6947869647 [email protected]

Ηπατίτιδα στα παιδιά. Τι ευθύνεται; Ο αδενοϊός 41 και τα lockdowns ή τα εμβόλια της COVID-19;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ανεξήγητη έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας ιδίως 5 χρονών και νεότερα, αλλά υπάρχουν και άλλες παραλλαγές για την ηλικία. Είναι ανεξήγητο, γιατί οι ιοί ηπατίτιδας είναι αρνητικοί για αυτά τα παιδιά. Η σοβαρότητα της ηπατίτιδας είναι πολύ μεγάλη, τόση που μερικά παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Για παράδειγμα, στη Σκωτία υπήρξαν πέντε περιστατικά από τον Ιανουάριο μέχρι τις 18 Απριλίου 2022, ενώ λένε ότι τέτοια ένταση της ηπατίτιδας παρατηρείται περίπου τέσσερα περιστατικά μέσα σε έναν χρόνο.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τρεις αναφορές, μια αναφορά της Μεγάλης Βρετανίας (1), μια αναφορά της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) (2) και μια αναφορά της Σκωτίας μέσω της Eurosurveillance (3).

Στη Μεγάλη Βρετανία οι κλινικοί γιατροί καλούνται να γνωρίζουν πιθανά νέα περιστατικά ανεξήγητης οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 16 ετών ή κάτω, με τρανσαμινάση ορού >500 IU/L (AST ή ALT).

Σύμφωνα με τη δρα Rachel Tayler, παιδιατρική γαστρεντερολόγο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Royal στη Γλασκόβη, «Τα παιδιά κάτω των 5 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν λάβει άδεια να κάνουν εμβόλια της COVID-19, έτσι κανένα από τα παιδιά στην αναφορά τους δεν είχε εμβολιαστεί κατά του ιού. Υποψιάζονται ότι μπορεί να ευθύνεται αδενοϊός. Αυτή είναι μια υποψία που προέρχεται από Σκωτία και δεν έχει επιβεβαιωθεί και θα την εξετάσουμε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την αναφορά της Σκωτίας: «Άλλες μολυσματικές αιτίες που ακόμα εξερευνώνται περιλαμβάνουν αυξημένη σοβαρότητα ασθένειας μετά από μόλυνση με Όμικρον ΒΑ2 (ο κυρίαρχος ιός SARS-COV-2 που κυκλοφορεί στη Σκωτία) ή μόλυνση από μια ακόμα αχαρακτήριστη παραλλαγή SARS-COV-2. Ένας καινούργιος ή ακόμα μη ανιχνεύσιμος ιός δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με την αναφορά της Μεγάλης Βρετανίας της 8ης Απριλίου 2022 υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό εξερεύνηση με τα περισσότερα περιστατικά να είναι μεταξύ 2-5 ετών. Μερικά περιστατικά χρειάστηκαν να μεταφερθούν σε εξειδικευμένες για παιδιά μονάδες ήπατος και μικρός αριθμός παιδιών υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με την αναφορά της Μ. Βρετανίας.

Σύμφωνα με την αναφορά της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, από τον Νοέμβριο του 2021 το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα (ADPH) σε συνεργασία με παρόχους παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων που θεραπεύουν παιδιά και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει ερευνήσει μια αύξηση ηπατίτιδας σε νεαρά παιδιά. Αυτά τα παιδιά παρουσιάστηκαν στους παρόχους υγείας σε διαφορετικές περιοχές της Αλαμπάμα με γαστρεντερική νόσο και ποικίλους βαθμούς ηπατικής βλάβης συμπεριλαμβανομένης ηπατικής ανεπάρκειας. Μεταγενέστερες αναλύσεις αποκάλυψαν μια πιθανή συσχέτιση της ηπατίτιδας με τον Αδενοϊό 41. Αυτή τη συσχέτιση θα τη δείτε και στην αναφορά της Σκωτίας, η οποία όμως κάνει μια εικασία ότι τα νεαρότερα παιδιά πέρασαν τον περισσότερο χρόνο εντός οικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει εκπαιδευτεί (έχουν γίνει immune naïve) για αδενοϊούς και συνήθως οι αδενοϊοί δεν προκαλούν τόσο σοβαρή ασθένεια, αλλά ένα παιδί του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει εκπαιδευτεί (είναι immune naïve) και εκτίθεται τώρα μπορεί να έχει υπερβολική ανταπόκριση από το ανοσοποιητικό τους σύστημα προκαλώντας αυτό το είδος ηπατίτιδας. Στην Αλαμπάμα μέχρι την ημέρα της αναφοράς τους (15 Απριλίου 2022) εννιά παιδιά μικρότερα των 10 ετών έχουν εντοπιστεί θετικοί για αδενοϊό και δύο έχουν χρειαστεί ηπατική μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με την αναφορά της Σκωτίας, στις 31 Μαρτίου του 2022 η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Σκωτίας (NHS), το Υγειονομικό Συμβούλιο της Μεγάλης Γλασκόβης και Clyde (GGC) ειδοποίησε τη Δημόσια Υγεία Σκωτίας (PHS) για πέντε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που παρουσιάστηκαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παιδιών της Γλασκόβης με σοβαρή ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας μέσα σε μια περίοδο τριών εβδομάδων. Ο τυπικός αριθμός των περιστατικών ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε όλη τη Σκωτία είναι λιγότερος από 4 κάθε χρόνο. Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάστηκαν με τρανσαμινάσες μεγαλύτερες των 2000 μονάδων ανά λίτρο (IU/L), ενώ το φυσιολογικό εύρος είναι 10 με 40 IU/L. Ο αρχικός έλεγχος για ιούς ηπατίτιδας A, B, C και E ήταν αρνητικός. Ως δείκτης σοβαρής ασθένειας, τρία παιδιά μεταφέρθηκαν σε παιδιατρικές μονάδες ήπατος στην Αγγλία για να αξιολογηθούν για μεταμόσχευση ήπατος, με ένα παιδί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με την αναφορά της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχουν περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας με αξιοσημείωτα ανεβασμένες τρανσαμινάσες, συχνά μαζί με ίκτερο που μερικές φορές προηγούνται γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του εμετού ως εξέχοντος χαρακτηριστικού, σε παιδιά έως την ηλικία 16 ετών. Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό έρευνα με τα περισσότερα περιστατικά να είναι μεταξύ 2-5 ετών. Τα συμπτώματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι:

– αποχρωματισμός των ούρων (μαύρα) και/ή των κοπράνων (ωχρά)

– ίκτερος

– κνησμός (όταν η χολερυθρίνη αυξάνεται ως αποτέλεσμα ηπατικής βλάβης, όταν τίθεται κάτω από το δέρμα προκαλεί κνησμό)

– αρθραλγία, μυαλγία

– πυρετός

– ναυτία, πυρετός ή στομαχικός πόνος

– λήθαργος και/ή απώλεια όρεξης

Στην ιστοσελίδα της Αλαμπάμα, αναφέρουν για τη θεωρία του αδενοϊού και γράφουν:

«Οι αδενοϊοί είναι συχνοί ιοί που τυπικά προκαλούν μια ήπια, αυτοπεριοριζόμενη σαν γρίπη ή γαστρεντερική ασθένεια. Σπάνια, σε υγιή άτομα αυτοί οι ιοί προκαλούν ασθένεια τόσο σοβαρή που χρειάζονται να νοσηλευτούν και μπορεί να πεθάνουν.

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω:

– στενής προσωπικής επαφής, όπως άγγιγμα ή ανταλλαγή χειραψίας

– του αέρα με βήχα ή φτέρνισμα

– αγγίγματος ενός αντικειμένου ή επιφάνειας με αδενοϊούς πάνω σε αυτό/αυτήν και έπειτα αγγίγματος του στόματός σας, της μύτης σας και των ματιών σας προτού πλύνετε τα χέρια σας

– επαφή με κόπρανα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αλλαγής πάνας.

Οι αδενοϊοί είναι συχνά ανθεκτικοί σε κοινά απολυμαντικά και μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί για μακρές περιόδους χρόνου σε επιφάνειες και αντικείμενα».

Ας δούμε την αιτιολογία που δίνει η σκωτσέζικη ιστοσελίδα:

«Οι αρχικές υποθέσεις σχετικά με την αιτιολογική φύση της σοβαρής ηπατίτιδας περιλάμβαναν είτε ένα μολυσματικό παθογόνο είτε μια τοξική έκθεση σε τρόφιμα, ποτά ή παιχνίδια που προτιμούν τα μικρότερα παιδιά…

Μια λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πλέον πιο πιθανή, δεδομένων των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα κρούσματα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Τη στιγμή της δημοσίευσης, οι κύριες υποθέσεις επικεντρώνονται γύρω από τον αδενοϊό – είτε μια νέα παραλλαγή με ένα ξεχωριστό κλινικό σύνδρομο είτε μια παραλλαγή που κυκλοφορεί συνήθως και επηρεάζει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που είναι ανοσολογικά naïve (σ.σ. εννοεί ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με αυτόν τον ιό πριν). Το τελευταίο σενάριο μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιορισμένης κοινωνικής ανάμειξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η λοίμωξη από αδενοϊό ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας είναι σπάνια σε ανοσοεπαρκή παιδιά, αλλά έχει αναφερθεί σε αναφορές περιστατικών και σειρές.

Άλλα λοιμώδη αίτια που εξακολουθούν να διερευνώνται περιλαμβάνουν την αυξημένη σοβαρότητα της νόσου μετά από μόλυνση με Όμικρον BA.2 (τον κυρίαρχο ιό SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί στη Σκωτία) ή μόλυνση από μια αχαρακτήριστη ακόμη παραλλαγή SARS-CoV-2. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα παιδιά δεν εμβολιάστηκε για τον SARS-CoV-2. Ένας νέος ή ακόμα μη ανιχνευμένος ιός δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή».

Ο Δρ. John Campbell σε βίντεό του στο youtube (4) αναφερόμενος στη θεωρία ότι για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά ευθύνεται ο Αδενοϊός 41, λέει (10:10-10:30 του βίντεο) ότι ο αδενοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά τονίζει ότι αυτά τα παιδιά που προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα, από όσο γνωρίζουμε, δεν ήταν ανοσοκατεσταλμένα και αναρωτιέται ποιος είναι ο λόγος που έπαθαν σοβαρή ηπατίτιδα από αδενοϊό. Αυτό και μόνο μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τη θεωρία περί αδενοϊού.

Πέντε από τα εννιά παιδιά στην Αλαμπάμα βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό τύπου 41. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πρότειναν ότι ο αδενοϊός τύπου 41 θα μπορούσε να ευθύνεται, αλλά ο Δρ. Wes Stubblefield, ιατρός της περιοχής για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα, παραδέχτηκε στο NBC News, «Αυτό είναι ασυνήθιστο. Αυτός ο ιός δεν έχει συσχετιστεί, στο παρελθόν, με αυτόν τον αστερισμό σημείων, συμπτωμάτων και βλαβών» (5).

Άλλοι έχουν επίσης αρνηθεί αυτή τη θεωρία, καθώς οι αδενοϊοί είναι εξαιρετικά συχνοί στα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν θετικά για αδενοϊούς χωρίς αυτοί να είναι η αιτία της ηπατίτιδας (6).

Η θεωρία επίσης ότι για την ηπατίτιδα στα παιδιά ευθύνεται η Όμικρον πρέπει να αποκλειστεί, διότι σε ένα δελτίο τύπου, ο Graham Cooke, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College του Λονδίνου, πρότεινε ότι εάν η ηπατίτιδα προκλήθηκε από την COVID-19, «θα ήταν έκπληξη να μην την δούμε να διανέμεται ευρύτερα σε ολόκληρη τη χώρα, δεδομένου του υψηλού επιπολασμού (COVID-19) αυτή τη στιγμή» (6).

 

Τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα

Ενώ όλες οι προταθείσες αιτιολογίες για την πρόκληση ηπατίτιδας είναι διάτρητες και όχι πειστικές, είναι αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Μια αναφορά περίπτωσης που αφορούσε έναν 47χρονο, προηγουμένως υγιή άνδρα, καταδεικνύει αδιάσειστα στοιχεία ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα. «Η ηπατίτιδα που μεσολαβεί το ανοσοποιητικό σύστημα με το εμβόλιο Moderna», έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of Hepatology τον Οκτώβριο του 2021, «δεν είναι πλέον σύμπτωση αλλά επιβεβαιώθηκε» (7).

Ο άνδρας της μελέτης έλαβε την πρώτη του δόση εμβολίου της Moderna στις 26 Απριλίου 2021. Τρεις ημέρες αργότερα, εμφάνισε αδιαθεσία και ίκτερο. Ο άνδρας υποβλήθηκε σε έλεγχο της ηπατικής του λειτουργίας τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με τις εξετάσεις να επανήλθαν φυσιολογικές και δεν είχε ιστορικό χρήσης ακεταμινοφαίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη και μόνο ελάχιστη χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά το εμβόλιο, οι ηπατικές εξετάσεις έδειξαν ανησυχητικά αποτελέσματα: «Οι έρευνες στις 30 Απριλίου έδειξαν χολερυθρίνη ορού 190 μmol/L (φυσιολογική 0-20), αμινοτρανσφεράση αλανίνης (ALT) 1,048 U/L (κανονική 10-49), αλκαλική φωσφατάση (ALP) 229 U/L (κανονική 30-1 )…». Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα τεστ ίκτερου και ηπατικής λειτουργίας του άνδρα βελτιώθηκαν, αλλά στη συνέχεια έλαβε μια δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna στις 6 Ιουλίου 2021. Μέσα σε λίγες μέρες, ο ίκτερος επέστρεψε και τα τεστ ηπατικής λειτουργίας χειροτέρεψαν.

Η παραπάνω αναφορά περίπτωσης δεν είναι μεμονωμένη. Η δημοσίευση του Journal of Hepatology σημείωσε ότι επτά επιπλέον περιπτώσεις ύποπτης ηπατίτιδας που προκαλείται από το ανοσοποιητικό έχουν αναφερθεί μετά από εμβόλια για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων τόσο της Pfizer’s όσο και της Moderna.

Σε μια ξεχωριστή επιστολή προς τον εκδότη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology τον Ιούνιο του 2021, οι ερευνητές εξέφρασαν και πάλι ανησυχίες ότι τα εμβόλια COVID-19 θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, μια 56χρονη γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά την πρώτη της δόση του εμβολίου της Moderna (8).

Πριν από αυτό, τον Απρίλιο του 2021, οι ερευνητές περιέγραψαν επίσης μια περίπτωση αυτοάνοσης ηπατίτιδας που αναπτύχθηκε μετά από εμβολιασμό COVID-19, αυτή τη φορά σε μια 35χρονη γυναίκα που ήταν τρεις μήνες μετά τον τοκετό (9). Στην αυτοάνοση ηπατίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη, και είναι πιθανό το εμβόλιο να πυροδότησε την αυτοανοσία μέσω αντισωμάτων που κατευθύνονται από την ακίδα.

Ερευνητές από την Ιρλανδία σημείωσαν τον Νοέμβριο του 2021, «Εικάζεται ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να διαταράξει την αυτοανοχή και να προκαλέσει αυτοάνοσες αποκρίσεις μέσω διασταυρούμενης αντίδρασης με τα κύτταρα-ξενιστές και ότι τα εμβόλια mRNA της COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν την ίδια απόκριση». Ανέφεραν επίσης την αιτία της αυτοάνοσης ηπατίτιδας που αναπτύχθηκε μετά από ένεση COVID-19 σε μια 71χρονη γυναίκα χωρίς παράγοντες κινδύνου για αυτοάνοση νόσο (10). Παρατήρησε ίκτερο τέσσερις ημέρες μετά το εμβόλιο και είχε «εξαιρετικά μη φυσιολογικές» εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας. Οι ερευνητές ανέφεραν την πιθανότητα ότι πρόκειται για περίπτωση ηπατικής βλάβης που προκαλείται από φάρμακα που σχετίζονται με εμβόλια και, όπως και οι άλλες ομάδες που ανέφεραν παρόμοια περιστατικά, σημείωσαν: «Αυτά τα ευρήματα εγείρουν το ερώτημα εάν ο εμβολιασμός mRNA της COVID-19 μπορεί, μέσω της ενεργοποίησης του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και της επακόλουθης μη ειδικής ενεργοποίησης αυτοαντιδραστικών λεμφοκυττάρων, να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων συμπεριλαμβανομένης της αυτοάνοσης ηπατίτιδας ή να προκαλέσει ηπατική βλάβη που προκαλείται από φάρμακα με χαρακτηριστικά αυτοάνοσης ηπατίτιδας».

 

Αν τα παιδιά δεν ήταν εμβολιασμένα με τα εμβόλια COVID-19, πώς τα εμβόλια ευθύνονται για την ηπατίτιδα των παιδιών; Το φαινόμενο “shedding” των εμβολίων

Αν όντως όλα τα παιδιά δεν ήταν εμβολιασμένα, τότε η πρόκληση ηπατίτιδας στα παιδιά μπορεί να ευθύνεται στο “shedding” των εμβολίων. Αυτό είναι όπου ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να απελευθερώσει τα συστατικά ενός εμβολίου, και στην περίπτωση των εμβολίων COVID-19 την ακίδα ή και το mRNA. Αν και κατά τις συμβατικές απόψεις αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν συγκεκριμένο τύπο εμβολίου που ονομάζεται ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο, όπως εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), αντιγριπικό ρινικό σπρέι εμβόλιο (FluMist), εμβόλιο ανεμοβλογιάς και εμβόλιο ροταϊού (11), υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τα εμβόλια COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι γονείς μετέδωσαν μέσω θηλασμού ή στενής επαφής (αγκάλιασμα, φιλί) την ακίδα ή το mRNA του εμβολίου COVID-19 στα παιδιά τους και αυτά ανέπτυξαν ηπατίτιδα.

 

Τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν ηπατική νόσο

Η Stephanie Seneff, μια ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), και οι συνεργάτες της έχουν υπογραμμίσει την καταστολή του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από εμβόλια COVID-19 (12).

Τα εμβόλια mRNA COVID-19 διδάσκουν τα κύτταρά σας να παράγουν μια πρωτεΐνη ή ένα κομμάτι πρωτεΐνης, που ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντισωμάτων. Ωστόσο, επειδή το φυσικό mRNA διασπάται εύκολα, αυτό σημαίνει ότι αυτή η θεραπεία χρειάζεται ειδικό σύστημα παροχής για να φτάσει στα κύτταρα του σώματος. Τα εμβόλια χρησιμοποιούν νανοσωματίδια λιπιδίων που περιέχουν πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) για το σκοπό αυτό. Το mRNA είναι τυλιγμένο σε λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP) που το μεταφέρουν στα κύτταρά σας και τα LNP είναι «PEGylated» –  δηλαδή συνδέονται χημικά με μόρια PEG για να αυξήσουν τη σταθερότητα. Συνήθως, εάν επρόκειτο να εγχύσετε RNA στο σώμα σας, τα ένζυμα θα το διασπούσαν αμέσως, αλλά τα εμβόλια COVID-19 έχουν σχεδιαστεί ειδικά έτσι ώστε να μην συμβαίνει αυτό. Ως εκ τούτου, «τα εμβόλια mRNA προάγουν τη διαρκή σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας SARS-CoV-2», γράφουν η Seneff και οι συνεργάτες της στο Food and Chemical Toxicology. Η πρωτεΐνη ακίδας δεν είναι μόνο νευροτοξική αλλά επίσης βλάπτει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, ενώ η καταστολή των αποκρίσεων της ιντερφερόνης τύπου I καταλήγουν σε εξασθενημένη έμφυτη ανοσία, εξηγούν η Seneff και οι συνεργάτες της.

Η έρευνα της Seneff υποδηλώνει ότι οι γενετικές τροποποιήσεις που εισάγονται από τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες εξωσωμάτων στην κυκλοφορία. Τα εξωσώματα είναι εξωκυτταρικά κυστίδια που περιέχουν πρωτεΐνη, DNA, RNA και άλλα συστατικά και μπορεί να περιέχουν mRNA μαζί με πρωτεΐνη ακίδας. Σύμφωνα με την Seneff και τους συνεργάτες της: «Παρουσιάζουμε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός προκαλεί μια βαθιά έκπτωση στη σηματοδότηση της ιντερφερόνης τύπου Ι, η οποία έχει ποικίλες δυσμενείς συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Τα ανοσοκύτταρα που έχουν προσλάβει τα νανοσωματίδια του εμβολίου απελευθερώνουν στην κυκλοφορία μεγάλους αριθμούς εξωσωμάτων που περιέχουν πρωτεΐνη ακίδας μαζί με κρίσιμα microRNA που επάγουν μια σηματοδοτική απόκριση στα κύτταρα λήπτες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Εντοπίζουμε επίσης πιθανές βαθιές διαταραχές στον ρυθμιστικό έλεγχο της πρωτεϊνοσύνθεσης και στην επιτήρηση του καρκίνου. Αυτές οι διαταραχές δυνητικά έχουν αιτιολογική σύνδεση με νευροεκφυλιστική νόσο, μυοκαρδίτιδα, ανοσοθρομβοπενία, παράλυση Bell, ηπατική νόσο, μειωμένη προσαρμοστική ανοσία, μειωμένη απόκριση βλάβης στο DNA και ογκογένεση».

Σε ένα παράδειγμα που σημειώθηκε στη μελέτη τους, το εμβόλιο φαίνεται να προκάλεσε μια περίπτωση επανενεργοποίησης του ιού που οδήγησε σε ηπατική ανεπάρκεια. Η υπόθεση αφορούσε μια 82χρονη γυναίκα που είχε ηπατίτιδα C (HCV) το 2007. Λίγες μέρες αφότου έλαβε μια δόση εμβολίου Pfizer COVID-19, «εμφανίστηκε ισχυρή αύξηση του φορτίου HCV», μαζί με ίκτερο. Πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια τρεις εβδομάδες μετά την ένεση.

Αναφέρουν επίσης ότι η απελευθέρωση εξωσωμάτων που περιέχουν microRNA μετά από εμβόλια COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάσει τη σύνθεση IRF9 (interferon regulatory factor 9), οδηγώντας σε μειωμένη σύνθεση σουλφατιδίου στο ήπαρ. Αυτός ο καταρράκτης, πιστεύουν, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν «εύλογο παράγοντα» στις πολλαπλές αναφορές περιπτώσεων που έχουν βρει ηπατική βλάβη μετά από εμβόλια COVID-19.

Όταν εξέτασαν δεδομένα από το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων των ΗΠΑ (VAERS), συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που «αντιπροσωπεύουν σαφώς σοβαρά ηπατικά προβλήματα», εντόπισαν 731 συμβάντα μετά από εμβόλια για την COVID-19.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχει πιθανότητα η έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας να οφείλονται στους εμβολιασμούς και στο shedding (μεταφορά ακίδων και mRNA) των εμβολίων από τους γονείς στα παιδιά, Ακόμα κι αν όμως θεωρήσουμε το lockdown ως αιτία της έξαρσης κρουσμάτων της ηπατίτιδας, υπό την έννοια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών έμεινε ανεκπαίδευτο, αποδεικνύεται αυτό που έλεγαν τόσοι μη συστημικοί γιατροί από την αρχή της πανδημίας, ότι τα lockdowns είναι καταστρεπτικά όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την υγεία των πολιτών, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

 

ΠΗΓΕΣ

 1. Increase in acute hepatitis cases of unknown aetiology in children. 8 April 2022. https://www.gov.uk/government/publications/hepatitis-increase-in-acute-cases-of-unknown-aetiology-in-children/increase-in-acute-hepatitis-cases-of-unknown-aetiology-in-children
 2. Investigations of nine young children with adenovirus are underway. April 15, 2022. https://www.alabamapublichealth.gov/blog/2022/04/nr15.html
 3. Investigation into cases of hepatitis of unknown aetiology among young children, Scotland, 1 January 2022 to 12 April 2022. Volume 27, Issue 15, 14/Apr/2022. https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.15.2200318
 4. Campbell J. Childhood hepatitis outbreaks. https://www.youtube.com/watch?v=74do2F8bBAE&t=2s
 5. Edwards E. Rare, severe liver damage reported in kids in U.S. and Europe. NBCNews. April 15, 2022. https://www.nbcnews.com/health/health-news/severe-hepatitis-kids-dozens-cases-reported-us-europe-rcna24553
 6. Cheng M. Puzzling outbreak of liver disease in kids spreads to EU, US. Yahoo News. April 19, 2022. https://www.yahoo.com/news/puzzling-outbreak-liver-disease-kids-101655342.html
 7. Zin Tun GS, Gleeson D, Al-Joudeh A, Dube A. Immune-mediated hepatitis with the Moderna vaccine, no longer a coincidence but confirmed. J Hepatol. 2022 Mar;76(3):747-749. https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(21)02093-6/fulltext#sectitle0035
 8. Tan CK, Wong YJ, Wang LM, et al. Ang TL, Kumar R. Autoimmune hepatitis following COVID-19 vaccination: True causality or mere association? J Hepatol. 2021 Nov;75(5):1250-1252. https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(21)00424-4/fulltext
 9. Bril F, Al Diffalha S, Dean M, Fettig DM. Autoimmune hepatitis developing after coronavirus disease 2019 (COVID-19) vaccine: Causality or casualty? J Hepatol. 2021 Jul;75(1):222-224. https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(21)00237-3/fulltext
 10. McShane C, Kiat C, Rigby J, Crosbie O. The mRNA COVID-19 vaccine – A rare trigger of autoimmune hepatitis?. J Hepatol. 2021;75(5):1252-1254. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8264276/
 11. Seladi-Schulman J. The Truth About Vaccine Shedding. Healthline. August 10, 2021. https://www.healthline.com/health/vaccine-shedding
 12. Seneff S, Nigh G, Kyriakopoulos AM, McCullough PA. Innate immune suppression by SARS-CoV-2 mRNA vaccinations: The role of G-quadruplexes, exosomes, and MicroRNAs. Food Chem Toxicol. 2022 Apr 15;164:113008. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869152200206X

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο