6947869647 [email protected]

Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα: Ανατροπή θεωριών γνωστού καρδιολόγου

Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα. Οι περισσότεροι θεωρούν τα κορεσμένα λίπη ανθυγιεινά. Σχετικά με τα διατροφικά συμπληρώματα, οι περισσότεροι τα θεωρούν ωφέλιμα, κάποιοι άλλοι όχι. Το δημοσίευμά μου αυτό αποτελεί απάντηση σε γνωστό καρδιολόγο που ισχυρίζεται ότι τα κορεσμένα λίπη είναι ωφέλιμα και τα διατροφικά συμπληρώματα άχρηστα ή και βλαβερά. Μου έλεγαν να μην ασχοληθώ με αυτόν τον γνωστό καρδιολόγο, αρνητή της θεωρίας της χοληστερίνης, για να μη του δώσω τροφή να λέει εναντίον μου. Αλλά το να αφήνω άσχετους ανθρώπους με τα ζητήματα της διατροφής να παραπληροφορούν τον κόσμο, είναι κάτι που το θεωρώ ανήθικο φιλοσοφικά! Έτσι θα δώσω μια απάντηση στα όσα γράφει σχετικά με τη χοληστερίνη, τα κορεσμένα λίπη, την υγιεινή διατροφή και τα διατροφικά συμπληρώματα. Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα. Τι μας λέει ο καρδιολόγος; Να τρώμε πολλά κορεσμένα, να μην τρώμε πάνω από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να μη λαμβάνουμε διατροφικά συμπληρώματα, διότι είναι άχρηστα ή και επικίνδυνα!!! Οι συμβουλές του δηλαδή είναι ό, τι πρέπει δηλαδή για να αρρωστήσουμε πιο γρήγορα! Διαβάστε την κονιορτοποίηση των θεωριών του στο παρόν άρθρο μου.

Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα

Ο άσχετος με τα θέματα διατροφής, αλλά αξιολογότατος κατά τα άλλα καρδιολόγος με το αλβανικότατο επίθετο (για κάποιους λόγους θα αποφύγω να μνημονεύσω το όνομά του αν και θα έπρεπε), γνωστός αρνητής της θεωρίας της χοληστερίνης, πρόσφατα στο προφίλ του στο facebook πανηγυρίζει ότι επιβεβαιώθηκε, αφού μια σημαντική ανακοίνωση μελέτης στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο συμπεραίνει πως: τα κορεσμένα λίπη και οι πλήρεις λιπαρών τροφές είναι υγιεινές και μειώνουν τη θνητότητα. Επίσης, γράφει ότι δεν χρειάζονται περισσότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα! Και παραθέτει το εξής δημοσίευμα: PURE Shakes Up Nutritional Field: Finds High Fat Intake Beneficial

http://www.medscape.com/viewarticle/884937?src=soc_fb_share

Παραθέτει επίσης και κάποια άρθρα του από την ιστοσελίδα του, για να αποδείξει ότι αυτά τα έλεγε χρόνια πριν …

Τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί 4 χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος», που κυκλοφόρησε το 2011. Δείτε το βιβλίο μου στο παρακάτω λινκ:

http://mariosdimopoulos.com/shop/%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%cf%82/

Είμαι ο ΠΡΩΤΟΣ στην Ελλάδα (όσο κι αν τον ενοχλεί) που είχα υποστηρίξει ότι η χοληστερίνη δεν αποτελεί αιτία της καρδιοπάθειας και ότι τα κορεσμένα λίπη δεν είναι ανθυγιεινά, όπως οι περισσότεροι διαιτολόγοι και γιατροί υποστηρίζουν. Μάλιστα το 2011 έγινε viral στο διαδίκτυο ένα μακροσκελές άρθρο μου με τίτλο «Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη ιατρική απάτη». Προφανώς ο εν λόγω καρδιολόγος πρωτοδιάβασε αυτή τη θεωρία από τα άρθρα μου, μελέτησε εκτενέστερα το ζήτημα, είδε ότι και πολλοί ξένοι επιστήμονες αμφισβητούν τη θεωρία περί χοληστερίνης και απενεχοποιούν τα κορεσμένα λίπη, και θέλησε να γίνει ο «μπροστάρης» αυτής της θεωρίας στην Ελλάδα! Αλλά πού να φανταζόμουν ότι αυτό θα ήταν η αιτία της χολής του εναντίον μου;! Κάνοντάς του αίτημα φιλίας στο facebook, με μπλόκαρε και με στόλισε με ωραίες ύβρεις: «γνωστός διαταραγμένος τσαρλατάνος έκανε επίθεση στο προφίλ μου. Υβρίζει όλους τους γιατρούς και πουλά άχρηστα και επικίνδυνα διατροφικά συμπληρώματα.»!!! Έχω κρατήσει τα σχόλιά του και υπάρχουν μάρτυρες για αυτό. Το ότι προηγούμαι του εν λόγω καρδιολόγου στη διατύπωση αυτών των θεωριών για τη χοληστερίνη, είναι προφανώς η αιτία της ιταμής επίθεσής του εναντίον μου. Τι εμπάθεια και μικροπρέπεια! Δεν με πείραξαν τόσο τα προσβλητικά του λόγια, αλλά η διαστρέβλωση της αλήθειας για θέματα υγείας, που μπορούν να κοστίσουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Πριν ανατρέψω τις θεωρίες του εν λόγω καρδιολόγου, ας ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα για μένα:

  1. Ο δήθεν διαταραγμένος τσαρλατάνος έχω χρόνια σπουδές στη διατροφική βιοχημεία και στη φυσική ιατρική, είμαι καθηγητής σε σχολές εναλλακτικών θεραπειών στην Ελλάδα, είμαι μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition, της American Association of Drugless Practitioners, της American Association of Nutritional Consultants, της Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners και της Association for Natural Medicine in Europe. Είμαι συγγραφέας 26 βιβλίων για θέματα υγείας και διατροφής. Πρόκειται στους προσεχείς μήνες να αποφοιτήσω και ως φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy) και να γίνω μέλος της American Naturopathic Medical Association.
  1. Μέσω της Association for Natural Medicine in Europe και ενός συλλόγου που θα δημιουργήσω στην Ελλάδα έχω σκοπό να κινήσω διαδικασίες για την αναγνώριση της Φυσιοπαθητικής και της Οστεοπαθητικής στην Ελλάδα, ίσως και αυτή να είναι άλλη μια αιτία της χολής του καρδιολόγου εναντίον μου, ότι οι γιατροί θέλουν το μονοπώλιο! Αμ δε! Η Naturopathy και η Osteopathy θα αναγνωριστούν και στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίζονται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ.). Η φυσική ιατρική θα αναγνωριστεί στην Ελλάδα, όπως αναγνωρίστηκε και η φαρμακευτική κάνναβη και ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το τελευταίο προσέφερα και εγώ. Δείτε την ομιλία μου για την αντικαρκινική δράση της κάνναβης στη Νομική Σχολή, σε ημερίδα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην οποία μίλησαν γιατροί και πολιτικοί.

Η ομιλία του Μάριου Δημόπουλου στη Νομική Σχολή για τη χρήση της κάνναβης στη θεραπεία του καρκίνου:

http://mariosdimopoulos.com/farmakeytiki-kannabi/%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%bf%ce%bc/

  1. Δεν υβρίζω όλους τους γιατρούς, υβρίζω τους σκοταδιστές, στενόμυαλους με παρωπίδες γιατρούς. Τουναντίον, συνεργάζομαι με γιατρούς. Γιατρός, τέως καθηγητής πανεπιστημίου προλόγισε ένα από τα βιβλία μου, και γιατροί έχουν εκφραστεί εγκωμιαστικά για μένα, όπως η κ. Δάφνη Πουλιανού, σύζυγος του διάσημου ανθρωπολόγου Άρη Πουλιανού, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ιατρούς που πρωτοστάτησαν στην ανέγερση και στην οργάνωση του νοσοκομείου Ιασώ. Εδώ τα εγκωμιαστικά λόγια της γιατρού για το έργο μου: http://mariosdimopoulos.com/fisiki-iatriki/%ce%b4%ce%ac%cf%86%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%89%ce%bc%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/

Είναι πολύ περίεργο! Ο εν λόγω καρδιολόγος υβρίζει όλους τους άλλους συναδέλφους του καρδιολόγους που υποστηρίζουν τη θεωρία της χοληστερίνης και χορηγούν αφειδώς στατίνες, εγώ δεν έχω το δικαίωμα να κάνω το ίδιο για άλλους γιατρούς; Αλλά τον έπιασε το «συνδικαλιστικό» του!

  1. Δεν πουλάω διατροφικά συμπληρώματα, αλλά υποστηρίζω πράγματα που κάνουν καλό στην υγεία (και ένα από αυτά είναι τα διατροφικά συμπληρώματα), και τα διατροφικά συμπληρώματα μου έσωσαν τη ζωή λόγω μιας σπάνιας ασθένειας που είχα από 22 χρονών και οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν (!!!), και έγινε η αιτία να εγκαταλείψω τη σταδιοδρομία μου ως γλωσσολόγος και να ασχοληθώ με τις επιστήμες υγείας. Έχω κάθε δικαίωμα λοιπόν να θεωρώ τους γιατρούς (την πλειοψηφία τουλάχιστον) δυνητικά επικίνδυνους και νομιμοποιημένους τσαρλατάνους.
  1. Ο δήθεν διαταραγμένος τσαρλατάνος, δεν ασχολούμαι μόνο με θέματα υγείας, αλλά έχω συγγράψει και βιβλία και μελέτες για εθνολογικά και ανθρωπολογικά ζητήματα (βιολογική ανθρωπολογία), μακροσκελές άρθρο μου 50 σελίδων μάλιστα για την καταγωγή του ανθρωπίνου είδους αναδημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος 29-07-2017           Άρθρο για την καταγωγή κι εξέλιξη των ανθρώπων του Μάριου            Δημόπουλου http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2017/2017.html https://anthropologiakaiethnologia.blogspot.gr/2017/07/blog-post_25.html
  1. Πιστεύω ότι τον πείραξε πολύ μια φιλοσοφική συγκριτική ανάλυση της σύγχρονης ιατρικής με μεσαιωνικές πρακτικές, ιερά βιβλία, οικουμενικές συνόδους και κυνήγι μαγισσών, που είχα κάνει πριν λίγο καιρό. Είναι φυσικό ένας τεχνοκράτης γιατρός που δεν έχει σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή να μην μπορεί να κατανοήσει. Σύμφωνα με τον πλατωνικό ορισμό «Πάσα τε επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία, ου σοφία φαίνεται», η σύγχρονη ιατρική είναι φιλοσοφικά τσαρλατανισμός και ψευδοεπιστήμη, διότι δεν υπηρετεί τον άνθρωπο, αλλά το κέρδος, ένα αμάλγαμα θρησκευτικού μεσαιωνικού σκοταδισμού (ιερά βιβλία, οικουμενικές σύνοδοι/ιατρικοί σύλλογοι), μη σεβασμού στην ετερότητα (αιρετικοί, άπιστοι στον μεσαίωνα, τσαρλατάνοι κατά τη σύγχρονη ιατρική ορολογία) και ενός χυδαίου τεχνοκρατικού πνεύματος, απόρροια της Γαλλικής Επανάστασης και του Γαλλικού Διαφωτισμού, που στην προσπάθειά του (του Γαλλικού Διαφωτισμού) να απαλλαγεί από τον μεσαιωνικό θρησκευτικό φονταμενταλισμό, υπέπεσε σε ένα χυδαίο τεχνοκρατικό υλισμό, ξεφεύγοντας από τον ολισμό της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε «αστικοκαπιταλομαρξισμός». Έτσι ο ιατροφιλόσοφος (που υπήρχαν μέχρι και στις αρχές του 20ου αιώνα πολλές τέτοιες διάνοιες) έχει αντικατασταθεί από έναν αφιλοσόφητο μηχανικό τεχνοκράτη γιατρό! Τι χυδαιότητα! Αν ο εν λόγω καρδιολόγος δεν δύναται να κατανοήσει τις ανώτερες αυτές φιλοσοφικές σκέψεις, ας ασχοληθεί με τους …υδραυλικούς «σωλήνες» της καρδιάς! Δεν έχει καταλάβει τίποτα από την ιατρική που τάχα υπηρετεί!

Ας πάμε όπως επί της ουσίας.

Ο εν λόγω καρδιολογός παλανάται, όταν γράφει στη σελίδα του στο facebook ότι πρέπει να τρώμε άφθονα κορεσμένα λιπαρά και να μην τρώμε πάνω από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών! Αν αυτό έδειξε αυτή η μελέτη, άλλες μελέτες έχουν δείξει άλλα. Επί παραδείγματι, στο βιβλίο μου «Κρέας: Όλη η αλήθεια» ανέφερα τα εξής:

«Μια πρόσφατη μελέτη του 2014. Το κρέας και το τυρί μπορεί να είναι τόσο βλαβερά όσο το τσιγάρο

Τον Μάρτιο του 2014 έκανε τον γύρο του κόσμου ότι η υψηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είναι τόσο βλαβερή όσο και το κάπνισμα τσιγάρου. Αυτή η είδηση έκανε τους χορτοφάγους και τους vegan να πανηγυρίζουν. Στις 4 Μαρτίου του 2014 στο Science Daily δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με τίτλο “Meat and cheese may be as bad as smoking” (Το κρέας και το τυρί μπορεί να είναι τόσο βλαβερά όσο το τσιγάρο) (1). Ας δούμε το κείμενο:

«Το κοτόπουλο που τρώτε μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρο όσο το τσιγάρο. Σε μια νέα μελέτη που εξέτασε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων για σχεδόν δυο δεκαετίες, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε ζωικές πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας σας κάνει τέσσερεις φορές πιο πιθανό να πεθάνετε από καρκίνο από κάποιον που ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες – ένας παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας που συγκρίνετε με το τσιγάρο.

Όχι μόνο η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης συνδέεται με δραματική αύξηση θνησιμότητας από καρκίνο, αλλά οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε πολλές πρωτεΐνες από ζωικές πηγές – όπως κρέας, γάλα και τυρί – είναι επίσης επιρρεπείς σε πρώιμο θάνατο, όπως αποκάλυψε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (4 Μαρτίου 2014) στο Cell Metabolism. Αυτοί που αγαπάνε τις πρωτεΐνες ήταν 74% πιο πιθανό να πεθάνουν από κάθε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης από ό, τι αυτοί που καταναλώνουν λίγη πρωτεΐνη. Ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από διαβήτη.

Ό, τι είναι καλό για σας σε κάποια ηλικία, μπορεί να είναι βλαβερό σε άλλη ηλικία. Η πρωτεΐνη ελέγχει την αυξητική ορμόνη IGFI, το οποίο βοηθά τα σώματά μας να αναπτυχθούν, αλλά έχει συνδεθεί με ευαισθησία για καρκίνο. Τα επίπεδα της IGFI πέφτουν δραματικά μετά την ηλικία των 65, οδηγώντας σε αδυναμία και μυϊκή απώλεια. Η μελέτη δείχνει ότι αν και η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας είναι πολύ βλαβερή, είναι προστατευτική στους ηλικιωμένους ανθρώπους: Οι άνθρωποι άνω των 65 που ακολουθούν μια δίαιτα μέτρια ή υψηλή σε πρωτεΐνες ήταν λιγότερο επιρρεπείς στις ασθένειες.

“Η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες στη μέση ηλικία είναι χρήσιμη για την πρόληψη του καρκίνου και της γενικής θνησιμότητας, μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη ρύθμιση της IGF-1 και πιθανώς των επιπέδων ινσουλίνης”, ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης. “Ωστόσο, προτείνουμε ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αποφεύγουν μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη, ώστε να επιτρέπεται η διατήρηση υγιεινού βάρους και η προστασία από αδυναμία”.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες όπως αυτές των οσπρίων, δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες επιδράσεις θνησιμότητας όπως οι ζωικές πρωτεΐνες. Τα ποσοστά καρκίνου και θανάτου δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από των έλεγχο κατανάλωσης υδατανθράκων ή λιπών, κάτι που δείχνει ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι ο κύριος ένοχος.

Οι ερευνητές ορίζουν ως δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες αυτήν που περιέχει τουλάχιστον 20% των θερμίδων από πρωτεΐνες, φυτικές και ζωικές. Μια δίαιτα μέτρια σε πρωτεΐνες περιλαμβάνει 10 με 19% των θερμίδων της από πρωτεΐνες και μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες περιλαμβάνει λιγότερο από 10% πρωτεΐνες.

Ακόμα και μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης είχαν καταστρεπτικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο από ό, τι αυτοί που έτρωγαν μια χαμηλή σε πρωτεΐνες δίαιτα στη μέση ηλικία. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης από μέσα επίπεδα σε χαμηλά επίπεδα μείωσε την πιθανότητα πρώιμου θανάτου 21%».

Πηγή

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140304125639.htm

Τι έχει να σχολιάσει λοιπόν ο εν λόγω καρδιολόγος για αυτή τη μελέτη;

Στο βιβλίο μου «Κρέας: Όλη η αλήθεια» ανατρέπω πειστικά αυτή τη μελέτη.

Άρα οι μελέτες λένε και ξελένε. Το να παρουσιάζει μια μελέτη που τον συμφέρει στη θεωρία του δεν είναι καθόλου επιστημονικό.

Αλλά αν αυτή η μελέτη ισχύει, τι έχει να πει ο εν λόγω καρδιολόγος για τους Okinawa, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροβιότητας και τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας; Η διατροφή τους δεν είναι υψηλή σε κορεσμένα λίπη, αλλά σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα ψάρια που τρώνε, και τρώνε τεράστιες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, 11 μερίδες την ημέρα, πολύ περισσότερες από τη γενική σύσταση για 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη ημέρα! Και ο εν λόγω  καρδιολόγος μάς συνιστά να μην τρώμε πάνω από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών, άρα να φορτώνουμε το σώμα μας με πολλά κορεσμένα και ελάχιστα αντιοξειδωτικά!!!

Πηγή:

The Guardian, The Okinawa diet – could it help you live to 100?

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jun/19/japanese-diet-live-to-100

Wikipedia, Longevity in Okinawa

https://en.wikipedia.org/wiki/Longevity_in_Okinawa

Wikipedia, Okinawa diet

https://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet

Bradley J. Willcox, D. Craig Willcox, Makoto Suzuki, The Okinawa Program : How the World’s Longest-Lived People Achieve Everlasting Health–And How You Can Too Paperback – March 12, 2002

https://www.amazon.com/Okinawa-Program-Longest-Lived-Everlasting-Health/dp/0609807501/ref=pd_bxgy_14_img_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=X810T7HX52FBXANNTPTA

Ο εν λόγω καρδιολόγος μάς πληροφορεί ότι η μητέρα του είχε πολύ υψηλή χοληστερίνη, της έλεγαν να πάρει στατίνες, δεν πήρε και ζει υγιέστατη μέχρι σήμερα! Άρα η θεωρία της χοληστερίνης δεν ισχύει, γράφει στην ιστοσελίδα του και στο facebook! Να σκίσουμε τα διπλώματά μας με αυτά που ακούμε! Τι χυδαία περιπτωσιολογία από έναν διακεκριμένο καρδιολόγο;! Και εγώ ξέρω άτομα που κάπνιζε τρία πακέτα την ημέρα και έζησε ώς τα 100, καθώς και κάποιον άλλο που τρώει κάθε μέρα γλυκά και είναι 92 χρονών. Άρα το τσιγάρο και τα γλυκά δεν βλάπτουν! Λίγη σοβαρότητα από τον εν λόγω καρδιολόγο δεν βλάπτει! Παρεμπιπτόντως, ευχόμεθα στη μητέρα του να τα εκατοστήσει!

Ο εν λόγω καρδιολόγος μας πληροφορεί ότι το να τρώμε 3 αυγά την ημέρα είναι υγιεινό! Ας μάθει ότι τα αυγά εκτός από χοληστερίνη (που δεν βλάπτει) έχουν και αραχιδονικό οξύ, που προκαλεί φλεγμονές. Χρειαζόμαστε μια ποσότητα αραχιδονικού οξέος, αλλά η υψηλή ποσότητα αρχαιδονικού οξέος βλάπτει. Τι αυξάνει το αραχιδονικό οξύ; Τα κόκκινα κρέατα, τα αυγά, τα πλήρη γαλακτοκομικά και οι υψηλές σε υδατάνθρακες τροφές. Άρα αν η διατροφή ενός ατόμου είναι υψηλή σε υδατάνθρακες (ψωμιά, μακαρόνια, ζάχαρη, χυμοί) και πολλά επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, σαλάμια κ.λπ.), η προσθήκη τριών αυγών την ημέρα, θα είναι ωρολογιακή βόμβα για τον οργανισμό του! Πώς δίνει τέτοιες γενικές συμβουλές; Πολύ φυσικό; Ο καρδιολόγος δεν έχει ιδέα περί διατροφής, Ας αφήσει λοιπόν τα της διατροφής στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Ας διαβάσει επί παραδείγματι τη μελέτη Anti-inflammatory effects of a low arachidonic acid diet and fish oil in patients with rheumatoid arthritis

Adam O1, Beringer C, Kless T, Lemmen C, Adam A, Wiseman M, Adam P, Klimmek R, Forth W., Anti-inflammatory effects of a low arachidonic acid diet and fish oil in patients with rheumatoid arthritis., Rheumatol Int. 2003 Jan;23(1):27-36.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12548439

Η επιστήμη της διατροφής είναι τόσο πολύπλοκη για να μπορέσει να την κατανοήσει ο αδαής επί του θέματος καρδιολόγος. Επί παραδείγματι, στο τεύχος Σεπτεμβρίου του 2017 του περιοδικού National Geographic δημοσιεύτηκε διατροφικό άρθρο με τίτλο «Eat, drink, and be wary», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Some dairy products contain a compound called lecithin, long considered healthy. However, it interacts with gut bacteria to produce the damaging compound trimethylamine, which causes inflammation and can lead to disease. Egg yolks also have lecithin them» και «Even healthy-sounding grass-fed beef contains carnitine, another trimethylamine producer». Δηλαδή το άρθρο μάς λέει να μην τρώμε πολλά γαλακτοκομικά και αυγά, διότι περιέχουν λεκιθίνη, η οποία, ενώ μέχρι πρότινος εθεωρείτο υγιεινή, νέες μελέτες δείχνουν ότι παράγουν στο έντερο ένα καταστρεπτικό συστατικό που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, η οποία προκαλεί φλεγμονή και ασθένεια. Ακόμα και το μοσχάρι από ζώα ελευθέρας βοσκής δεν είναι υγιεινό, διότι περιέχει καρνιτίνη, ένα άλλο συστατικό που παράγει τριμεθυλαμίνη.

Ας διαβάσει ο αδαής στα θέματα διατροφής καρδιολόγος μελέτη από την ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Harvard με τίτλο «New study links L-carnitine in red meat to heart disease» (Νέα μελέτη συνδέει την καρνιτίνη του κόκκινου κρέατος με καρδιοπάθεια».

Πηγή

https://www.health.harvard.edu/blog/new-study-links-l-carnitine-in-red-meat-to-heart-disease-201304176083

Φυσικά, αυτή η θεωρία ότι δήθεν η λεκιθίνη και η καρνιτίνη των ζωικών τροφών (και των συμπληρωμάτων) είναι βλαβερή είναι διάτρητη και έχει δεχθεί κριτική από αρκετούς επιστήμονες.

Στο βιβλίο μου «Κρέας: Όλη η αλήθεια» ήδη είχα γράψει:

«Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια; Από το παραμύθι της χοληστερίνης στο παραμύθι της καρνιτίνης!

Μετά την αποτυχία της θεωρίας ότι η χοληστερίνη των ζωικών τροφών (κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) μπλοκάρουν τις αρτηρίες, πρόσφατα υποστηρίχθηκε μια άλλη ψευδής θεωρία, ότι δήθεν το αμινοξύ καρνιτίνη που υπάρχει στο κόκκινο κρέας ευθύνεται για την αθηρωματική πλάκα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, το οποίο πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά ας δούμε τι υποστηρίζει η νέα θεωρία…….

Η άποψη ότι η καρνιτίνη, η χολίνη και η λεκιθίνη είναι βλαπτική για την υγεία μας και ότι προκαλεί καρδιοπάθεια δεν ευσταθεί, και αυτό φαίνεται από τις διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα καρνιτίνης, χολίνης και λεκιθίνης ωφελούν την υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα».

Ο καρδιολόγος που πανηγυρίζει για τα κορεσμένα λίπη των ζωικών τροφών δεν πρόσεξε μια άλλη μελέτη, που ανέφερα στο βιβλίο μου «Κρέας: Όλη η αλήθεια»:

«Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο;

Μερικοί υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο και ότι πρέπει να το αποφεύγουμε. Μια μελέτη του Harvard σε 120.000 ανθρώπους έδειξε ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακά διάρκεια της μελέτης, η προσθήκη μιας επιπλέον μερίδας κόκκινου κρέατος στη δίαιτα κάποιου αύξαινε τον κίνδυνο θανάτου 13%, θανατηφόρας καρδιαγγειακής ασθένειας 18% και θνησιμότητας καρκίνου 10%. Οι αριθμοί για το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) ήταν υψηλότεροι, 20% για ολική θνησιμότητα, 21% για θανάτους από καρδιαγγειακά και 16% για θνησιμότητα από καρκίνο. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα κορεσμένα λίπη του κόκκινου κρέατος ευθύνονται για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και το νάτριο των αλλαντικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά μέσω της επίδρασής του στην πίεση του άιματος.

Η αιτιολογία ότι το κόκκινο κρέας αύξησε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ατόμων που το κατανάλωναν είναι αστήρικτη. Αν ήταν έτσι, γιατί αυτά τα αποτελέσματα δεν φάνηκαν και σε άτομα που καταναλώνουν τυριά και γιαούρτια που έχουν κορεσμένα λίπη; Γιατί σε παραδοσιακές κοινωνίες που η διατροφή τους στηριζόταν σε λιπαρό κρέας και λιπαρά γαλακτοκομικά (Μασάι, Εσκιμώοι, Γάλλοι, Ελβετοί, Κρητικοί) τα κρούσματα καρδιοπάθειας και καρκίνου είναι χαμηλά; Γιατί τα κορεμένα λίπη του λαδιού της καρύδας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο; Στην πραγματικότητα μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Γιατί μόνο το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο; Τα άλλα κρέατα ή πουλερικά δεν είναι επικίνδυνα; Δηλαδή όσοι τρώνε μόνο κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας είναι πιο ασφαλείς; Αφού και το κοτόπουλο έχει κορεσμένα λίπη στην πέτσα του και είναι γεμάτο με ορμόνες. Γιατί δεν παρουσιάζονται μελέτες ότι η κατανάλωση πουλερικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο; Επομένως υπάρχει μια δαιμονοποίηση του κόκκινου κρέατος, λες και τα άλλα κρέατα του εμπορίου είναι ασφαλέστερα. Η Victoria Taylor του British Heart Foundation ανέφερε: «Το κόκκινο κρέας μπορεί ακόμα να θεωρείται ως ένα μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, αλλά καταναλώνετε πιο άπαχα μέρη και χρησιμοποιήστε πιο υγιείς τρόπους ψησίματος. Βάλτε μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σας, τρώγοντας και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι, πουλερικά και όσπρια». Επομένως όπως βλέπουμε υπάρχει μια τάση δαιμονοποίησης του κορεσμένου λίπους».

Πηγη:

An Pan, et al., Red meat consumption and mortality. Results from 2 perspective cohort studies, Arch Int Med, 172(7), 555-563, 2012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22412075

Αλλά ας δούμε και άλλη μελέτη:

Pan A1, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis., Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):1088-96.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831992

Οοοοπςςςς, κύριε καρδιολόγε; Τι μας λέει αυτή η μεταανάλυση; Ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με διαβήτη τύπου 2;;;!!! Χμμ, δεν το αναφέρατε αυτό στους αναγνώστες σας, ούτε προσπαθήσατε να το αναιρέσετε, απλά και μόνο διότι είστε ιδεοληπτικός και φανατικός με μια θεωρία! Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν ανατραπεί από τον υπογράφοντα. Απλώς για να σας βοηθήσω στην εν λόγω μελέτη «Our results suggest that red meat consumption, particularly processed red meat, is associated with an increased risk of T2D.», να η λέξη κλειδί, επεξεργασμένο κρέας, ήτοι αλλαντικά. Και επίσης, όπως εξήγησα στο βιβλίο μου «Κρέας: Όλη η αλήθεια», όλες αυτές οι αρνητικές μελέτες για το κόκκινο κρέας μπορεί να οφείλονται στο ότι δεν ξεχωρίζουν πράγματα, όπως η ποιότητα του κόκκινου κρέατος και ο τρόπος μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στα κάρβουνα. Να διαβάζετε λοιοόν, κύριε καρδιολόγε, την ιστοσελίδα μου και τα βιβλία μου, για να μαθαίνετε και κάποια πράγματα.

Ας δούμε όμως τι είχα γράψει από το 2011 στο βιβλίο μου «Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος» για τα κορεσμένα λίπη:

«ΤΟ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Αντίθετα από ό, τι μας λένε το κορεσμένο λίπος είναι ωφέλιμο για την υγεία μας.

 

Κορεσμένο λίπος και ο εγκέφαλός μας

Το 60% του εγκεφάλου αποτελείται από λίπος. Τα φωσφολιπίδια (που περιέχουν περίπου 50% κορεσμένα λίπη) βοηθούν στο να φτιάχνουν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Περιέχουν δύο λιπαρά οξέα και ένα συστατικό σαν πρωτεΐνη. Γενικά τα φωσφολιπίδια στις κυτταρικές μεμβράνες περιέχουν ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ και ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ. Έτσι τρέφουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, όταν τρώμε κορεσμένα λίπη, και, όταν δεν τρώμε αρκετά κορεσμένα λίπη, η χημεία του εγκεφάλου μας μπορεί να υπονομεύεται. Σε μια πρόσφατη μελέτη αρουραίοι στους οποίους δόθηκαν φυτικά έλαια χαμηλά σε κορεσμένο λίπος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν περισσότερα εγκεφαλικά και μικρότερη διάρκεια ζωής.

 

Κορεσμένο λίπος στα κύτταρα

Τα κορεσμένα λίπη διατηρούν την κυτταρική ακεραιότητα παντού στο σώμα. Αυτό συμβαίνει, επειδή κάθε κυτταρική μεμβράνη παρασκευάζεται από περίπου 50% κορεσμένο λίπος. Όταν τρώμε πάρα πολλά πολυακόρεστα έλαια και όχι αρκετό κορεσμένο λίπος, τα κύτταρά μας δεν λειτουργούν σωστά. Αυτά τα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης χρειάζεται να είναι κορεσμένα, για να έχει το κύτταρο την απαραίτητη ακεραιότητα και να λειτουργεί, όπως πρέπει. Όταν τα κυτταρικά τοιχώματα δεν περιέχουν αρκετό κορεσμένο λίπος, γίνονται στην πραγματικότητα χαλαρά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως πρέπει.

 

Κορεσμένο λίπος στα οστά

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996 στο American Oil Chemists Society Proceedings βρήκε ότι, για να ενσωματωθεί αποτελεσματικά το ασβέστιο στη σκελετική δομή, τουλάχιστον το 50% του διατροφικού λίπους πρέπει να είναι κορεσμένο. Ένας λόγος που η οστεοπόρωση έχει γίνει πρόβλημα στις μέρες μας είναι η έλλειψη λιπών σαν το βούτυρο στη διατροφή μας.

 

Κορεσμένο λίπος και το συκώτι μας

 Τα κορεσμένα λίπη προστατεύουν το συκώτι από τοξίνες όπως αλκοόλ και Tylenol. Σήμερα, καθώς οι άνθρωποι αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη και τρώνε περισσότερα πολυακόρεστα έλαια, τα προβλήματα του συκωτιού έχουν γίνει πιο συχνά.

 

Κορεσμένο λίπος και καρδιά

Τα κορεσμένα λίπη παρέχουν ενέργεια στην καρδιά σε ώρες στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λίπη είναι η τροφή που προτιμά η καρδιά, κάτι που εξηγεί γιατί υπάρχει συγκέντρωση κορεσμένου λίπους στους ιστούς που περιβάλλουν την καρδιά. Επιπλέον δυο μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή μειώνουν ένα συστατικό στο αίμα που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη (α), Lp(a), το οποίο (σε αντίθεση με τη χοληστερίνη) είναι ένας καλός προάγγελος καρδιοπάθειας. Τα κορεσμένα λίπη επίσης μειώνουν τα επίπεδα ενός συστατικού που ονομάζεται CReactive Protein (CRP), που είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Σύγχρονες θεωρίες θεωρούν τη φλεγμονή υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις καρδιοπάθειας.

 

Κορεσμένο λίπος και πνεύμονες

Οι πνεύμονες δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αρκετά κορεσμένα λίπη στη διατροφή. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα λιπαρά οξέα στο μείγμα φωσφολιπιδίων των πνευμόνων (ένα υγρό που επιτρέπει τους πνεύμονες να δουλέψουν) είναι φυσιολογικά 100% κορεσμένα. Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πολλά μερικώς υδρογονωμένα λίπη και φυτικά έλαια, trans λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τοποθετούνται στα φωσφολιπίδια, όπου το σώμα φυσιολογικά χρειάζεται κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ως αποτέλεσμα οι πνεύμονες δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι η κατανάλωση trans λιπαρών και υπερβολικών πολυακόρεστων ελαίων συμβάλλει στην αυξημένη συχνότητα άσθματος στα παιδιά, ενώ τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βούτυρου έχουν πολύ λιγότερα ποσοστά άσθματος. Στην πραγματικότητα αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης λίπους τα τελευταία 30 χρόνια εξηγούν την αυξημένη συχνότητα όλων των τύπων ασθενειών του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και του καρκίνου του πνεύμονα.

 

Κορεσμένο λίπος και νεφρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα κορεσμένα λίπη και η χοληστερίνη δουλεύουν μαζί συνεργικά, για να διατηρούν φυσιολογική τη λειτουργία των νεφρών, που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος και για το φιλτράρισμα των τοξινών από το σώμα. Σε μια μελέτη υψηλή κατανάλωση πολυακόρεστων ελαίων από τα ποντίκια συνέβαλε σε βλάβη των νεφρών.

Το λάδι της καρύδας ενισχύει τη νεφρική λειτουργία παρέχοντας ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ που ονομάζεται μυριστικό οξύ, το οποίο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία των νεφρών. Σε μια σημαντική αντίδραση που ονομάζεται μυριστολίωση (myristolation) μυριστικό οξύ προστίθεται σε μια πρωτεΐνη. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τα κύτταρα του νεφρού να επικοινωνούν μεταξύ τους.».

Άρα τι μας λέει ο καρδιολόγος; Να τρώμε πολλά κορεσμένα, να μην τρώμε πάνω από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να μη λαμβάνουμε διατροφικά συμπληρώματα! Ό, τι πρέπει για να αρρωστήσουμε πιο γρήγορα!

Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα. Αφού εξηγήσαμε κάποια πράγματα για τα κορεσμένα λίπη, ας ασχοληθούμε και με τα διατροφικά συμπληρώματα.

Θα παρουσιάσω μερικές μελέτες στον εν λόγω καρδιολόγο για να διαπιστώσει ότι τα διατροφικά συμπληρώματα βοηθούν στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ας μελετήσει τη διεθνή βιβλιογραφία που του παρουσιάζω, και ας μην εκτίθεται για πράγματα που αγνοεί!

Πριν του παρουσιάσω αυτές τις μελέτες, ας του παρουσιάσω μια γενική μελέτη για τα δήθεν άχρηστα και επικίνδυνα διατροφικά συμπληρώματα:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙ 24 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ποσότητα 1800 mg την ημέρα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 θα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα ιατρικής φροντίδας και αποφυγή 374.301 εισαγωγών σε νοσοκομεία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Δημοσιεύω εδώ μια παλιότερη μελέτη του 2007 της Dietary Supplement Education Alliance (DSEA), διότι δυστυχώς εν έτει 2017 υπάρχουν σκοταδιστές γιατροί εν Ελλάδι που νομίζουν και διαδίδουν ότι τάχα τα διατροφικά συμπληρώματα είναι άχρηστα ή και επικίνδυνα, μη διαφέροντες σε τίποτα από μερικούς αμαθείς φαρμακοποιούς που λένε στους πελάτες τους να μην αγοράζουν διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνες, γιατί οι βιταμίνες παχαίνουν!

Μια αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2007 από την Dietary Supplement Education Alliance (DSEA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση τουλάχιστον 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα ιατρικής φροντίδας για περίοδο πέντε ετών. Η τρέχουσα αναφορά αποτελεί ανανέωση παλαιότερης αναφοράς από τη DSEA το 2005 που υπολόγισε εξοικονόμηση 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια.

Η αναφορά υπογραμμίζει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής σε επίλεκτες ομάδες με ασβέστιο και βιταμίνη D, φολικό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και λουτεΐνη με ζεαξανθίνη μπορεί να έχει μια τεράστια επίδραση στις δαπάνες για φροντίδα υγείας.

Η αναφορά τονίζει ότι η χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D από μετεμμηνοπαυσακές γυναίκες μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή περίπου 776.000 εισαγωγών σε νοσοκομεία για κατάγματα γοφού, κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση 16,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειάζονταν γι τη νοσηλεία αυτών των ατόμων.

Αν το φολικό οξύ χρησιμοποιείτο από 44 εκατομμύρια εγκύους, θα γεννιόντουσαν 600 λιγότερα παιδιά με ανωμαλίες νευρικού σωλήνα, συντελώντας σε εξοικονόμηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια.

Η χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ποσότητα 1800 mg την ημέρα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 θα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα ιατρικής φροντίδας και αποφυγή 374.301 εισαγωγών σε νοσοκομεία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και μόνο 6 με 10 mg λουτεΐνης με ζεαξανθίνη την ημέρα υπολογίζεται ότι σώζει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, προλαμβάνοντας 190.927 άτομα να χάσουν την ανεξαρτησία τους λόγω απώλειας της κεντρικής τους όρασης από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Από αυτή την αναφορά γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο έχουν τα διατροφικά συμπληρώματα στη δημόσια υγεία. Μπορούν να συμβάλλουν σε μείωση δαπανών ιατρικής περίθαλψης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα υπερφορτωμένο σύστημα ιατρικής φροντίδας, και είναι ευεργετικά για την υγεία ατόμων υψηλού κινδύνου αλλά και για όλη συνολικά την κοινωνία μας. Συνεπώς, οι υποστηρίζοντες ότι τα διατροφικά συμπληρώματα είναι άχρηστα και επικίνδυνα ή είναι άσχετοι επί του θέματος ή εκφράζονται τοιουτοτρόπως εκ του πονηρού (πειθήνια και μισθαρνά όργανα φαρμακευτικών εταιρειών), και κατ’ ουσίαν πρόκειται περί σκοταδιστών και μεσαιωνιστών, εχθρών της επιστήμης και της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΕΣ

  1. How Dietary Supplements Reduce Health Care Costs http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/how-dietary-supplements-r_b_641130.html
  2. Health Impact Study Shows Dietary Supplements Could Save $24+ Billion In Health Care Costs http://www.polymva.com/health-impact-study-shows-dietary-supplements-could-save-24-billion-in-health-care-costs/
  3. New Study Shows Dietary Supplement Usage Could Save $24+ Billion in Healthcare Costs http://www.nutraceuticalsworld.com/issues/2007-06/view_industry-news/new-study-shows-dietary-supplement-usage-could-sav-2007-06-01-00-00-00/?widget=suggestedbox
  4. Select Nutrients Could Save U.S. HealthCare Over $24 Billion Over the Next Five Years http://www.encognitive.com/node/1233

Ο ανακαλύψας το φολικό οξύ βιοχημικός Roger Williams έλεγε ότι πρέπει να λαμβάνουμε διατροφικά συμπληρώματα, ο Έλληνας καρδιολόγος λέει όχι, και ότι όσοι τα υποστηρίζουν είναι τσαρλατάνοι!!! Τι άλλο θα ακούσουμε στη νεοελληνική ψωροκώσταινα!

Παραθέτω το βιβλίο του βιοχημικού Roger Williams, ο οποίος απομόνωσε και ονόμασε το φολικό οξύ, και συνέβαλε στην ανακάλυψη του παντοθενικού οξέος, της βιταμίνης Β6, του λιποϊκού οξέος και της αβιδίνης. (βιογραφία του από wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_J._Williams ). Ο Roger Williams έγραψε το περίφημο βιβλίο Biochemical Individuality (Βιοχημική Ατομικότητα), στο οποίο έδειξε ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά λόγω της γενετικής του σύστασης και του ιατρικού του ιστορικού. Σε πολλά άλλα βιβλία του έδειξε πώς τα συμπληρώματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών. Αρκετοί διαιτολόγοι και γιατροί λένε: «Δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε διατροφικά συμπληρώματα. Αρκεί μια ισορροπημένη δίαιτα». «Μακάριοι» (=δύσμοιροι) οι πτωχοί τω πνεύματι…

https://www.amazon.com/Biochemical-Individuality-Roger-Williams/dp/0879838930

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΡΡΥΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ

 

ΑΡΡΥΘΜΙΑ

Ιχθυέλαιο και συμπληρώματα ωμέγα-3

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ιχθυελαίων/ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι υγιής για την καρδιά και παρέχει προστασία από αρρυθμίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής και των κοιλιακών αρρυθμιών.

Μελέτη 1

Μεγάλη μελέτη ενέταξε 11.324 άτομα εντός 3 μηνών μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα έθεσε σε θεραπεία με ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) μόνο του, με βιταμίνη Ε μόνη της, και με ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 PUFA μαζί με βιταμίνη Ε, ή με εικονικό φάρμακο (placebo). Αυτή η μελέτη έδειξε ότι 850 mg EPA και DHA παρείχαν διάφορα καρδιαγγειακά οφέλη, κυρίως λόγω των αντιαρρυθμικών τους επιδράσεων. Αυτό περιελάμβαναν μειωμένα ποσοστά καρδιακής προσβολής και μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και μειωμένο καρδιαγγειακό θάνατο (1).

Μελέτη 2

Παρόμοια μείωση των συμβάντων που σχετίζονται με κοιλιακή αρρυθμία παρατηρήθηκε επίσης σε ανάλυση υποομάδων 1014 ασθενών με κλινικά διαγνωσμένη καρδιακή προσβολή και διαβήτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό DHA, ΕΡΑ και άλφα λινολενικού οξέος (2).

Πηγές

  1. Pepe M and Recchia FA. “Omega-3 fatty acids for the prevention of myocardial infarction and arrhythmias.” Cardiovasc Ther 28 (2010): e1-4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20633018
  2. Kromhout D, Geleijnse JM, De Goede J, et al. “n-3 fatty acids, ventricular arrhythmia-related events, and fatal myocardial infarction in postmyocardial infarction patients with diabetes.” Diabetes Care 34 (2011): 2515-2520. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110169

Συμπληρώματα βιταμινών C και Ε

Τα συμπληρώματα βιταμινών C και Ε ασκούν προστατευτική επίδραση έναντι της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Μελέτη 1

Μια ανάλυση των δεδομένων από 5 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν συνολικά 567 ασθενείς έδειξε ότι η θεραπεία με βιταμίνες προκάλεσε σημαντική μείωση της επίπτωσης της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής και όλων των αιτιών αρρυθμίας. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις συνεργιστικής επίδρασης μεταξύ των αντιοξειδωτικών βιταμινών και των β-αναστολέων (1).

Μελέτη 2

Μια ξεχωριστή μελέτη που περιελάμβανε 100 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε bypass έδειξε ότι ένας συνδυασμός από του στόματος βιταμίνης C (2 γραμμάρια τη νύχτα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και 2 γραμμάρια ημερησίως για 5 ημέρες στη συνέχεια) και ενός βήτα-αναστολέα ήταν αποτελεσματικότερος στην πρόληψη της μετεγχειρητικής κολπικής κοιλιακής μαρμαρυγής από ό, τι η αποκλειστική θεραπεία με βήτα αναστολείς. Η επίπτωση της μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής ήταν μόνο 4% στην ομάδα βιταμίνης C σε σύγκριση με 26% στην ομάδα ελέγχου (2).

Πηγές

  1. Harling L, Rasoli S, Vecht JA, et al. “Do antioxidant vitamins have an anti-arrhythmic effect following cardiac surgery? A meta-analysis of randomised controlled trials.” Heart 97 (2011): 1636-1642. https://ora.ox.ac.uk/objects/uuid:ae493486-ffda-4ebf-9b1b-46c497e24cf2
  2. Rodrigo R, Vinay J, Castillo R, et al. “Use of vitamins C and E as a prophylactic therapy to prevent postoperative atrial fibrillation.” Int J Cardiol 138 (2010): 221-228. https://www.researchgate.net/publication/24431831_Use_of_vitamins_C_and_E_as_a_prophylactic_therapy_to_prevent_postoperative_atrial_fibrillation

Συνένζυμο Q10

Αρκετές κλινικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι το CoQ10 έχει αντιαρρυθμική δράση σε καταστάσεις με εξασθενημένη καρδιακή λειτουργία ή μεταβολική νόσο, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μελέτη 1

Σε μία μελέτη που περιελάμβανε 27 διαβητικά άτομα, η χορήγηση συμπληρωμάτων CoQ10 βρέθηκε ωφέλιμη για τη μείωση των πρόωρων κοιλιακών συστολών (1).

Μελέτη 2

Σε μία μελέτη που περιελάμβανε 2500 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαπιστώθηκε ότι 3 μήνες λήψης 50-150 mg CoQ10 καθημερινά συσχετίστηκε με βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων της αρρυθμίας σε 62% των ασθενών (2).

Μελέτη 3

Μια άλλη δοκιμή αξιολόγησε τις επιδράσεις χορήγησης CoQ10 (150 mg ημερησίως) για 7 ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες διαδικασίες bypass της στεφανιαίας αρτηρίας (CABG) σε 40 άτομα που διαιρέθηκαν να λάβουν CoQ10 ή να λειτουργήσουν ως ομάδα ελέγχου. Μετά το CABG, η λήψη CoQ10 συσχετίστηκε με χαμηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες και σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα πιθανής θανατηφόρου κοιλιακής μαρμαρυγής (3).

Μελέτη 4

Σε μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή 144 ατόμων που έπασχαν από καρδιακή προσβολή, 28 ημέρες λήψης 120 mg CoQ10 ημερησίως συσχετίστηκαν με 2,6 φορές μείωση της εμφάνισης αρρυθμιών. Επιπλέον, τα άτομα που έλαβαν CoQ10 παρουσίασαν λιγότερες ενδείξεις οξειδωτικού στρες και τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό μετά από καρδιακή προσβολή στην ομάδα που έλαβε CoQ10 από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) (4).

Πηγές

  1. Fujioka T, Sakamoto Y, Mimura G. Clinical study of cardiac arrhythmias using a 24-hour continuous electrocardiographic recorder (5th report)–antiarrhythmic action of coenzyme Q10 in diabetics. The Tohoku journal of experimental medicine. Dec 1983;141 Suppl:453-463.
  2. Baggio E, Gandini R, Plancher AC, Passeri M, Carmosino G. Italian multicenter study on the safety and efficacy of coenzyme Q10 as adjunctive therapy in heart failure (interim analysis). The CoQ10 Drug Surveillance Investigators. The Clinical investigator. 1993;71(8 Suppl):S145-149.
  3. Chello M, Mastroroberto P, Romano R, et al. Protection by coenzyme Q10 from myocardial reperfusion injury during coronary artery bypass grafting. The Annals of thoracic surgery. Nov 1994;58(5):1427-1432. http://www.annalsthoracicsurgery.org/article/0003-4975(94)91928-3/fulltext
  4. Singh RB, Wander GS, Rastogi A, et al. Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction. Cardiovascular drugs and therapy / sponsored by the International Society of Cardiovascular Pharmacotherapy. Sep 1998;12(4):347-353.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Συμπληρώματα κουερσετίνης

Μελέτη 1

Μια δοκιμή σε 93 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους έδειξε ότι 150 mg κουρσετίνης ημερησίως για έξι εβδομάδες μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,6 mm Hg. (1).

Μελέτη 2

Σε μια ξεχωριστή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, 49 άντρες κατανάλωναν 150 mg κουρσετίνης ή εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες. Τα άτομα που λάμβαναν κουρσετίνη παρουσίασαν μείωση 5,7 mm Hg στην 4ωρη μεταγευματική αρτηριακή πίεση, ενώ η αρτηριακή πίεση αυτών που έλαβαν εικονικού φαρμάκου δεν άλλαξε σημαντικά.(2).

Πηγές

  1. Egert S, Bosy-Westphal A, Seiberl J, et al. Quercetin reduces systolic blood pressure and plasma oxidised low-density lipoprotein concentrations in overweight subjects with a high-cardiovascular disease risk phenotype: a double-blinded, placebo-controlled cross-over study. The British journal of nutrition. Oct 2009;102(7):1065-1074. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19402938
  2. Pfeuffer M, Auinger A, Bley U, et al. Effect of quercetin on traits of the metabolic syndrome, endothelial function and inflammation in men with different APOE isoforms. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD. May 2013;23(5):403-409. http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(11)00217-1/abstract

Συμπληρώματα ιχθυελαίου

Ανασκόπηση 1

Μια ανασκόπηση του 2002 36 διαφορετικών δοκιμών που χρησιμοποίησαν συμπληρώματα ιχθυελαίου για τη θεραπεία της υπέρτασης διαπίστωσε ότι το ιχθυέλαιο μειώνει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η μέση δόση ιχθυελαίου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις μελέτες ήταν 3,7 γραμ. ανά ημέρα. (1).

Ανασκόπηση 2

Το 2014, μια αυστηρή ανάλυση 70 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωσαν τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, με τα ισχυρότερα αποτελέσματα σε εκείνους με μη θεραπευμένη υπέρταση. Το ιχθυέλαιο επίσης μείωσε επιτυχώς την αρτηριακή πίεση σε άτομα χωρίς υπέρταση. Απαιτήθηκαν ποσά άνω των 2000 mg για τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. (2).

Πηγές

  1. Geleijnse JM, Giltay EJ, Grobbee DE, Donders AR, Kok FJ. Blood pressure response to fish oil supplementation: metaregression analysis of randomized trials. Journal of hypertension. Aug 2002;20(8):1493-1499. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12172309
  2. Miller PE, Van Elswyk M, Alexander DD. Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. American journal of hypertension. Jul 2014;27(7):885-896. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24610882

Μαγνήσιο

Μεταανάλυση 1

Σε μια μετα-ανάλυση επτά μελετών που περιλάμβαναν ασθενείς με συστολική αρτηριακή πίεση άνω των 155 mm Hg οι οποίοι είχαν λάβει αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον έξι μήνες, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου έδειξε ότι μειώνει σημαντικά την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 18,7 mm Hg και 10,9 mm Hg, αντίστοιχα (1).

Μελέτη 2

Τα συμπληρώματα μαγνησίου αυξάνουν την επίδραση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων σε σταδίου 1 υπερτασικά άτομα (2).

Πηγές

  1. Rosanoff A, Plesset MR. Oral magnesium supplements decrease high blood pressure (SBP>155 mmHg) in hypertensive subjects on anti-hypertensive medications: a targeted meta-analysis. Magnesium research : official organ of the International Society for the Development of Research on Magnesium. Jul-Sep 2013;26(3):93-99. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24134861
  2. Rosanoff A. Magnesium supplements may enhance the effect of antihypertensive medications in stage 1 hypertensive subjects. Magnesium research : official organ of the International Society for the Development of Research on Magnesium. Mar 2010;23(1):27-40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20228010

Συνένζυμο Q10

Ανασκόπηση 1

Μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση εξέτασε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που χρησιμοποίησαν συμπληρώματα συνένζυμου Q10, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς υπέρτασης. Η θεραπεία με CoQ10 οδήγησε σε μια μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης των 11 mm Hg και μια μέση μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης των 7 mm Hg. (1).

Αιτιολογία μηχανισμού

Οι αντιϋπερτασικές επιδράσεις του CoQ10 μπορεί να είναι αποτέλεσμα αγγειοδιαστολής εξαρτώμενης από το οξείδιο του αζώτου και προστασίας του οξειδίου του αζώτου από αποικοδόμηση που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες. Το CoQ10 μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή και να αυξήσει την ευαισθησία ιστών στην προστακυκλίνη, ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό που εμποδίζει την πήξη του αίματος (2).

Πηγές

  1. Ho MJ, Bellusci A, Wright JM. Blood pressure lowering efficacy of coenzyme Q10 for primary hypertension. The Cochrane database of systematic reviews. 2009(4):Cd007435. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19821418
  2. Wyman M, Leonard M, Morledge T. Coenzyme Q10: a therapy for hypertension and statin-induced myalgia? Cleveland Clinic journal of medicine. Jul 2010;77(7):435-442. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20601617

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Αν και η χοληστερίνη δεν είναι και τόσο σημαντικό πρόβλημα για την καρδιαγγειακή νόσο, παρουσιάζω κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μειώνουν τη χοληστερίνη.

Παντεθίνη

Η παντεθίνη είναι μια ειδική μορφή βιταμίνης Β5 που υπάρχει σε διατροφικά συμπληρώματα. Μελέτες της κατανάλωσης παντεθίνης έχουν δείξει σημαντικές μειώσεις της ολικής χοληστερόλης και της LDL (έως 13,5%), των τριγλυκεριδίων και της ανύψωσης της HDL-C σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη (1-2) και σε διαβητικά άτομα (3), όταν λαμβάνονται σε δόση των 900-1,200 mg/ημέρα, αν και παρατηρήθηκαν σημαντικές επιδράσεις στα τριγλυκερίδια σε δόσεις τόσο χαμηλές όσο 600 mg/ημέρα (4).

Πηγές

  1. Bertolini S, Donati C, Elicio N, Daga A, Cuzzolaro S, Marcenaro A, Saturnino M, Balestreri R. Lipoprotein changes induced by pantethine in hyperlipoproteinemic patients: adults and children. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol 1986 Nov;24(11):630-7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3098691
  2. Gaddi A, Descovich GC, Noseda G, et al. Controlled evaluation of pantethine, a natural hypolipidemic compound, in patients with different forms of hyperlipoproteinemia. Atherosclerosis 1984 Jan;50(1):73-83 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6365107
  3. Donati C, Bertieri RS, Barbi G. Pantethine, diabetes mellitus and atherosclerosis. Clinical study of 1045 patients Clin Ter 1989 Mar 31;128(6):411-22 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2524328
  4. Tonutti L, Taboga C, Noacco C. Comparison of the efficacy of pantethine, acipimox, and bezafibrate on plasma lipids and index of cardiovascular risk in diabetics with dyslipidemia. Minerva Med 1991 Oct;82(10):657-63 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1745376

Μαγιά κόκκινου ρυζιού

Μελέτη 1

Μια συνολική επανεξέταση 93 τυχαιοποιημένων μελετών, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10.000 ασθενών, έδειξε ότι τα εμπορικά παρασκευάσματα μαγιάς κόκκινου ρυζιού προκάλεσαν μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL-C, των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL (1).

Μελέτη 2 που αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα μαγιάς κόκκινου ρυζιού μειώνουν την καρδιακή προσβολή και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά

Μία μακροχρόνια πολυκεντρική μελέτη (περίπου 4,5 ετών) σε περίπου 5,000 ασθενείς με προηγούμενη καρδιακή προσβολή και υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης κατέδειξε ότι τα συμπληρώματα μαγιάς κόκκινου ρυζιού μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών στεφανιαίων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένης της μη θανατηφόρου καρδιακής προσβολής και της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo) (2).

Πηγές

  1. Liu J, Zhang J, Shi Y, Grimsgaard S, Alraek T, Fønnebø V. Chinese red yeast rice(Monascus purpureus) for primary hyperlipidemia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Chin Med 2006;1(1):4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17302963
  2. Lu Z, Kou W, Du B, Wu Y, Zhao S. Effect of Xuezhikang, an extract from red yeast Chinese rice, on coronary events in a Chinese population with previous myocardial infarction. The American journal of Cardiology, 2008 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18549841

Νιασίνη (βιταμίνη Β3)

Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μια καρδιακή προσβολή η νιασίνη βελτιώνει την πιθανότητα να μείνουν ζωντανοί καλύτερα από τα συνταγογραφόμενα φάρμακα (1). Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια μελέτη, το Coronary Drug Project, που έβαλαν το συστατικό αυτό να παραβγεί κατά δύο φαρμάκων, του clofibrate και της cholestyramine, για να καθορίσει ποιο καλύτερα αποτρέπει μια μη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή και μακραίνει την επιβίωση μετά από μια καρδιακή προσβολή. Μερικά χρόνια μετά που οι θεραπείες είχαν σταματήσει, το ποσοστό θανάτου ήταν χαμηλότερο μόνο σε συτούς που είχαν πάρει νιασίνη (2).

Η νιασίνη μειώνει την LDL 10-25% και αυξάνει την χαμηλή HDL πάνω από 31% (3). Μειώνει την υψηλή Lp(a), ενώ κανένα φάρμακο δεν υπάρχει για τη μείωσή της. Μειώνει επίσης τα υψηλά τριγλυκερίδια από 20-50% (4). Κάνει τα κύτταρα του αίματος λιγότερο κολλώδη και άρα μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, συνεπώς και καρδιακής προσβολής.

Το 2010, τα αποτελέσματα επτά δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τις επιδράσεις της θεραπείας με νιασίνη συνδυάστηκαν για να εξεταστεί η συνολική επίδραση (μεταανάλυση). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν νιασίνη (σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο) είχαν σημαντικές μειώσεις στο μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και σε ισχαιμική προσβολή (5).

Πηγές

  1. Luria MH., Medical Hypothesis, 32, 21-28, 1990
  2. BergeK., Canner P., European Journal of Clinical Pharmacology, 40, S49-S51, 1991
  3. O’Keefe JH., Mayo Clinic Proceedings, 70, 69-79, 1995
  4. Martin-Jadraque et al., Archives of Internal Medicine, 156, 1081-1088, 1996
  5. Duggal JK, Singh M, Attri N, et al. Effect of niacin therapy on cardiovascular outcomes in patients with coronary artery disease. J. Cardiovasc. Pharmacol. Ther. 2010 Jun.;15(2):158-166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20208032

ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΣΗ ΤΗΣ LDL

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η χοληστερίνη αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η οξειδωμένη χοληστερίνη. Ας παρουσιάσουμε κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να εμποδίσουν την οξείδωση αλλά και τη γλύκανση της LDL.

  1. Συμπληρώματα καροτενοειδών

Τα καροτενοειδή είναι συνήθη συστατικά του σωματιδίου LDL. Η β-καροτίνη είναι το δεύτερο πιο άφθονο αντιοξειδωτικό στην LDL. Άλλα κοινά καροτενοειδή (λυκοπένιο, λουτεΐνη) μπορούν επίσης να μεταφερθούν με σωματίδια LDL. Μαζί, αυτά τα τρία καροτενοειδή έχουν αναπόσπαστο ρόλο στην προστασία των σωματιδίων LDL από οξειδωτική βλάβη. Τα επίπεδα των ορών τους έχουν αποδειχθεί ότι είναι τα πιο προγνωστικά του βαθμού οξειδώσεως της LDL στους ανθρώπους (1).

Πηγές

  1. Karppi J, Nurmi T, Kurl S, Rissanen TH, Nyyssönen K. Lycopene, lutein and beta-carotene as determinants of LDL conjugated dienes in serum. Atherosclerosis 2010 Apr.;209(2):565-572. http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(09)00838-7/fulltext

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε εμποδίζει την οξείδωση των μορίων LDL (1-2). Υπάρχουν τέσσερα είδη τοκοφερολών. Παρά το ότι η πιο γνωστή είναι η άλφα-τοκοφερόλη, πολύ σημαντική είναι η γάμμα τοκοφερόλη, διότι βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, αυξάνοντας τη συνθάση οξεοδίου του αζώτου, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του χαλαρωτικού για τα αγγεία οξειδίου του αζώτου. Σε ανθρώπους η χορήγηση 100 mg γάμμα τοκοφερόλης ημερησίως έδειξε ότι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση πολλών παραγόντων κινδύνου για αγγειακές παθήσεις όπως συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και τα επίπεδα LDL (3).

Οι πρώτες μελέτες για την επίδραση της βιταμίνης E στα καρδιαγγειακά νοσήματα έγιναν τη δεκαετία του 40 και 50 από τους Drs. Wilfred και Evan Shute, οι οποίοι θεράπευσαν 30.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια χορηγώντας τους βιταμίνη E με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας.

Στη Nurses Health Study που περιλάμβανε περισσότερες από 87.000 γυναίκες ο Dr. Meir Stampfer και οι συνάδελφοί του στο Harvard Medical School και στο Harvard School of Public Health ανέφεραν 41% μείωση κινδύνου για καρδιοπάθεια ανάμεσα στις νισοκόμες που λάμβαναν βιταμίνη E (κατά μέσο όρο 200 IU) για περισσότερο από δύο χρόνια. Η κατά μέσο όρο κατανάλωση βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν 200 IU (4).

Στη Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 40.000 άνδρες ο Dr. Eric Rimm και οι συνάδελφοί του στο Harvard Medical School και στο Harvard School of Public Health βρήκαν ότι οι άνδρες που λάμβαναν βιταμίνη Ε πάνω από δύο χρόνια είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης E. Η κατανάλωση της βιταμίνης E στην ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν κατά μέσο όρο 400 IU (5).

Η Cambridge Heatt Anti-Oxidant Study (CHAOS) βρήκε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης E ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η βιταμίνη Ε μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75%. Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης είπε ότι αυτός θα συνιστούσε ‘στους ασθενείς με στηθάγχη και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιοπάθεια να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε σε μεγάλες δόσεις (6).

Σε μια μελέτη σε 2300 άνδρες στο Quebec οι άνδρες που λάμβαναν διατροφικά συμπληρώματα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια και σχεδόν 50% λιγότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η βιταμίνη που φάνηκε πιο προστατευτική ήταν η βιταμίνη E (7).

Ερευνητές στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε 156 άνδρες που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση bypass. Αγγειογράμματα έγιναν στην αρχή και ύστερα από δυο χρόνια, για να εξακριβωθεί αν η αθηροσκλήρωση είχε εξελιχθεί. Οι άνδρες που λάμβαναν 100 IU βιταμίνης E ή περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερη εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης (8).

Σε μια μελέτη σε 48 υγιείς άνδρες μη καπνιστές δόθηκαν 60, 200, 400, 800 και 1200 IU βιταμίνης E τη μέρα για οκτώ εβδομάδες. Η οξείδωση της LDL μειώθηκε στους άνδρες που λάμβαναν 400 IU ή περισσότερο βιταμίνης E, αλλά όχι σε αυτούς που λάμβαναν μικρότερες δόσεις. Από τη μελέτη αυτή φάνηκε ότι το ελάχιστο ποσοστό της βιταμίνης E που χρειάζεται για την αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL είναι 400 IU (9).

Πηγές

  1. Badiou S et al. Vitamin E supplementation increases LDL resistance to ex vivo oxidation in hemodialysis patients. Int J Vitam Nutr Res. 2003 Jul;73(4):290-6.
  2. Tesoriere L et al. Oral supplements of vitamin E improve measures of oxidative stress in plasma and reduce oxidative damage to LDL and erythrocytes in beta-thalassemia intermedia patients. Free Radic Res. 2001 May;34(5):529-40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11378535
  3. Singh I, Turner AH, Sinclair AJ, Li D, Hawley JA. Effects of gamma-tocopherol supplementation on thrombotic risk factors. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(3):422-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17704022
  4. Stampfer MJ., Hennekens CH., Manson JE., Colditz GA., Rosner B., Willet WC., Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women, New England Journal of Medicine, 328, 1444-1449, May 20, 1993 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8479463
  5. Rimm EB., Styampfer MG., Aschevio A., Giovannucci E., Colditz GA., Willet WC., Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men, The New England Journal of Medicine, 328, 1450-1456, May 20, 1993
  6. Stephens NG., Parsons A., Schofield PM., Kell F., Cheeseman K., Mitchinson MJ., Randomised controlled trial on vitamin E in patients with coronary disease, Cambridge Heart Antioxidant Study (CHAOS), Lancet, 347(9004), 781-786, Mar 23 1996 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8622332
  7. Meyer F., Bairati I., Dagenaiw GR., Lower ischemic heart disease incidence and mortality among vitamin supplements users, Canadian Journal of Cardiology, 12, 10, 930-934, October 1996
  8. Hodis HN., Mack WJ., LaBree L., Cashin-Hemphill L., Sevanian A., Johnson R., Azen SP., Serial coronary angiographic evidence that antioxidant vitamin intake reduces progression of coronary artery atherosclerosis, Journal of the American Medical Association, 273, 23, June 21, 1995
  9. Jialal I., Fuller CJ., Huel BA., The effect of a-tocopherol supplementation on LDL oxidation, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, 15, 190-198, 1995

ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

Το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι οι τιμές χοληστερίνης, αλλά η ασβεστοποίηση των αγγείων. Πώς θα μειώσει ο εν λόγω καρδιολόγος την ασβεστοποίηση των αγγείων; Τρώγοντας κορεσμένα λίπη, 3 αυγά την ημέρα ή κάνοντας βουντού; Επειδή εμείς δεν πιστεύουμε στα βουντού, όπως ο εν λόγω καρδιολόγος, αλλά στην επιστήμη, ας μάθει πώς αποτρέπεται η ασβεστοποίηση.

Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ κερδίζει σταθερά την προσοχή για την ικανότητά της να μειώνει την αγγειακή ασβεστοποίηση και να βοηθά στην πρόληψη της αγγειακής νόσου (1). Τα στοιχεία για την ικανότητα της βιταμίνης Κ να αποτρέπουν την ασβεστοποίηση μπορούν επίσης να βρεθούν σε μια μελέτη σε ζώα στην οποία οι ερευνητές χορήγησαν την αντιπηκτική βαρφαρίνη στους αρουραίους. Η βαρφαρίνη είναι γνωστό ότι καταστρέφει τη βιταμίνη Κ. Στο τέλος της μελέτης, όλα τα ζώα είχαν εκτεταμένη ασβεστοποίηση, υποδηλώνοντας ότι είχαν χάσει την προστατευτική επίδραση της βιταμίνης Κ (2).

Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερα από 4.800 άτομα που ακολούθησαν για 7-10 χρόνια στην Ολλανδία έδειξε ότι τα άτομα στο υψηλότερο ποσοστό του ενός τρίτου της πρόσληψης βιταμίνης K2 είχαν 57% μείωση του κινδύνου θανάτου από αγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Επιπλέον, ο κίνδυνος να εμφανίσουν σοβαρή αορτική ασβεστοποίηση μειώθηκε κατά 52% – μια σαφής επίδειξη των προστατευτικών επιδράσεων της βιταμίνης Κ (3).

Μια άλλη μελέτη από την ίδια ομάδα έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 συσχετίστηκε με 20% μειωμένο κίνδυνο ασβεστοποίησης της στεφανιαίας αρτηρίας (4).

Πηγές

  1. Jie KSG, et al. Vitamin K status and bone mass in women with and without aortic atherosclerosis: A population based study. Calcif Tiff Int. 1996;59:352–6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8849401
  2. Howe AM, Webster WS. Warfarin exposure and calcification of the arterial system in the rat. Int J Exp Pathol. 2000 Feb;81(1):51–6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2517807/
  3. Geleijnse JM et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282
  4. Beulens JW et al. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18722618

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ

  1. ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΝΕΊΤΑΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Αναγνώστης μου με πληροφόρησε ότι ο εν λόγω καρδιολόγος σε προσωπική αλληλογραφία με email ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο σχετικά με την ομοκυστεΐνη»!!! Θα προτείναμε στον εν λόγω καρδιολόγο να ψάξει καλύτερα το θέμα. Μέχρι τότε, ας του δώσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες:

Οι πρωτεΐνες κατασκευάζονται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα. Ένα από αυτά ονομάζεται μεθειονίνη. Η μεθειονίνη έχει άλλες λειτουργίες από το να χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Για παράδειγμα τη χρησιμοποιούμε για την κατασκευή ενός άλλου αμινοξέος που ονομάζεται κυστεΐνη. Ένα από τα ενδιάμεσα προϊόντα στη μετατροπή της μεθειονίνης σε κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Αν η μετατροπή της μεθειονίνης σε κυστεΐνη πάει ομαλά, πολύ λίγη ομοκυστεΐνη είναι παρούσα στο αίμα μας και στους ιστούς και αυτό είναι πολύ ευτυχές, διότι πάρα πολύ ομοκυστεΐνη είναι βλαβερή με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι εμφανές από παιδιά που γεννώνται με συγκεκριμένους τύπους μεταβολικών προβλημάτων, όπου τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε κυστεΐνη απουσιάζουν. Ως αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά έχουν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ομοκυστεΐνης στο αίμα τους και επειδή αυτό οδηγεί σε μια υψηλή απέκκριση της ομοκυστεΐνης στα ούρα, η ασθένεια ονομάζεται ομοκυστεϊνουρία. Ο πραγματικός κίνδυνος ωστόσο είναι τα υψηλά επίπεδα αίματος της ομοκυστεΐνης, μια πάθηση που ονομάζεται υπερομοκυστεϊναιμία.

Ήδη το 1969 ο Αμερικανός ερευνητής Kilmer McCully πρότεινε ότι η υπερομοκυστεϊναιμία μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (1). Βάσισε την αντίληψή του σε νεκροψίες παιδιών με υπερομοκυστεϊναιμία λόγω διαφορετικών σύμφυτων προβλημάτων του μεταβολισμού. Πλην των τυπικών ευρημάτων σε αυτά τα παιδιά, ο McCully παρατήρησε ότι όλες οι αρτηρίες τους ήταν τόσο αθηροσκληρωτικές όσο στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η υπόθεσή του έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους από άλλους ερευνητές. Για παράδειγμα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή ομοκυστεΐνη είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια και ότι οι άνθρωποι με υψηλή ομοκυστεΐνη είναι πιο αθηροσκληρωτικοί από τους ανθρώπους με χαμηλή ομοκυστεΐνη. Ένα ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ο McCully έχει επιτύχει να παράγει αθηροσκλήρωση σε πειραματόζωα ταϊζοντάς τα ή κάνοντάς τους ένεση με ομοκυστεΐνη.

Η μετατροπή της μεθειονίνης σε κυστεΐνη δεν είναι δυνατή χωρίς την παρουσία των βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέος. Έτσι, αν λαμβάνουμε πολύ λίγο από αυτές τις βιταμίνες, η ομοκυστεΐνη αυξάνεται.

Η ομοκυστεΐνη σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα πιστεύεται ότι βλάπτει τα κύτταρα που βρίσκονται στις αρτηρίες και διεγείρει την ανάπτυξη λείων μυϊκών κυττάρων. Αυτό πυροδοτεί τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης. Η ομοκυστεΐνη επίσης πιστεύεται ότι συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβου του αίματος στη πλάκα που έχει υποστεί ρήξη. Επιπλέον παράγει ελεύθερες ρίζες που οξειδώνουν τα μόρια της LDL στο αρτηριακό τοίχωμα μεγαλώνοντας την πλάκα.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (CHF) πάσχουν από αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο πλάσμα (2).

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες με τιμές ομοκυστεΐνης ≥6,3 μmol/L διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης , καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στη Physicians’ Health Study αυτοί που ανάμεσα στους 15.000 συμμετέχοντες γιατρούς που είχαν επίπεδο ομοκυστεΐνης 15 ή περισσότερο ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι αυτοί με τα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτοί με επίπεδο 12 ήταν δυο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Meir Stampfer και των συνεργατών του στο Harvard School of Publick Health. Αναλόγως έχουν δείξει και άλλες μελέτες (3)

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα το φολικό οξύ, η B6 και η B12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να χρηματοδοτήσουν έρευνα στην ομοκυστεΐνη, διότι αυτή μειώνεται με βιταμίνες και άρα με ουσίες που δεν πατεντάρονται.

Σε μια μελέτη του Dr. Daniel Hackam και των συνεργατών του στο Siebens-Drake/Robarts Research Institute στο Λονδίνο στο Οντάριο οι συμμετέχοντες λάμβαναν 2,5 mg φολικού οξέος, 25 mg B6 και 250 mcg B12 κάθε μέρα για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι καθυστέρησαν και ακόμα αντέστρεψαν τη θρόμβωση των καρωτίδων, που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό (4).

Μια Βρετανική μελέτη του 2002 έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 800 mcg φολικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό (5). Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η καθημερινή λήψη 2,5 mg φολικού οξέος δεν βοήθησε στην μείωση της επανεμφάνισης των εγκεφαλικών σε ανθρώπους που είχαν ήδη ένα εγκεφαλικό. Αλλά ο επικεφαλής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη, ο Dr. James Toole, διευθυντής του Stroke Research Center στο Wake Forest University στο Winston-Salem στη Βόρεια Καρολίνα, πιστεύει σε μια προληπτική στρατηγική κατά των εγκεφαλικών αρχίζοντας να παίρνουμε υψηλές δόσεις φολικού οξέος στα τριάντα μας από το να περιμένουμε ώς τα εξήντα μας (6). Δεν συμφωνώ με την άποψη του Toole. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από ένα μόνο θρεπτικό συστατικό να έχει πάντα αποτελεσματική δράση. Για τη μείωση της ομοκυστεΐνης χρειάζονται και οι βιταμίνες Β6, Β12 και τριμεθυγλυκίνη. Μια φινλανδική μελέτη της συμπλήρωσης TMG έδειξε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα 6 g TMG για 12 εβδομάδες μείωσε τις τιμές ομοκυστεΐνης στο αίμα σε υγιή άτομα κατά περίπου 9% (7). Μια μελέτη του 2007 τυχαιοποίησε 60 ασθενείς με υπερομοκυστεϊναιμία και επιβεβαιωμένη στεφανιαία νόσο χορηγώντας τους 5 mg φολικό οξύ, ή 600 mg NAC (ν-ακετυλο-κυστεΐνη) ή εικονικό φάρμακο (placebo) για οκτώ εβδομάδες. Το συμπλήρωμα φολικού οξέος και NAC μείωσε τόσο τα επίπεδα ομοκυστεΐνης όσο και τη βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία. Το φολικό οξύ μείωσε την ομοκυστεΐνη από 21,7 μmol/L σε 12,5 μmol/L και το NAC μείωσε την ομοκυστεΐνη από 20,9 μmol / L σε 15,6 μmol/L. Και οι δύο θεραπείες βελτίωσαν τη διαστολή που εξαρτάται από το ενδοθήλιο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (8). Επίσης για την αποτροπή του εγκεφαλικού, τα θρεπτικά συστατικά που η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία έχει δείξει ότι ωφελούν είναι η καρνιτίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή, η νατοκιννάση, και βότανα όπως το σκόρδο και τα φύλλα ελιάς.

Πηγές

  1. McCully KS., Am J Pathol 56, 111-128, 1969
  2. Cooke GE, Eaton GM, et al. Plasma atherogenic markers in congestive heart failure and posttransplant (heart) patients. J Am Coll Cardiol. 2000;36:509-516.
  3. Zylberstein D.E., et al., Serum homocysteine in relation to mortality and morbidity from coronary heart disease: A 24-year follow-up of the population study of women in Gothenburg, Circulation, 109(5):601-606, 2004 https://www.researchgate.net/publication/8879986_Serum_Homocysteine_in_Relation_to_Mortality_and_Morbidity_From_Coronary_Heart_Disease_A_24-Year_Follow-Up_of_the_Population_Study_of_Women_in_Gothenburg
  4. Hackam D., Anand S., Emerging risk factors for atherosclerotic vascular disease: a critical review of the evidence, JAMA, 290:932-940, 2003 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12928471
  5. Amy Dockser Marcus, Folic acid’s benefits go beyond birth, The Wall Street Journal, 2004 https://www.wsj.com/articles/SB107818600141443565
  6. Toole J., et al., Lowering homocysteine in patients with ischemic stroke to prevent recurrent stroke, myocardial infraction, and death, JAMA, 291:565-575, 2004 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14762035
  7. Schwab U, Törrönen A, et al. Betaine supplementation decreases plasma homocysteine concentrations but does not affect body weight, body composition, or resting energy expenditure in human subjects. Am J Clin Nutr. 2002;76:961-967. http://ajcn.nutrition.org/content/76/5/961.full
  8. Yilmaz H, Sahin S, et al. Effects of folic acid and N-acetylcysteine on plasma homocysteine levels and endothelial function in patients with coronary artery disease. Acta Cardiol. 2007;62:579-85. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18214123
  1. Lp(a): ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Ο εν λόγω καρδιολόγος στο προφίλ του ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την Dr. Rath (!!!) και ότι διαφωνεί με τις απόψεις του Rath σχετικά με τη Lp(a)! Παράξενα πράγματα! Ένας καρδιολόγος της ολκής του συγκεκριμένου να αγνοεί την υπόθεση της Lp(a)!!! Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς πιστεύει για την Lp(a). Δυστυχώς πολλοί καρδιολόγοι πιστεύουν ότι είναι κληρονομική και δεν πέφτει! Πετάει, πετάει ο γάιδαρος! Προτείνουμε στον εν λόγω καρδιολόγο να «πειραματιστεί» με τους ασθενείς του με υψηλή Lp(a). Να τους δώσει το πρωτόκολλο του Linus Pauling για τη μείωση της Lp(a) και να δει τα αποτελέσματα. Έχω δει ιδίοις όμμασι άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα Lp(a) να την ρίχνουν σημαντικά με υψηλές δόσεις βιταμίνης C, λυσίνης και προλίνης. Ελπίζω να μην αποδοθεί και αυτό σε φαινόμενο… placebo!

Αλλά ας δώσουμε ένα μάθημα στον εν λόγω καρδιολόγο για να ενημερωθεί:

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η καρδιοπάθεια είναι βασικά μια απάντηση σε βλάβη. Η υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

– Ένας παράγοντας (ή πιο πιθανό διάφοροι παράγοντες δρώντες ενιαία) βλάπτουν το ενδοθήλιο (μονοκύτταρη βλενογόννος του αρτηριακού τοιχώματος).

– Αυτό παρακινεί έναν μικρό θρόμβο αίματος να σχηματιστεί στην περιοχή της βλάβης.

– Το ενδοθήλιο ξαναμεγαλώνει στον θρόμβο του αίματος επιδιορθώνοντας την περιοχή της βλάβης.

– Με το ενδοθήλιο πάνω από αυτό ο θρόμβος αίματος αποτελεσματικά ελκύεται στο αρτηριακό τοίχωμα και έπειτα διαλύεται από τα λευκά αιμοσφαίρια και έτσι εξαφανίζεται.

Αυτό είναι μια υγιής απάντηση σε ενδοθηλιακή βλάβη. Ωστόσο, αν το ενδοθήλιο συνεχίζει να υφίσταται βλάβη για οποιοδήποτε λόγο, συνεχίζουν να σχηματίζονται θρόμβοι και όλο και περισσότεροι θρόμβοι αίματος συνεχίζουν να ελκύονται στο αρτηριακό τοίχωμα. Σε κάποιο σημείο οι θεραπευτικές απαντήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Η περιοχή της βλάβης γίνεται μόνιμη. Μια πλάκα σχηματίζεται η οποία όλο και μεγαλώνει. Σε μερικές περιπτώσεις ένα ινώδες κάλυμμα  σχηματίζεται στην πλάκα. Αυτό μπορεί να πάθει ρήξη και γίνεται αιτία ενός μεγάλου θρόμβου αίματος, ο οποίος μπλοκάρει εντελώς την αρτηρία. Είναι η ώρα για καρδιακή προσβολή.

Η θεωρία αυτή δεν είναι τόσο καινούργια, όπως νομίζετε. Πρωτοδιατυπώθηκε από τον Αυστριακό παθολόγο Carl Freiherr von Rokitansky πριν περίπου 150 χρόνια. Η καρδιοπάθεια λοιπόν είναι απάντηση σε βλάβη και αποτελείται από δύο βασικές διαδικασίες. Πρώτα ενδοθηλιακή βλάβη και έπειτα σχηματισμός θρόμβου αίματος.

Αυτή είναι η ερευνητική κατεύθυνση που ο Linus Pauling πήρε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει κερδίσει δύο βραβεία νομπέλ, νομπέλ χημείας και νομπέλ ειρήνης. Ο Pauling εστίασε την έρευνά του στη βιταμίνη C και ισχυριζόταν ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα όσα ισχυριζόταν για τη βιταμίνη C και την καρδιοπάθεια. Πάνω σε αυτό το θέμα ο Pauling συνεργάστηκε με τον Dr. Rath. Η θεωρία του Dr. Rath την οποία αποδεχόταν και ο Pauling είναι η εξής. Οι άνθρωποι είναι από τα λίγα ζώα που δεν μπορούν να παράγουν βιταμίνη C. Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα είναι τα ινδικά χοιρίδια, οι οπωροφάγες νυχτερίδες και πολλοί μεγάλοι πίθηκοι. Πριν από περίπου σαράντα εκατομμύρια χρόνια οι πρόγονοί μας έχασαν την ικανότητα να παράγουν βιταμίνη C από τη γλυκόζη Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος που εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να έχουμε αρκετή βιταμίνη C είναι να τη φάμε και χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα.

Αν δεν τρώμε αρκετή βιταμίνη C ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβούν είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία μας αρχίζουν να έχουν διαρροές, καθώς η υποστηρικτική δομή κολλαγόνου υποχωρεί γύρω από αυτά. Έπειτα αρχίζουμε να αιμορραγούμε, με τα ματωμένα ούλα να είναι ένα από τα αρχικά σημάδια του σκορβούτου. Αν δεν θεραπευτεί, το σκορβούτο οδηγεί σε θάνατο από εσωτερική αιμορραγία.

Εικάζεται ότι κατά την περίοδο των παγετώνων οι πρόγονοί μας ήταν δύσκολο να έχουν αρκετή βιταμίνη C και έτσι πολλοί από αυτούς υπέφεραν από σκορβούτο και πολλοί πέθαναν. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς μπορούσαν να παράγουν μια λιποπρωτεΐνη που ονομάζεται lipoprotein (a) ή Lp(a).

Η λιποπρωτεΐνη(α) (Lipoprotein(a) ή Lp(a)) παράγεται από το συκώτι. Η Lp(a) είναι μια μορφή της LDL με μια έξτρα πρωτεΐνη που ονομάζεται apolipoprotein (a). Αυτή η έξτρα πρωτεΐνη έχει μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Πρώτον, προσελκύεται σε περιοχές της βλάβης του ενδοθηλίου. Δεύτερον, κολλά σε αυτές τις περιοχές και βοηθά να σχηματιστεί ένας πολύ ισχυρός και δύσκολα να μετακινηθεί θρόμβος αίματος. Τρίτον, και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, είναι σχεδόν ταυτόσημη στη δομή με ένα ένζυμο, γνωστό ως πλασμινογόνο. Αυτό το ένζυμο ενσωματώνεται στους θρόμβους αίματος, καθώς σχηματίζονται. Όταν ενεργοποιείται, μετατρέπεται σε πλασμίνη, και έπειτα δρα σαν ένας μικρός δυναμίτης μέσα στον θρόμβο, διαλύοντάς τον. Χωρίς το πλασμινογόνο όλοι οι θρόμβοι αίματος θα παρέμεναν στην περιοχή για πάντα, κάτι που δεν είναι καλή ιδέα, αν ο θρόμβος έχει μπλοκάρει εντελώς την αρτηρία.

Το πλασμινογόνο ενεργοποιείται από ένα ένζυμο, γνωστό ως plasminogen activator ή tissue plasminogen activator (t PA). Σε αυτούς που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή δίνεται ένεση t PA, για να παρακινηθεί το πλασμινογόνο να διαλύσει τον θρόμβο αίματος που μπλοκάρει τις αρτηρίες της καρδιάς.

Όταν η Lp(a) ενσωματώνεται σε έναν θρόμβο αίματος, μπλοκάρει τη δράση του t PA και κάνει τον θρόμβο πολύ πιο δύσκολο να διαλυθεί. Αυτό θα ήταν καλό πράγμα, αν ζούσατε στους παγετώνες με τις αρτηρίες να αιμορραγούν λόγω έλλειψης βιταμίνης C. Θα χρειαζόσασταν κάτι, για να προλάβετε την υπερβολική απώλεια αίματος και δεν θα θέλατε το πλασμινογόνο να διαλύσει τους θρόμβους. Αλλά σήμερα που κανένας δεν έχει έλλειψη βιταμίνης C ένα υψηλό επίπεδο Lp(a) μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία μεγάλων, δύσκολων να διαλυθούν θρόμβων αίματος στις αρτηρίες σας. Έτσι ένα υψηλό επίπεδο Lp(a) μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Μια μελέτη στην Ισπανία έδειξε ότι οι άνθρωποι με δύο γονίδια για την έκφραση της Lp(a) και με υψηλά επίπεδα Lp(a) είχαν 650% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Υψηλά επίσης επίπεδα Lp(a) απομονώθηκαν ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου στους ‘Μετανάστες Ασιάτες Ινδιάνους’, οι οποίοι έχουν χαμηλά επίπεδα LDL και υψηλά ποσοστά καρδιοπάθειας.

Ο Dr. Rath αποφάσισε να κοιτάξει για την apolipoprotein (a) σε περιοχές σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας μαζί με μια ομάδα άλλων ερευνητών και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο European Heart Journal. Βρήκαν υψηλή συγκέντρωση apolipoprotein (a) μέσα στις αθηρωματικές πλάκες.

Περίπου 37% των Αμερικανών με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακής ασθένειας έχουν υψηλό επίπεδο Lp(a), ενώ μόνο 14% χαμηλού κινδύνου άνθρωποι έχουν υψηλό επίπεδο Lpa). Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της Lp(a) τόσο σοβαρότερη είναι η καρδιαγγειακή ασθένεια.

Το επίπεδο της Lp(a) και το μέγεθος του μορίου της apo(a) είναι κληρονομούμενα. Η apo(a) ποικίλλει σημαντικά σε μέγεθος ανάμεσα στους ανθρώπους. Μικρά μόρια  δένονται με την fibrin του θρόμβου πιο εύκολα από τα μεγάλα μόρια της apo(a). Αν έχετε κληρονομούμενη μικρή apo(a) καθώς και υψηλό επίπεδο Lp(a), έχετε υψηλότερο καρδιακό κίνδυνο.

Ερευνητές της Cardiovascular Health Study με επικεφαλής τον Dr. Abraham Ariyo βρήκαν ότι η Lp(a) είναι προάγγελος καρδιοπάθειας σε ηλικιωμένους άνδρες. Αυτοί με τα υψηλότερα επίπεδα Lp(a) είχαν τρεις φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σχεδόν τρεις φορές τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή ασθένεια και σχεδόν  δυο φορές τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με αυτούς με τα χαμηλότερα επίπεδα Lp(a).

Στην Ιαπωνία 208 άνθρωποι ηλικίας 80 ετών που υπέφεραν από μια ποικιλία ασθενειών εξετάστηκαν, για να φανεί πώς τα επίπεδα Lp(a) τους αντιστοιχούσαν στις ασθένειές τους. Ένα υψηλό επίπεδο Lp(a) σχετίστηκε με πλούσια σε λίπη και ασταθή πλάκα στις καρωτίδες. Οι ερευνητές του Tokyo Medical University Hospital βρήκαν ότι ένα κληρονομούμενο υψηλό επίπεδο Lp(a) μπορούσε να προάγει αθηροσκλήρωση καθ’ όλη τη ζωή ενός ατόμου και γίνεται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου αργότερα στη ζωή.

Τα επίπεδα της Lp(a) δεν μειώνονται με τις στατίνες, αλλά με τη νιασίνη.

Έχει θεωρηθεί ότι η Lp(a) και η χοληστερίνη παρασκευάζονται από το συκώτι, για να επισκευάσουν μικρές ρωγμές στα τοιχώματα των γερασμένων αγγείων αίματος. Και οι δύο αυτές λιποπρωτεΐνες έχουν την ικανότητα να επισκευάζουν αυτές τις ρωγμές. Ένας τρόπος να κάνουμε να μην παράγει τόσο πολύ Lp(a) και χοληστερίνη είναι να παρέχουμε το σώμα με αρκετό κολλαγόνο, το οποίο μπορεί επίσης να επισκευάσει τις ρωγμές. Ένα κοκτέιλ βιταμίνης C, L-lysine και L-proline παρέχει στο σώμα μεγάλες ποσότητες κολλαγόνου, που βοηθούν να διατηρούνται τα τοιχώματα των αρτηριών καθαρά από Lp(a) και χοληστερίνη και να μειώνονται τα επίπεδα και των δύο. Η αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης περιλαμβάνει την πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, τα οποία σε συνδυασμό αποτρέπουν την προσκόλληση της Lp(a) στα τοιχώματα των αρτηριών και συντελούν επίσης στην απομάκρυνση των κατάλοιπων των αρτηριών, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αθηροσκλήρωση.

Ο Dr. Linus Pauling και ο Dr. Mathias Rath βρήκαν ότι τα ινδικά χοιρίδια που ήταν στερημένα από βιταμίνη C συσσώρευσαν Lp(a) στην πλάκα στις αρτηρίες που είχαν υποστεί βλάβη. Όταν στα ινδικά χοιρίδια δόθηκε άφθονη βιταμίνη C, δεν ανέπτυξαν πλάκα στις αρτηρίες που είχαν υποστεί βλάβη.

Επίσης βρήκαν ότι το αμινοξύ λυσίνη με κάποιο τρόπο απενεργοποίησε την Lp(a) χωρίς να μειώσει το επίπεδό της στο αίμα.

Συμπέρασμα

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα, μια διατροφή που θα έχει μια ποικιλία τροφίμων. Η χοληστερίνη και τα κορεσμένα λίπη των τροφών δεν είναι ανθυγιεινά, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μην τρώτε πάρα πολλά φρούτα, γιατί είναι υψηλά σε γλυκαιμικό δείκτη, τρώτε όμως πολλά λαχανικά, διότι είναι χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη, περιέχουν φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά. Στη σύγχρονη εποχή, η ισορροπημένη διατροφή δεν αρκεί. Να λαμβάνετε διατροφικά συμπληρώματα ανάλογα με την ηλικία σας και το ιστορικό σας κατόπιν συμβουλής κάποιου γιατρού ή διατροφολόγου ή φυσικοπαθητικού εξειδικευμένου στα διατροφικά συμπληρώματα. Τα διατροφικά συμπληρώματα όχι μόνο προλαμβάνουν παθήσεις, αλλά μπορούν και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση παθήσεων, με αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και πολλές φορές τη διακοπή των χημικών φαρμάκων. Αυτό το τελευταίο δείχνει γιατί κάποιοι καταπολεμούν τα διατροφικά συμπληρώματα. Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα; Ναι, τα πρώτα με μέτρο, τα δεύτερα ανάλογα με το ιστορικό και τις βιοχημικές ανάγκες του καθενός. Κορεσμένα λίπη και συμπληρώματα.

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies και έχετε διαβάσει την πολιτική απορρήτου μας. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο