Η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη στο μισό!

Η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη

Η βιταμίνη D έχει φανεί ότι προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου, και μια από αυτές είναι ο καρκίνος του προστάτη. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology έδειξε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είχαν μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με αυτούς με τα χαμηλότερα επίπεδα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη D εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με καρκίνο του προστάτη και προτείνει ότι επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να διατηρούν την κυτταρική ανάπτυξη υπό έλεγχο (Murphy A.B., et al., Vitamin D deficiency predicts prostate biopsy outcomes, Clin Cancer Res, 20(9):2289-99, 2014). Την 1η Μαΐου του 2014 δημοσιεύθηκε από το WebMD News της Health Daily ένα δημοσίευμα με τίτλο “Low levels of vitamin D might be linked to prostate cancer” (Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να συνδέονται με καρκίνο του προστάτη). Το δημοσίευμα γράφει συγκεκριμένα: «Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με πιο επιθετικές και προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη σε άνδρες, μια νέα μελέτη προτείνει. Οι μαύροι άνδρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες από ό, τι οι άνδρες με τα φυσιολογικά επίπεδα να είναι θετικοί για καρκίνο μετά από βιοψία του προστάτη. Η μελέτη δημοσιευθείσα την 1η Μαΐου του 2014 στο περιοδικό Clinical Cancer Research προτείνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο πώς ο καρκίνος του προστάτη αρχίζει και επεκτείνεται…Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η βιταμίνη D παίζει διάφορους σημαντικούς ρόλους στο πώς τα κύτταρα εξελίσσονται και αναπτύσσονται. “Φαίνεται ότι η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φυσιολογική διαφοροποίηση των κυττάρων, καθώς αυτά αλλάζουν από αρχέγονα κύτταρα (stem cells) σε ώριμα κύτταρα. Και ρυθμίζει τον ρυθμό ανάπτυξης των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα”, είπε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Adam Murphy, επίκουρος καθηγητής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.  Ποια η πιθανή σχέση της βιταμίνης D με τον καρκίνο; “Όταν εγχύσεις βιταμίνη D σε προστατικά κύτταρα σε τριβλίο Petri (ειδικό δοχείο για εργαστηριακή χρήση), ο ρυθμός ανάπτυξής τους μειώνεται”, είπε ο Murphay. Η ιδέα είναι ότι πολύ λίγο από αυτή τη βιταμίνη στο σώμα μπορεί να κάνει την κυτταρική ανάπτυξη να πάει στραβά, οδηγώντας σε καρκίνο».

Πώς μπορεί όμως μια απλή βιταμίνη να έχει τόσο αντικαρκινική δράση; Η βιταμίνη D στο σώμα μετατρέπεται σε μια ευεργετική ορμόνη, η οποία φροντίζει  για τα οστά, ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και αποτρέπει την ταχεία εξάπλωση του είδους των κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο. Μια έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιτρέψει τα καρκινικά κύτταρα να γίνουν καρκινικά αντί να γίνουν υγιή. Η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D οφείλεται στην ικανότητά της να σταματά την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία επιτρέπουν στους όγκους να μεγαλώσουν μια διαδικασία γνωστή ως αγγειογένεση (https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D ).

Για την πρόληψη του καρκίνου συνιστάται η λήψη 2.000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά. O Reinhold Veith, PhD, του πανεπιστημίου του Τορόντο πρότεινε 4.000-10.000 IU βιταμίνης D3 την ημέρα για ανθρώπους με καρκίνο.

2 Comments

 • Pelopidas Posted 11/14/2016 00:46

  Πολυ ωραιο αρθρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σας ευχαριστούμε κύριε δημόπουλος για τις πληροφορίες που μας δίνετε

  • Μάριος Δημόπουλος
   Μάριος Δημόπουλος Posted 01/01/2017 11:27

   Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κύριε Πελοπίδα.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *