Ερευνητές στην Πράγα τάισαν δύο ομάδες 27 ατόμων με την ίδια δίαιτα θερμίδων διαχωρισμένων σε δύο ή έξι γεύματα την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έτρωγαν δύο γεύματα την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από όσους έτρωγαν έξι και το σάκχαρο του αίματός τους έπεσε.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα διαίρεσαν μια ομάδα 54 εθελοντών ηλικίας 30 έως 70 ετών με διαβήτη τύπου 2 σε δύο ομάδες 27 ατόμων.
Οι εθελοντές έλαβαν στη συνέχεια είτε μια δίαιτα έξι γευμάτων την ημέρα (Α6) για 12 εβδομάδες ακολουθούμενη από διατροφή δύο γευμάτων ημερησίως (Β2) ή αντίστροφα.
Η μελέτη συνέκρινε δύο γεύματα με έξι γεύματα – καθώς τα τελευταία είναι σύμφωνα με τις συμβουλές για την τρέχουσα πρακτική στην Τσεχική Δημοκρατία, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Κάθε δίαιτα περιείχε κατά μέσο όρο 1.700 θερμίδες την ημέρα.
Η ομάδα B2 έτρωγε μεταξύ 06:00 και 10:00 και στη συνέχεια μεταξύ 12:00 και 16:00 και η ομάδα A6 έτρωγε τα φαγητά της όλη την ημέρα.
Η απώλεια βάρους για την ομάδα Β2 ήταν κατά μέσο όρο 1,4kg περισσότερο από την ομάδα A6 και έχασε περίπου 4cm περισσότερα από τις περιφέρειες της μέσης τους.
Η επικεφαλής επιστήμονας Δρ Hana Kahleova του Ινστιτούτου Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «πολύ ευχάριστα». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ασθενείς φοβήθηκαν ότι θα ήταν πεινασμένοι το βράδυ, αλλά τα αισθήματα της πείνας ήταν χαμηλότερα διότι οι ασθενείς έτρωγαν μέχρι να χορτάσουν. Αλλά όταν έτρωγαν έξι φορές την ημέρα, δεν αισθάνονταν χορτασμένοι».
Η Δρ Kahleova δήλωσε ότι η μελέτη θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα χωρίς διαβήτη που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μόνο δύο γευμάτων μείωσε το σωματικό βάρος, το ηπατικό λίπος, τη γλυκόζη νηστείας στον ορό, μείωσε την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη του ορού και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη καλύτερα από ό, τι η κατανάλωση έξι γευμάτων.
Ο Δρ Richard Elliott, υπεύθυνος επικοινωνιών έρευνας στην Diabetes UK, δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση λιγότερων, μεγαλύτερων γευμάτων ημερησίως θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τα μικρότερα, συχνά γεύματα βοηθώντας τους ανθρώπους να διαχειριστούν την κατάστασή τους. «Θα χρειαστούν όμως μεγαλύτερες μελέτες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να υποστηρίξουμε αυτά τα ευρήματα προτού προβούμε σε αλλαγές στις διατροφικές συμβουλές που δίνονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο ερευνητής (2).
Σε καμιά κοινωνία σε καμιά εποχή οι άνθρωποι δεν κατανάλωναν έξι μικρά γεύματα ημερησίως, αλλά έτρωγαν δύο ή τρία μεγαλύτερα γεύματα. Επομένως οι τρέχουσες συστάσεις των επίσημων ιατρικών οργανισμών για τον διαβήτη ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συστήνουν τρία μεγάλα γεύματα και δύο μικρά σνακ. Αν και μια τέτοια διατροφή είναι καλή για πολλούς ανθρώπους, πολλοί δεν ανταποκρίνονται καλά σε τόσα πολλά γεύματα και προτιμούν λιγότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα του διαβήτη, αλλά και στο θέμα της πέψης και άλλων παραμέτρων υγείας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Kahleova H, Belinova L, Malinska H, Oliyarnyk O, Trnovska J, Skop V, Kazdova L, Dezortova M, Hajek M, Tura A, Hill M, Pelikanova T., Eating two larger meals a day (breakfast and lunch) is more effective than six smaller meals in a reduced-energy regimen for patients with type 2 diabetes: a randomised crossover study, Diabetologia. 2014 Aug;57(8):1552-60 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24838678
- Stephens P., Two meals a day ‘effective’ to treat type 2 diabetes, BBC News, 16 May 2014 https://www.bbc.com/news/health-27422547
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων