6947869647 [email protected]

Γιατί ο κορονοϊός σκοτώνει και πώς τα αντιοξειδωτικά μπορούν να σας σώσουν τη ζωή

Η επιδημία του κορονοϊού (2019-nCov) προήλθε από το Wuhan της Κίνας και τώρα εξαπλώνεται σε πολλές άλλες ηπείρους και χώρες, προκαλώντας φόβο του κοινού. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδικά αντιιικά φάρμακα για τον 2019-nCov. Η οξεία ανεπάρκεια οργάνων, ιδιαίτερα η πνευμονική ανεπάρκεια (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ARDS) είναι ο βασικός μηχανισμός για τους θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός. Σημαντικά αυξημένο οξειδωτικό στρες λόγω της ταχείας απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών και κυτοκινών είναι το σήμα κατατεθέν του ARDS που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη χρήση αντιοξειδωτικών σε μεγάλη δόση, ιδιαίτερα της βιταμίνης C, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Η χορήγηση μεγάλης δόσης ενδοφλέβιας βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς και να σταματήσει αυτή την επιδημία.

 

Μια μελέτη ανέφερε ότι από τους 99 επιβεβαιωμένους ασθενείς με κορονοϊό, 17 (17%) ασθενείς εμφάνισαν ARDS και, μεταξύ αυτών, 11 (11%) ασθενείς επιδεινώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και πέθαναν από ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων (1).

 

Το αυξημένο οξειδωτικό στρες, μια υποκείμενη «καταιγίδα κυτοκινών», οδηγεί στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) που είναι η βασική παθολογία της υψηλής θνησιμότητας αυτών των πανδημικών ιογενών λοιμώξεων. Το ARDS που προκαλείται από την καταιγίδα κυτοκινών είναι η βασική παθολογία που οδηγεί στο θάνατο αυτών των ασθενών. Η ενδοφλέβια βιταμίνη C αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες.

 

 

Καταιγίδα κυτοκινών, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

Οι κορονοϊοί και η γρίπη είναι μεταξύ των πανδημικών ιών που μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμες βλάβες των πνευμόνων και θάνατο από ARDS. Οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν μια «καταιγίδα κυτοκινών» που μπορεί να ενεργοποιήσει τα ενδοθηλιακά κύτταρα των τριχοειδών των πνευμόνων που οδηγούν σε διήθηση ουδετερόφιλων και αυξημένο οξειδωτικό στρες (αντιδραστικά είδη οξυγόνου και αζώτου) που περαιτέρω βλάπτει τη λειτουργία του πνευμονικού φραγμού. Το ARDS, το οποίο χαρακτηρίζεται από σοβαρή υποξαιμία, συνήθως συνοδεύεται από ανεξέλεγκτη φλεγμονή, οξειδωτική βλάβη και βλάβη στο κυψελιδικό-τριχοειδές φράγμα (2). Το αυξημένο οξειδωτικό στρες είναι μια σοβαρή προσβολή σε πνευμονική βλάβη όπως οξεία πνευμονική βλάβη (ALI) και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), δύο κλινικές εκδηλώσεις οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας με σημαντικά υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (3-4).

Η παραγωγή κυτοκινών είναι φυσιολογική απάντηση όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει έναν συνηθισμένο εισβολέα και ο ρόλος τους είναι να πουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας να πάνε σε κάποιο σημείο και να κάνουν τις αντίστοιχες ανοσολογικές εργασίες τους και επίσης να παράγουν περισσότερες κυτοκίνες. Ένας υγιές ή τουλάχιστον σε ισορροπία σώμα ρυθμίζει πόσες πολλές κυτοκίνες δημιουργούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, οπότε είναι υπό έλεγχο. Και το να ελέγχονται οι κυτοκίνες σημαίνει ότι ελέγχονται και οι ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος.

Σε μια καταιγίδα κυτοκινών, ωστόσο, το σώμα ποτέ δεν παίρνει το μήνυμα να σταματήσει να παράγει κυτοκίνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη μιας θετικής ανάδρασης, όπου το σώμα λέει στον εαυτό του να παράγει όλο και περισσότερες κυτοκίνες χωρίς κανείς να τους λέει ποτέ να σταματήσουν.

Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός προσβάλλεται από κάποιον ιό, όπως π.χ. τον ιό της γρίπης, πυροδοτείται αντίδραση του οργανισμού σε δύο στάδια. Τα κύτταρα T, του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εκτελούν χρέη περιπόλου που αναζητεί εισβολείς, εντοπίζουν τα κύτταρα της γρίπης και προσπαθούν να τα καταστρέψουν. Τα κύτταρα B που ακολουθούν παράγουν αντισώματα έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας εισβολής από τον ιό. Όμως, τα κύτταρα T παράγουν εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση κυτοκινών, που επιτρέπουν στον οργανισμό να σκοτώσει τα επικίνδυνα κύτταρα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η υπερβολική αντίδραση προκαλεί μείζονα προβλήματα υγείας αφού παράγονται μόρια φλεγμονής που προκαλούν με τη σειρά τους τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών». O μεγάλος αριθμός κυττάρων κλείνει τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό οξυγόνο στο αίμα.

Σε μια έκθεση 29 ασθενών που επιβεβαιώθηκαν ως ασθενείς με πνευμονία 2019-nCov, 27 (93%) έδειξαν αυξημένο hsCRP, δείκτη φλεγμονής (και οξειδωτικού στρες) (5). Ο παράγοντας 2 του μεταγραφικού πυρηνικού παράγοντα που σχετίζεται με τον ερυθροειδή 2 (Nrf2) είναι ένας βασικός ρυθμιστής της έκφρασης της κυτταροπροστατευτικής πρωτεΐνης που προκαλείται από το αντιοξειδωτικό στοιχείο (ARE). Η ενεργοποίηση της σηματοδότησης Nrf2 παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη των κυττάρων και των ιστών από τη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη C είναι ένα βασικό στοιχείο του αντιοξειδωτικού συστήματος στην κυτταρική απόκριση (6).

 

 

Αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα βιταμίνη C σε υψηλές δόσεις, για την αντιμετώπιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)

Είναι σαφές ότι το αυξημένο οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση του ARDS και στον θάνατο. Η καταιγίδα κυτοκινών παρατηρείται τόσο στις ιογενείς όσο και στις βακτηριακές λοιμώξεις. Η καταιγίδα των κυτοκινών οδηγεί σε αυξημένο οξειδωτικό στρες, σε ARDS και θάνατο. Αυτό είναι σημαντικό στην κλινική διαχείριση. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες με μεγάλη δόση αντιοξειδωτικών, φαίνεται λογικό βήμα και μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτές τις θανατηφόρες πανδημίες, χωρίς τη μακρά αναμονή ειδικών για παθογόνα εμβολίων και φαρμάκων, όπως συμβαίνει με την τρέχουσα επιδημία του κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα, η μεγάλη δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά με επιτυχία σε ιογενή ARDS και επίσης σε γρίπη. Οι Fowler et al περιγράφουν μια γυναίκα ηλικίας 26 ετών που ανέπτυξε ιικό ARDS (ρινοϊό και εντεροϊό-D68) (7). Είχε γίνει δεκτή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Μετά την αποτυχία της συνήθους αντιμετώπισης ρουτίνας, τοποθετήθηκε στην ECMO (εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης, γνωστή και ως εξωσωματική υποστήριξη ζωής ECLS) την 3η ημέρα. Επίσης, άρχισε την 1η ημέρα ECMO υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C (200mg/kg σωματικού βάρους/24 ώρες, χωρισμένη σε 4 δόσεις, μία κάθε 6 ώρες). Οι πνεύμονές της έδειξαν σημαντική βελτίωση την ημέρα 2 υψηλής έγχυσης ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε απεικόνιση ακτίνων Χ. Συνέχισε να βελτιώνεται με ECMO και ενδοφλέβια βιταμίνη C και η ECMO σταμάτησε την 7η ημέρα ECMO και ο ασθενής ανάρρωσε και έφυγε από το νοσοκομείο την 12η ημέρα, χωρίς την ανάγκη συμπληρωματικού οξυγόνου. Ένα μήνα αργότερα, η ακτινογραφία των πνευμόνων έδειξε πλήρη ανάρρωση.

Ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα μια σοβαρή περίπτωση γρίπης που υποβλήθηκε σε επιτυχή θεραπεία με υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C (8). Ο 25χρονος MG ανέπτυξε συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, τα οποία επιδεινώνονταν ταχύτατα στο βαθμό που, περίπου 2 εβδομάδες αργότερα, ο ασθενής είχε μόλις την ενέργεια να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τοποθετήθηκε σε υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C (50.000 mg βιταμίνης C σε 1000 ml διάλυμα Ringer, που εγχύθηκε για 90 λεπτά). Ο ασθενής ανέφερε αμέσως σημαντική βελτίωση την επόμενη μέρα. Την ημέρα 4 της έγχυσης ενδοφλέβιας βιταμίνης C ανέφερε ότι αισθάνεται φυσιολογικός. Συνέχισε από το στόμα βιταμίνη C (2.000 mg δύο φορές την ημέρα).

Ερευνητές ανέφεραν ότι η βιταμίνη C μειώνει την παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε μια μετα-ανάλυση του 2019 18 κλινικών μελετών με συνολικό αριθμό ασθενών 2004 στο περιοδικό Nutrients  (9). Σε αυτή την έκθεση, η βιταμίνη C μείωσε την παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας κατά 97,8% σε μια υποομάδα 1766 ασθενών.

Ερευνητές ανέφεραν σε μελέτη του 2017 στο περιοδικό Chest τη χρήση ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε 47 περιστατικά σήψης στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Βρήκαν σημαντική μείωση του ποσοστού θνησιμότητας στην ομάδα των ασθενών με ενδοφλέβια βιταμίνη C μαζί με κορτικοστεροειδή και θειαμίνη (10).

Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βιταμίνη C και σουλφοραφάνη σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences έδειξαν ότι μειώνουν την οξεία φλεγμονώδη πνευμονική βλάβη που προκαλείται από οξειδωτικό στρες (11).

Για την αντιμετώπιση της καταιγίδας των κυτοκινών οι ειδικοί συνιστούν υψηλές δόσεις βιταμίνης D3. Οι ειδικοί συνιστούν ότι τα ιδανικά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα είναι 50-80 ng/mL. Εάν τα επίπεδά σας είναι κάτω από 50 ng/mL, με τα πρώτα συμπτώματα του ιού οι ειδικοί συνιστούν να λάβετε 50.000 IU βιταμίνης D την πρώτη ημέρα και αυτή η υψηλή δόση να συνεχιστεί για 3 ακόμη ημέρες. Σταδιακά μειώστε τη δόση σε περίπου 5000 IU βιταμίνης D ημερησίως. Εάν ήδη λαμβάνετε περίπου 5000 IU βιταμίνης D ημερησίως πριν κολλήσετε τον ιό, τότε δεν χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D. Απλώς συνεχίστε με την ίδια δόση. Θα πρέπει να διαλέγετε συμπληρώματα βιταμίνης D3 και να τα συνδυάζετε με βιταμίνη Κ2.

 

Θεραπευτικό πρωτόκολλο κατά του κορονοϊού

Ενδοφλέβια βιταμίνη C 25.000 mg για κάποιες μέρες και μετά στοματική χορήγηση βιταμίνης C 2000 mg δύο φορές την ημέρα

Βιταμίνη D3 50.000 IU για λίγες μέρες σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D. Αν ο ασθενής δεν έχει έλλειψη σε βιταμίνη D, μπορεί να παίρνει 5000 IU.

Βιταμίνη Κ2 100 mcg

Βιταμίνη Α 10.000 IU

Βιταμίνη Ε 400 IU

Τοκοτριενόλες 100 mg

Σελήνιο 200 mcg

Ψευδάργυρος 50 mg

Σουλφοραφάνη 2000 mcg

Κουρκουμίνη 400 mg

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις συμβουλές και την αγωγή του γιατρού σας, αλλά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.  

 

Διαβάστε επίσης τα άρθρα μου:

«Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C και βιταμίνης D μπορούν να προστατέψουν από τον κοροναϊό»

«Ενδοφλέβια και στοματική χορήγηση βιταμίνης C για τη θεραπεία του κορονοϊού»

«Η Κίνα διεξάγει κλινική δοκιμή με ενδοφλέβια βιταμίνη C για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό»

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Chen N, Zhou M, Dong X, Qu J, Gong F, Han Y, Qiu Y, Wang J, Liu Y, Wei Y, Xia J, Yu T, Zhang X, Zhang L. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study. Lancet Lond Engl. 2020 Jan 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32007143
 2. Meng L, Zhao X, Zhang H. HIPK1 Interference Attenuates Inflammation and Oxidative Stress of Acute Lung Injury via Autophagy. Med Sci Monit Int Med J Exp Clin Res. 2019 Jan 29;25:827-35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30734722
 3. Yan X, Fu X, Jia Y, Ma X, Tao J, Yang T, Ma H, Liang X, Liu X, Yang J, Wei J. Nrf2/Keap1/ARE Signaling Mediated an Antioxidative Protection of Human Placental Mesenchymal Stem Cells of Fetal Origin in Alveolar Epithelial Cells. Oxid Med Cell Longev. 2019;2019:2654910. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31217836
 4. Hecker L. Mechanisms and consequences of oxidative stress in lung disease: therapeutic implications for an aging populace. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2018 01;314(4):L642-53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29351446
 5. Chen L, Liu HG, Liu W, Liu J, Liu K, Shang J, Deng Y, Wei S. [Analysis of clinical features of 29 patients with 2019 novel coronavirus pneumonia]. Zhonghua Jie He He Hu Xi Za Zhi Zhonghua Jiehe He Huxi Zazhi Chin J Tuberc Respir Dis. 2020 Feb 6;43(0):E005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32026671
 6. Liu Q, Gao Y, Ci X. Role of Nrf2 and Its Activators in Respiratory Diseases. Oxid Med Cell Longev. 2019;2019:7090534. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30728889
 7. Fowler III AA, Kim C, Lepler L, Malhotra R, Debesa O, Natarajan R, Fisher BJ, Syed A, DeWilde C, Priday A, Kasirajan V. Intravenous vitamin C as adjunctive therapy for enterovirus/rhinovirus induced acute respiratory distress syndrome. World J Crit Care Med. 2017 Feb 4;6(1):85-90. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28224112
 8. High Dose Vitamin C and Influenza: A Case Report – ISOM, 2020 Feb 9. https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report/?from=groupmessage&isappinstalled=0
 9. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C Can Shorten the Length of Stay in the ICU: A Meta-Analysis. Nutrients. 2019 Mar 27;11(4). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30934660
 10. Marik PE, Khangoora V, Rivera R, Hooper MH, Catravas J. Hydrocortisone, Vitamin C, and Thiamine for the Treatment of Severe Sepsis and Septic Shock: A Retrospective Before-After Study. Chest. 2017;151(6):1229-38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27940189
 11. Patel V, Dial K, Wu J, Gauthier AG, Wu W, Lin M, Espey MG, Thomas DD, Jr CRA, Mantell LL. Dietary Antioxidants Significantly Attenuate Hyperoxia-Induced Acute Inflammatory Lung Injury by Enhancing Macrophage Function via Reducing the Accumulation of Airway HMGB1. Int J Mol Sci. 2020 Feb 1;21(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32024151

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο