6947869647 [email protected]

Ανοικτή επιστολή προς τον καθηγητή φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη για COVID-19, εμβόλια και βιταμίνη D

Αγαπητέ κύριε Γραβάνη,

Το παρόν κείμενο αποτελεί ανοικτή επιστολή προς εσάς, η οποία έχει δημοσιευτεί τόσο στην ιστοσελίδα μου (https://mariosdimopoulos.com/) όσο και στη σελίδα μου στο facebook. Θα παρακαλούσα για μια εντός δύο ημερών απάντησή σας στο κείμενό μου, διαφορετικά αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε τα όσα γράφω σε αυτή την ανοικτή επιστολή.

Στις 3-10-2021 σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN αναφέρατε τα παρακάτω: «Η Πορτογαλία με 85% πλήρως εμβολιασμένους, η Γερμανία με 68-70% πλήρως εμβολιασμένους, έχουν ανά εκατομμύριο κατοίκους, οι πρώτοι δύο νεκρούς, και η δεύτερη 4 νεκρούς. Αντίθετα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που έχουν 28% εμβολιασμένους και 16% εμβολιασμένους έχουν 45 με 58 (νεκρούς). Η χώρα μας βρίσκεται στο μέσον με 57-60% πλήρως εμβολιασμένους έχουμε 17 νεκρούς. Τα δεδομένα λοιπόν αυτά δείχνουν σαφώς πρώτον: ότι τα εμβόλια δουλεύουν να περιορίσουν τη βαριά λοίμωξη και από το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι εξαιρετικά λοιμογόνο. Δεύτερον, προστατεύουν με την τρίτη δόση μάλλον περισσότερο σε ποσοστό τοις εκατό και τη διασπορά του ιού. Γιατί, ξέρετε ο κόσμος νομίζει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου όσον αφορά τη λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα αφορά μόνο στον περιορισμό της πιθανότητας βαριάς λοίμωξης. Δεν ισχύει αυτό. Γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό, δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι 50 και 60% των πλήρως εμβολιασμένων δεν έχουν κανονικό ιικό φορτίο, όταν μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό επιβεβαιώνεται πολύ πιο έντονα με την αναμνηστική δόση».

Παρουσιάζετε όπως θέλετε τα δεδομένα από διάφορες χώρες για να κερδίσετε τις εντυπώσεις και να πείσετε το τηλεοπτικό κοινό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για παράδειγμα, αναφέρεστε σε βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένους θανάτους λόγω COVID, αλλά αποκρύπτετε (ή αγνοείτε;) το γεγονός ότι και η Αλβανία έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αλλά πολύ χαμηλό αριθμό θανάτων. Αναφέρεστε στην Πορτογαλία και στη Γερμανία, οι οποίες έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και χαμηλό αριθμό θανάτων, αλλά αποκρύπτετε το γεγονός ότι η Σουηδία έχει περίπου το ίδιο ποσοστό εμβολιασμού με την Ελλάδα, αλλά σχεδόν μηδενικούς θανάτους. Επίσης, σας διαφεύγει το γεγονός ότι οι χαμηλοί θάνατοι στη Γερμανία μπορεί να οφείλονται και σε άλλη αιτία πέρα από τα εμβόλια, όπως είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάτι που απουσιάζει στην Ελλάδα!

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2021 στο Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02183-8/fulltext), η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Pfizer (άρα εγείρονται ερωτηματικά για την αντικειμενικότητά της), έδειξε μεν ότι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας για 6 μήνες, η αποτελεσματικότητα όμως του εμβολίου κατά της μόλυνσης μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου από 88% τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό σε 47% μετά από πέντε μήνες. Άρα, ακόμα και αν δεχθούμε αυτά τα αποτελέσματα, γίνεται ξεκάθαρο ότι το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ είναι εντελώς λάθος. Μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν όπως οι ανεμβολίαστοι μετά από μερικούς μήνες από τη λήψη του εμβολίου. Και μάλιστα με το ίδιο ιικό φορτίο.

Δεδομένα επίσης από το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της μόλυνσης μειώθηκε στο 39% στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, από 95 % τον Ιανουάριο έως τις αρχές Απριλίου (https://www.nytimes.com/2021/07/23/science/covid-vaccine-israel-pfizer.html).

Από την άλλη πλευρά, μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας μειώθηκε στο 77% μετά από τέσσερις μήνες, σε σύγκριση με 91% τους πρώτους μήνες (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7038e1.htm?s_cid=mm7038e1_w).

Από αυτά τα επίσημα δεδομένα γίνεται σαφές ότι αυτά τα εμβόλια δεν αποτελούν τη λύση για την πανδημία, αφού μετά από 4 μήνες πέφτει σημαντικά η αποτελεσματικότητά τους κατά της βαριάς νόσησης και νοσηλείας (μελέτη CDC) και μετά από 5 περίπου μήνες πέφτει πάνω από το μισό η αποτελεσματικότητά τους κατά της μόλυνσης (μελέτη Lancet και δεδομένα από το Ισραήλ).

Ωστόσο υπάρχουν δεδομένα από Αγγλία, Ουαλία και Ισραήλ που μας δείχνουν ακόμα χειρότερη εικόνα για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή νόσησης και νοσηλείας, και άρα θανάτου. Ο Δρ. Kobi Haviv, διευθυντής του νοσοκομείου Herzog στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σε δελτίο ειδήσεων ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού ότι «το 85-90% των νοσηλειών εδώ είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται». (https://www.theepochtimes.com/majority-of-hospitalized-covid-19-patients-are-fully-vaccinated-at-israel-hospital-doctor_3937497.html). Το ποσοστό θνησιμότητας από την παραλλαγή Δέλτα είναι έξι φορές υψηλότερο για τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους, δείχνουν τα δεδομένα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (https://mariosdimopoulos.com/epidimies/to-pososto-thnisimotitas-apo-tin-parallagi-delta-einai-eksi-fores-ipsilotero-gia-tous-emvoliasmenous-apo-tous-anemvoliastous-deixnoun-ta-dedomena-igeias-tou-inomenou-vasiliou/). Στην Αγγλία το 54% των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 είναι πλήρως εμβολιασμένο. Περίπου το μισό των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία ή στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι (https://www.irishtimes.com/news/health/covid-54-of-hospital-patients-with-virus-are-fully-vaccinated-1.4670229). Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ουαλία. Άρθρο του BBC γράφει ότι μόνο το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων «κρουσμάτων» κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι και ότι το 80% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι πλήρως εμβολιασμένοι (https://www.bbc.com/news/uk-wales-58680204). Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αγγλία και στην Ουαλία η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι., ενώ στην Ελλάδα μας λένε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι; Κάποιος ψεύδεται λοιπόν, εκτός και αν οι Έλληνες έχουμε ξεχωριστό DNA…

Το ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση από την παραλλαγή Δέλτα γίνεται εμφανές και από άλλα δεδομένα, όπως αυτά από το πανεπιστήμιο Cornell. Despite 95% vaccination rate, Cornell today has five times more COVID cases than it did this time last year (https://www.thecollegefix.com/despite-95-vaccination-rate-cornell-today-has-five-times-more-covid-cases-than-it-did-this-time-last-year/).

Μέχρι τις 2 Ιουνίου το 99% του πληθυσμού του Γιβραλτάρ είχε εμβολιαστεί πλήρως για τον COVID-19. Από τότε τα κρούσματα COVID έχουν αυξηθεί κατά 2500%. Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμα κι αν εμβολιαστεί με αυτά τα εμβόλια το σύνολο του πληθυσμού, δεν μπορεί να κτιστεί «τείχος ανοσίας» και ότι αυτά τα εμβόλια δεν προστατεύουν κάποιον από το να κολλήσει και να νοσήσει.

Ανοσία της  αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα εμβόλια και γενικά στους κορονοϊούς, έτσι το αφήγημα ότι δήθεν πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού, για να επιτευχθεί «τείχος ανοσίας» δεν έχει καμιά επιστημονική βάση. Κατατοπιστικό είναι το άρθρο της Καθημερινής με τίτλο: «Κορωνοϊός: Ανέφικτη η ανοσία της αγέλης», όπου μεταξύ άλλων γράφει: «“Η ανοσία της αγέλης είναι μια μυθική έννοια”, δήλωσε χθες ο καθηγητής σερ δρ Αντριου Πόλαρντ, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group). Απευθυνόμενος στη διακομματική επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου για την COVID, ο καθηγητής Πόλαρντ επισήμανε ότι η παγκόσμια επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» καταρρίπτει την προσέγγιση της ανάπτυξης ανοσίας της αγέλης ως στόχου της εμβολιαστικής εκστρατείας. “Η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη, επειδή η Δέλτα μπορεί να προσβάλει ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους”». (https://www.kathimerini.gr/world/561463621/koronoios-anefikti-i-anosia-tis-agelis/). Επίσης το περιοδικό Nature έχει γράψει εδώ και πολλούς μήνες άρθρο με τίτλο: Five reasons why COVID herd immunity is probably impossible (https://www.nature.com/articles/d41586-021-00728-2).

Μια και αναφερθήκατε στο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων, υπονοώντας ότι είναι χαμηλότερο αν νοσήσουν από αυτό των ανεμβολίαστων, αυτό είναι εντελώς αντιεπιστημονικό. Σας γνωστοποιώ ότι νέα μελέτη που συγκρίνει το ιικό φορτίο μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων (συμπτωματικών και ασυμπτωματικών) παρουσιάστηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California, Davis). Η μελέτη έχει τίτλο “No Significant Difference in Viral Load Between Vaccinated and Unvaccinated, Asymptomatic and Symptomatic Groups Infected with SARS-CoV-2 Delta Variant” και το συμπέρασμα της μελέτης είναι: «We found no significant difference in cycle threshold values between vaccinated and unvaccinated, asymptomatic and symptomatic groups infected with SARS-CoV-2 Delta. Given the substantial proportion of asymptomatic vaccine breakthrough cases with high viral levels, interventions, including masking and testing, should be considered for all in settings with elevated COVID-19 transmission. (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.28.21264262v1).

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αφού μπορούν να οδηγήσουν σε ανθεκτικές μεταλλάξεις του ιού. Αυτό το είχε πρωτοδιατυπώσει ο διάσημος Γάλλος ιολόγος Luc Montagnier, βραβευθείς με Νόμπελ για την ανακάλυψη του ιού HIV, αλλά έχει επιβεβαιωθεί και από μελέτη επιστημόνων του MIT και του Harvard με τίτλο Risk of rapid evolutionary escape from biomedical interventions targeting SARS-CoV-2 spike protein (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0250780). Αυτό μας εξηγεί γιατί στο πρώτο κύμα δεν είχαμε καμία αξιόλογη μετάλλαξη που να επικράτησε, ενώ όλες άρχισαν να εμφανίζονται με το δεύτερο κύμα.

Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της θέσης ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να χορηγούνται μαζικά στον γενικό πληθυσμό και δεν αποτελούν λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν θα αναλύσω εδώ το θέμα των άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών αυτών των εμβολίων, γιατί αυτό θα απαιτούσε συγγραφή πολλών σελίδων, κάτι που θα ξέφευγε από τα στενά όρια μιας σύντομης ανοικτής επιστολής. Είναι αδήριτος ανάγκη λοιπόν η ανεύρεση μιας εναλλακτικής λύσης αντί των εμβολίων, δεδομένου και ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού (αλλά και παγκοσμίως) αρνείται να εμβολιαστεί. Και αυτή η λύση υπάρχει και είναι η βιταμίνη D!

Ο δρ Michael Holick, καθηγητής ιατρικής, φυσιολογίας και βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, είναι ένας από τους πιο ειδικούς παγκοσμίως στη βιταμίνη D και στην επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία. Ο Holick από τον Σεπτέμβριο του 2020 έλεγε ότι μια επαρκής ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής του κορονοϊού κατά 54%. Ο Holick και οι συνεργάτες του μελέτησαν δείγματα αίματος από το Quest Diagnostics περισσότερων από 190.000 Αμερικανών και από τις 50 πολιτείες και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 54% υψηλότερη θετικότητα COVID σε σύγκριση με εκείνους με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Ο κίνδυνος προσβολής από τον κορονοϊό συνέχισε να μειώνεται καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα της βιταμίνης D, σύμφωνα με τη μελέτη. «Όσο υψηλότερη ήταν η κατάσταση της βιταμίνης D, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος», δήλωσε ο Holick (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252). Η βιταμίνη D καταστέλλει την υπερβολική απελευθέρωση κυτοκινών που μπορεί να παρουσιαστεί ως καταιγίδα κυτοκινών, μια κοινή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον COVID.

Από τότε που δημοσιεύτηκε αυτή η μελέτη του Holick έχουν δημοσιευτεί πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από COVID-19 και εισαγωγής σε ΜΕΘ. Πρόσφατα, στις 17 Ιουνίου του 2021 δημοσιεύθηκε μελέτη στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism μελέτη με τίτλο «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από το COVID-19: μια αναδρομική μελέτη ασθενών-μαρτύρων» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στο COVID-19. Η ευρεία μέτρηση της 25(OH)D στον ορό και η αντιμετώπιση τυχόν ασυνεπής ανεπάρκειας ή έλλειψης μέσω εξετάσεων μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο» (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34139758/). Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου 2021 στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology τονίζει τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19. Η μελέτη έχει τίτλο: «Η εποχή του COVID-19 υπενθυμίζει τη σημασία της εξασφάλισης επαρκούς κατάστασης βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό» (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8323499/). Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2021 στο περιοδικό Wiener Klinische Wochenschrift συμπέρανε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης D και ποσοστού θνησιμότητας πληθυσμού από τον COVID-19 στην Ευρώπη (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33721102/). Για να ανακτήσουν τα δεδομένα για τα επίπεδα της βιταμίνης D, οι συγγραφείς ανέλυσαν τα δεδομένα του πληθυσμού της βιταμίνης D στην Ευρώπη που συλλέχθηκαν από τη δήλωση της European Calcified Tissue Society (ECTS) του 2019 σχετικά με την κατάσταση της βιταμίνης D που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Endocrinology. Υπήρχαν σύνολα δεδομένων από 10 χώρες που πληρούσαν τα κριτήρια και αναλύθηκαν. Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D ορίστηκε ως 25(OH)D μικρότερη από 25 nmol/L (10 ng/dL). Η ανάλυση έδειξε ότι ο υψηλότερος επιπολασμός σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα. Οι συγγραφείς συνιστούν παγκόσμια εξέταση για ανεπάρκεια βιταμίνης D και περαιτέρω έρευνα για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2021 έγινε προδημοσίευση μιας μελέτης στο medRxiv με τίτλο “COVID-19 mortality risk correlates inversely with vitamin D3 status, and a mortality rate close to zero could theoretically be achieved at 50 ng/ml 25(OH)D3: Results of a systematic review and meta-analysis” (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.09.22.21263977v1). Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι ότι η θνησιμότητα θα μπορούσε να είναι σχεδόν μηδενική, αν κάποιος έχει 50 ng/ml 25(OH)D3 στο αίμα του. Κάτι που σημαίνει ότι η λήψη σχετικά υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης D (5000-10.000 IU την ημέρα) θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αποτροπή της θνησιμότητας από τον COVID-19 από αυτήν που προσφέρουν τα εμβόλια.

Μια μελέτη που χρησιμοποίησε ενεργείς μορφές βιταμίνης D3 έχει δείξει ότι οι μεταβολίτες της βιταμίνης μπορούν να εμποδίσουν την αντιγραφή και εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι η λουμιστερόλη, που παράγεται από μια χημική αντίδραση στο σώμα χρησιμοποιώντας το φως, λειτουργεί για να εμποδίσει τον COVID-19. Οι μεταβολίτες της βιταμίνης D και της λουμιστερόλης μπόρεσαν να μπλοκάρουν δύο συγκεκριμένα ένζυμα (RdRP και Mrpo) που απαιτούνται για τον κύκλο ζωής του SARS-CoV-2, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας στις Βασικές Επιστήμες στο Νέο Δελχί της Ινδίας και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2021 στο American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism (https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00174.2021).

Είναι απορίας άξιον πώς εσείς, ως καθηγητής φαρμακολογίας, δεν έχετε αναφερθεί δημοσίως στην τηλεόραση σε αυτές τις μελέτες για τη βιταμίνη D. Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχετε αναφερθεί; Δύο τινά συμβαίνουν. Ή δεν γνωρίζετε αυτές τις μελέτες ή αν τις γνωρίζετε, τις αποκρύπτετε. Στην πρώτη περίπτωση, δεν δικαιολογείται ένας καθηγητής φαρμακολογίας να αγνοεί αυτές τις επιστημονικές μελέτες. Στη δεύτερη περίπτωση, αποκρύπτετε από τον ελληνικό λαό μια πληροφορία που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή. Αν γνωρίζετε αυτές τις μελέτες, ο λόγος για τον οποίο δεν αναφέρεστε σε αυτές τις μελέτες είναι η μονιστική προώθηση των εμβολίων; Παρακαλείσθε όπως ξεκαθαρίσετε τη θέση σας.

Μπορείτε να μου απαντήσετε στο email μου και θα παραθέσω την απάντησή σας κάτω από το κείμενό μου στην ιστοσελίδα μου καθώς και στη σελίδα μου στο facebook.

 

Με εκτίμηση,

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

https://mariosdimopoulos.com/

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο