Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη: Μια νέα επαναστατική μέθοδος ανάπλασης του χόνδρου

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη μπορεί να είναι η λύση στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της καταστροφής του χόνδρου. Όταν μια άρθρωση απειλείται να καταστραφεί ολοκληρωτικά, ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να την επισκευάσει ή να την αντικαταστήσει. Τα αντικαθιστούμενα μέρη όμως φθείρονται ή χαλαρώνουν με το πέρασμα του χρόνου και συχνά χρειάζεται μια άλλη εγχείρηση (μερικές φορές περισσότερες). Μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας των εκφυλιστικών ασθενειών των χόνδρων έχει αναπτυχθεί από έναν ορθοπεδικό χειρουργό από το Μαϊάμι της Φλόριντα, τον Dr. Allan Dunn, ως μια πιθανή εναλλακτική προσέγγιση σε επιθετικές επεμβάσεις όπως είναι η αντικατάσταση αρθρώσεων.

Αυτή η καινοτόμος διαδικασία που αναπτύχθηκε και πατενταρίσartritida 1 photoτηκε από τον Dr. Allan Dunn περιλαμβάνει την ένεση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης κατευθείαν μέσα στους προσβεβλημένους χώρους των αρθρώσεων των ασθενών με αρθρίτιδα, κάτι που διεγείρει την ανάπτυξη χόνδρου. Η νέα ανάπτυξη του χόνδρου προκαλεί αυξημένο χώρο ανάμεσα στις άκρες των οστών, συχνά πάνω από 4 ml σε όγκο, κάτι που είναι ικανό να ηρεμήσει τον πόνο και το πιάσιμο στην προσβεβλημένη άρθρωση. Η αυξητική ορμόνη αυξάνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, του ισχυρού ινώδους συνδετικού ιστού που προσκολλά τον χόνδρο στο οστό και παρέχει ένα πλαίσιο για την σαν ζελέ μεσοκυττάρια ουσία (matrix), το ανθεκτικό μέρος του χόνδρου.

Η Ενδο-Αρθρική Αυξητική Ορμόνη (Intra Articular Growth Hormone ή IAGH) δίνει στο σώμα τα βοηθήματα που χρειάζεται για να θέση τη διαδικασία ανάπτυξης του χόνδρου σε κίνηση. Η διέγερση του ξανασχηματισμού του χόνδρου με αυξητική ορμόνη παράγει το ίδιο περιβάλλον στο οποίο οι ιστοί των αρθρώσεων αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία. Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι γνωστή στην Ελλάδα, διότι χορηγείται σε παιδιά που έχουν πρόβλημα ανάπτυξης (πολύ χαμηλό ύψος). Στην Αμερική η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι δημοφιλής ως μια αντιγηραντική θεραπεία, αφού  θεωρείται ότι αυτή η ορμόνη καταπολεμά τις συνέπειες του γήρατος και γυρνάει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων σε νεανικά επίπεδα. Η χορήγηση αυξητικής ορμόνης για την ανάπλαση του χόνδρου ως μια εναλλακτική προσέγγιση της χειρουργικής αντικατάστασης αρθρώσεων είναι μια καινούργια επαναστατική μέθοδος και μια άλλη καταπληκτική δράση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *