με covid την άνοιξη του 2020 και τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν σε σημείο που έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται (1).
Σύμφωνα με τον γνωστό παθολόγο και καρδιολόγο Dr. Peter McCullough, η διαταραχή είναι το αποτέλεσμα ανεπαρκούς συγχρονισμού μεταξύ πολλών συστημάτων στο σώμα που προκαλεί διάφορα συμπτώματα (4). Πριν από την COVID-19, οι γιατροί γνώριζαν ότι το POTS θα μπορούσε να προκληθεί από άλλες καταστάσεις, συνηθέστερα από διαβήτη τύπου. Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο δευτερογενούς POTS περιλαμβάνουν την αμυλοείδωση, τη σαρκοείδωση, τον λύκο, τη χημειοθεραπεία, τον αλκοολισμό και τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ορθοστατική δυσανεξία. Όταν ένα άτομο είναι ξαπλωμένο ή καθισμένο και σηκώνεται για να σταθεί, υπάρχει μικρότερος όγκος αίματος που επιστρέφει στην καρδιά, με αποτέλεσμα ζαλάδα ή λιποθυμία.
Μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Cardiovascular Research τον Δεκέμβριο του 2022 έδειξε ότι η πρωτεΐνη ακίδας από το εμβόλιο COVID-19 μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο POTS. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με την κατανόηση ότι το POTS είχε περιγραφεί μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2, αλλά υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ POTS και του εμβολίου COVID-19. Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 284.592 ατόμων που είχαν εμβολιαστεί και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων POTS από τους συμμετέχοντες ήταν υψηλότερες τις 90 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου από ό,τι τις 90 ημέρες πριν από την έκθεση (5).
Σε μια δεύτερη κοόρτη 12.460 ατόμων που είχαν τεκμηριωθεί με λοίμωξη από SARS-CoV-2, τα δεδομένα έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης POTS ήταν πέντε φορές υψηλότερη μετά τη μόλυνση από ό,τι μετά τη λήψη του εμβόλιμου COVID-19 (5). Αν και η συχνότητα εμφάνισης POTS ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό από ό, τι μετά τη μόλυνση, στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν το τρίτο υψηλότερο ανεπιθύμητο συμβάν μετά το εμβόλιο.
Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν, κατά φθίνουσα σειρά, μυοκαρδίτιδα, δυσαυτονομία, POTS, σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 62% των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, το 31% έλαβε Moderna και το 6,9% έλαβε την Johnson & Johnson. Λιγότερο από το 0,1% έλαβε άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των Novavax και AstraZeneca.
Στην εμβολιασμένη ομάδα των 284.592 ατόμων, 1.924 ανέπτυξαν διαγνώσεις που σχετίζονται με το POTS. Τα δεδομένα έδειξαν ότι αυτοί οι ασθενείς είχαν παρόμοιους δημογραφικούς τύπους και εμβόλια σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό. Σε αυτούς που έλαβαν διάγνωση σχετιζόμενη με POTS, το 59% έλαβε το εμβόλιο Pfizer, το 35% έλαβε Moderna και το 6% έλαβε Johnson & Johnson.
Ο καρδιολόγος McCullough τόνισε: «Η πρωτεΐνη ακίδας στον SARS-CoV-2 και η πλημμύρα του συστήματος μετά τον εμβολιασμό βλάπτει τον νευρολογικό ιστό, τα επινεφρίδια και την καρδιά. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακατάλληλα αυξημένος καρδιακός ρυθμός και είτε χαμηλή είτε υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλεί ζάλη. Έχω δει περιπτώσεις συγκοπής με τραύμα στο πρόσωπο ως αποτέλεσμα αυτής της ενοχλητικής κατάστασης. Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν αναρρώσει από την COVID-19, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνετε επιπλέον εμβόλια και να κινδυνεύετε με POTS, μυοκαρδίτιδα ή και τα δύο» (4).
Θεραπείες για σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Οι ασθενείς με POTS έχουν συχνά χαμηλό όγκο αίματος και δυσκολία στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, έτσι το αίμα τους τείνει να λιμνάζει κάτω από την καρδιά τους όταν σηκώνονται. Αυτό μειώνει τη ζωτική ροή αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, ομίχλη του εγκεφάλου ή λιποθυμία.
Η πρόσληψη περισσότερου αλατιού και η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με POTS να διατηρήσουν περισσότερα υγρά και να αυξήσουν τον όγκο του αίματός τους, λένε οι ειδικοί.
Σε μια μικρή, ελεγχόμενη μελέτη του Πανεπιστημίου Vanderbilt, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι βελτίωσε, αλλά δεν εξάλειψε πολλά συμπτώματα του POTS (6).
Το πόσο αλάτι και νερό χρειάζεται ένα άτομο με POTS μπορεί να ποικίλλει, αλλά μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να μην είναι πάντα κατάλληλη για ασθενείς με καρδιακές επιπλοκές από COVID ή υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη Svetlana Blitshteyn, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. που είναι διευθυντής και ιδρυτής της κλινικής Dysautonomia, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών με POTS (1).
Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν β-αναστολείς ή άλλα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό. Χρησιμοποιούνται επίσης φάρμακα που βοηθούν το σώμα να απορροφά καλύτερα το αλάτι και τα υγρά ή φάρμακα για τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία επιτρέπουν στο σώμα να επιστρέψει πιο εύκολα το αίμα στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει πολλούς ασθενείς με POTS, σύμφωνα με τον Thomas Chelimsky, καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή του Comprehensive Autonomic Program and Autonomic Laboratory στο Virginia Commonwealth University. Επειδή οι ασθενείς με POTS είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της βαρύτητας, συνήθως βάζει τους ασθενείς του να αρχίζουν να ασκούνται από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση ή ενώ βρίσκονται σε πισίνα (1).
ΠΗΓΕΣ
- Morris A. A condition called POTS rose after covid, but patients can’t find care. The Washington Post. February 27, 2023. https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/02/27/pots-heart-fainting-long-covid/
- Ormiston CK, Świątkiewicz I, Taub PR. Postural orthostatic tachycardia syndrome as a sequela of COVID-19. Heart Rhythm. 2022 Jul 16;19(11):1880–9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9287587/
- Hira R, Baker JR, Siddiqui T, et al. Objective Hemodynamic Cardiovascular Autonomic Abnormalities in Post-Acute Sequelae of COVID-19. Can J Cardiol. 2022 Dec 9:S0828-282X(22)01091-1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9733966/
- McCullough P. Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome (POTS). https://petermcculloughmd.substack.com/p/postural-orthostatic-tachycardia
- Kwan AC, Ebinger JE, Wei J, et al. Apparent risks of postural orthostatic tachycardia syndrome diagnoses after COVID-19 vaccination and SARS-Cov-2 Infection. Nat Cardiovasc Res. 2022, 1, 1187-1194 (2022). https://www.nature.com/articles/s44161-022-00177-8
- Garland EM, Gamboa A, Nwazue VC. Effect of High Dietary Sodium Intake in Patients With Postural Tachycardia Syndrome. J Am Coll Cardiol. 2021 May, 77 (17) 2174-2184. https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.03.005
Μάριος Δημόπουλος
Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)
Ευχαριστούμε για την σοβαρή ενημέρωση Συγχαρητήρια !!!