6947869647 [email protected]

Διατροφικά συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Γράφει η Αμερικανίδα διαιτολόγος Heidi Moretti

Όταν προσπαθούμε να αποφύγουμε αρρώστιες και να αποτρέψουμε ασθένειες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού για να βοηθήσουμε σε αυτό το σκοπό; Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω ορισμένες βασικές αρχές της ανοσολογικής απόκρισης από την άποψη της λειτουργικής ιατρικής (functional medicine). Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, την ψυχική υγεία, την πρόληψη λοιμώξεων και πολλά άλλα. Η ανοσοποιητική υγεία παίζει ακόμη ένα ρόλο που μας κρατά υγιείς κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Ενώ η διατροφή είναι το θεμέλιο της ανοσίας μας, ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να παρέχουν ανοσολογική υποστήριξη. Εδώ παρουσιάζονται έρευνες που σχετίζονται με διάφορα συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων της ισορροπημένης διατροφής, των βιταμινών και των μετάλλων. Από εκεί και πέρα, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς και πώς να φροντίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Βασικά ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρίσκεται κυρίως στο πεπτικό μας σύστημα. Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα και συναφή γεγονότα σχετικά με την υγεία του εντέρου και την ανοσοποιητική λειτουργία.

– Το 70% ή περισσότερο της ικανότητάς μας να καταπολεμάμε τις ασθένειες αρχίζει στο έντερο με τον λεμφικό ιστό που σχετίζεται με το έντερο.

– Κάποια στελέχη ιών κολλούν μέσω του εντέρου (1).

– Σε αιλουροειδών τύπων κρυολογήματος η αναλογία των καλών προς τα κακά υγιή βακτηρίδια προβλέπει την παρουσία ασθένειας (2).

– Οι μολυσμένοι με ιό HIV ασθενείς με αυθόρμητο έλεγχο έχουν υγιέστερο λεμφοειδή ιστό που σχετίζεται με το έντερο  (3).

– Τα προβιοτικά στο έντερο δημιουργούν ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

– Τα προβιοτικά διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης και την ενεργοποίηση της έμφυτης ανοσίας στους ιούς (4).

Συμπέρασμα: Η ανοσολογική υποστήριξη ξεκινά με ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

 

Υποστήριξη της υγείας του εντέρου

Η θρέψη του σώματός σας σημαίνει ότι τρέφετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο έντερό σας. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας επηρεάζουν την ανοσία σας.

Η υγεία του εντέρου απαιτεί τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Προβιοτικά

Ζυμωμένα τρόφιμα

Προβιοτικά ή ίνες

Βιταμίνες

Μέταλλα

Πρωτεΐνη

Υγιή λιπαρά

Αντιοξειδωτικά

 

Το πεπτικό ανοσοποιητικό σύστημα ευδοκιμεί επίσης αν περιορίζετε ή εξαλείφετε τις συνήθεις αλλεργιογόνες τροφές, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των συσκευασιών τροφίμων και των ζιζανιοκτόνων και των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, και των γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) τροφίμων  (υποψία μου).

Ξέρουμε ότι δεν μπορείτε να διορθώσετε το έντερο εν μία νυκτί, αλλά μπορεί να θεραπευτεί αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με τις έρευνες.

Η βελτίωση της διατροφής αλλάζει τα βακτηρίδια του εντέρου σε λίγες μόνο μέρες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Scientific American (5).

 

Συστατικά που μπορεί να επιδεινώσουν την ανοσία σας

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να μειώσουν την ανοσολογική σας λειτουργία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι κοινές μάρκες που έχουν σχεδιαστεί για ανοσοποιητικά οφέλη μπορούν να έχουν πιθανώς επιβλαβή πρόσθετα που διαταράσσουν την ανοσία του εντέρου σας.

Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν (6-8):

 

Σουκραλόζη

Διοξείδιο τιτανίου

Ζάχαρη

Φρουκτόζη

Νιτρώδες νάτριο

Polysorbate-80

Carrageenan

 

Θα διαπιστώσετε ότι πολλά συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αυτά τα συστατικά. Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να τρώτε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, ψάρια, κρέατα που τρέφονται με γρασίδι, βιολογικούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

 

Μανιτάρια για ανοσία

Όλα τα βρώσιμα μανιτάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανοσολογική λειτουργία.

Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον αριθμό των Τ-κυττάρων και τα ανοσολογικά συστατικά στο σώμα.

Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι η πρόσληψη μανιταριών συνδέεται με βελτιωμένη ανοσοαπόκριση (9).

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια είναι αναμφισβήτητα καλά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα αγαπημένα μου μανιτάρια για ανοσία είναι:

 

Chaga

Reishi

 

Μπορείτε να προσθέσετε αυτές τις σκόνες μανιταριών σε οποιαδήποτε συνταγή, όπως σούπες, στιφάδο, τηγανιτά (stir fries) σάλτσες και πολλά άλλα. Μου αρέσει να φτιάχνω καφέ με μανιτάρι ή τσάι μανιταριών. Απλώς προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο σε οτιδήποτε επιθυμείτε.

Ένα άλλο δημοφιλές συμπλήρωμα μανιταριών ονομάζεται Host Defense My Community. Αυτό συχνά είναι εξαντλημένο, οπότε μπορείτε να πάρετε Host Defense Mycobotanicals Energy εδώ, το οποίο είναι κάπως παρόμοιο.

Συμπέρασμα: τα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να στηρίξουν την υγεία και την ανοσία. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα οφέλη υγείας τους συμπεριλαμβάνοντας  αυτά στα συμπληρώματα ανοσοποίησης ή στα γεύματά σας.

 

Θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Μπορείτε να θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του κοινού κρυολογήματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα απαντά συχνά με παρόμοιο τρόπο σε διάφορους ιούς, κάτι που είναι καλό για εμάς. Βασική προϋπόθεση είναι η ενυδάτωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πίνετε επαρκή νερό και ενυδατικά ποτά όπως τσάι βοτάνων.

Η ιική αναπαραγωγή ή η εξάπλωση των ιών μειώνεται από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά σε μελέτες σε ανθρώπους και σε μελέτες κυτταροκαλλιέργειας (10).

 

Ψευδάργυρος

Πολύ γνωστό ότι υποστηρίζει την ανοσοποιητική υγεία και την υγεία του εντέρου, ο ψευδάργυρος είναι μια προφανής θρεπτική ουσία για να αναφέρουμε εδώ. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός για τον ψευδάργυρο: διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σεξουαλική υγεία. Το WebMD λέει ότι ο ψευδάργυρος είναι πιθανώς αποτελεσματικός για το κοινό κρυολόγημα και για τη μείωση άλλων ενοχλήσεων όπως η ακμή, η κατάθλιψη, η διάρροια και πολλά άλλα.

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανοσία και τον ψευδάργυρο:

Οι δόσεις των δισκίων ψευδαργύρου 80-200 mg ανά ημέρα μείωσαν τα συμπτώματα του κρυολογήματος κατά 33% έως 35% σε μια μεγάλη ανασκόπηση περίπου 600 ατόμων (11). Μικρότερες δόσεις φαίνονται επίσης αποτελεσματικές.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην αποκατάσταση του εντερικού τοιχώματος και στην έμφυτη ανοσολογική αντίδραση. Δεν πρόκειται να αφήσω τους φίλους και την οικογένειά μου να είναι χαμηλή σε ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κινδύνου.

Μεταφορές ψευδαργύρου

Ένα θέμα του ψευδαργύρου μέσα στο σώμα είναι η μεταφορά. Ορισμένες φυσικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη ψευδαργύρου μέσα στα κύτταρα για να είναι αποτελεσματικός.

Φυσικά ιονοφόρα ψευδαργύρου

Δύο επιλογές είναι διαθέσιμες για χρήση ως φυσικοί ιονοφόροι ψευδαργύρου.

Τι είναι ιονοφόρα ψευδαργύρου; Είναι απλώς ουσίες που βοηθούν να βάλουν τον ψευδάργυρο μέσα στο κύτταρο όπου χρειάζεται.

Τα ιονοφόρα ψευδαργύρου βοηθούν τα κύτταρα να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ένα ιονοφόρο ψευδάργυρο ονομάζεται κουερσετίνη, η οποία είναι ένα φυσικό φυτικό εκχύλισμα από μήλα και κρεμμύδια. Ένα άλλο είναι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (γαλλική επιγαλοκατεχίνη) και η ρεσβερατρόλη.

 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθάει στην ανοσολογική λειτουργία και οι ανεπάρκειες σχετίζονται με υποβαθμισμένη ανοσολογική απάντηση. Εδώ είναι τα στοιχεία για τις λοιμώξεις, την ανοσία και τη βιταμίνη C:

– Μια αναφορά περίπτωσης σοβαρής αναπνευστικής νόσου (ARDS) έδειξε ότι η ενδοφλέβια βιταμίνη C είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία και πλήρη ανάρρωση (12).

– Επιπλέον δόσεις βιταμίνης C κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, μείωσαν τις ημέρες ασθένειας, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον πυρετό, σε μια επισκόπηση 8 κλινικών μελετών (13).

– Οι δόσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων των κοινών κρυολογημάτων είναι μεγαλύτερες από 1000 mg την ημέρα (14).

Προτείνω τη λιποσωμιακή βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση. Εάν έχετε ιστορικό νεφρών, προσέξτε με τη βιταμίνη C και όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση.

 

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμεύει ως αντιοξειδωτικό στο σώμα. Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας πιο δυνατά όταν έχετε ιογενή λοίμωξη (15).

Το σώμα σας χρειάζεται ακριβώς τη σωστή ποσότητα σεληνίου, οπότε μην παρασυρθείτε με συμπληρώματα υψηλής δόσης. Γενικά, περίπου 100 μικρογραμμάρια την ημέρα είναι άφθονα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σεληνίου και δεν το γνωρίζουν επειδή είναι χαμηλό στο έδαφος όπου αναπτύσσονται τα τρόφιμα.

Οι βραχυχρόνιες δόσεις των 100 mcg ημερησίως του σεληνίου είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο.

Οι πολυβιταμίνες των ανδρών συνήθως έχουν περισσότερο σελήνιο, έτσι οι άντρες και οι γυναίκες θα επωφεληθούν από την ποικιλία των ανδρών.

 

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α παίζει ρυθμιστικούς ρόλους στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία του εντερικού τοιχώματος (16). Αυτή η ισχυρή θρεπτική ουσία υποστηρίζει επίσης την υγιή γήρανση μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Περίπου το 30% των ανθρώπων έχουν γονίδια που περιορίζουν την ικανότητά τους να κάνουν δραστική βιταμίνη Α στο σώμα.

Οι ειδικοί συστήνουν βραχυχρόνια δοσολογία της βιταμίνης Α που ενεργοποιείται (ρετινόλη) για ανοσοποιητική υγεία και θεραπεία.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη Α για ανοσία, συνιστάται για βραχυχρόνια χρήση. Για παράδειγμα, πάρτε τη βιταμίνη Α για μια εβδομάδα ή δύο και σιγουρευτείτε ότι συνδυάζεται με επαρκή βιταμίνη D.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσολογική ανταπόκριση στις λοιμώξεις. Αυτή η σημαντική βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην υγιή αρτηριακή πίεση, την υγεία των αρθρώσεων, τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, τη μείωση του χρόνιου πόνου και πολλά άλλα.

Μια ανασκόπηση των μελετών έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτιώνουν την έμφυτη και προσαρμοστική ανταπόκριση στις ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού (17). Αυτό περιλαμβάνει τα Τ-κύτταρα, τα Β-κύτταρα και τα κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνα που ονομάζονται δενδρίτες

2-3 δόσεις 50.000 IU βιταμίνης D3 μπορεί να θεραπεύουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της γρίπης (18). Αυτή η δόση είναι υψηλή, αλλά είναι μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση. Πάντα επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε μακροπρόθεσμη δόση βιταμίνης D3.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από ένα συμπλήρωμα χαμηλότερης δόσης εάν δεν έχουν έκθεση στον ήλιο, λαμβάνουν φάρμακα που καταστρέφουν τη βιταμίνη D3 ή άτομα που χρησιμοποιούν πολλά αντηλιακά ή ζουν σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Η αγαπημένη μου βιταμίνη D3 είναι η D3 & MK7 επειδή περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2 για την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Συμπέρασμα: ενώ η δόση σας πρέπει να εξατομικεύεται, η βιταμίνη D3 είναι γνωστή για την ενίσχυση της ανοσίας του σώματός σας. Συστήνω να εξετάζετε τα επίπεδα του βιταμίνης D στο αίμα σας με το γιατρό σας κάθε χρόνο ή περισσότερο. Πάντα επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε τη βιταμίνη Κ2 εάν παίρνετε ένα διαλυτικό αίματος που ονομάζεται βαρφαρίνη.

 

Προβιοτικά και ζυμωμένα τρόφιμα

Τα προβιοτικά είναι καλά για να βοηθούν την ανοσοποιητική λειτουργία και τη λειτουργία του εντέρου. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα λειτουργούν ακόμη και για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων [R]. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με υγιή απώλεια βάρους.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα προβιοτικά είναι να τρώτε ζυμωμένα τρόφιμα όπως:

 

Ξυνολάχανο

Μηλόξυδο

Kimchi

Γιαούρτι

Κεφίρ

Kombucha

Τσάγια που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το oolong ή Pu erh

 

Στη συνέχεια, φροντίστε να πάρετε πολλές καλές ίνες από πράγματα όπως λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα για να προσφέρετε στον πεπτικό σωλήνα τα πρεβιοτικά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα προβιοτικών, τα οποία είναι γενικά ασφαλή εκτός κι αν είστε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι.

Δεν γνωρίζουμε εάν τα προβιοτικά αποτρέπουν τις ιογενείς λοιμώξεις, αλλά σίγουρα υποστηρίζουν πολλές πτυχές της ανοσίας.

Δεν σας αρέσουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα; Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να προσθέσετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που να περιέχει επίσης πρεβιοτικά και πεπτικά ένζυμα για την υποστήριξη της ανοσίας σας.

 

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τα εντερικά κύτταρα και για τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα. Τώρα δεν είναι καιρός να αμελήσουμε την πρωτεΐνη (19).

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ή αυτό μεταφράζεται σε περίπου 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά λίβρα σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 150 λίβρες, θα πρέπει να πάρετε τουλάχιστον 75 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Οι καλές πηγές πρωτεϊνών είναι ο άγριος σολομός, οι άγριες σαρδέλες, τα κρέατα ζώων που τρέφονται με γρασίδι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια που έχουν υποστεί ζύμωση και οι σπόροι.

Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

 

Μπαχαρικά και βότανα

Οι άνθρωποι έχουν στραφεί από καιρό σε μπαχαρικά και βότανα για τα οφέλη του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι ιοί των πτηνών που προκαλούν βρογχίτιδα παρεμποδίζονται από το σκόρδο, το έλαιο μέντας και το έλαιο θυμαριού (20-21). Αυτά είναι μερικά παραδείγματα.

Μπορείτε να υποστηρίξετε μια υγιή ανοσολογική απόκριση με ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και βοτάνων.

Χρησιμοποιήστε ό, τι έχετε στο μαγείρεμα και δημιουργήστε κάποια χαλαρωτικά τσάγια βοτάνων.

 

Elderberry (Σαμπούκος)

Τα elderberries χρησιμοποιούνται ευρέως για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των ιογενών λοιμώξεων και αυτό υποστηρίζεται από την έρευνα. Μια ανασκόπηση ερευνών σε 160 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα των elderberries μειώνουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (22).

Επειδή τα elderberries είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση, μπορείτε να συγκομίζετε το δικό σας και να φτιάχνετε σιρόπι χρησιμοποιώντας αυτήν την απλή συνταγή σιροπιού. https://wellnessmama.com/1888/elderberry-syrup/  Μπορείτε επίσης να αγοράσετε σιρόπι από elderberry.

 

Σύνοψη συμπληρωμάτων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφω πολλούς τρόπους για να υποστηρίξετε την ανοσοποιητική σας υγεία. Η συνολική ανοσολογική ανταπόκρισή μας εξαρτάται από τα τρόφιμα που τρώμε και τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε. Τα συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προσθέσουν σε μια υγιεινή διατροφή, εάν γίνεται με ενημερωμένο τρόπο. Θυμηθείτε, πολλοί ιοί και ασθένειες δεν ευδοκιμούν σε έναν καλά θρεμμένο οικοδεσπότη.

 

Αυτή η δημοσίευση προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν εννοείται ως ιατρική συμβουλή. Σημειώστε ότι πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας εάν κάνετε αλλαγές στο θεραπευτικό σας σχήμα. Η ατομική καθοδήγηση βασίζεται στη βασική σας υγεία και θα πρέπει να κρίνεται από τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Zhou J, Li C, Zhao G, et al. Human intestinal tract serves as an alternative infection route for Middle East respiratory syndrome coronavirus. Sci Adv. 2017 Nov 15;3(11):eaao4966. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29152574
 2. Meazzi S, Stranieri A, Lauzi S, et al. Feline gut microbiota composition in association with feline coronavirus infection: A pilot study. Res Vet Sci. 2019 Aug;125:272-278. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31326703
 3. Taborda NA, Correa LA, Feria MG, Rugeles MT. The Spontaneous Control of HIV Replication is Characterized by Decreased Pathological Changes in the Gut-associated Lymphoid Tissue. Curr HIV Res. 2018;16(5):338-344. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30706820
 4. Kanauchi O, Andoh A, AbuBakar S, Yamamoto N. Probiotics and Paraprobiotics in Viral Infection: Clinical Application and Effects on the Innate and Acquired Immune Systems. Curr Pharm Des. 2018 Feb; 24(6): 710–717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6006794/
 5. Feltman R. The Gut’s Microbiome Changes Rapidly with Diet. Scientific American, December 14, 2013. https://www.scientificamerican.com/article/the-guts-microbiome-changes-diet/
 6. Common food additive found to affect gut microbiota, ScienceDaily, May 13, 2019. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190513123017.htm
 7. Hrncirova L, Hudcovic T, Sukova E, et al. Human gut microbes are susceptible to antimicrobial food additives in vitro. Folia Microbiol (Praha). 2019 Jul;64(4):497-508. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30656592
 8. Gerasimidis, K., Bryden, K., Chen, X. et al. The impact of food additives, artificial sweeteners and domestic hygiene products on the human gut microbiome and its fibre fermentation capacity. Eur J Nutr (2019). https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-019-02161-8#citeas
 9. Mahfuz S, Song H, Miao Y, Liu Z. Dietary inclusion of mushroom (Flammulina velutipes) stem waste on growth performance and immune responses in growing layer hens. J Sci Food Agric. 2019 Jan 30;99(2):703-710. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29971802
 10. te Velthuis AJ, van den Worm SH, Sims AC, et al. Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture. PLoS Pathog. 2010 Nov 4;6(11):e1001176. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21079686
 11. Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017 May; 8(5): 2054270417694291. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418896/
 12. Fowler AA, Kim C, Lepler L, et al. Intravenous vitamin C as adjunctive therapy for enterovirus/rhinovirus induced acute respiratory distress syndrome. World J Crit Care Med. 2017 Feb 4; 6(1): 85–90. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295174/
 13. Ran L, Zhao W, Wang J, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. 2018; 2018: 1837634. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057395/
 14. Hemilä H. Vitamin C, respiratory infections and the immune system. Trends in Immunology. Volume 24, ISSUE 11, P579-580, November 01, 2003. https://www.cell.com/trends/immunology/fulltext/S1471-4906(03)00286-2
 15. Beck MA, Levander OA, Handy J. Selenium deficiency and viral infection. J Nutr. 2003 May;133(5 Suppl 1):1463S-7S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730444
 16. Huang Z, Liu Y, Qi G, et al. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep; 7(9): 258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/
 17. Yamshchikov AV, Desai NS, Blumberg HM, et al. Vitamin D for treatment and prevention of infectious diseases: A systematic review of randomized controlled trials. Endocr Pract. 2009 Jul–Aug; 15(5): 438–449. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855046/
 18. Schwalfenberg G. Vitamin D for influenza. Can Fam Physician. 2015 Jun; 61(6): 507. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463890/
 19. Are high-protein foods good for the immune system? WebMed. https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/are-highprotein-foods-good-for-the-immune-system
 20. Shojai TM, Langeroudi AG, Karimi V, et al. The effect of Allium sativum (Garlic) extract on infectious bronchitis virus in specific pathogen free embryonic egg. Avicenna J Phytomed. 2016 Jul-Aug; 6(4): 458–267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967842/
 21. Wińska K, Mączka W, Łyczko J, et al. Essential Oils as Antimicrobial Agents—Myth or Real Alternative? Molecules. 2019 Jun; 24(11): 2130. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6612361/
 22. Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30670267

 

ΠΗΓΗ

Moretti H. Immune Booster Supplements to Help Your Overall Health. March 19, 2020. https://www.thehealthyrd.com/immune-booster-supplements-to-help-your-overall-health/

 

Η Heidi Moretti είναι Aμερικανίδα διαιτολόγος με ενδιαφέρον στις φυσικές θεραπείες και την εναλλακτική ιατρική. Σπούδασε διατροφολογία Bachelor of Science Degree in Nutrition, 1992-1996, στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Μοντάνα, και εν συνεχεία έκανε το μεταπτυχιακό της Master of Science in Nutritional Sciences στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Είναι μέλος της Academy of Nutrition and Dietetics, του Institute for Functional Medicine και της American Heart Association.

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο