6947869647 [email protected]

Η διαλειμματική νηστεία δεν αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίκρουση νέας μελέτης

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκθεση που υπογραμμίζει μια παρουσίαση που πρότεινε μια συσχέτιση μεταξύ ενός 8ωρου χρονικά περιορισμένου προγράμματος διατροφής (διαλειμματική νηστεία) και 91% υψηλότερου κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό το δελτίο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο το διαδίκτυο, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση στο κοινό. Ωστόσο, αυτό το προκαταρκτικό εύρημα δεν έχει υποβληθεί σε πλήρη στατιστική ανάλυση ή αξιολόγηση από ομοτίμους, και η πρόωρη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει επικριθεί ως ανεύθυνη και δυνητικά παραπλανητική.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και έκανε τον γύρω του κόσμου (1).

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τύπος δίαιτας που τρώτε μόνο σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή σε ένα ορισμένο παράθυρο της ημέρας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε μια μελέτη για τη διαλειμματική νηστεία, μια μελέτη περισσότερων από 20.000 ενηλίκων, η οποία διαπίστωσε ότι αυτοί που έτρωγαν σε ένα 8ωρο της ημέρας (δηλαδή νήστευαν για 16 ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα) είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με αυτούς που ακολουθούσαν παραδοσιακό τρόπο σίτισης 12-16 ώρες την ημέρα.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία είναι καλή για την καρδιά και ότι μειώνει τη φλεγμονή.

Το Harvard Health Publishing γράφει: “Intermittent fasting: The positive news continues. A more realistic, sustainable, and effective approach for weight loss.” (Διαλειμματική νηστεία: Τα θετικά νέα συνεχίζονται. Μια πιο ρεαλιστική, βιώσιμη και αποτελεσματική προσέγγιση για την απώλεια βάρους).

Η Mayo Clinic γράφει: “What is intermittent fasting? Does it have health benefits? Intermittent fasting may be more beneficial than other diets for reducing inflammation.” (Τι είναι η διαλειμματική νηστεία; Έχει οφέλη για την υγεία; Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες δίαιτες για τη μείωση της φλεγμονής).

Το John Hopkins γράφει: “Intermittent Fasting: What is it and how does it work? Improved blood pressure and resting heart rates as well as other heart-related measurements.” (Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι και πώς λειτουργεί; Βελτίωσε την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας καθώς και άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με την καρδιά).

Η ιατρικός συνεργάτης για το NBC News Δρ. Kavita Patel, η οποία δεν είναι καμιά φανατική υποστηρικτής της δοιαλειμματικής νηστείας, λέει ότι αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμα εγκριθεί από ομοτίμους (δεν είναι peer-reviewed) και υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις γι’ αυτήν. Η πιο σημαντική επιφύλαξη είναι αυτή είναι δεδομένα αυτοαναφοράς 20.000 ανθρώπων για δύο μέρες τη δίαιτάς τους και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τι έτρωγαν αυτοί οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι τρώνε κακό φαγητό και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητα της τροφής.

Ο Δρ. Carlos Santos-Gallego, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai, είπε σε δελτίο ειδήσεων του News Nation: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι σχετικά με αυτή τη μελέτη. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα με τη διαλειμματική νηστεία αποκαλύπτουν ότι φαίνεται ότι είναι μια ασφαλής δίαιτα. Έτσι, αυτή είναι μια πολύ προκαταρκτική μελέτη και κάθε ένας που κάνει διαλειμματική νηστεία μπορεί να συνεχίσει να την κάνει. Έτσι δεν θέλω να σηκώσω κανέναν συναγερμό. Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή δεν είναι μια μελέτη που κυκλοφόρησε επίσημα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Είναι απλώς ένα συνέδριο που οργανώθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Είναι μια περίληψη που έχει γίνει αποδεκτή. Αυτό δεν είναι ένα άρθρο, δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους (peer-reviewed). Έτσι, πρέπει να έχουμε χρόνο για να αναλύσουμε τα δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν πρέπει να πάρει μια γρήγορη απόφαση για να σταματήσει αυτό τον τύπο δίαιτας».

 

Υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτή τη μελέτη.

Πρώτον, δεν έχω διαβάσει όλη τη μελέτη, διότι η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί. Είναι μια περίληψη που έχει παρουσιαστεί στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και έτσι δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είναι ο Victor Wentz Zang από την Κίνα. Αυτόν τον συγγραφέα τον ξέρουμε από παλιότερα, διότι είχε γράψει κατά του κόκκινου κρέατος και των αυγών σε σχέση με τη χοληστερίνη, και όλες αυτές οι μελέτες ήταν επίσης μελέτες παρατήρησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα της NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) από το 2003 μέχρι το 2018. Η NHANES είναι μια μεγάλη αποθήκη δεδομένων που διατηρούν όπου εξετάζουν ερωτηματολόγια όσον αφορά τη συχνότητα λήψης τροφής. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που περιόριζαν την πρόσληψη της τροφής τους σε 8 ώρες ή λιγότερο παράθυρο σίτισης είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια 91%. Επίσης βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν ήδη καρδιαγγειακή ασθένεια είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν ως μέρος των δεδομένων NHANES που έχουν πολλές ελλείψεις. Αυτό περιλαμβάνει ερωτηματολόγια 24ωρης συχνότητας τροφίμων. Οι ερευνητές στέλνουν email ή τηλεφωνούν σε ανθρώπους και λένε: «Γεια σας κύριε Κώστα, είχατε πίτσα χθες, ποιες ήταν οι πηγές πρωτεΐνης σας, φάγατε μεταξύ ωρών 6:00 και 4:00 μμ.;».

Είναι επιδημιολογική μελέτη. Δεν έχουμε παρέμβαση εδώ. Στους ανθρώπους δόθηκαν μία ή δύο έρευνες σε αυτή την περίπτωση κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της NHANES, όταν οι άνθρωποι γράφτηκαν σε αυτή τη μελέτη τους δόθηκαν μόνο δύο ανακλήσεις διατροφής και μετά παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου για να δουν τι συνέβη σε αυτούς όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη προοπτική της υγείας.

Αυτή η «μελέτη» είναι μια περίληψη και δεν μπορώ να κοιτάξω πώς εξέτασαν τα δεδομένα. Για να δημοσιευθεί και να κριθεί από ομοτίμους χρειάζονται 6-12 μήνες.

Εξέτασαν ανθρώπους από το 2003 έως το 2018, αλλά αυτή την περίοδο η διαλειμματική νηστεία δεν ήταν της μόδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήξεραν τι είναι διαλειμματική  νηστεία μέχρι το 2018. Μόνο λίγοι συνειδητοποιημένοι για την υγεία άνθρωποι εφάρμοζαν σκόπιμα διαλειμματική νηστεία.

Το 2003 δεν ήταν γνωστή η διαλειμματική νηστεία και κανείς δεν έκανε νηστεία σκόπιμα, αλλά μόνο άνθρωποι που ήταν άρρωστοι, που είχαν χάσει την όρεξή τους λόγω στρες, λόγω κατάθλιψης, λόγω υπερδοσολογίας νικοτίνης κάθε πρωί. Άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και πίνουν καφέ και καπνίζουν ένα τσιγάρο και μετά τρώνε ανθυγιεινά. Ή κάποιοι που είναι φτωχοί και παρέλειπαν το πρωινό.

Οι άνθρωποι ως είδος εφάρμοζαν μακρόχρονη νηστεία για χιλιάδες χρόνια, Κάθε μεγάλη θρησκεία έχει μακρόχρονη νηστεία. Ανθρωπολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι νήστευαν για μέρες όχι από επιλογή, αλλά γιατί δεν είχαν τροφή.

Η μελέτη αυτή έχει περιορισμούς. Ο πρώτος περιορισμός είναι ότι βασίζεται σε ερωτηματολόγια ανάκλησης τροφίμων που ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα ακριβή. Το επόμενο είναι ότι η διαλειμματική νηστεία δεν ήταν δημοφιλής μέχρι περίπου το 2010, έτσι θεωρώ ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που περιόριζαν τα παράθυρα σίτισής τους σε λιγότερες από 8 ώρες δεν το έκαναν τόσο σκόπιμα. Δεν γνωρίζω ακόμα αν απαραίτητα ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία σκόπιμα κάτι που μπορεί να εξηγήσει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερο συχνά έτρωγαν μεγαλύτερα γεύματα και πιθανώς έκαναν υπερφαγία. Δεν ξέρω αν κοίταξαν για άσκηση. Η μελέτη βασίστηκε σε 2 ερωτηματολόγια που κάλυπταν μια περίοδο ~15 ετών (2003 – 2018), προτού η διαλειμματική νηστεία ή η χρονικά περιορισμένη διατροφή/χρονικά περιορισμένη σίτιση γίνουν δημοφιλείς όροι. Αυτοί οι όροι έγιναν δημοφιλείς παρά πολύ αργότερα. Ο ορισμός της περιορισμένης ώρας φαγητού (διαλειμματική νηστεία) δεν ήταν σαφής τόσο για τους επιθεωρητές όσο και για τους ερωτηθέντες. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά (baseline characteristics) υπήρχαν μόνο 414 άτομα από τα 20.000 άτομα που έτρωγαν όλες τις θερμίδες τους σε μια περίοδο 8 ωρών, κάτι που είναι περίεργο, διότι όταν πάτε και κοιτάξετε τον αριθμό των ανθρώπων που έτρωγαν σε μια περίοδο 12 και 16 ετών ήταν 11.831 άτομα. Έτσι συγκρίνουν 414 ανθρώπους με 11.831 ανθρώπους. Η διαφορά στο μέγεθος της ομάδας μελέτης (414 άτομα) σε σύγκριση με την ομάδα αναφοράς (11.831 άτομα) είναι τεράστια. Αυτό απαιτεί στατιστική χειραγώγηση για να καταλήξει κάποιος σε οποιαδήποτε ουσιαστική ερμηνεία.

Η αναλογία κινδύνου (hazard ratio) θανάτου από καρδιαγγειακά ήταν 1,91. Το σχετικό ρίσκο (relative risk) ήταν 91%! Σε όλες τις έρευνες πλην τις διατροφικές σε ανθρώπους η αναλογία κινδύνου κάτω από 2 θεωρείται ανάξια λόγου για δημοσίευση.

Η μελέτη δεν έχει προσαρμοστεί για συγχυτικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το 27% της ομάδας μελέτης των 414 ατόμων ήταν καπνιστές, σε σύγκριση με 16,9% καπνιστές στην ομάδα αναφοράς των 11.831 ατόμων. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά και καρκίνο. Αυτή η τεράστια διαφορά (27% έναντι 17%) πρέπει να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια της στατιστικής ανάλυσης προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας ανώριμης μελέτης είναι ενάντια στην επιστημονική αξία και είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.

Υπήρχαν επίσης διαφορές στον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι έτρωγαν σε ένα παράθυρο 8 ωρών είχαν τον υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από όλες τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων.

Αν όμως κοιτάξουμε μια άλλη πρόσφατη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους που έτρωγαν το μεγαλύτερο γεύμα το βράδυ σε σύγκριση με αυτούς που μοίραζαν τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, βρήκε ότι το δείπνο ως το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας συνδέθηκε με υψηλότερες τιμές Δείκτη Μάζας Σώματος (2) και ξέρουμε ότι ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να συμβάλει σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Πέθαναν όχι επειδή έκαναν νηστεία, αλλά επειδή έκαναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ξέρουμε ανθρώπους από το περιβάλλον μας που παραλείπουν γεύματα και τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού και μάλιστα ανθυγιεινού φαγητού.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει επεξεργασμένα δημητριακά, ψεύτικα βούτυρα που έχουν σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο και λάδι κανόλα, λευκό ψωμί, ψεύτικα κρέατα (beyond meat), δηλαδή εγκρίνει υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές που αποτελούν αιτία για καρδιαγγειακή ασθένεια, παχυσαρκία, διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες ασθένειες. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είναι η ίδια εταιρεία που προωθεί τα «υγιεινά» σπορέλαια για την καρδιά.  Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία που επιτρέπει το λογότυπό της σε αυτές τις επεξεργασμένες τροφές τώρα λέει ότι η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά 91%!

 

Αξιόπιστες, αξιολογημένες από ομοτίμους μελέτες έχουν δείξει πολλά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας και δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία.

 

 1. Μια απλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης διατροφής με προπόνηση με αντιστάσεις για 12 μήνες. Οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική μείωση στη μάζα σώματος, στη μάζα λίπους και στη φλεγμονή. Εμφάνισαν αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο ισορροπημένο λιπιδικό προφίλ χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η διαλειμματική νηστεία κρίθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας (3).

 

 1. Μια μη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή για χρονικά περιορισμένη σίτιση και την επίδρασή της στη σύνθεση του σώματος και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο διαπίστωσε ότι 18 ώρες νηστείας μείωσαν σημαντικά την περίμετρο της μέσης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (4).

 

 1. Μια συστηματική ανασκόπηση της διαλειμματικής νηστείας με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου εξέτασε τέσσερις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, την περίμετρο της μέσης, τη μάζα σώματος, τη μάζα λίπους, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και την αντίσταση στην ινσουλίνη (5).

 

 1. Μια μελέτη αξιολόγησε ένα διατροφικό μοτίβο νηστείας 16 ωρών με ένα παράθυρο διατροφής 8 ωρών σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού για 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Υπήρχε μείωση του κινδύνου στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό (6).

 

 1. Υπάρχει μια άλλη συστηματική επιθεώρηση που έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ευεργετική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, βελτιώνοντας το προφίλ λιπιδίων, βελτιώνοντας του δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνοντας το βάρος του σώματος και τους βιοδείκτες φλεγμονής (7).

 

Έτσι αν κοιτάξουμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους βλέπουμε βελτιώσεις σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους που κάνουν διαλειμματική νηστεία.

 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τα πιθανά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για την καρδιαγγειακή υγεία, την απώλεια βάρους, τη μεταβολική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη μακροζωία, ακόμη και τα αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο. Αυτές οι μελέτες τονίζουν τη θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας σε διάφορες πτυχές της υγείας και της ευεξίας (8). Από εξελικτική σκοπιά, οι παλαιολιθικοί άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν διαλειμματική νηστεία, η οποία φαίνεται να προσφέρει οφέλη επιβίωσης.

Εφαρμόζω τη διαλειμματική νηστεία για μένα και τη συνιστώ στους πελάτες μου και το κοινό μου για περίπου 10 χρόνια με μεγάλη επιτυχία.

 

ΠΗΓΕΣ

 1. 8-hour time-restricted eating linked to a 91% higher risk of cardiovascular death https://newsroom.heart.org/news/8-hour-time-restricted-eating-linked-to-a-91-higher-risk-of-cardiovascular-death
 2. Giovana Longo-Silva et al. Association of largest meal timing and eating frequency with body mass index and obesity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38479908/
 3. Moro T, Tinsley G, Pacelli FQ, et al. Twelve Months of Time-restricted Eating and Resistance Training Improves Inflammatory Markers and Cardiometabolic Risk Factors. Med Sci Sports Exerc. 2021 Dec 1;53(12):2577-2585. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10115489/
 4. Schroder JD, Falqueto H, Manica A et al. Effects of time-restricted feeding in weight loss, metabolic syndrome and cardiovascular risk in obese women. J Transl Med. 2021; 19, 3. https://link.springer.com/article/10.1186/s12967-020-02687-0
 5. Yang F, Liu C, Liu X, et al. Effect of Epidemic Intermittent Fasting on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Front Nutr. 2021 Oct 18;8:669325. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.669325/full
 6. Paterson DI, Prado CM, Joy AA, et al. Time-Restricted Eating to Reduce Cardiovascular Risk Among Older Breast Cancer Survivors: A Single-Arm Feasibility Study. JACC CardioOncol. 2022 May 17;4(2):276-278. https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jaccao.2022.03.002
 7. Hailu KT, Salib K, Savithri Nandeesha S, et al. The Effect of Fasting on Cardiovascular Diseases: A Systematic Review. Cureus. 2024 Jan 30;16(1):e53221. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38425626/
 8. Sun ML, Yao W, Wang XY, et al. Intermittent fasting and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of randomised controlled trials. EClinicalMedicine. 2024 Mar 11;70:102519. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10945168/

 

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

Μέλος της American Association of Nutritional Consultants

Μέλος της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο